Homepagina » Gezondheid » Een depressie kan slopend zijn, maar kan ook in een oogwenk verdwijnen met deze eeuwenoude techniek
Eenvoudig van je depressie afkomen zonder medicijnen. Deze eeuwenoude techniek maakt het mogelijk

Een depressie kan slopend zijn, maar kan ook in een oogwenk verdwijnen met deze eeuwenoude techniek

Tai chi is een goede manier om depressie te behandelen, zo is gebleken uit een nieuwe studie. En het goede nieuws: er zijn helemaal geen medicijnen voor nodig.

Als mensen 12 weken lang twee keer per week tai chi-oefeningen doen, kunnen de symptomen van zelfs een ernstige depressie aanzienlijk verminderen, zo concluderen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital.

Experts introduceerden 25 mensen met ernstige tot matige depressie die geen medicijnen slikten in de wereld van tai chi.

Minder last

Na de periode van 12 weken had de tai chi-groep aanzienlijk minder last van depressieve klachten en angstige gedachten dan de controlegroep.

In 2011 bleek ook al uit een Amerikaanse studie dat tai chi helpt tegen depressie.

Eén keer per week een reeks oefeningen gebaseerd op tai chi kan depressie verlichten, energieniveaus verhogen en zelfs je geheugen verbeteren.

Duidelijk verschil

Zestigplussers, zeker degenen die in verzorgingstehuizen leven, lopen zes keer meer kans op een depressie dan andere ouderen.

Maar een wekelijkse sessie bewegingen gebaseerd op tai chi gedurende 10 weken kan een duidelijk verschil maken, aldus psychiaters.

Daling

De resultaten van het onderzoek toonden een duidelijke daling in de symptomen van depressiviteit.

“Dit is de eerste studie die de voordelen van tai chi bewijst op het vlak van depressie,” zei professor Helen Lavretsky van de Universiteit van Californië – Los Angeles indertijd.

De nieuwe studie is verschenen in The Journal of Clinical Psychiatry.

[Mass General via The Optimist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Bang er niet meer bij te horen is het allerbelangrijkste voor ze moet zijn: bang er niet meer bij te horen hangen ze hun oren liever naar anderen dan naar zichzelf, want andere dwalende sheeples zijn het allerbelangrijkste voor ze.

  1 likes
  • Harde woorden Faye. Maar pas op! Het zou zomaar kunnen dat de tijd gaat komen die jou je woorden laat inslikken.

   1 likes
   • Harde woorden? maar het is ook een harde tijd.
    De waarheid is hard, de cabal zal er zolang ze nog vrij spel hebben alles aan blijven doen de mensheid in verwarring en tweespalt te houden, om ze zodoende in bedwang te houden.
    Sociale controle is een van hun gereedschappen en leent zich daar uitstekend voor.
    Ze krijgen het zelfs voor elkaar om gelijkgestemden bij je weg te houden.
    In deze tijd is het dus niet zo wijs om maar blind achter anderen aan te gaan om-maar-niet-alleen-te-zijn, tenminste, als je dicht bij jezelf en je eigen overtuigingen wilt blijven.
    Ze doen er niet voor niets alles aan dat mensen toch maar druk-druk blijven socialisen, vooral op hun schermpje en bij de ”koffieautomaat”, ook al gaan de gesprekken nergens over.
    Als de msm leugens maar weer bevestigd worden aan elkaar, want anders ben je een outlaw, wat dus weer voor negatief door moet gaan.
    Als de boel eenmaal is rechtgetrokken en het gespuis achter slot en grendel ben ik ook weer menslievend en ga ik weer socialisen, kan nooit lang meer duren.
    Eerst de boel om, maar nu even niet.

    5 likes
    • Als je dicht bij jezelf en je eigen overtuigingen wil blijven en je mengt je in de gehersenpoelde wereld, dan snap je toch wel dat daar op zijn zachtst gezegd omharmonieuze toestanden van komen?
     Je zou wel heel hard voor jezelf moeten zijn als je dit graag doet, om-maar-niet-alleen-te-zijn.
     Belachelijk zelfs.

     2 likes
     • Is het ooit in je opgekomen dat mensen ook depressief kunnen worden door de omstandigheden waarin ze zich bevinden. Mensen kunnen depressief worden als een persoon die dicht bij hen staat zelfmoord plegen om maar een voorbeeld te noemen… De conclusie die jij trekt is volstrekt belachelijk, ongegrond en gebaseerd op een amateuristisch staaltje psychologie van jouzelf.

      3 likes
     • Tenzij ik gezellig met gehersenspoelden ga socialisen en al hun kromme zienswijzen en leugens bevestig, met ze mee ga praten om maar geen wansfeer te krijgen.
      Maar dan kom ik op weer op het punt uit dat ik daar zelf depressief van zou worden.
      En daar begin ik niet aan, dat is mij te hard.
      Dan heb ik liever dat een ander mij hard vind.

      2 likes
     • Maar Faye, zit je nou al de hele tijd met jezelf te kletsen?

      2 likes
     • Sorry Menno, ik had er bij moeten zeggen dat ik voor mezelf spreek en niet voor miljoenen anderen.
      Inderdaad een staaltje psychologie van mijzelf dus.
      Bij deze mijn excuses.
      Jijzelf ben duidelijk hoogopgeleid.

      0 likes
    • Ja, ik begrijp je heel goed.
     Als je dingen begint te zien wat ze werkelijk zijn dan wordt de afstand tussen tussen jou en de ‘ mensen’ steeds groter.
     Ik ervaar het ook; Veelal hebben ‘mensen’ en ik weinig meer gemeen.
     Ik wijt dit aan de zombificatie van de samenleving.

     4 likes
     • En daar ben ik het hartstikke mee eens. Als ik om me heen kijk .. domme mensen echt domme domme mensen. Ik heb er geen andere woorden voor. Bezig met hun eigen leventje .. kopen kopen kopen, domme uitspraken. En nog hoog (?) opgeleid ook.

      @faye af en toe moet je de nul knop omzetten, en achteraf lachen.

      5 likes
    • Gelukkig kan ik heel erg goed met mezelf opschieten.
     Hardheid kan alleen door zachtheid overwonnen worden.
     We zouden niet met hardheid moeten reageren.

     3 likes
 2. Tai chi chuan. Ik oefen het al jaren. Eenendertig jaar ondertussen.
  Ik ben vanuit de krijgskunst begonnen, vandaar dat mijn benadering van Tai chi martiale hoek komt. Ik wilde Kung Fu leren en leerde gaandeweg dat het oefenen van Tai chi zoveel verder gaat, en dat vechten of niet vechten zoveel meer is dan alleen te winnen door vechten. Nooit had ik verwacht dat, vanuit mijn vechtkunst verleden, zachtheid het van hardheid kon overwinnen. Het heeft mij dan ook ettelijke jaren gekost om tot ‘een beginnen van begrijpen’ te komen. Tai chi leert je los te laten. Niet vast te grijpen, maar mee te gaan en winst uit verlies te halen. Dat vergt moed, en daarom kostte het mij jaren, en het is nog elke dag leren. Steeds weer opnieuw: Vanuit Wu Chi: stilte / het Begin. De kunst is het leren van zachtheid en meegaan. Gevoeligheid ontwikkelen. Vol en leeg. Een wereld ging, en gaat nog steeds voor mij open, telkens weer als ik oefen.
  Het oefenen van de (solo) vorm is als een diepe meditatie. Elke beweging wordt langzaam en met grote precisie uitgevoerd. Centraal evenwicht, naar voren en naar achteren, links en rechts, openen en sluiten, vol en leeg, soms hard, dan weer zacht, hardheid zit in de zachtheid besloten. en alles wat daar weer tussen zit. Rustig ademen en mijn aandacht compleet bij dat wat is. Gewoon ik die beweeg als ware ik een paarlen snoer. Voorzichtig bewegend vanuit mijn centrale centrum. Heel voorzichtig in balans als een zijden draad die niet mag breken voer ik elke beweging uit totdat uiteindelijk de vorm ontstaat. De vorm leert mij gewaar te worden van mij zelf. Partner oefeningen (push hands), leren ons gewaar te worden van elkaar en naar elkaar. Het oefenen van klevende handen. Als vechtkunst heeft het enige gelijkenis met het Japanse Aikido. Ook Jeet kune do en wing chun van Bruce Lee vertonen enige gelijkenis. Voor de gezondheid is Tai chi als meditatie in beweging met een link naar yoga en chi kung. Tai chi vergroot je conditie, nog beter als met hardlopen! Het verbeterd de bloedsomloop, maakt spieren en gewrichten sterker en soepeler en het maakt je ontzettend rustig. En daarbij leer je vechten zonder dat je leert te vechten. (Ligt ook een beetje aan de Tai chi stijl. Ik oefen de Wu stijl omdat die het originele vechtkunstaspect heel dicht benaderd, andere stijlen zijn soms meer op meditatie en gezondheid gericht).
  Verder leert de beoefening van Tai chi je heel veel over jezelf. Het kan je weer leren hoe de wetten van het universum werken, in jezelf en om je heen, en hoe je in samenspraak met hen kunt leven.
  Ik raad Tai chi voor iedereen aan. Want eenmaal ontdekt is het oefenen van Tai chi een prachtig feest van energie! Binnen een week of twee drie zijn de eerste positieve resultaten al merkbaar. Ik heb vroeger een vrouw in mijn groep gehad met reuma die binnen twee jaar oefenen zo goed als van de medicijnen af was. Haar dokter adviseerde haar vooral door te gaan met Tai chi oefenen.
  Maar zoals alles vergt ook het oefenen van Tai chi chuan de nodige discipline. Het is geen kant en klare fastfood muisklik naar gezondheid. Maar elke dag een half uurtje is genoeg om tot op late leeftijd in goede lichamelijke en geestelijke conditie en gezondheid te blijven.

  10 likes
 3. Het lijkt me meer belangrijk dat je sociale connecties hebt, om niet eenzaam te zijn. Want dit is de grond waarop depressies groeien. Hoe meer connecties, hoe beter. Hier in Duitsland heb ik nog kennissen en vrienden.

  In Nederland was het me niet gelukt, vrienden te vinden. Want er is en koophandelaars-mentaliteit (Voor alles moet je betalen) en een “My home is my castle”-mentaliteit (Je komt hier niet binnnen). Niet zo hulprijk dus. In die opzicht waait in Nederland een koud luchtje.

  4 likes
  • Vandaar dat hier zoveel mensen depressief zijn… zij keren zich af van hun ‘nuchtere’ medemens. Ik ben ook geclassificeerd tot chronisch depressief persoon. De behoefte echter om ‘sociaal’ te zijn, zoals jij dan zegt, is bij mij minimaal aanwezig. Ik heb totaal geen verlangen naar meer interactie met zogenaamd sociale wezens…
   Wat wel van belang is, is dat men dan in ieder geval een gelijkgestemde treft, en niet eentje die met een soort geforceerde vrolijkheid en opgeruimdheid jou ervan probeert te overtuigen dat zij het leven geweldig vinden, dus jij moet dat ook vinden, terwijl diep in hun hart ook onvrede, verdriet en boosheid heerst…
   No thankx….

   6 likes
 4. Iedereen met farmaceutica-aandelen, ziet dit artikel liever richting doofpot verdwijnen…!!

  8 likes
  • Vandaar dat tai chi chuan ook klein en simpel gehouden wordt, en er daarom zoveel wildgroei is. Verwarring zaaien om ons de echte kennis te onthouden.
   Tai chi chuan heeft haar oorsprong in de Chinese alchemie, die weer gebaseerd is op de I tjing. Daar zit veel kennis waarvan de machthebbers niet willen dat wij daar weet van hebben. In China was het na de revolutie tot in de jaren tachtig verboden tai chi te beoefenen. Lange tijd werd tai chi stiekem beoefend. Je kon er strafkamp voor krijgen.
   Niet voor niets was de Chinese regering, in handen gekomen van Rothschild en haar andere broeders in crime, als de dood voor o.a. tai chi chuan en de kennis die het in zich draagt.

   2 likes
 5. Misschien zijn ze juist door allerlei sociale activiteiten depressief geworden.
  Sociale activiteiten betekent in deze zieke maatschappij vooral sociale controle.
  Mensen worden door de msm mindcontrol met veel verbaal geweld en overtuigingskracht van hun eigen natuurlijke denk/ontwikkelingsproces afgehouden, waar bij sociale activiteiten nog eens de nadruk op gelegd wordt, of je nog wel spoort in hun ogen.
  Bang er niet meer bij te horen is het allerbelangrijkste voor ze, dus volgen ze anderen maar in de kudde.
  Ik zou daar behoorlijk depressief van worden, maar een ander ziet het als veiligheid en geborgenheid.
  Zo zit iedereen op zijn eigen level in zijn eigen proces.

  9 likes
  • Absoluut! Daar heb je gelijk! Ik ken ook zo’n meid, ze wil het voor iedereen goed doen. En dus leeft ze iedereens leven, maar niet haar eigen. Nou ja, ze is niet depressief, maar ze heeft last van migraine aanvallen.

   1 likes
 6. “God treedt te voorschijn in het teken van het Opwindende (de Donder). Hij brengt alles tot wasdom in het teken van het Zachtmoedige (de Wind), hij laat de schepselen elkander ontwarren in het teken van het Zich-Hechtende (het Vuur), hij laat hen elkander dienen in het teken van het Ontvangende (de Aarde). Hij verheugt hen in het teken van het Blijmoedige (het Meer), hij strijdt in het teken van het Scheppende (de Hemel), hij geeft zich moeite in het teken van het Onpeilbare (het Water), hij brengt hen tot volkomenheid in het teken van het Stilhouden (de Berg).”
  (I Tjing Commentaren)

  3 likes
 7. Ik neem aan dat dit in groepsverband is uitgevoerd op iig niet alleen (via video begeleiding bv). Daarbij vermoed ik dat dit als sociale activiteit eerder is aan te wijzen als hulpmiddel tegen depressie dan dat het specifiek om tai chi oefeningen gaat. Zo zou wellicht 2x per week … (vul maar iets in met meerdere mensen) net zo effectief kunnen zijn.

  2 likes
 8. bij taichi worden oa vastzittende emoties die zich weer vastzetten in het lichaam losgemaakt. dat doet taichi onderandere

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

intimidatie

Ben jij ook een moderne slaaf, zonder het te weten?

Wist je dat het erg gevaarlijk is ...

onzekerheid

Wat doe jij tegen de onzekerheid door deze bizarre tijden?

Het zijn bizarre tijden. En het lijkt ...