Homepagina » Financieel » Stelling: Geef iedereen gratis geld
Stelling: Geef iedereen gratis geld

Stelling: Geef iedereen gratis geld

De heersende norm is dat je moet werken voor je geld. Het basisinkomen zou een radicale hervorming van de verzorgingsstaat mogelijk maken. Gratis geld voor iedereen: een maandelijkse toelage, genoeg om van te leven, zonder er iets voor te hoeven doen.

“We hebben de idiote opvatting dat werk alleen echt werk is als het is belast en geregistreerd staat,” zegt historicus en journalist Rutger Bregman. “En dat terwijl de Oeso al eens berekend heeft dat onbetaald werk een waarde heeft van ongeveer de helft van het bbp. Met de invoering van een basisinkomen zullen mensen niet per se minder gaan werken, dat blijkt uit experimenten in Canada, de VS, Brazilië en India.”

Bregman meent dat met name arme mensen juist meer gaan werken. Het basisinkomen dient als duw in de rug. Verschillende onderzoeken tonen aan dat met de invoering van een basisinkomen jongeren langer studeren, mensen meer gaan doen in het huishouden en er meer tijd is om van het goede leven te genieten. Het gevolg: zorgverbruik en criminaliteit gaan omlaag.

In Nederland wordt vooral gedaan aan symptoombestrijding, zegt Bregman. Aan sommige arme gezinnen wordt wel een ton per jaar besteed, zonder dat het helpt. Dat geld gaat naar hulpverleners, bureaucratie, noem maar op. Het is een duur en vernederend systeem.

Bregman vindt dat Nederland rijk genoeg is voor een basisinkomen, en dan het liefst zo universeel mogelijk, niet alleen voor de armen. “Iedereen heeft recht op een fundamentele bestaanszekerheid, dat is beschaving.”

Adjunct-directeur bij Holland Financial Centre Robin Fransman vindt het basisinkomen een goed alternatief voor de rondpompmachine van uitkeringen, regelingen, subsidies en aftrekposten. Negentig procent van de Nederlandse huishoudens is nu afhankelijk van één of meerdere regelingen van de overheid. Alle voorwaarden van die regelingen moeten worden gecontroleerd en bekeken.

Bewijsstukken moeten worden aangevoerd, berekeningen gemaakt, en om fraude te voorkomen wordt onze privacy aangetast en worden zelfs controles aan huis gehouden, aldus Fransman. In een systeem met een basisinkomen, blijft dat beperkt tot de mensen die het alleen echt niet redden. Hij vindt dat het anders moet en ziet het basisinkomen, in combinatie met een vlaktaks als een veelbelovende optie.

Arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit is geen voorstander van een basisinkomen. Hij vraagt zich af hoe je de hoogte van het basisinkomen vaststelt en wie dit vervolgens gaat betalen. Dekker meent dat je de prikkel wegneemt om te werken en door te leren.

Hij wijst erop dat de discussie over het basisinkomen al teruggaat naar het einde van de 18e eeuw en nu weer nieuw leven is ingeblazen onder invloed van de automatisering en het vermeende verdwijnen van werk.

[Intermediair]


Vind je deze informatie waardevol? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

75 reacties

 1. Snap het hele probleem niet over te weinig geld. Het geld komt uit het niets en wordt dus gecreerd door de centrale banken die in prive bezit zijn. Dus schuld bestaat dus ook niet echt alleen maar op papier.
  Gewoon een reset van de economie iedereen schuld vrij en giraal 70 mijoen storten op iedereens bankrekening.
  Wanneer het totale vermogen van de fam. Bilderberg wordt verdeeld over de wereld bevolking is dat 70 miljoen per persoon.
  Dus mensen wordt wakker kom in opstand we moeten uit de derde dimensie komen maar door het geld zitten we daarin vast.

  30 likes
  • Probeer de Nederlander maar eens uit zijn luie stoel te krijgen…………hahahaha lukt je toch niet.
   En om wat te bereiken met dit handjevol mensen die deze site bezoeken is dat n druppel op n gloeiende plaat.
   De rest van Nederland kijkt gelaten naar Carlo en Irene en andere flutprogramma’s, met n zak chips in de hand en n pils op tafel. En voor de rest niks. Geen inspiratie geen enthousiasme, geen drang om te veranderen, geen TOEKOMSTVISIE !
   HOE ins hemelsnaam wil je een verandering tot stand brengen? Met (wat de politici noemen) dom
   stemvee !!

   1 likes
   • Ja het ziet er naar uit dat we langs de deuren zullen moeten gaan om de mensen te bereiken die nu niet gaan stemmen en uit te leggen wat een boost aan de economie een basisinkomen zou geven.

    5 likes
 2. Onze werkgelegenheid verdampt. Vele, vele banen zullen worden overgenomen door robots en regelsystemen en de steeds zwaarder wordende regelgeving en lasten voor ondernemers zullen het karwei afmaken. Mensen worden steeds overbodiger. We kunnen dit natuurlijk steeds blijven ontkennen en steeds opnieuw beweren dat er banen bijkomen en mensen beter moeten solliciteren. Struisvolgelpolitiek. Beter zou zijn wanneer integere vakmensen zich eens in het basisinkomen zouden verdiepen, zonder dat ze belachelijk worden gamaakt. Een basisinkomen is namelijk een bedreiging voor degenen die aan te touwtjes trekken, want dan wordt het voor iedereen met talenten mogelijk om die eens goed in te zetten, en staan de huidige topfiguren misschien in hun hemd. Je moet het wíllen zien!

  28 likes
 3. Wanneer je ervan uitgaat dat een ieder (mens en dier) de weg volgt die het universum hem/haar oplegt : dat groei in bewustzijn.
  Heb je daar geld voor nodig ?
  Nee, in mijn opvatting niet.
  Anders had het universum wel gezorgd dat aan deze voorwaarde om te groeien voldaan kan worden.

  Geld is een vinding van mensen, die de ene mens ondergeschikt maakt aan de ander.
  In die zin is geld vies en het stinkt.
  Aan de andere kant verschaft geld wel toegang tot een groeipotentieel omdat er middelen binnen het bereik van het individu (of de groep) komen die de groei in korte tijd kan verdiepen.
  In die zin is geld een zegen.

  Helaas zien we dat geld maar al te vaak gebruik wordt als machtsmiddel.
  De verleiding tot het aangaan van schulden levert iemand uit aan de nukken van iemand anders.

  Wie is er werkelijk gelukkig in zijn werk ? En zou echt niets beters kunnen bedenken om zich te ontwikkelen ?
  Want dat zie je wel vaak om je heen: dat mensen beroepsmatig juist NIET het werk doen waar hun grootste talenten liggen.
  Leidinggevenden die slecht leiding kunnen geven, bij voorbeeld.
  Of, leraren die weinig waardering oogsten vanwege de kwaliteit van hun educatieve overdracht.

  Wees geen (loon) slaaf van een ander.
  Er is slechts een kleine groep die geld gebruikt om de grote groep te kunnen overheersen.
  In mijn ogen is dat misbruik van geld: geld als machtsmiddel.
  Terwijl geld als inzet zou moeten als middel dat helpt bij de universele groei.

  Dat heeft niets te maken met de onverantwoorde consumptiedrift die onze samenleving kenmerkt.
  Onze verziekende consumptiemaatschappij, waarbij de minister president roept dat we meer moeten consumeren. Dat de EU moet zorgen voor meer werk. Dat slaat nergens op. Dat zijn aanmoedigingen in de verdere spiraal naar de ondergang van ons allen.

  25 likes
  • Om mee te beginnen…

   Geld (de betalingsmunt) is oorspronkelijk ingevoerd als tijdelijke ruilmiddel en de representatie van goederen. Geld heeft dan ook geen waarde en representeert niets meer dan de door jou geleverde arbeid zodat jij later (of direct) kan bepalen wat jij voor de geleverde arbeid wilt hebben. Oorspronkelijk ingevoerd in het tijdperk van de agrarische samenleving was het de bedoeling dat dit het probleem zou oplossen dat er toch gehandeld kon worden onlangs dat producten niet in ieder seizoen van het jaar (winter, herfst, lente, zomer) geleverd konden worden. De reden dat geld bij gedrukt wordt staat gelijk aan de bevolkingsgroei en wat de bevolking nodig heeft om de handel mogelijk te maken, door het concept van winst maken wordt er meer bij gedrukt dan eigenlijk nodig is.

   Dat evolueerde zich naar een systeem waarin waarde werd bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Wat weer resulteerde in dat er verschillen ontstonden in de hoogte van de waarde van een beroep (of modern gezegd de salaris verschillen). Waarde van een beroep wordt bepaald door de vraag en aanbod van zowel het product (dienst) als wie bereid en capabel is om de taak te vervullen. vraag en aanbod in combinatie met geld resulteerde ook in de opkomst van massa productie wat voordelen had in de vorm van werk gelegenheid en nadelen als de creatie van de consumptie cultuur.

   Gratis geld weggeven is in mijn ogen dan ook hetzelfde als het accepteren dat er mensen die langs de zijlijn niets bijdragen aan de maatschappij. Met uitzondering van degene die geboren zijn met beperkingen, een beperking hebben opgelopen door arbeidsverleden of in de revalidatie zitten (zowel fysiek als mentaal). Dit is een ander verhaal of de zorg dan wel of niet goed geregeld is, hier laat ik het ook bij.

   Het probleem ligt in de verdeling van primaire goederen en niet in het geld. Naar mijn mening mogen er verschillen zijn aan de hand van de door jou geleverde prestatie, kennisniveau en “vraag en aanbod”. De sterken mogen zich onderscheiden van de zwakkere maar dat er individuen op deze planeet lopen die hele landen of streken bezitten is absurd en eng (Bijv. beïnvloeden van overheden of de Rothschilds met hele wijnstreken in Frankrijk).

   Wat ik hier voorbij zie komen over voedsel o.a. dat wordt al geregeld doormiddel van de voedselbank voor de mensen die het moeilijk hebben? En tijdelijk geen baan hebben wordt volgens mij al opgevangen door de uitkering?

   1 likes
 4. Als ervaringsdeskundige kan ik vertellen dat als de druk van verplichte maar kansloze sollicitaties er niet meer is, er heel veel tijd en en creativiteit vrijkomt om nuttige en ook leuke dingen te doen. Waar andere mensen ook iets aan hebben. Misschien dat Rutte’s participatiesamenleving dan een serieus onderwerp wordt. En vrijwilligerswerk krijgt ongetwijfeld een zetje. Studeren? Ja leuk, zeker als je niet uren per dag bezig bent met het zoeken naar een baan om vervolgens jaren te sparen en daarna in de avonduren te gaan studeren.
  Wie dit allemaal ‘moet’ (kan) betalen? Is hier in de commentaren al genoemd, de uitvreters die uit niets geld maken en dat allemaal terugkrijgen, plus rente.

  23 likes
  • Ja, maar John?
   Jij bent dan ook diegene die eerst een slordige 30000 schulden maakt en die vervolgens niet wilt terugbetalen.
   Natuurlijk snappen wij dat jij ervaringsdeskundige bent 🙂
   En wij snappen ook dat jij het fijn vindt dat je niet meer hoeft te solliciteren.
   Dat wilde je toch al nooit, en vandaar dat ze je dan uiteindelijk ook zelfs de schuldhulp uit hebben getrapt.
   En vrijwilligers werk zoals dat van jou, heet eigenlijk gewoon zwart bijklussen 🙂
   Zolang jij maar geld uit kunt geven ( liefst dat van een ander ), vind jij het wel prima.

   De uitvreters die uit niets geld maken en dat allemaal terugkrijgen, plus rente………noemen wij overigens schuldeisers, die hun geld willen voor de geleverde diensten en/of producten PLUS incassokosten.
   En omdat er van een kale kip niet valt te plukken, worden die hooguit slechter van jou, maar nooit beter.

   Dus wij zijn benieuwd naar wat jij nu eigenlijk zo erg vindt……….

   1 likes
   • Voor sarcasme / ironie bestaat geen pil, dat zul je zelf moeten genezen.

    Wat betreft het bekende “Ja, maar…”, dat is jammeren. Ook wel de “MAAR” angst genoemd. Verander, lees meer >> http://desteni.org/nl/forum/viewtopic.php?f=157&t=810

    0 likes
    • Sarcasme / ironie moet juist niet genezen worden, dat moet je koesteren 🙂

     Overigens vond ik het artikel waarnaar je verwijst zeer amusant om te lezen.
     Mijn hart vervult zich met blijdschap als ik zie dat er nog steeds mensen zijn die creatief en fantasievol genoeg zijn om een dergelijk stukje in elkaar te flansen.
     Overigens moet er wel de voetnoot bij geplaatst worden dat het ZEKER als antwoord op een SARCASTISCH bericht, uiteraard niet al te veel toegevoegde waarde heeft.
     Die voetnoot is echter te verwaarlozen tegen de voordelen van het gevoel van blijheid.
     Blijheid, dat u naast het hebben van een creatief en fantasievol brein, ook het vermogen heeft om sarcasme te herkennen.

     Ik kijk derhalve ook reikhalzend uit naar uw volgende reactie.
     Misschien een artikel over het woord “overigens”?

     0 likes
 5. De enige reden dat geld een prikkel is, is omdat we het een prikkel maken. Ongefundeerde uitspraak op basis van cognitieve basiswaarden.

  Maar stel je eens voor. Dat iedereen evenveel verdiend. Dat is toch niet eerlijk…..Stel je eens voor dat iedereen echt gelijk is…..dat kan toch niet.

  Ik ben voor. Maar goed, uiteindelijk willen we niks oplossen. Geld verdienen aan gevolgen is beter dan de oorzaak aanpakken.

  Je moet verder kijken dan jezelf. Maar dat moet je leren

  9 likes
  • Sorry,maar waarom kan niet iedereen gelijk zijn,wat is dat nu voor een onzin!?
   Jij of wie dan ook is niet meer dan een ander,als de meeste geld verdieners dat een zouden zien dan zou de wereld er een heel stuk mooier uit zie dan dat hij nu is(en waar het nu naar toe gaat).
   Geld is echt een vuil iets en hoor hier eiglijk niet op deze aarde,dus voor mij( en denk veel anderen met mij) weg met die papiere rotzooi,en iedereen gelijk,dat is het mooiste wat een mens van vlees en normaal bloed heel graag op deze aarde wil zien en voelen.
   En dan maken we met zijn alle(die het met me eens zijn)een mooi wereldje waar die geld zuigers lekker hun gangetje kunnen gaan met het besodemieteren van elkaar,maar laat ons dan met rust.
   Grtjessssss aan alle normale denkend mensen 😉 doeiiiiiiiii

   10 likes
 6. Een basisinkomen is tevens de oplossing voor crisissen; en laten we dit geld in eerste instantie maar weghalen bij de miljardairs en multi-miljonairs, die kunnen het missen.

  18 likes
 7. Vreselijke domme stelling!! Een algehele gratis wereld zou beter zijn maar dat duurt niet lang meer.

  16 likes
 8. Volgens mij hebben wij deze discussie al eens eerder voorbij zien komen.
  Geld in zijn huidige vorm als woeker- en machtsmiddel zal nooit een oplossing kunnen zijn.
  Er zullen nl. altijd mensen zijn die hun hebzucht niet in toom kunnen houden.
  Gratis geld is niet waar het om draait; een cultuur/mentaliteits- verandering zal
  het eerste zijn wat nodig is om zaken te verbeteren.
  Daarna gratis nutsvoorzieningen en de garantie op eten en onderdak.
  Ach, wat bazel ik nou, dat is een utopische gedachte, dat kan helemaal niet in deze maatschappij…

  12 likes
  • Als je de Utopie voor je ziet..en daarna roept ‘maar dat kán helemaal niet’, heb je je innerlijke wens dirèkt weer ontkracht en zo komt je hartewens nóóit uit!!!
   Hou je innerlijke hartewens ten alle tijd voor ogen!

   In Lak’ech

   4 likes
 9. De ironie…. We bedenken een waarde systeem en vervolgens gaan we gratis uitdelen… ik vraag je waar gaan we mis hier?

  Ik ben wel een voorstander van een basis inkomen maar werken moet wel extra beloond worden.er moet een motivatie tot inzet blijven en de uitvreters en luilakken mogen geen kans krijgen. Het basis inkomen moet dus zeker conditioneel zijn en misbruik moet zwaar gestraft worden. Echt zwaar.

  6 likes
  • En wie beslist hierover? Krijgen we hetzelfde weer als wat onze fijne regering doet; jij wel, want je kunt wat voor mij betekenen en jij niet, want je gezicht staat mij niet aan…
   Dat gaat niet werken.

   4 likes
  • Dan heb je het dus nog niet goed begrepen: het basisinkomen MOET juist ONconditioneel zijn. En dan kan er geen misbruik meer gemaakt worden ! Als iedereen ergens recht op heeft kan er niemand meer zijn die er geen recht op heeft.
   De AOW is destijds ook als een (min of meer ) basisinkomen verstrekt aan iedereen die 65 jaar werd, dus ongeacht het inkomen of vermogen. Nu hebben we daar sinds enkele jaren ook weer condities aangehangen zoals het inkomen van een jongere partner. En waarom: omdat we moeten bezuinigen. Waarom dan niet ook de conditie eraan hangen dat iedereen met een vermogen van meer dan 5 ton (voorbeeld) krijgt geen AOW?

   Mijn eigen bijdrage aan de discussie: als we iedereen naar huis toe sturen die momenteel betrokken is bij het uitbetalen en controleren op eventueel misbruik van alle mogelijke uitkeringen en toeslagen hoeveel mensen krijgen we er dan bij die geen betaalde arbeid meer verrichten? Is dat ook meegenomen in de berekeningen? Dat heb ik tot nu toe nog niet kunnen terugvinden

   3 likes
  • Hoezo misbruik? Iedereen krijgt een basisinkomen daar valt toch geen misbruik van te maken?

   3 likes
 10. wat een heerlijke utopie lijkt me dat,een basis inkomen en dan eindelijk doen wat je zelf wil, of waar je goed in bent….geweldig toch,dan kan een mens zich ontwikkelen naar wat hij/zij in zich heeft,hoeft er geen afgunst meer te zijn,ik weet zeker dat we spiritueel veel verder zouden ont wikkelen,je mag helemaal jezelf zijn,geen onnodige studie`s meer om te scoren…….wil je wel scoren?ga gerust je gang….dat is dan een keuze!! je krijgt dan ook een eerlijker economie,kleinschaliger,beter voedsel,betere gezondheid…..alles zoals het nu is bestaat niet echt,het geld niet (banken) economie niet(het goede gaat eruit/het slechte komt er voor veel geld terug) enz………als ik nu kijk naar de ouder wordende bevolking die vaak een groot deel van hun leven (naar werk hebben gedaan)je moet toch wat,de meeste hebben een slechte gezondheid,omdat ze nooit echt gelukkig zijn geweest in hun omstandigheden,maar helaas is de macht wellust is sterker,dus het zal nog wel even een utopie blijven?!

  16 likes
 11. Ik ben het eens met de stelling een gratis basisinkomen voor iedereen en wie meer wil verdienen gaat daar voor werken, het lost heel wat problemen op!

  16 likes
 12. Schaf geld af of het geld zal zichzelf uiteindelijk zelf afschaffen, de dag komt dat geld is uitgeteld als betaalmiddel. Het is linksom of rechtsom, maar geld gaat nog eens een keer heel sterk door het afvoerputje en dan kunnen mensen, heel misschien, weer eens iets doen aan menselijke interactie waarbij het draait om de mens. liefde en welzijn en niet om het koude en kille nietszeggende geld. Geld is een negatief middel (helaas hard nodig in de huidige maatschappij om te kunnen overleven) en staat alles en iedereen in de weg, wie over lijken wil gaan en met de ellebogen werkt of leugen op leugen kan stapelen heeft de meeste kans op rijkdom, wie oprecht, menselijk en respect toont voor een medemens die heeft een grote kans zijn leven in armoe te moeten te slijten.

  Beredeneer je het geheel vanuit de natuur dan is het zo dat de sterkste, de slimste, de vuilste, de doortraptste geest overleeft, maar betracht je het vanuit ons mens zijn dan zijn er veel andere manieren te bedenken om met elkaar een leuk en gezellig leven te lijden zonder een sterkere die winst haalt uit de medemens. We hoeven niet te lijden, we hoeven niet te verhongeren en te verdorsten en we hoeven niet te baden in weelde, we kunnen heel goed, iedereen op deze planeet, een heel mooi en menswijs bestaan hebben zodra geld (nazi/judas middel en slijk der aarde) verdwijnt!!…Dan hebben geen koning en paupers meer, dan hebben geen onderscheid in rang en stand, dan hebben we mensen die actief bezig zijn elkaar bij te staan en waarbij iedereen werkt met zijn hart voor zichzelf en doet wat hij of zijn leuk vindt en waar je goed in bent en daarmee automatisch iets invult voor de ander.

  Zonder geld geen milieuvervuiling meer, geen vervuilende brandstoffen, geen begrensde mogelijkheden, maar onbegrensde mogelijkheden met een zuivere en schone lucht, natuur en geest.

  Klinkt zweverig en idealistisch? Is het niet, want een dergelijke maatschappij laat ruimte voor een zakelijke, logische, neutrale en spirituele geest, dus voor iedereen zal er wat wils bij zijn.

  11 likes
  • Dit gaat dus niet werken in mijn ogen , de mens is begonnen met ruilen van dingen en toen kwam geld. Ruilen was niet handig. Geld op een goede manier gebruikt is niet een verkeerd iets maar handig om de waarde van dingen uit te drukken. Wil je dat iedereen eerlijk krijgt wat hij nodig is dan zal je geld nodig blijven hebben. Eerlijk verdelen dmv een baisisinkomen lijkt mij wel een goed idee, met voor degene die extra betaald werk willen verzetten ook een extra beloning. zo houd je ook de prikkel om te studeren en werken voor extra geld. Vervolgens heeft iedereen meer vrije tijd om te besteden zoals diegene dat wil….

   1 likes
   • We praten hier over een compleet nieuwe wereld (niet te verwarren me de nieuwe wereld orde!!), een wereld waarin zaken heel anders worden geregeld dan wat wereld is geweest in de geschiedenis en waarbij toen nog niet mogelijk was om geld af te schaffen zal het nu wel en anders kunnen omdat de hele wereld een totaal andere manier van werken, opbouw en communiceren heeft en wij via verschillende technieken in staat zijn de wereld bijna automatisch te laten functioneren. Werken zal, indien goed verdeeld, misschien niet veel meer voorstellen en wie voor luxe goederen wil gaan zal met een soort puntensysteem (is maar een idee) kunnen sparen voor bepaalde goederen. We zullen heel anders met onze vrije tijd omgaan, we zullen geheel andere manier van werken, ontspannen en denken kennen. De wereld zoals we die hebben gekend zal niet meer bestaan, simpelweg omdat deze wereld niet langer noodzakelijk is en een mens heel goed zonder rekeningen en kopzorgen daarover kan.

    ……”Dan, wanneer iedereen weet dat de devaluatie van het geld
    alsmaar door blijft gaan, zullen ze inzien dat het te laat is om het
    systeem nog te redden en zal het leven voorlopig tot stilstand
    komen. Stilstand in die zin dat niemand nog naar zijn werk gaat,
    want het geld dat je hiervoor krijgt, is toch niets meer waard.
    Op korte termijn kan deze onrust ertoe leiden dat de
    mensen bang zijn voor hun bestaan en gaan hamsteren. Het is
    niet uitgesloten dat er geplunderd wordt, dit hangt af van het
    ontwikkelingsniveau van de samenleving.
    Deze fase zal maar van korte duur zijn, want al snel zullen
    nieuwe, gematigde krachten opstaan die het welzijn van de
    gemeenschap als hoogste doel hebben en de bevolking vertellen
    dat het hoog tijd is een nieuwe samenlevingsvorm zonder geld
    op te richten waarin iedereen dezelfde rechten heeft. Deze
    samenlevingsvorm zal zich langzaam verder ontwikkelen en de
    mensen gaan weer aan het werk. Dit zal echter werk zijn waar
    de hele gemeenschap profijt van heeft. Belastingdiensten,
    banken, boekhouders enzovoorts zullen andere bezigheden
    zoeken en eveneens een bijdrage leveren aan het algemeen
    welzijn. Al snel ontstaat een nieuwe manier van voedsel –
    voorziening en de productie functioneert weer, maar nu
    helemaal zonder geld en andere soorten van schadeloosstelling
    – alles gebeurt op vrijwillige basis. Iedereen doet waar hij het
    best in is en het meeste plezier aan beleeft en waarvan hij vindt
    dat dit het algemeen belang het best dient”…….Christoph Fasching

    3 likes
  • Zie bijvoorbeeld het venus project http://nl.thevenusproject.com/

   1 likes
  • Lijden = leiden. Verder sorry voor de vele onvolkomenheden in het schrijven en een volgende keer hopelijk beterschap.

   0 likes
 13. Er moeten 3 dingen gelden als basis huisvesting gezondheidszorg en voedsel. de rest is luxe en daar moe je gewoon voor gaan werken.

  15 likes
 14. Het hele systeem moet om gegooid worden. Geen prijssteigingen meer met % geen salaris verhoging meer in % van iemand die € 10,- verdient krijgt dus minder extra dan iemand die € 20,- verdient.
  Hoewel ik moet toegeven dat iemand die € 20,- verdient waarschijnlijk eerder 2% meer krijgt en hoe hoger de salaris (functie) zullen ook de percentages omhoog gaan. Alles wordt 1% duurder dus de rekeningen worden hoger terwijl het salaris minder stijgt, want van je hogere salaris zal ook meer naar de belasting gaan.

  Gewoon het hele systeem omgooien.
  En gelijkheid? dat zou een must moeten zijn. want waarom de tijd van iemand anders meer waard zijn dan die van u of mij?

  Het onzin van meer verantwoording of een duurdere studie is in mijn ogen onzin en een slap aftreksel van een excuus. Je kiest immers zelf voor die functie of opleiding.

  Een arts is net zo onmisbaar als de vuilnisman.

  Maja, wie ben ik.

  15 likes
 15. Steeds meer mensen beginnen te snappen dat een basisinkomen een mogelijke oplossing biedt voor de financiële impasse waarin we zijn geraakt. Maar ik denk dat het om machtsmisbruik te voorkomen, ook belangrijk is dat er een limiet wordt gesteld aan de hoeveelheid geld die iemand kan hebben.

  Ik vond ergens een pleidooi die mij enorm aanspreekt een kopie daarvan vind je hieronder:

  ==================
  Een globaal voorstel tot een eerlijker verdeling van de aardse rijkdommen.

  a. Een minimum-inkomen (basisinkomen) dat ruim voldoende is om te voorzien
  in de materiële basisbehoeften (voeding, kleding, onderdak) en een beetje
  extra voor cultuur, ontspanning enz.
  b. Een maximum-inkomen. De hoogte hiervan is moeilijk vast te stellen. Maar er
  is niemand die zoveel harder kan werken dan een ander dat hij of zij 100 x
  meer verdient. Bovendien is niemand meer of minder waard dan een ander.
  c. Een maximumvermogen. Hiermee wordt onbeperkt verzamelen en omzetten
  van geld in macht voorkomen. Geld is slechts een hulpmiddel.
  d. Gratis gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Dit zijn fundamentele
  maatschappelijke voorzieningen.
  Voordeel van een basisinkomen is, dat meer mensen werk kunnen doen dat beter bij
  hen past omdat ze niet worden gedwongen te werken om een inkomen te verwerven.
  Er is dan werk voor iedereen die wil werken want vrijwilligerswerk wordt gewoon werk
  en het wordt mogelijk om werk te scheppen dat enkel bedoeld is om mensen op een
  prettige wijze bezig te houden.
  Het bezwaar dat niemand meer iets zou doen omdat men niet meer hoeft te werken
  voor het geld, is onterecht.
  Er zijn hoogstwaarschijnlijk heel weinig mensen die naast hun dagelijkse primaire
  behoeften, hun hele leven lang niets anders willen doen dan slapen of voor zich uit
  zitten staren.
  Iemand die dat kan, is wellicht mentaal ziek en heeft eventueel hulp nodig in plaats
  van te worden verheven tot voorbeeld.
  De meeste mensen die momenteel niet willen of kunnen werken, doen dit omdat er
  geen passend werk is of omdat ze “te duur” zijn of omdat ze niet (vrijwillig) mogen
  werken vanwege een uitkering.
  Mensen die mogelijk bezwaar hebben tegen een minimum/maximum-inkomen en
  een maximumvermogen, zijn onder anderen mensen die:
  – een hoog inkomen hebben
  – veel kapitaal en bezit hebben
  – “rijk” willen worden
  – het nu goed hebben
  – denken door meer geld te bezitten, beter te zijn dan anderen
  – geld als machtsmiddel zien of gebruiken
  – uitsluitend aan zichzelf denken
  – geen vertrouwen hebben in anderen
  – geen eerlijker verdeling van de aardse rijkdommen wensen
  – niet begrijpen dat het zou kunnen werken
  Bedragen die ik redelijk zou vinden volgens de huidige Nederlandse situatie:
  Basisinkomen 1500 euro per maand voor volwassenen en 750 euro per maand voor
  minderjarigen.
  Maximum-inkomen 10.000 euro per maand.
  Maximum vermogen 1.000.000 euro per persoon. Een eerste woning wordt niet tot
  het vermogen gerekend. Grond (inclusief woning) wordt tot 1000 vierkante meter niet
  tot het vermogen gerekend.
  Alles wat de gestelde grenzen overschrijdt, komt ten bate van de samenleving.
  Het bovenstaande is uiteraard sterk vereenvoudigd. (17-9-2009)
  ======================

  PS.
  Ik zag laatst een video waarop werd uitgerekend dat als ieder van de 7 miljard bewoners van de aarde 1000 vierkante meter grond ter beschikking krijgt, de oppervlakte van Australië voldoende is om iedereen te huisvesten!

  9 likes
  • Gratis geld bestaat niet , verder zou het betekenen dat we altijd kunnen bijdrukken als daar vraag naar is zonder dat daar een prestatie aan vooraf moet gaan .. want stel als iedereen gratis geld wil , wie heeft er dan voor jouw geld gewerkt ? Ik begrijp best dat het veel instanties/controleurs overbodig maakt, en zo geld uitspaart, maar daar help je de vraag en aanbod markt niet verder mee , zij hebben met een basis inkomen dan ook (net als de mensen die nu al niets hebben) minder te besteden .. en uiteindelijk heeft niemand meer iets te besteden dmv geld en dan word het stelen voor de straathandel . .

   Mijn bijdrage eerder heeft deze manken niet omdat het gestimuleerd word mee te doen voor een schonere wereld . Verder kunnen we ook wel zonder banken door onze winst direct aan de gekozen beheerders te geven , die beheerders verdelen dit geld dan weer door het aan goede projecten uit te geven . Inwezen is het toevertrouwen aan je voorkeur beheerders een vorm van partijen stelsel maar dan wel eentje die jouw geld beheerd ipv dat (in de vorm van belastinggeld) aan de (huidige) regering beschikbaar te stellen . Dit nieuwe systeem is gelijk een kringloop die van beter naar nog beter verder drijft omdat het goede direct vruchten afwerpt . Zo is er ook ruimte voor concurentie en dan voornamelijk in de goede zin van het woord.

   1 likes
   • Waarom zou het niet werken, vraag ik mij af?? Als ik hier sommige reacties lees, dan moet je je eens goed realiseren waar onze economie op is is gebaseerd. Juist op schuld. Schuld die gecreeerd is doordat banken bijvoorbeeld met een hypotheek afsluiten een bedrag “creeren” waarbij je 30 jaar krom kunt liggen voor de aflossing en de rente die het 3 voudige is. Dit gaat al eeuwen zo. Welke tegenprestatie staat dan tegenover deze geldcreatie?

    de prestatie dat je in de toekomst 30 jaar je de longen uit je lijf moet werken voor de bank(elite) en het bedrijf moet ook 24 uur/ 7 dagen produceren om het hoofd boven water te houden. Inflatie is de manier om het volk als slaaf aan het werk te houden waarbij de elite telkens weer de rentes opstrijkt.

    Het is simpelweg het veranderen van de spelregels. De banken moeten in dienst van het volk staan. Het geld wat nu gecreerd wordt voor een lening kun je ook aan het volk geven voor het wonen en eten. De banken diene ondersteunend te zijn voor het welzijn van het volk en niet als parasiet die de geldhoeveelheid plundert van het volk en overhevelt naar het eigen tegoed.

    3 likes
  • Wat had ik dit graag gisteren al ingevoerd willen zien. Een zucht van verlichting slakend en de vinger geven aan alle Bilderbergers Illuminatie-gekken NWOrder mafkezen etc.

   1 likes
 16. Realiseer jezelf dat een beetje van de winsten die bedrijven en de elitefamilies verdienen hele bevolkingen kan voeden en dat het bizar is dat zo’n enorme rijkdom wordt toegestaan in het aangezicht van het lijden van zovelen die geen baan KUNNEN vinden vanwege de voortdurende JACHT op winst.

  Om een leefbare Basisinkomengarantie te financieren zijn veranderingen vereist in de huidige sociaaleconomische en politieke structuur. Het leefbare Basisinkomen direct laten financieren door de regering door geld van het huidige budget toe te wijzen of door geld te lenen, is geen levensvatbare optie. De regering is op zichzelf niet toegerust om zo’n bulk aan inkomensoverschrijvingen te verwerken op het niveau dat vereist is voor alle ontvangers van een leefbaar Basisinkomen om in staat te zijn een waardig leven te leven. Aanpassingen en afstemmingen zijn vereist om een degelijk leefbaar Inkomen vrij te maken en ervoor te zorgen dat het feitelijk gegarandeerd kan zijn.

  Een manier om een leefbaar Basisinkomen te financieren is de nationalisatie van hulpbronnen binnen elk land. Om het gemeenschappelijk welzijn te bevoordelen, worden de hulpbronnen van elk land opnieuw herverdeeld door het nationaliseren van bedrijven die de nationale hulpbronnen in de productie en productieprocessen gebruiken. De burgers zouden dan werkelijk aandeelhouders van deze bedrijven worden. Economische winst gegenereerd door bedrijven in gemeenschappelijk eigendom zou gedeeltelijk (of geheel, indien nodig) het leefbaar Basisinkomen financieren. Afgezien van de voor de hand liggende financieringsfunctie van een dergelijke stap, biedt de nationalisatie van de hulpbronnen en aangesloten bedrijven een kans/gelegenheid voor het beheer van de hulpbronnen van het land door de mensen van dat land en is in feite een uitbreiding van directe democratie.

  Een aantal bedrijven die kunnen transformeren met behulp van het nieuwe nationaliseren om de broodnodige paradigmaverschuiving tot stand te brengen zijn:

  Energiebedrijven
  Oliemaatschappijen
  Gasbedrijven
  Transportbedrijven
  Posterijen
  Communicatiebedrijven
  Banken
  Zorgverzekeraars
  Waterleidingsbedrijven
  Media
  Netbeheerders
  … enzovoort

  Met Basisinkomen zal de regering het voertuig zijn om het bedrijf van de private naar de publieke sector te brengen maar het bedrijf zal niet in handen van de overheid zijn, waar de overheid dan zogenaamd de bedrijven runt ‘namens’ en ‘in het belang’ van het volk. Nee, elke burger zal een aandeelhouder van het bedrijf worden en de mogelijkheid hebben hun aandeelhouderstaken uit te voeren. Het Liquide Democratie platform zou hierin gunstig zijn om dergelijke grote aantallen mensen te laten deelnemen aan evenementen zoals de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Dus, het bedrijf wordt eigendom van de burger, het bedrijf wordt de regering en de burger de aandeelhouder waarbij de winsten het leefbaar Basisinkomen financieren.

  “Het is waar dat met het eisen van de nationalisatie van de banken, de goudmijnen en het land de (Vrijheid) Charter een fatale klap toebrengt aan de financiële en goudwinningsmonopolies en landbouwbelangen die al eeuwenlang het land geplunderd hebben en haar bevolking veroordeelde tot dienstbaarheid. Maar een dergelijke stap is absoluut onafwendbaar en noodzakelijk omdat de realisatie van het charter ondenkbaar is, in feite onmogelijk, tenzij en totdat deze monopolies eerst vernield zijn en de nationale rijkdom van het land overgedragen wordt aan de mensen.”
  – Nelson Mandela, 1956

  6 likes
  • Realiseer je wel dat wanneer socialistische leiders of islamitische onderdrukkers geen landbouwgrond zou afpakken van ondernemers, of in het laatste geval hun bevolking zou toestaan om bezit te hebben dat er ook geen honger meer zou zijn. Zimbabwe was ooit het mooie rijke Rhodesie totdat de socialist Mhugabe heel democratisch verkozen werd, vooral op zijn plannen om die smerige kapitalisten hun land af te nemen en dit te geven aan de burgers. Zo gezegd zo geschiede, Rhodesie ging van Graanschuur van Afrika naar een hongerlijdend land.

   Ethiopië, we kennen het land van de piraten en van die arme kindjes met dikke buikjes van honger. En onbegrijpelijke situatie, immers het land zit in een cirkel alwaar elke 8 a 9 jaar een droogte komt, dit is al eeuwen zo. Echter die beelden van droge landen zijn misleidend, 80% van het land is namelijk zo vruchtbaar als de pest, laat een zaadje vallen en binnen de kortste keren groeit het uit tot een plant of boom. Echter het volk mag van de islamitische overheersers geen bezit hebben. En wie investeert nu in een stuk grond dat niet jouw eigendom is. En dus heeft het land elke 8 a 9 jaar honger en zielige kindjes. Echter een schikbarende reportage van nieuwsuur(google nieuwsuur, Ethiopië en honger) laat zien dat de inwoners het wel best vinden, want wanneer honger komt de VN met gratis voedsel, dus men hoeft niets te doen. (vervang voor de gein gratis voedsel met gratis geld), nu is er een Indisch zakenman (een smerige kapitalist) die enorme stukken grond huurt van de overheid om voedsel te verbouwen, deze wordt vervolgens duur verkocht aan de VN die jawel het uitdeelt, aan de zielige bevolking, stuur de volgende keer weer een beetje geld naar de non-oplossing van help hongerende kindjes..

   Nee we maken ons druk om succesvolle bedrijven die niemand dwingen om hun producten te kopen. We lopen over van afgunst, waarbij de afkeer van succesvolle mensen ons zo dwars zit, dat we de echte problemen verzwijgen. En die echte problemen zetten meer zoden aan de dijk dan de afgunst op rijke mensen.

   De diefstal van private bedrijven ook wel nationalisatie genoemd, werkt alleen maar averechts, wie dit niet ziet, let niet op in de wereld, opvallend is dat juist de arme landen genationaliseerde bedrijven hebben. En niemand ziet het verband. Het is een blinde adoratie van het overheidsdenken, de overheid die nog niet eens een goed onderwijssysteem in stand kan houden en elk jaar beetje bij beetje meer afbreekt, de Overheid die de zorg niet meer kon betalen en toen het een andere naam gaf in een zorgwet,waarbij de kosten bijna volledig bij de verbruiker(wat in mijn ogen normaal is, maar dan zonder toeslagen komt te liggen, en deze dan nog verder weet te ontmantelen omdat zij nog steeds alles bepaald, en de verzekeraars, enkel de premie mogen innen. Maar wie de zorgwet niet leest weet niet hoe het echt werkt, en dan geloof je al gauw wanneer iemand zegt dat de zorg is geprivatiseerd. Nee blijf dromen van inefficiënte overheidsbedrijven, van een overheid die spontaan gaat doen wat ze nergens ter wereld kan, namelijk zorgen voor een burger op een manier die beter is dan de burger zelf kan.

   Klagen over kapitalisme, maar vrijwillig je leven van graf tot wieg laten bepalen door de overheid. Nee een hele verbetering van een wereld zonder dwang naar onderdanig onderdaan.

   1 likes
   • Kun je zien, realiseren en beseffen dat ik het niet had over de nationalisatie van private bedrijven door de regering? Ik schrijf over nationalisatie in de zin van het bedrijven in gemeenschappelijk eigendom brengen van de burgers als een vorm van directe democratie. Zo bijvoorbeeld de NAM een ideale kandidaat is om aan de bevolking aldaar te geven. Je geest gaat/verschuift acuut in de al bestaande ideeën in het hoofd van nationalisatie in plaats van werkelijk te lezen wat er staat. Er zijn vele variaties van nationalisatie in de wereld. Als je op de link van mijn naam had geklikt had je een diepgaande studie kunnen doen en zien dat je aanname gebaseerd is op een vals uitgangspunt in je geest. Ik zou je willen aanraden onderzoek te doen naar de vele links die je tegenkomt als je doorklikt. Een gemiste kans, maar kan nog hersteld worden door onderzoek te doen.

    2 likes
    • Het blijft altijd een probleem wanneer we iets voor later kunnen oppotten omdat dan algauw keuzes met de pot gemaakt worden omdat die voorraad nog iets beters beloven . Ik ben daarom een voorstander van het vergeven van mijn winst; vermogen , en komt er op neer dat dat door de bron van mijn lichaam .. van God tot moeder en vader (als zijnde de spil van een groep) word beheerd en bepalen waar het grootste gedeelte aan uit gegeven word … Dit is slechts een begin van een idee maar ik denk dat dit veel egoisme voorkomt als wel onduidelijke uitgaven alswel verkocht te worden aan ongezonde schadelijke gewoontes .

     0 likes
   • Goed verhaal , ik geloof overigens niet in bezit maar in dat wat we nodig hebben maw, netjes te blijven in dat wat iedereen, elk leven wel kan gebruiken. Grond is er voor alle mensen, het verschil alleen is hoeveel ruimte geven we elkaar , en dat heeft weer te maken met onze zinvolle taak alswel goede talenten , uiteindelijk sterkt dit alle sociale vaardigheden en gaat verder tot aan het gedeelde moederschap, opdat elk kind zo alleen alle ervaring op kan doen die het nodig heeft om sociaal en loyaal aan het groter belang van de groep, met alle voorkomende waarden in verschillende omgangs situaties kan functioneren, maw, conflicten dienen op groeps en landelijk niveau beslecht te worden , iedereen heeft groeps belangen op klein tot groot niveau en dat laatste houd in , onze recreative belangen op te bouwen alswel die ruimte voor elkaar te blijven geven .

    Om meningsverschillen te beslechten moet het gegeven de vorm van recreatie zijnde de nette gebruiken van recreanten , duidelijk door een overziener, in democratische beslissingen (per geval ) via individuele stem inbreng in een gewetensregel vastgelegd moet worden . Op deze manier zie ik een andere maatschappij geboren worden waar iedereen een kans heeft om iets bij te dragen aan de bron groep, zeg, directe verwanten door hun natuurlijke moeder dan wel verdere familie leden als kleine gemeenschap profijt van hebben, maar ook andere individuen .

    1 likes
  • Ik ben heel benieuwd wat goed en slecht is, en wie dat gaat bepalen. Uiteraard gaan we daar ambtenaren voor aanstellen, of wordt het een raad van linkse gutmenschen??

   Ik zie heel enge ideeën hier voorbij komen. De één is nog meer wilopleggendr dan de ander. Apart hoe mensen die het zo goed voor zeggen te hebben met de wereld, zo dictoriaal zijn. Doe niet wat ik doe maar doe wat ik zeg… brrrrr heel eng.

   0 likes
   • Als je iets als ‘eng’ ervaart wil dat zeggen dat je bang bent en angst is altijd een middel om je omgeving onder controle te houden/beheersen/te manipuleren. Je geest is dan ‘eng’ zeg maar als ‘nauw’. Stel je open = zonder oordeel/gedachte = angst op en breng alles terug naar jezelf en zie dan hoe je jezelf onder het dictatorschap van je angst plaatst. Onderzoek alles en behoud het goede.

    Het gebruik van het woord ‘apart’ in relatie tot mensen duidt op je afgescheidenheid van anderen als jezelf. Zelfoprechtheid is de sleutel tot totale vrijheid als gelijken.

    Voor je info – we bestaan momenteel in een dictatuur, al duizenden jaren lang, alles wordt al opgelegd door ouders/omgeving/maatschappij vanaf geboorte. Wordt wakker.

    2 likes
 17. Ik kom helemaal niet meer bij Brazilie wordt doodleuk aangehaald in dit stuk. Het land waar een keiharde discussie bestaat over het weggeven van gratis geld. De partij van de Arbeid alhier (PT) vind het ene geweldig idee immers het koopt stemmen van de arme bevolking, opgeleid Brazilië is hier fel tegen omdat de praktijk KEIHARD aantoont, dat mensen met gratis geld NIET WILLEN werken.

  We hebben hier hele dorpen die maar wat graag op de PT stemmen voordat gratis geld. Men werkt namelijk helemaal niet meer. Het minimale is voor hen genoeg, het bedrijfsleven is die gebeirden rond de dorpen aan het evrlaten omdat ze geen arbeiders kunnen krijgen en die met bussen vanuit andere steden moeten ophalen elke dag omdat ander er niets geproduceerd wordt.

  Het gratis geld projekt alhier toont keihard aan dat men niet wil werken indien men tevreden is met weinig.

  Daarnaast is er het punt dat aanhangers van gratis geld altijd maar ontwijken en dat is het volgende. De overheid heeft GEEN geld om te verdelen, de overheid heeft enkel dat wat het kan afnemen van productieve onderdanen. En wanneer het niet genoeg heeft gaat het naar de bank(Gevalletje Griekenland waar de bomen met gratis geld tot de hemel reikte). De overheid kan vervolgens ook bijdrukken, dat doet een overheid namelijk en niet private banken die hier keer op keer van worden beschuldigt(eigenlijk lachwekkend) wat direct inflatie in het leven roept, en hoe meer geld de overheid bijdrukt om uit te delen(de overheid heeft namelijk ook hier nog steeds geen geld, zij produceert namelijk niets, behalve groepen zielige mensen) hoe hoger die inflatie hoe minder waard het is.

  Ik wil nu voor eens en voor altijd wel eens horen van die gratis geld uitdeel mensen, WAAR HAALT DE OVERHEID HET GELD VANDAAN OM UIT TE DELEN???

  Waarschijnlijk komt men met het meest afgezaagde idee, zij die succesvol zijn en hebben aangetoond zonder overheid te kunnen leven, dat die maar weer meer moeten afdragen, een verkapte diefstal om op kosten van die ander te kunnen leven. Dus het huidige systeem maar dan nog uitgebreider.

  PS India heeft dat systeem nooit uitgeprobeerd en Canada is er mee gestopt omdat de nadelen de voordelen ongedaan maakte en men wel heel veel mensen had die niet meer wilden deelnemen aan het proces, maar lekker thuis wilden hobbyen. En voor zover ik weet is de VS ook nooit in deze onzin gestapt, Canada staat buiten Kijf, maar dat is ook het land dat ermee gestopt is, en wanneer het succesvol had gebleken hadden de mensen daar nooit geaccepteerd dat het is gestopt, niemand is namelijk een dief van de EIGEN portemonnee, daarvoor hebben we de overheid en werkschuw gratis geld volk.

  3 likes
  • Voor het werken van het Basisinkomenidee is het nodig dat men kijkt naar de natuurlijke hulpbronnen als nutsbedrijven. Door middel van nationalisatie wordt de burger de aandeelhouder en de winst financiert het Basisinkomen. Zo komt een einde aan armoede.

   4 likes
   • Hmmmm nuts bedrijven die nationaliseren, het is bewezen en wordt keer op keer aangetoond dat overheidsbedrijven geld kosten en niet efficiënt en winstgevend kunnen werken. Je betaald meer en meer en krijgt minder en minder service.

    In het verleden zijn overheidsbedrijven juist geprivatiseerd(let wel de zorg en de NS zijn dit niet omdat de overheid daar nog steeds alles bepaald, de NS is zelfs nog voor 100% in handen van de overheid) omdat de kosten te hoog werden in verhouding tot de inkomsten. Waarom blijft dat sprookje van winstgevende nutsbedrijven toch hardnekkig in stand gehouden.

    Alles wat in handen van de overheid blijft werkt niet, alles wordt duurder en duurder, het levert meer en meer ambtenaren op die geen enkele donder geven omhun werk, omdat het niet hun geld is dat zij hoeven te verantwoorden.

    Juist door overheidsbeleid is al het geld van de gasbel bijvoorbeeld vooral opgegaan aan uitkeringen en overheidskosten. Dus waar willen we dat geld vandaan halen. Het privatiseren van NUTS bedrijven heeft juist gezorgd dat de prijs van Energie is gestabiliseerd en niet net zo hard omhoog ging als onder overheidsbeleid. Echter door de torenhoge OVERHEIDSbelastingen op het product energie betaal je doodleuk 60 tot 65% van je energie nota aan belastingen.

    Nationaliseren is niets anders dan privaateigendom afpakken en dus diefstal, dit soort praktijken kom je in Socialistische en communistische landen tegen die met al hun genationaliseerde bedrijven enkel maar meer armoe creëren en het volk met die armoe onderdrukken. Genationaliseerde bedrijven zijn de natte droom van linkse figuren die stinkend jaloers zijn op succes van een ander. Alles wat je afpakt of dit nu onredelijk hoge belastingen zijn of je nationaliseert bedrijven, dat is diefstal en het geeft perfect weer hoe eng de linkse gedachte is. Zogenaamd sociaal kan enkel bewerkstelligt worden met asociaal en ronduit crimineel gedrag, opgelegd vanuit een overheid.

    Ideeën als deze rechtvaardigen een grondwet als die in de VS alwaar iedereen gewapend zou moeten zijn om zich tegen een tirannieke overheid verplicht in opstand te moeten komen. Om dit soort enge overheersing te voorkomen.

    Die nutsbedrijven en basisinkomen hebben we geprobeerd, echter zijn de Sovjet unie en de DDR implodeert, heeft het Venezuela kapot gemaakt en gezorgd dat het laatste nieuwe model auto in Cuba uit 1958 stamt. Laat me raden ze hadden wel de goede ideeën maar ze voerden het verkeerd uit, en dit plan gaat wel werken…. Nee dan China dat via Crony-kapitalisme(afgekeken van Europa) de deuren heeft geopend die honderden miljoenen Chinezen uit de armoe heeft doen opstijgen naar het betere leven. Deze linkse ideeën zijn al geprobeerd en overal zonder uitzonder ing mislukt, echter men blijft het oude idee telkens opnieuw invoeren in een ander jasje, echter onder het jasje zijn het nog steeds de oude mislukte linkse plannetjes die keer op keer falen.

    De Overheid heeft allen onder bedreiging van geweld afgenomen belastinginkomsten, nutsbedrijven hebben over de gehele geschiedenis gefaald en kosten geld, dus waarom blijven doorzagen op mislukte ideeën?

    Overheid en nutsbedrijven ik ga even niet meer bij komen. Het blijft prachtig wanneer mensen de geschiedenis vergeten en niet over de grens kijken om te zien hoe Nutsbedrijven aldaar falen. Zelfs hier in Brazilie zijn men de vliegvelden een het verkopen, omdat men eindelijk toegeeft dat het in private handen meer banen oplevert, meer service verleent, meer geld in vernieuwing wordt gestoken en de zaken efficiënter worden geregeld. En de linkse partijen hier waren er altijd heilig van overtuigd dat Nutsbedrijven meer inkomsten zouden genereren , echter na meerdere proven is het omgekeerde wederom bewezen, en dus maar weer verkopen die gestolen vliegvelden.

    1 likes
    • Zoals ik ook al op een ander commentaar van je schreef — heb ik het niet over het nationaliseren van bedrijven naar overheidsbedrijven maar naar het in gemeenschappelijk eigendom brengen van de burgers — als een realisatie van echte/directe democratie in dit land en deze wereld. D.m.v. deze nationalisatie wordt de burger de aandeelhouder en de winst financiert het Basisinkomen. Zo komt een einde aan armoede. Doe je onderzoek door op de link op mijn naam te klikken.

     De meeste mensen kunnen niet vol begrip en helder inzicht lezen omdat hun leesvaardigheid deel van hun hersenspoeling en emotionele/gevoelscontrole vormt.

     1 likes
  • Bij diegene die meer dan 100 miljoen op de bank heeft die zuigen we daarvoor uit net zoals ze ons al die jaren geloof zo’n 500 hebben leeg gezogen en alle koningshuizen kunnen we ook leegtrekken er is genoeg voor ons allemaal alleen het is oneerlijk verdeeld. En we moeten wel blijven werken want hoe komen we anders aan spullen om te leven.

   2 likes
 18. Stel het basisinkomen word pp €930, het gemiddelde van een AOW alleen en samenwonend. Ongeacht of je samenwoont of niet. Dan ga ik er vanuit wanneer je daar niet genoeg aan hebt of meer luxe wil je daarvoor aan het werk kan…De prikkel om te studeren en evt werken blijft. Alleen je hoeft dan minder te werken want je hebt al een basisinkomen of je kiest ervoor niet te werken en het daarvan te doen. Het is eerlijker want de werkenden krijgen hetzelfde, het basisinkomen, en daaroverheen het extra waar ze voor werken en hoeven nu niet te werken om de niet werkenden te onderhouden…..Iedereen kan meer vrije tijd overhouden voor leuke dingen, mantelzorg, vrijwilligerswerk enz. Dit lijkt me haalbaar…

  8 likes
 19. Kan betaald worden via automatiseringsbelastingen.

  2 likes
  • Automatisering; ook zoiets…. Alle simpele banen weg, d.w.z. weinig tot geen werk voor lager opgeleiden.
   D.w.z. dat er dus toch een arme subclasse blijft. Gelijkheid wil ook zeggen dat mensen de kans moeten krijgen op hun eigen manier ook met werken een bestaan kunnen opbouwen. Als machines alles overnemen krijgen die mensen geen kansen.
   M.a.w. de rijken blijven rijk (topfuncties) en de armen blijven gewoon arm.

   6 likes
 20. Als je ziet op andere planeten hoe de zaken geregeld zijn en niet vergeten de binnen Aarde. Het is ons Recht om in vrijheid. Er is genoeg voor iedereen. Als alles netjes wordt gedeeld heeft niemand niets tekort aan. Het zijn altijd de hoogste pieten die met pracht en praal willen tonen. Ik noem dat arrogantie.

  8 likes
 21. Beter is om alle schulden van mensen te betalen aan de banken.
  De schuldenaar moet dan nog wel de Staat betalen, want die neemt de lening renteloos over.
  De schuldenaar kan vervolgens weer consumeren en de banken hoeven niet meer af te schrijven.
  De Staat loopt rente mis, maar dat lopen ze in met extra btw inkomsten.

  0 likes
 22. Een basisinkomen zie ik als een eerste stap naar een geldvrije wereld, waar alvorens dit bereikt kan worden er een enorme opvattings verschuiving dient plaats te vinden over het feit dat je moet werken voor je geld, omdat het anders de maatschappij geld kost.

  Het leven, wonen en eten moet een universeel recht zijn. als je dat beseft en ook realiseert dat slechts 1% van de mensheid 99% van het onderdrukkingsmiddel in handen heeft en de 99% van de bevolking daarom zich te pletter moet werken, zeker in de 3e wereldlanden, om rommel te produceren die een kort leven beschoren is, om de (schuldeneconomie draaiende te houden. om het economische stelsel niet in elkaar te laten storten,en hierdoor de vuilnisbulten uitpuilen half zuidoost Azie stikt van de smog enz enz. kun je je afvragen waar zijn we met zijn allen mee bezig??

  De enigsten die we hier gelukkig mee maken zijn de 1% die de rest van de 99% steeds wat armer laat worden door inflatie, veroorzaakt door renteheffing, waardoor de 99% steeds weer afhankelijk wordt van leningen bij het kopen van een huis, of starten van een bedrijf, ten behoeve van de kleine groep die steeds meer rente oppot.

  Als je hier kritisch naar kijkt kun je stellen dat het een zegen voor de mensheid zou zijn, als er een soort overgangs periode komt met een herverdeling van alle rijkdommen met ieder individu een basisinkomen of hoe je het wil noemen voor huisvesting en voedsel. En een renteloos financieel systeem.

  In deze nieuwe “economie” krijgen bedrijven, die in dienst komen te staan naar behoefte van de mens, de ruimte om duurzame producten te produceren die bij wijze een mensenleven meegaan. Auto’s op waterstof die 100 jaar meegaan bijvoorbeeld, TV s die eeuwig meegaan, enz. enz. het kan de pijp van de fabriek hoeft niet meer te roken uit winstookmerk, rente’s en schulden af te betalen, en overleven tegen failliesementsdreiging, maar naar behoefte om te creeren.
  De fabriek kan dicht als er geen vraag is en gaan draaien bij vraag, als zo’n fabriek in dienst staat van de mens. omdat iedereen toch al een basisinkomen heeft kunnen de werknemers bijvoorbeeld 3 uur per dag werken in een fabriek en toch goed rondkomen.

  Een vervolgstap is gewoon belangeloos wat doen voor een ander, als niks meer geld kost hoef je zelf ook geen beloning meer voor je diensten. alles is immers al gratis.

  Een enorme verandering van de manier van denken, dat is het credo!

  8 likes
 23. Geld als (negatief) machtsmiddel moet worden afgeschaft.

  5 likes
 24. Dan blijf ik lekker thuis!

  4 likes
 25. passie en inzet ge waarde erd door de CMN en die luchthandel van M ultinationals O verheid en B anken hebben het nakijken !

  SCHULDENVRIJ ONDERNEMEN
  Met CMN-partners kunt u uw onderneming zonder geld bouwen, versterken of vanuit faillissement herstellen. Er is geen reden om afhankelijk te zijn van een bank of onroerend goedeigenaar. Waarom zou u huur of hypothecaire aflossing betalen als de bouwer van het pand al betaald is voor de bouw van het pand. Wij gaan nog een stap verder: ook uw inrichting en ijzeren voorraad worden binnen CMN aflossings- en rentevrij gecreëerd.

  Afhankelijkheid van geld
  De afhankelijkheid van geld is in de Westerse landen kunstmatig gecreëerd. Het heeft ervoor gezorgd dat u áltijd eerst geld nodig heeft om uw bedrijf te kunnen realiseren. U heeft eerst geld nodig in de vorm van eigen vermogen of een lening. En over een lening betaalt u vaak rente, waardoor u nog méér geld nodig heeft dan u geleend heeft.

  CMN International brengt de economische macht terug bij de burgers.

  CMN werkt organisch
  CMN International stelt een bedrijfspand ter beschikking zonder huur of hypotheeklasten te berekenen.

  U betaalt slechts de lokale belastingen gerelateerd aan het pand.

  Wat dit voor u betekent (kosten/concurrentie) kunt u zelf uitrekenen.

  Ideaal voor starters denkt u wellicht. Dat is waar. Maar ook succesvolle, gerenommeerde ondernemingen, net zo goed als gefailleerde ondernemingen worden Partner van CMN International.
  Samen kunnen wij uw onderneming opnieuw opbouwen en versterken.

  Arabische economie
  al meer dan 3.000 jaar crisisvrij

  Arabische landen bewijzen al meer dan 3.000 jaar dat onze werkwijze crisisbestendig is, iedereen aan het werk helpt en iedereen van een dak, eten, werk, onderwijs, zorg en een pensioen kan voorzien.

  Niemand hoeft zich meer een slag in de rondte te werken om leningen en rente terug te betalen.

  Niemand hoeft meer failliet verklaard te worden.

  Volg het economische voorbeeld van:
  · onze multinationals (boekhoudkundig verrekenen)

  · de Arabieren (scheppen, boekhoudkundig waarderen en verrekenen, zonder dat u geld nodig heeft)

  en ga samen met CMN macro-economisch werken!

  Help ons één van onze doelstellingen te bereiken
  Wij streven er o.a. naar om de werkloosheid volledig op te lossen.

  Door minder afhankelijk te zijn van geld én door de maakindustrie weer terug te halen naar Nederland.

  Wij zoeken ambachtwerkers die zonder vaste lasten de maakindustrie in Nederland weer vorm willen geven. Denkt u hierbij zo breed mogelijk: van de productie van kleding en schoenen tot zonnepanelen en auto’s.

  Meer informatie
  Via onze contactpagina kunt u specifieke vragen insturen of één van onze account managers vragen contact u te nemen.

  https://www.cmn-lcc-international.com/

  1 likes
  • “Arabische landen bewijzen al meer dan 3.000 jaar dat onze werkwijze crisisbestendig is, iedereen aan het werk helpt en iedereen van een dak, eten, werk, onderwijs, zorg en een pensioen kan voorzien.”

   Echt de grootste flauwe kul die er bestaat. Al 3000 jaar slavernij en onderdrukking…

   3 likes
   • Om nog maar te zwijgen over de armoede en onderdrukking. Nee de Arabische wereld is een voorbeeld om te volgen….

    Als je bewuste ellende wilt zien dan reis je af naar het gezellige Arabië, vrouwen die verkracht worden, worden ter dood veroordeeld, christenen worden per bosjes vermoord, als ze al niet verjaagd zijn. Hoe wereldvreemd moetje zijn met dit voorbeeld. De arabieren die niet Iin Israël wonen, hebben zo een beetje de laagste levensstandaard op aarde.

    0 likes
 26. De Eu wil al het geld afschaffen en mensen verplicht chippen in 2017. Het enige was ze willen is de slavenij weer invoeren wat al gebeurd met dwangarbeid en de ouderen willen ze afslachten. Kinderen van de toekomst worden toekomstige robotslaven. Kinderen worden van de staat en ouders mogen alleen hen kleden en voeden.
  vrouwen worden mannen, mannen worden vrouwen met baarden.

  4 likes
 27. Een echte oplossing zou zijn, de eerste 18.000 Euro niet belasten en daarboven betaald een ieder(we zijn voor de wet namelijk allemaal gelijk) 20 tot maximaal 25% inkomsten belasting over het meerdere. En wie er misbruik van maakt, keihard straffen. Niet netjes al je verdienste opgeven keiharde beslaglegging zonder beroep. berekenen wat niet is opgegeven alles in een naheffing met 100% boete, en een marktconforme rente per jaar dat is gefraudeerd.

  Kan iedereen lekker hobbyen en zijn eigen geld verdienen. Brengt je hobby geen geld op, moet je een andere baan ernaast zoeken.

  1 likes
 28. “Gratis geld” kan alleen als je volledig 100% onafhankelijk bent van het buitenland. Wil je op vakantie naar het buitenland zal je geld nodig hebben, hoe daar aan te komen, ruilhandel?

  3 likes
 29. Zelfs hier lees ik er niks over,maar mensen we hebben helemaal geen geld nodig,geld is een middel om ons onder de duim te houden maar vroeger betaalde we alleen maar met zout. Geld is niet nodig als we elkaar allemaal een handje helpen,we hebben zelf geld gecreerd en zie wat een ellende ,want je krijgt dan enorme verschillen ,o.a oorlogen enz enz. We gaan niet dood zonder geld,we worden dan juist creatiever!

  1 likes
 30. Ik kan het veel beter , geef elk bedrijf die goede dingen wil doen een bedrag te besteden . Vervolgens kunnen wij daar aan de slag , het verdiende geld besteden wij dan wel weer aan andere producten .. en als je met kunt volgen zullen dat dan (op den duur) ook alleen maar goede verantwoorde producten gaan zijn omdat het goede word ondersteund , niet alleen door de geldverstrekkers die goed willen doen , maar ook door de natuurlijke behoefte in ons allemaal een gezond langdurend leven te grijpen en vast te houden, hypes van heden ten dage zullen dan heel makkelijk door onze ordelijke keuzes verdwijnen .

  1 likes
  • Hier op deze planeet moet het goede en slechte door ons eigen inbreng gescheiden en overwonnen worden … Actie in plaats van handje ophouden !

   1 likes
 31. Geef iedere Chinees een ruime basisinkomen en Afrika is in no-time leeggeroofd en voor een biefstukje betaal je 125 euro ofzo. Ben het helemaal niet met dit artikel eens. Hoe minder geld ik heb deste minder ik uitgeef.

  2 likes
 32. Dat word chillen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wanneer word het doorgevoerd?
  Kijk er al helemaal naar uit 😀

  1 likes
 33. Justice T. Beaufort

  De overheid speelt vals spel. Ze geeft mensen geen basisinkomen, maar ook niet het recht op de pil van Drion. Mensen moeten koste wat kost blijven leven om als slaaf te functioneren. Zelfs zelfmoord is strafbaar!

  0 likes
 34. Geld is nep, zoals enkele van jullie zo keurig uitleggen (Centrale Banken zoals de FED) en het vertegenwoordigd sinds een ruime eeuw geen waarde meer in GOUD. Geld is niet meer dan een middel, zoals de drie Semitische Religies, Jodendom, Christendom en Islam, om je te slaven en liefst te vermoorden.
  Sinds 1863 heeft men negroïde slavernij vervangen met Eugenetica en Raciaal Darwinisme, waarmee het klasse verschil tussen met name blank en Zwart, maar tevens tussen de blanke arbeidersklasse en elite genetisch aangetoond zouden moeten worden. Daarnaast, zou men daarmee willen aantonen dat het Jodendom een ras is, waar het een religie betreft.
  Vergeet niet dat de Verenigde Staten 150 inheemse stammen (Sioux en dergelijke) heeft uitgemoord, om Noord Amerika te koloniseren onder druk van de West Europese overbevolking.
  Uit het Raciaal/Sociaal Darwinisme komt de volgende theorie voort: Door oorlog zal de mensheid verder evolueren. Wat je kunt uitleggen als een oorlog tegen, of een moord op het overbodige.
  Na hun experimenten (Wereldoorlogen 1 & 2/ Holocaust), veranderde de naam in Planned Parenthood en heden heeft de stichting van Microsoft/ Apple Billy Gates een identieke agenda.
  Arbeid en paniek zijn de grootste wapens van de elite: geen arbeid, is dus overbodig, dus dood.
  Elke industriële stap die wij maken (heden digitaal) is gefinancierd door de elite en maakt menselijke arbeid overbodig, dus de mens overbodig.
  De angst je goed betaalde baan en status te verliezen, brengt velen aan de leven verkortende Big Farma drugs of de Colombiaanse snuiftabak.
  Werkelijk alles in deze steriele commerciële wereld is erop gericht je leven te verkorten, wat wordt gemaskeerd met verboden op roken en drinken.
  Enfin, alles met tweemaal modaal gelooft in sprookjes en gelooft niet dat zijn of haar baan, binnen twee jaar, door een Ik telefoon (Iphone) app is vervangen.
  Ander voorbeeld, Green nog wat (iets met Vrede): Een actiegroep die verworden is tot een beleggingsfonds. Heel veel blaten ter bewustwording, maar geen alternatieven bieden. Youtube staat vol met schone energie fröbel vindingen, waar zij meer dan voldoende poen voor hebben om ze verder te ontwikkelen, maar men pakt het niet op.
  Conclusie: Een basisinkomen is een leuk plan, maar de elite wil je dood hebben dus ijdele hoop dat het er ooit van komt.

  Hebzucht, is het eerste motief voor moord en als je met moord weg kunt komen, waarom zou je hem dan niet plegen? Empathie wellicht?

  Als gehandicapte ken ik geen (welgestelde) familieliefde, uitsluitend de liefde voor het geld. Volgens mijn vader,Tante en broer was ik overbodig en achterlijk, dus vraten zij mijn testamentair vastgestelde erfdeel van mijn Moeder op. Resultaat: geen hoge opleiding, geen baan door handicap dan wel door niet blanke huidskleur.

  Fantastisch, deze wereld!

  Neem nog een Cola!

  0 likes
 35. in oktober toch nog even een berichtje achterlaten 🙂

  Als je mensen gratis geld geeft kan ik je nu al wel vertellen dat onze basiskosten meestijgen, dan eerder gratis nuts en sociale woning. ik las al eerder dat er een cultuur/mentaliteits- verandering moet plaats vinden, ook wel spirituele evolutie van de mens, afstand doen van het brein maar leven met het hart, afstand nemen van jaloers zijn, hebzucht, drift en al die dingen…respect en liefde voor je omgeving is de key, het zit allemaal in ons, het is zo dichtbij het is enkel een knopje die je om moet zetten, het is ook nog eens aanstekelijk, het is een proces, en hoe meer we praktiseren hoe sneller het proces verloopt,
  Stop met je nutteloze baan en ga spelen met je kinderen, kijk ze in de ogen en maak infinity

  0 likes
 36. Als onze basiskosten meestijgen dan zal het basisinkomen ook mee moeten stijgen. Het is immers bedoeld om er eenvoudig doch fatsoenlijk van te kunnen leven. De markt zal een nieuw evenwicht moeten vinden. Nu zijn veel dingen te goedkoop, zo goedkoop dat werknemers niet meer dan een armoedeloon ontvangen.

  0 likes
 37. Praten lang of kort heeft ons nog nooit ergens gebracht. Wie hier leest hoeveel meningen, uitgangspunten en ideeën er zijn, ongeacht de meningen over de meningen, uitgangspunten en ideeën die daar weer over zijn. Zie je dat binnen het aantal mensen welke hier reageert de meningen enorm verdeeld zijn. Hoe verwachten we dan dat er een universele oplossing komt voor iedereen.

  Laten we beginnen bij het begin, we zijn allemaal mensen welke allemaal dezelfde rechten hebben. We zijn allemaal geboren onder andere omstandigheden. Cultuur, land, geloofsovertuiging, meningen van naasten, invloeden van buitenaf. Waar ter wereld je je ook bevind iedereen is beïnvloed. De dag dat je geboren bent waar ter wereld dan ook is de dag dat je nog onbevooroordeeld bent, waarbij alle mogelijkheden er nog waren. Van ijsjes eten op de maan tot zwemmen in een grasveld. Ieder van ons maakt van de wereld wat het is. Een ieder van ons.

  Er is geen pasklare oplossing welke voor iedereen goed is, de wereld is een prachtig fenomeen onder welke omstandigheden je je ook bevind. Je kunt altijd besluiten er anders over te gaan denken. Niemand op deze aarde kan beperkt worden in denken (op diegene die daar niet toe in staat zijn na). Denken is ons machtigste bezit van jouw en van mij.

  Wanneer ik ga kijken naar hoe ik erover had kunnen denken na mijn eigen levensweg en hoe ik erover daadwerkelijk over denk, liggen die gedachten een wereld uit elkaar.

  Je hebt altijd te maken met mensen, mensen die voor blijdschap zorgen, voor geluk, voor verdriet, voor onvrede, voor staande ovaties, voor inspiratie, voor onmacht, voor macht, voor ongeluk, voor verderf, voor groei, voor bloei, voor dood, voor leven ,voor teleurstelling, voor verassing, voor liefde, voor haat, voor vervolging, voor volgen, de lijst is eindeloos. Allemaal gevoelens waar de hele wereld op handelt en niet handelt. Voor nu en voor altijd.

  De perfecte wereld voor mij is niet perse de perfecte wereld voor jouw.

  Veel mensen vechten tegen, terwijl we zouden kunnen opstaan voor. Niet tegen maar voor.
  Tegen oorlog – Voor vrede
  Belastingdienst – Onderhoudsdienst (voor het gemeenschappelijk goed door en voor burgers)
  Tegen hongersnood – voor voldoende en goede verdeling van voeding
  Tegen de overheid – Voor betere oplossingen
  Tegen geld – Voor een werkend systeem

  Alle tegens kosten jouw tijd, ergernis, boosheid, onmacht, verdriet en rare sprongen. Negatief aandacht geven aan zaken die met positiviteit benaderd zouden kunnen worden.

  Jouw tijd is kostbaar, het is jouw tijd en dat kan je invullen zoals jij dat wenst.
  Vrije denkers worden vaak bekritiseerd welke de vrije denker niet schaad want deze is immers vrij.
  Het schaad jouw doordat je jouw tijd eraan besteed en jezelf beroofd van een mooi geschenk, jouw tijd.

  Wat je met jouw tijd doet is aan jouw, wat een ander ook zegt, verwacht of doet. Zelfs wanneer je compleet aan banden gelegd bent beslis jij nog steeds hoe jij er in jouw tijd over denkt.

  Ik weet niet waar we naar toe gaan, waar we naar toe moeten en waar we naartoe willen, ik weet alleen wat ik ga doen, wat ik wil en waar ik naar toe ga. En weet ik het even niet dan besluit ik dat ik het vanzelf wel weer weet wanneer ik daar aan toe ben.

  De lijst die ik moet is eindeloos de lijst die ik daadwerkelijk doe is mijn eigen lijst.
  Ik ben opgehouden met strijden en ik heb gestreden tot er nagenoeg niets meer over was om voor te strijden.
  En wat is niets, ik ben nog steeds mijzelf, ik hou nog steeds van dezelfde dingen, ik heb materialistisch niets meer om te delen, ik heb wel de mogelijkheid om mijn skillset in te zetten voor mijzelf en anderen, wel de mogelijkheid om mijn tijd te delen, mijn meningen, adviezen en gezelschap te delen. Alles is afgenomen na hard werken en alles gegeven te hebben. Mensen hebben de meest verschrikkelijke meningen geuit op basis van onwetendheid. Ik ben tegengewerkt aan alle kanten en alles wat mij lief en dierbaar was heb ik zien verdwijnen. Maar wat is er nu werkelijk veranderd voor mij. Ik ben nog steeds mij. De verdeling in mijn leven is in mijn ogen wellicht oneerlijk een ander vind het weer heel logisch.

  Ik heb besloten dat alles wat mij lief en dierbaar is zich in mijn hart bevind. Zodra je de verantwoording buiten jezelf legt ben je niet verantwoordelijk en komt het altijd door iets van buitenaf, een instantie, situatie, keuzes die voor je gemaakt zijn enzovoort. De regering wil, de gemeente wil, de schuldeiser wil, mijn ouders willen, mij partner wil, ik moet omdat…
  Wat wil je zelf dat is de grote vraag.

  Als iedereen morgen gaat doen wat hij of zij wil dan staan we hoogst waarschijnlijk overmorgen met z’n alle op straat. En wat dan, niemand weet wat dan. Een ding is in ieder geval zeker, er is verandering op komst.

  Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar keuzes, zijn of haar geluk en zijn of haar leven. Jij hebt het recht over jouw bestaan.

  Durf te leven, het is immers jouw leven. Zet je ene voet voor de ander, samen komen we er wel uit.

  We kijken naar alles wat niet mag. Op je klein kind passen mag niet want dat wordt gezien als extra inkomen een naaste onderdak bieden mag niet want daar zitten gevolgen aan, je moet bijdragen anders… Mijn financiële achterstand heb ik al 6 keer weggewerkt maar door alle verhogingen blijf ik erin dus stap ik er zelf uit. Geen bezittingen is geen mogelijkheden tot narigheid en tijd om de zaken eens goed op een rij te zetten, ik kan ook door gaan op de oude voet maar daarmee kom je er duidelijk niet. Natuurlijk had ik liever gezien dat dat niet had gehoeven maar als ik er op mijn manier en op eigen kracht uit wil komen zal ik de broekriem flink aantrekken zodat deze niet aangetrokken kan worden, ik werk met de maatschappij in plaats van tegen. Dit is wellicht niet de oplossing voor jouw maar wel voor mij. Zo behoud ik mijn eigen waardigheid. We zijn mensen met gevoelens en behoeften geen cijfers welke bestaan uit nummers en bankrekeningen. De lijst van wat niet mag is groter dan alles waar wij als mens en met ons eigen instinct voor zouden gaan. De meeste zaken gaan compleet tegen je natuur in. Ik ben er daarom mee opgehouden, ik zie wel waar het mij brengt. Het heeft in ieder geval voor, rust, eigenwaarde en zelfvertrouwen gezorgd. Je moet helemaal niets en je mag alles doen wat jouw laat groeien als mens. Goedheid kent geen grenzen. Jij bent de schrijver van je eigen verhaal. En wat wel of niet mag ligt bij je eigen geweten. Ik vind dat je iemand onderdak mag bieden dus heb ik dat gedaan, ik vind dat je iemand in financiële nood mag helpen dus dat heb ik gedaan, ik vind dat je iemand mag voeden, kleden en mag helpen waar je dat kan en dat heb ik gedaan en dat zal ik blijven doen. Binnen mijn eigen mogelijkheden.

  Sta op en volg je eigen weg want dat is jouw weg en dat is de weg die telt.
  Zorgen maken is nutteloos, de situatie veranderd er niet van maar je innerlijke rust en geluk wel.
  Strijden is zinloos, echt samenwerken heeft nut. Moeten is niets, want met moeten ligt je hart er niet, angst is niets wij maken en houden angst zelf in stand. Zonde van je tijd, tijd die jij zelf in kan vullen. De mensheid is in de meerderheid en de meningen zijn verdeeld, maar wanneer je doet wat goed is voor jouw en volgens jouw dan is dat ook goed voor vele anderen.

  Praat niet langer over het systeem waar je tegen bent, leef zoals het hoort te zijn voor jouw.
  Samen staan we sterk, vele handen maken licht werk. Steek je handen op je eigen manier uit de mouwen het brengt je verder dan de wereld waarin je nu leeft.

  Heb jij een goed idee sluit je dan aan bij de Vrije Denkers Community https://www.facebook.com/pages/Vrije-denkers/735601456488277

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ron paul

Ron Paul over coronapaniek: ‘Het echte gevaar schuilt in de overheid’

De gevaren van het coronavirus zijn vreselijk ...

rutte

Dit optreden van Rutte bij Harry Mens in 2010 maakt pijnlijk duidelijk dat de VVD een leugenpartij is

Op 11 april 2010 was Mark Rutte ...