Homepagina » Natuur en Milieu » We moeten gaan beseffen dat klimaatverandering van alle tijden is en dat de mens daar bitter weinig invloed op heeft. Hoogleraar vertelt hoe het echt zit
We moeten gaan beseffen dat klimaatverandering van alle tijden is en dat de mens daar bitter weinig invloed op heeft. Hoogleraar vertelt hoe het echt zit

We moeten gaan beseffen dat klimaatverandering van alle tijden is en dat de mens daar bitter weinig invloed op heeft. Hoogleraar vertelt hoe het echt zit

Activisten hebben politici ervan weten te overtuigen dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de menselijke uitstoot van CO2.

Als we die CO2 uit de lucht weten te houden, kunnen we global warming een halt toeroepen, zo is de gedachte.

Maar klopt dat wel? Emeritus hoogleraar Guus Berkhout van de TU Delft schrijft dat regio’s met grote klimaatverschillen nauwelijks onderlinge verschillen in CO2-concentratie kennen.

Totaal ander beeld

Het moeten volgens hem dus heel andere factoren zijn die verantwoordelijk zijn voor de grote klimaatverschillen.

“Temperatuurmetingen en harde feiten geven een totaal ander beeld: niet de mens, maar alles in ons zonnestelsel regelt het klimaat op aarde, al zolang de aarde bestaat,” stelt Berkhout.

“De mens met zijn drukdoenerij heeft daar weinig invloed op,” voegt hij toe.

Grote cycli

We bevinden ons nu in een extreem warme periode, maar dat is tijdelijk, aldus de hoogleraar, toevoegende dat we hierna weer op weg gaan naar de volgende ijstijd.

“Precies volgens het patroon van de grote cycli in het zonnestelsel,” klinkt het.

Berkhout merkt verder op dat de CO2 die de mens uit de lucht probeert te houden, door de oceanen weer vrijwel geheel wordt bijgevuld.

Bitter weinig invloed

Zo herstellen de natuurkrachten wat de mens steeds probeert te veranderen.

We moeten volgens de hoogleraar afscheid nemen van het idee dat de mens het klimaat naar zijn hand kan zetten.

“We moeten eindelijk eens gaan beseffen dat klimaatverandering van alle tijden is en dat de mens daar bitter weinig invloed op heeft,” besluit hij.

[RD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jur schreef:

  Vandaag zag ik weer meerdere vliegtuigen lelijke witte roosterpatronen van sporen (chemtrails) trekken. De sporen gaan niet snel weg. Passagiersvliegtuigen laten ook witte sporen achter, maar die verdwijnen met hetzelfde weer + dezelfde temperatuur wel snel.

  Gezien dat er verschil zit in de tijd dat beide sporen blijven hangen + het roosterpatroon, is dit natuurlijk verdacht. De chemische samenstelling van de sporen die lang blijven hangen moet anders zijn + het roosterpatroon zal echt geen toeval zijn.

  Wat willen ze bereiken met dat roosterpatroon + het lang laten hangen van de sporen?

  12 likes
  • salvar schreef:

   ik heb ze ook gezien ik woon in nijmegen en inderdaad de strepen waren net een dambord.
   ik denk dat we iets niet mogen zien of ze willen ons vergiftigen, kan alle bij.
   hoe denk je anders dat er zoveel mensen zijn die allerlei vreselijke ziektes krijgen en dan praat ik niet over de chronische zieken van 8 miljoen alleen in nederland al.
   hoe kan het dat ik voor enkele jaren terug echt gezond was en binnen enkele maanden longontsteking kreeg (kan) en 10 kilo kwijt was.
   ik naar het ziekenhuis ct-scan en naar de longarts en die bekeek de foto en zij je longen zijn stuk door copd.
   eerst super gezond en binnen 2 maanden mijn longen stuk???????????
   nu gaat het natuurlijk niet om mij maar die strepen in de lucht vertrouw ik al 20 jaar niet.

   8 likes
   • Louise schreef:

    @salvar,
    De meeste verontreiniging komt van fijnstof, auto,fabriek e.d…..
    Longartsen klagen al jaren, maar de overheden zijn doof of verzinnen een leuke milieu taks….. Ik zit nu buiten , onder de rook van Rotterdam , strakblauw met een wolkje en dat al de laatste 2 jaar… Dat wil niet zeggen dat m’n vensterbank straks zwart is…..
    Als je op de kaart kijkt van Nederland en België is behalve Groningen en Friesland knalrood….
    Ook lees ik in de Vlaamse kranten regelmatig de bezorgdheid van artsen, we hebben dus een giga gezondsheidsprobleem….. Maar wel door de mens zelf veroorzaakt…..

    7 likes
    • StefanZ schreef:

     @Salvar,

     Jij haalt ,zoals velen, klimaat en milieu door elkaar.
     Dat de mens vervuilt is evident, maar de mens is NIET schuldig aan veranderingen in het klimaat. Wij ,de mens, zijn daar veel te onbeduidend voor. Moeder natuur verandert het klimaat en daar kunnen wij echt niet niet tegenop

     7 likes
    • salvar schreef:

     @louise

     natuurlijk komt het ook door de mens zelf maar de overheden houden dit instant terwijl ze in de jaren 50 al bezig waren met waterstof.
     ze weten dat de mens zwak is en toch op een verkeerde manier mobiel willen blijven.
     ik geef je gelijk louise maar toch vertrouw ik die strepen voor geen meter.

     mvg,
     salvar

     1 likes
  • Marietta schreef:

   Woon in Zoetermeer en de Lucht was vergeven van de boter kaas eieren strepen weet niet welke idioten dit laten gebeuren maar zeker weten dat het vuiligheid is wat ze sproeien we zullen hoe dan ook via allerlei manier worden opgeruimd!

   9 likes
 • Jur schreef:

  Deze hele CO2 propaganda wordt door de elites gebruikt om een zoveelste zogenaamde reden te hebben om ons financieel verder leeg te kunnen plukken.

  Planten, bomen, plankton zetten CO2 om in O2 (wat wij nodig hebben), zie reactievergelijking fotosynthese. Indirect kunnen wij dus NOOIT zonder CO2. CO2 reductie is inderdaad bullshit. Wat koolstofdioxide is voor een plant, is zuurstof voor ons. Uiteraard kunnen planten niet alleen maar groeien op het gas CO2.

  “Planten bestaan uit koolstof die ze zelf maken uit koolstofdioxide (CO2). De concentratie CO2 in de atmosfeer was gedurende het grootste deel van onze geologische geschiedenis hoger dan nu. Maar 30 miljoen jaar geleden daalde de CO2-concentratie ineens en koelde de aarde af.

  Die afname in de hoeveelheid CO2 was nadelig voor planten. Het plantenenzym dat CO2 uit de lucht plukt, vergist zich nog wel eens en grijpt dan een zuurstofmolecuul. Hoe lager het atmosferische CO2-gehalte is, hoe vaker het fout gaat. En dat is energieverspilling voor de plant.

  Sommige planten hebben een oplossing voor dit probleem gevonden. Zij concentreren CO2 in hun cellen. Op die manier bootsen ze de oude atmosfeer na. Verschillende groepen planten hebben deze eigenschap de afgelopen 30 miljoen jaar onafhankelijk van elkaar ontwikkeld.”

  Daarnaast waren er duizenden tot miljoenen jaren geleden ook al koude periodes, zoals ijstijden, die werden opgevolgd door warme periodes, ZONDER DAT DE MENS HIER INVLOED OP HAD.

  De ‘paar eeuwen’ aan data die worden gebruikt om te beweren dat er een erge opwarming van aarde gaande is, is maar een zo ver ingezoomd stukje op de koude / warme periodes, dat die data te weinig is om er echt iets over te zeggen. Het feit dat er mammoeten zijn geweest en dino’s, zegt veel meer over dingen dan slechts 200 jaar aan data van onze huidige tijd. De natuur / het universum is oppermachtig.

  https://klimaatgek.nl/wordpress/co2/ https://www.climategate.nl/2017/10/klimaatverandering-invloed-co2/ https://www.nrc.nl/nieuws/2002/08/24/relatie-tussen-co2-en-temperatuur-bestond-vroeger-10453774-a1321373 https://www.scientias.nl/co2-en-temperatuursverandering-een-sterk-verband-gevonden/ https://newscientist.nl/nieuws/meer-co2-niet-goed-plantgroei/

  20 likes
  • Henk Azie schreef:

   Als ik het god onthouden heb van (pre-mammoetwet) school , is 4% CO2 gehalte normaal. De klimaat gekkies vinden 2% nog te hoog, en dat is wat we hebben zoals ik het hier en daar gelezen heb. Dus zijn deze gekkies bezig met het verstikken van de planten wereld etc.
   gaat lekker zo.

   13 likes
   • duitinzakje schreef:

    Die klimaatgekkies werken dan ook zonder het zich te realiseren voor de duivel. Die is er op uit de Creatie van God te vernietigen. ´Zie je wel? Ik krijg die kroon op je schepping – de mens – zo gek dat hij zijn eigen ondergang bewerkstelligd. hij vervuilt zijn leefmilieu en laat zich wijsmaken dat hij wat kan doen aan het klimaat.’

    In plaats van miljarden en nogmaals triljarden weg te gooien in de diepe put van het klimaat – waar we geen invloed op hebben – zouden we die beter kunnen inzetten voor het opruimen van de chemische rommel die we overal achterlaten. Oceanen vol plastic, grondwater vol chemische troep, gemanipuleerde gewassen die de natuurlijke wegdrukken enz. enz.

    2 likes
  • Jay schreef:

   Dezelfde logica die ik ook al jaren verkondig en ik word steeds dommer en vooral verontwaardigder aangegekeken… Dat kan mij niet zoveel schelen, maar het steeds maar hogere kostenplaatje wel.

   0 likes
 • Louise schreef:

  De mens moet eens ophouden met alles naar z’n hand te willen zetten, bovendien is deze mensheid er veel te dom voor.
  De grote vervuilers en vernietigers, er is van beschaving niet veel te merken…
  En dan heb ik het nog niet eens over ons leef milieu, dat is ook om te huilen, als je zo de kranten even leest ……

  12 likes
  • onbekend schreef:

   De grote vervuilers en vernietigers, er is van beschaving niet veel te merken… = De Barringerkrater (ook Arizonakrater genoemd,

   1 likes
   • Louise schreef:

    Ja, ik zag het @ onbekend , en dan ook gelijk weer in handen van een familie…..
    Of dat de aarde van iemand is…..We mogen blij zijn dat we onze tijd op aarde door mogen brengen..
    Vissen zwemmen daar waar hun natuurlijke habitat zich bevindt, waar voor hun soort voedsel te vinden is.. De meeste andere dieren worden in een reservaat gestopt waar ze hun leven niet zeker zijn of gebruikt om het ego van de hebzuchtige mens te bevredigen ……Arme mensheid die denkt dat het paradijs hierna nog komt……..Arme planeet aarde die al die dwaze vervuilingen , vernietigingen maar moet ondergaan. En arme arme mensheid die niet beter weet……

    6 likes
 • Johanna schreef:

  Is het eigenlijk niet enorm arrogant om te stellen dat de nietige mens (een stofje in het universum ) het klimaat kan veranderen ?

  12 likes
 • Zwarte Biff schreef:

  Ik vind het allemaal wel meevallen met die klimaatverandering. Het verandert inderdaad een beetje. Op de ene plek is het wat warmer, op de andere wat kouder. Ook valt er op sommige plekken meer regen dan voorheen terwijl het op andere plekken minder is gaan regenen.
  Ook waait de wind soms uit andere hoeken dan voorheen of waait het harder of zachter.

  We leven dan ook op een uiterst instabiele planeet. In de afgelopen miljoenen jaren zijn er gigantische klimaatveranderingen opgetreden. daarbij vergeleken is de huidige verandering kinderspel.

  Zelf vind ik best leuk dat het allemaal een beetje veranderd, verandering is over het algemeen prima. Minder leuk is het natuurlijk als je in een gebied woont waar alles door de klimaatverandering ineens onder water staat. dat is balen want heel erg ongemakkelijk. In veel gevallen lijdt het zelfs tot de dood of groot materieel verlies.
  Nederland zal mettertijd ook door de golven worden verzwolgen, dat is nou eenmaal de natuur.
  Ik zou zeggen:

  wen d’r maar aan

  8 likes
 • eksegese schreef:

  Hoe verander je co2 in klinkende munt ? Vraag het je corrupte overheid en tracht vooral te achterhalen waar ze met dat geld naar toe gaan. Dan zal het wellicht duidelijk worden over hoe en wat.

  6 likes
 • Yeup schreef:

  Dat klimaatgeneuzel staat gelijk aan het kopen van en aflaat in de kerk, heeft ook weinig nut.

  4 likes
 • frans schreef:

  Het zijn vooral de technologische zaken die buiten de mens om plaats vinden en de wereld onveilig maken.
  Zo is Atlantis ten onder gegaan! Door de zondvloed. Iets dat veel geleidelijker had moeten gaan gebeurde toen ineens. Moeder aarde heeft gereageerd met zeebodem daling en op andere plekken met omhoog komen van het vaste land.
  Geoengineering. chemtrails zijn op dit moment de gevaarlijkste vijand van de mens.
  En natuurlijk moeten we af van fossiele brandstof. Het is reeds antiek, en decadent en het stinkt.
  Ook al hebben ze “”deo’s aan de brandstof toegevoegd die de stank moet verdoezelen maar extra giftig is.
  Terwijl de nieuwe energiebronnen zoals vrije energie wordt achter gehouden.

  3 likes
 • Sebastiaan schreef:

  De vraag is niet wie of wat er “schuld” is aan de klimaat verandering.

  De vraag is of wij als mensheid een probleem gaan hebben als de klimaatverandering doorzet, afneemt of het klimaat geheel anders wordt en of wij als mensheid iets kunnen doen, waardoor wij langer kunnen overleven.

  Alle andere vragen zijn overbodig. We vragen bij een nucleaire raket ook niet wie hem heeft afgevuurd en wat dat land eraan gaat doen: het doet niet ter zake voor je aankomende overleving.

  1 likes
 • rob schreef:

  Klimaatverandering ? denk eerder dat het bij de mens veel vaker voortkomt zelfs elke dag is daar het klimaat aardig in War.

  0 likes
 • Finadi schreef:

  Vandaag was ik in een bookshop en las ik in de laatste franse Science magazine waarin wetenschappers aankondigen te willen sulfuur spreiden in de atmosfeer om de zon te blokkeren om global warming tegen te gaan. Het zou zelfs nodig zijn om alle wegen en huisdaken wit te schilderen en een gmo gemanipuleerde gewas, wit kleurig,te ontwikkelen. Het zou gemiddeld over de hele planeet 3 à 4 graden kouder maken.
  ALS WE BLIJVEN SLAPEN EN DIT TOE LATEN, ZIJN WE GAAR BINNEN DE KORTSTE KEER. Een stel gek wil deze planeet van humanoiden bevolken en ze hebben op dit moment nog de overhand. Ik schat over 5 jaar begin je ze te kruizen in de straat. Dat is geen grap. Willen we in zo’n wereld leven en ons laten extermineren als mieren. Kom op, moedig worden. Het is alles of niets. Gelukkig worden we door de Angels geholpen want binnenkort de boeven worden omsingeld. Niet te vergeten… we leven in een duaal wereld die natuurlijk altijd zijn balans weet te corrigeren. Blijven positief denken en voelen vanuit het hart. We zijn zielswijze sterk en kunnen mits collectief helpen alles in balans terug te brengen. Kijk het vanuit boven, net als het kijken naar een film die je als een scenarist produceert. Dan gaan de boeven naar de gevangenis, meer mensen hebben te eten, de prijzen gaan omlaag, humanoiden worden vernietigd en verboden en we hebben eens en voor altijd ons eigen toekomst in handen, geleid door wijzer en integer mensen. Er zullen altijd boeven zijn maar de leiders moeten puur zijn. Ze zijn de ene voor wie het volk stemt.

  0 likes
 • x

  Check Also

  lange frans

  Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

  In de podcast van Lange Frans is ...

  nederland

  Hittegolven in Nederland: KNMI heeft heel wat uit te leggen

  Nog nooit hebben we in Nederland zeven ...

  >