Homepagina » Financieel » “Dijsselbloem liegt; Europese belastingbetaler moet bloeden voor sores Italiaanse banken”
"Dijsselbloem liegt; Europese belastingbetaler moet wel bloeden voor sores Italiaanse banken"

“Dijsselbloem liegt; Europese belastingbetaler moet bloeden voor sores Italiaanse banken”

Italiaanse banken zitten flink in de problemen. Deutsche Bank wil graag dat Europa wéér bijspringt en met 150 miljard euro belastinggeld de banken gaat redden. In dat opzicht is er dus niets veranderd sinds de kredietcrisis.

“Europa is extreem ziek en moet snel aan haar problemen werken, anders gaat het mis,” zei de hoofdeconoom van Deutsche Bank. “Ik ben geen doemprofeet, maar een realist.”

Het IMF verwijst in een rapport uitdrukkelijk naar de noodlijdende Italiaanse banken, die voor 360 miljard euro aan dubieuze leningen hebben afgesloten. Premier Matteo Renzi wil miljarden aan overheidsgeld in de banken gaan pompen.

Als de Italiaanse regering haar zin krijgt en met belastinggeld zijn banken mag steunen, betekent dat een enorme deuk in de geloofwaardigheid van de bankenunie.

‘Italië is de dominosteen die het hele EU-bouwwerk in kan laten storten’

Mogen we daarbij nog even opmerken dat het roer in Italië tegen het einde van de kredietcrisis werd overgenomen door de technocraat Mario Monti, die lid is van de Trilaterale Commissie en deelnemer aan de Bilderbergconferenties. Monti werkte ook als internationaal adviseur voor zakenbank Goldman Sachs, u weet wel, die bank die de Europese belastingbetaler 800 miljoen euro afhandig maakte.

Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem zei dat er geen cent van de Europese belastingbetaler naar de Italiaanse banken zal gaan. Dat hoorden we ook bij de Griekse crisis, schrijft journalist Joost Niemöller.

“Griekenland is een klein landje. Italië is de dominosteen die het hele EU-bouwwerk in kan laten storten,” zegt hij. “Dat was ook precies het argument dat we tijdens de Griekse crisis van de autoriteiten hoorden: ‘Als de EU nu niet bijspringt en Griekenland uit de EU stapt, dan zijn Italië en Spanje aan de beurt’.”

‘EU is gevaarlijke economische fictie’

“Welnu, Italië is nu aan de beurt,” vervolgt hij. “En dan mag de Volkskrant nog zo hard roepen dat dit komt door de Brexit; dat komt het niet. Dat komt omdat de EU een economische fictie is. En een gevaarlijke.”

Wanneer de Italiaanse banken vallen, dan vallen de Europese banken mee, aldus Niemöller. Binnen de EU zijn de economische belangen volkomen verweven geraakt. “Als Dijsselbloem zegt dat er geen geld van de EU-belastingbetaler naar Italië zal gaan, dan liegt hij dus. Het is zijn taak om geruststellende signalen af te geven bij de zoveelste crisis. Het is alleen niet onze taak om hem te geloven.”

[Joost Niemöller]


Vond je deze informatie goed? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Misschien toch niet zo gek idee om een kluisje te kopen en elke dag 250 euro te gaan pinnen zodat als de hele zooi omvalt je toch nog wat cash hebt liggen.

  Kunnen ze niet gewoon italie lekker bankroet laten gaan en dat ze zelf opnieuw beginnen met hun eigen munt?? of een x het verlies halen bij de rijke in plaats bij de belasting betaler, voor de zoveelste keer.

  21 likes
 2. Dijselbloem; de blauwdruk voor Europa.
  Weet iemand het nog; Cyprus ??

  Twee weken geleden is het beheer van al onze pensioenen door onze regering overgeheveld naar Brussel.
  Ad 1400 miljard !!
  Maar toen zat natuurlijk iedereen naar de EK te kijken,dus net gemist.

  Ons geld ( pensioen ) is al naar Brussel en dus Italie en Duitsland overgemaakt.
  Blijf lekker verder wegdromen bij het voetbal…..

  20 likes
 3. De Rothschild’s, Rockefeller’s, Morgan’s ETC. moeten dit oplossen en niet wij, het volk.

  7 likes
 4. dijsselbloem ligt dat hij barst. gelaatskunde anyone?

  15 likes
  • En…..zoals Varoufakis al zei (over Dijsselbloem): een intelectueel lichtgewicht!

   1 likes
  • De kans dat Dijsselbloem liegt is natuurlijk groot, echter zijn de spelregels wel verandert in de tussentijd. Sinds 1 januari zijn nieuwe Europese regels voor staatssteun aan banken van kracht. Waar Spanje en Ierland nog miljarden uit de schatkist konden gebruiken om hun banken te steunen, zijn de voorwaarden nu veel strenger. Banken mogen alleen met overheidsgeld gesteund worden als eerst ten minste 8 procent van de bankschulden wordt gedekt door aandeelhouders, obligatiehouders en houders van deposito’s boven 100.000 euro.

   De kans is natuurlijk groot dat ze wel een maas in de wet zullen vinden om toch die banken te gaan steunen met overheidsgeld. Ik ben benieuwd welk trucje ze gaan uithalen, wordt vervolgd…….

   0 likes
 5. liegt (ipv ligt) dat hij barst. ruimen die eu

  12 likes
  • Dat liegen kennen wij ook nog van onze vorige minister van financiën de Jager.
   Alles komt terug met rente!
   Arme belastingbetalers,gepensioneerden en spaarders.

   3 likes
 6. De Rothschild’s, Rockefeller’s, Morgan’s moeten dit oplossen en niet wij, het volk.

  8 likes
  • De Rothschilds, de Rockefellers, de Morgans, de Warburgs en de hele Zionistische kliek moet worden gearresteerd voor, moord met voorbedachte rade, oplichting, chantage, piramidesystemen, misdaden tegen de menselijkheid en heel veel andere misdaden waar ze zich nu al meer dan 3 eeuwen schuldig aan maken.

   Er dient een nieuwe rechtszaak onder COMMON LAW (gewoonterecht) te worden opgericht, om deze mensen te berechten. Dan kan men zich niet verschuilen achter juridische onschendbaarheid.

   4 likes
 7. Betaal het lekker uit eigen zak, Dijselbloem!

  11 likes
 8. Hoe vaak hebben wij zo’n uitgestreken smoel niet op tv en in kranten gezien, dat verkondigde, dat er niets GEEN CENT hier of daar naartoe ging en hoe liep dat af? JUIST. Ik vertrouw Rutte en Dijsselbloem net zo ver als ik ze kan gooien. Weg met die leugenaars, weg met de EU en weg met de Euro. Nexit NU !!!

  8 likes
 9. We hebben een economie van schulden.

  Als iedereen een consumerende instelling heeft hebben we tekort als iedereen participerende instelling heeft hebben we overvloed.

  Maar ook in jezelf kan je dat veranderen. Ons denken denkt in tekort. De economie van te kort.
  Ons hart, ons ware zelf, is een natuur van overvloed. De economie van de overvloed.

  We zouden een sprong kunnen wagen want moeder aarde ondersteund ons streven naar materiële overvloed niet heel veel langer.
  Zij faciliteert bewust wording en we zijn hier te gast.

  6 likes
 10. “Dijsselbloem liegt”
  Verder nog nieuws?

  1 likes
 11. “Italië is de dominosteen die het hele EU-bouwwerk in kan laten storten”

  Oh, ik zie een gat in de Europese markt! Ah jammer, ‘Domino’s Pizza’ bestaat al! 🙁

  1 likes
 12. Wat boeit het nog??

  Uw bewustzijn maakt het gehele systeem failliet.

  Geld bestaat straks niet meer.

  1 likes
 13. Laat de boel maar instorten, zodat er weer een ongekende vrijheid gaat ontstaan.
  Als de economie instort gaan landen en regio’s instorten.
  Mensen, dorpen, steden, regio’s met common ground gaan dan fuseren en er ontstaat een heel andere Europa dan we nu kennen.

  Bijvoorbeeld alle Duitstaligen die 1 grote land gaan vormen, Nederland en Vlaanderen samen, Franstaligen samen enz.
  Iets wat mensen wel willen maar waar het maar niet van komt omdat men nu helemaal vastgeplakt zit en er geen bewegingsruimte meer is.

  1 likes
 14. Links of rechtsom liegen of het gedrukt staat?

  1 likes
 15. Mja. Europa gaat alleen maar werken als letterlijk ieder individu verantwoordelijkheid neemt. Want als een Pool hier de kaas van de je brood eet, dan moet je wel. En er zijn niet alleen polen en tientallen andere nationaliteiten, maar ook verkapte staatsbedrijven en commerciële bedrijven met belastingvoordelen en die teren allemaal in op de pot. Tel daarbij op alle uitkeringen en subidies, en het totale product van de unie is negatief. De neoliberalen hebben draconische maatregelen losgelaten op de staten, provincies en gemeenten terwijl de conservatieven nog hun heilige huisjes hebben. Inkomensongelijkheid en lokale inflatie bubbels in vastgoed gebaseerd op geld uit Draghi’s potje worden nu onstabiel. Iemand verbaast? Niemand hè. Het zal nog wel even doorgaan maar zonder antwoord op het uitblijven van volume op de arbeidsmarkt en betere contracten in de vrije sector zal de economie niet meer op gang komen. Dat komt doordat Jan Modaal geen huis meer kunnen kopen omdat de rente nul is en de voorwaarden als zweep worden gehanteerd.

  De mensen, die de burgers in een neoliberaal leven duwen met de privatisering en flexiblisering, klagen dat de banken die de burgers en mkb van kredieten voorzien niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen omdat diezelfde burgers geen stabiel inkomen meer kunnen vinden. In Amerika koste het 8 jaar en 9 triljoen dollar. Verzonnen ze obamacare en 20 miljoen banen. Hier kun je de moord stikken en krijgen de grote bedrijven alles. In beide werelddelen is het probleem van 2008 niet opgelost. En met mayday vers in het geheugen gaat het ook niet snel opgelost worden ook. We gaan hier in europa verzuipen in quasi nationalistisch gezeik, maar onze landen zijn al door en door van binnen kapot gemaakt door Brussel en lokale partijen omdat de ideologie ontbreekt om tot gemeenschalijke zienswijze te komen en daadwerkelijk volume te creëren voor de burgers in alle staten. Verzuiling. Veel meer polarisatie. Wilders. Nexit. Frexit. Dat willen de meeste mensen nu. Dat zal nog aanzwellen. Zelfs een false flag zal de mensen niet meer overtuigen. De sfeer in euopa is zo beroerd nu, en dan deze financiële tijdbom erbij, het geeft te denken wie hier baat bij heeft de laatste jaren

  1 likes
 16. En de mensen worden wakker en voelen de verbondenheid met elkaar.
  Kunnen hun ego loslaten.
  En de eenheid zien.

  Er stonden zo’n 18 plusjes bij.
  Joehoeoeoeoeoee, waar bent u nu dan?

  Of uiten we die verbondenheid door lekker mekaar af te slachten.
  Ons geld
  Hun geld
  Mijn land
  Mijn recht

  0 likes
 17. het zou eens nodig zijn als je zo,n uitspraak doet dat je daar ook aan je baan in durft te zetten.
  Dan ben je een flinke gast, maar ik zou er niet op durven gaan
  groetjes Gijs

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...