Natuur en Milieu

‘Dit is het belangrijkste filmpje over klimaatverandering dat je ooit zult zien, en het duurt slechts 4 minuten’

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!

Ivor Cummins heeft op social media een filmpje geplaatst over ijskernboringen die zijn gedaan op Groenland.

“Luister aandachtig. Dit is het belangrijkste filmpje over klimaatverandering dat je ooit zult zien en het duurt slechts vier minuten,” schrijft hij erbij. “Kijk en oordeel zelf. Gebruik je hersenen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

In het filmpje laat glacioloog Jørgen Peder Steffensen een ijskern zien uit de Vikingtijd. Die viel in de Middeleeuwse Warme Periode, toen het gemiddeld 1,5 graad warmer was dan nu.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Terugkijken in de tijd

De ijskernen bevatten belangrijke informatie over het klimaat op aarde. Met behulp van de ijskern, die in totaal drie kilometer lang is, kunnen wetenschappers als het ware 120.000 jaar terugkijken in de tijd.

Steffensen heeft de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 10.000 jaar tot op een duizendste van een graad nauwkeurig kunnen vaststellen. Wat blijkt? Vierduizend jaar geleden was het gemiddeld 2,5 graden warmer dan nu.

Tussen 4000 en 2000 jaar geleden daalde de gemiddelde temperatuur op Groenland 2,5 graden. Daarna steeg de temperatuur enigszins tijdens de Middeleeuwse Warme Periode. Vervolgens daalde de temperatuur weer, om rond 1875 weer te stijgen, zo rond de tijd dat de meteorologische waarnemingen begonnen.

Heel moeilijk

Dezelfde waarnemingen zijn gedaan op andere plekken op het noordelijk halfrond.

Het zal heel moeilijk zijn om te bewijzen dat de temperatuurstijging in de 20e eeuw door mensen is veroorzaakt of het gevolg is van een natuurlijke variatie, benadrukte Steffensen. “We zijn namelijk op het koudste punt in de afgelopen 10.000 jaar begonnen met meten.”

4.8 201 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

84 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Duinsnip
Duinsnip
1 jaar geleden

Gehersenspoelde mensen zijn nergens van te overtuigen. Alleen door met de kop tegen de muur te lopen gaat helpen maar dat duurt altijd.

Theo
Theo
1 jaar geleden

Allemaal onzin vraag maar aan de tv wetenschappers of robje etter of timmerfrans die weten het beter….. Whahaha

K. Renten
K. Renten
1 jaar geleden

Helaas is het merendeel zo onder invloed van mk ultra/project mockingbird dat je alle bewijzen aan kunt dragen maar je kunt net zo goed tegen een boom lullen. Geen enkel effect.

mell
mell
1 jaar geleden

aan de hand van de huidige onlogische besluitvorming is wel af te lezen dat het totale onzin is, net als in de Corona tijd worden de onwelgevallige wetenschappelijke feiten genegeerd, gecensureerd, wetenschappers gecanceld etc etc.

Back to top button
84
0
We lezen graag je reactie!x