Homepagina » Natuur en Milieu » Deze drie planten zuiveren de lucht in je huis het best
Deze drie planten zuiveren de lucht in je huis

Deze drie planten zuiveren de lucht in je huis het best

Het is op aarde slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Goede oplossingen voor dit probleem lijken niet voorhanden. Er zijn tal van initiatieven om de uitstoot van CO2 te verminderen, maar die hebben geen invloed op de kwaliteit van de lucht. Deze drie planten zullen de luchtkwaliteit in je woning sterk verbeteren.

Bamboepalm (Dypsis lutescens)

Deze plant zet niet alleen kooldioxide om in zuurstof, maar filtert ook deeltjes uit de lucht die gevaarlijk kunnen zijn om in te ademen. Denk daarbij aan xyleen, een bijproduct van de olie- en chemische industrie, en tolueen, dat in uitlaatgassen wordt gevonden.

Sanseveria (Sansevieria trifsciata)

De sanseveria staat bekend als slaapkamerplant: hij zet ‘s nachts kooldioxide om in zuurstof. Deze plant haalt stikstofdioxide – een bijproduct van uitlaatgassen en kunstmest – uit de lucht en neemt formaldehyde op, dat in textiel- en houtproducten zit.

Scindapsus of duivelsklimop (Epipremnum aureum)

De scindapsus zal het best gedijen in hydrocultuur, maar doet het ook prima als potplant. Hij haalt formaldehyde, xyleen en benzeen – een bijproduct van verbrande olie – uit de lucht. Ook zet hij kooldioxide om in zuurstof. De duivelsklimop is erg giftig, dus houd deze plant buiten het bereik van huisdieren en kinderen.

Onderzoeker Kamal Meattle laat zien hoe deze drie planten de luchtkwaliteit thuis of op kantoor aanzienlijk kunnen verbeteren.

[The Optimist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • M.M.Glasbergen schreef:

  artikel: “‘s Nachts zet hij kooldioxide om in zuurstof.” bij de Duivelsklimop

  – S’nachts zal een plant zuurstof verbruiken en dus kooldioxide produceren. Er is daglicht nodig voor fotosynthese.

  9 likes
  • Hans Nozemans schreef:

   Dit is dus niet het geval bij de sansevieria, die te maken heeft met CAM-fotosynthese. Bij planten met CAM-fotosynthese kan kooldioxide ‘s nachts worden vastgelegd in malaat of isocitraat en deze verbindingen kunnen dan overdag met behulp van lichtenergie verder worden verwerkt.

   0 likes
 • Huisheks schreef:

  Gewoon je huis ( kamers) eens door laten waaien/tochten en eens geen geurtjes (ambi) gebruiken.
  Scheelt echt een hoop hoor. Kaarsen geven ook vervuiling.

  2 likes
  • Plien schreef:

   Het gaat ook niet om de frisheid huisheks, maar om het zuurstofgehalte. Ik beweer ook niet dat mensen met copd met een paar plantjes klachtenvrij zouden zijn, was dat maar zo. Een raampje open is natuurlijk altijd goed al was het maar voor het inbrekers gilde.

   2 likes
 • Kalki schreef:

  Een zuivere lucht begint in je eigen huis.

  2 likes
 • Plien schreef:

  Spathiphyllum of Lepelplant geeft dag en nacht zuurstof af, van de Aloe Vera staan er drie stuks bij mij in de slaapkamer omdat die nachts zuurstof afgeven. Voordeel van de Aloe Vera is dat die weinig water vragen. De Spathiphyllum of Lepelplant heb ik aan de westkant staan in huis. De plant heeft de hele winter bloemen gegeven en nu in het voorjaar volop witte bloemen. Om de drie dagen weinig water en heel af en toe beetje plantenvoeding.

  2 likes
 • hadat vantevorengezegd schreef:

  Wat dachten jullie van de alle kamer-planten?

  1 likes
 • Paquita schreef:

  Voor de liefhebbers: Er is een prachtig boek over dit onderwerp verschenen van Dr. B.C. Wolverton getiteld: “How to grow fresh air – 50 houseplants that purify your home or office” (op de achterflap staat o.a. vermeld: “In research designed to create a breathable environment for a NASA lunar habitat, noted scientist Dr. B.C. Wolverton discovered that houseplants are the best fliters of common pollutants such as ammonia, formaldehyde and benzene. Hundreds of thes poisonous chemicals can be released by furniture, carpets and building material and then trapped by closed ventilation systems, leading tot the host of respiratory and allergic reactions now called Sick Building Syndrome”. Vriendelijke groeten, Paquita.

  0 likes
 • Pollie schreef:

  Zijn de genoemde planten te verkrijgen in de tuincentra?

  0 likes
 • Sylvester schreef:

  In de video word er gesproken over de areca plant, is dat dezelfde als de bamboepalm..? ALs ik het opzoek krijg ik twee verschillende planten. Welke moet ik nu hebben..?

  0 likes
 • x

  Check Also

  timmermans

  Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

  Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

  elektrische auto

  Hoogleraar: ‘Elektrische auto is vervuilend. We worden zwaar voor de gek gehouden’

  De overheid stimuleert het rijden in een ...

  >