Financieel

Stelling: Geef iedereen gratis geld

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De heersende norm is dat je moet werken voor je geld. Het basisinkomen zou een radicale hervorming van de verzorgingsstaat mogelijk maken. Gratis geld voor iedereen: een maandelijkse toelage, genoeg om van te leven, zonder er iets voor te hoeven doen.

“We hebben de idiote opvatting dat werk alleen echt werk is als het is belast en geregistreerd staat,” zegt historicus en journalist Rutger Bregman. “En dat terwijl de Oeso al eens berekend heeft dat onbetaald werk een waarde heeft van ongeveer de helft van het bbp. Met de invoering van een basisinkomen zullen mensen niet per se minder gaan werken, dat blijkt uit experimenten in Canada, de VS, Brazilië en India.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Bregman meent dat met name arme mensen juist meer gaan werken. Het basisinkomen dient als duw in de rug. Verschillende onderzoeken tonen aan dat met de invoering van een basisinkomen jongeren langer studeren, mensen meer gaan doen in het huishouden en er meer tijd is om van het goede leven te genieten. Het gevolg: zorgverbruik en criminaliteit gaan omlaag.

In Nederland wordt vooral gedaan aan symptoombestrijding, zegt Bregman. Aan sommige arme gezinnen wordt wel een ton per jaar besteed, zonder dat het helpt. Dat geld gaat naar hulpverleners, bureaucratie, noem maar op. Het is een duur en vernederend systeem.

Bregman vindt dat Nederland rijk genoeg is voor een basisinkomen, en dan het liefst zo universeel mogelijk, niet alleen voor de armen. “Iedereen heeft recht op een fundamentele bestaanszekerheid, dat is beschaving.”

Adjunct-directeur bij Holland Financial Centre Robin Fransman vindt het basisinkomen een goed alternatief voor de rondpompmachine van uitkeringen, regelingen, subsidies en aftrekposten. Negentig procent van de Nederlandse huishoudens is nu afhankelijk van één of meerdere regelingen van de overheid. Alle voorwaarden van die regelingen moeten worden gecontroleerd en bekeken.

Bewijsstukken moeten worden aangevoerd, berekeningen gemaakt, en om fraude te voorkomen wordt onze privacy aangetast en worden zelfs controles aan huis gehouden, aldus Fransman. In een systeem met een basisinkomen, blijft dat beperkt tot de mensen die het alleen echt niet redden. Hij vindt dat het anders moet en ziet het basisinkomen, in combinatie met een vlaktaks als een veelbelovende optie.

Arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit is geen voorstander van een basisinkomen. Hij vraagt zich af hoe je de hoogte van het basisinkomen vaststelt en wie dit vervolgens gaat betalen. Dekker meent dat je de prikkel wegneemt om te werken en door te leren.

Hij wijst erop dat de discussie over het basisinkomen al teruggaat naar het einde van de 18e eeuw en nu weer nieuw leven is ingeblazen onder invloed van de automatisering en het vermeende verdwijnen van werk.

[Intermediair]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

75 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Vreselijke domme stelling!! Een algehele gratis wereld zou beter zijn maar dat duurt niet lang meer.

Kees P.
Kees P.
10 jaren geleden

Onze werkgelegenheid verdampt. Vele, vele banen zullen worden overgenomen door robots en regelsystemen en de steeds zwaarder wordende regelgeving en lasten voor ondernemers zullen het karwei afmaken. Mensen worden steeds overbodiger. We kunnen dit natuurlijk steeds blijven ontkennen en steeds opnieuw beweren dat er banen bijkomen en mensen beter moeten solliciteren. Struisvolgelpolitiek. Beter zou zijn wanneer integere vakmensen zich eens in het basisinkomen zouden verdiepen, zonder dat ze belachelijk worden gamaakt. Een basisinkomen is namelijk een bedreiging voor degenen die aan te touwtjes trekken, want dan wordt het voor iedereen met talenten mogelijk om die eens goed in te zetten, en staan de huidige topfiguren misschien in hun hemd. Je moet het wíllen zien!

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Volgens mij hebben wij deze discussie al eens eerder voorbij zien komen.
Geld in zijn huidige vorm als woeker- en machtsmiddel zal nooit een oplossing kunnen zijn.
Er zullen nl. altijd mensen zijn die hun hebzucht niet in toom kunnen houden.
Gratis geld is niet waar het om draait; een cultuur/mentaliteits- verandering zal
het eerste zijn wat nodig is om zaken te verbeteren.
Daarna gratis nutsvoorzieningen en de garantie op eten en onderdak.
Ach, wat bazel ik nou, dat is een utopische gedachte, dat kan helemaal niet in deze maatschappij…

Roel
Roel
10 jaren geleden

De enige reden dat geld een prikkel is, is omdat we het een prikkel maken. Ongefundeerde uitspraak op basis van cognitieve basiswaarden.

Maar stel je eens voor. Dat iedereen evenveel verdiend. Dat is toch niet eerlijk…..Stel je eens voor dat iedereen echt gelijk is…..dat kan toch niet.

Ik ben voor. Maar goed, uiteindelijk willen we niks oplossen. Geld verdienen aan gevolgen is beter dan de oorzaak aanpakken.

Je moet verder kijken dan jezelf. Maar dat moet je leren

Back to top button
75
0
We lezen graag je reactie!x