Mens en Dier

Olifanten ‘zingen als mensen’, we kunnen het alleen niet horen

Help ons door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben ontdekt dat olifanten infrageluid voortbrengen om de kudde bij elkaar te houden en partners te vinden. Infrasone trillingen kunnen niet worden gehoord door het menselijk oor.

De dieren zijn op deze manier in staat om over een afstand tot 10 kilometer te kunnen communiceren met soortgenoten.

De infrasone roep van de olifant heeft een frequentie van minder dan 20 hertz en lijkt op het eerste gezicht weinig overeenkomsten te hebben met menselijke zang. Onderzoekers hebben echter bevestigd dat beide fenomenen op precies dezelfde manier worden geproduceerd.

Larynx

Experts vroegen zich af of het infrageluid van olifanten net als het spinnen van een kat wordt gegenereerd door hun strottenhoofd op een bepaalde manier te doen vibreren.

Dit mechanisme kan zeer lage frequenties voortbrengen, aldus de wetenschappers. Ze ontdekten echter dat olifanten geluid maken door lucht simpelweg door het strottenhoofd of de larynx te blazen, net zoals een zanger of zangeres dat doet.

Stembanden

Het Duitse team deed laboratoriumonderzoek naar het strottenhoofd dat was verwijderd uit een Afrikaanse olifant die een natuurlijke dood was gestorven in een Berlijnse dierentuin.

Lucht werd onder druk door de stembanden gevoerd om te ontdekken of de roep van de olifant kon worden nagebootst. “Uit onze studie is gebleken dat het strottenhoofd niet op een bepaalde manier hoeft te vibreren om geluid met een lage frequentie voort te brengen,” schreven de onderzoekers in het blad Science.

Langeafstandscommunicatie

“De lage frequentie van de geproduceerde geluiden is direct gerelateerd aan de afmetingen en de spanning van het vibrerende weefsel,” schreven ze verder. “Het strottenhoofd van de olifant vormt een vibrerend systeem dat zich op dezelfde manier gedraagt als bij mensen en andere zoogdieren, wat aantoont dat vibratie van de stembanden door lucht een efficiënte manier is om geluiden met een zeer lage frequentie te produceren die worden gebruikt bij de langeafstandscommunicatie tussen olifanten.”

Dat olifanten hele intelligente dieren zijn bleek na het overlijden van Lawrence Anthony, beter bekend als de olifantenfluisteraar. Toen hij eerder dit jaar op 62-jarige leeftijd overleed verscheen de voltallig kudde waar hij jaren mee had gewerkt bij zijn woning om afscheid te nemen.

Wellicht iets om te overpeinzen voor de Spaanse koning Juan Carlos voordat hij weer op olifantenjacht gaat in Botswana.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John
John
10 jaren geleden

Altijd is kortjakje ziek midden in de week maar zondags niet, zouden ze dat echt zingen voor hun baby olifantjes XD

Klinkt Beter
Klinkt Beter
10 jaren geleden

Correctie:

ultrasoon ligt boven het hoorbaar bereik (dus boven 20 Khz, wat honden & katten nog steeds kunnen horen)

infrasoon ligt onder het hoorbaar bereik, dus het bereik waar bvb subwoofers in opereren: goede subwoofers gaan vlot tot onder de 20 Hz, bvb 10 a 15 Hz

Een olifant kan geluiden onder het hoorbaar bereik produceren, deze dragen ook zeer ver, net zoals je op kilometers afstand enkel de bassen van een feestje hoort en niks anders.

Ultrasoon geluid kan tenzij line of sight nooit zo ver dragen, omdat dit geluid door de minste hindernis geblokkeerd wordt, terwijl de golflengte van infrasoon zo waanzinnig lang is, dat het gewoon rond de meeste hindernissen gaat.

In het artikel dient men dus de term infrasoon ipv ultrasoon te gebruiken.

Frederic Vanden Poel
Audio Expert

cr
cr
10 jaren geleden

ik denk dat veel dieren stilletje zingen zo als de walvissen en de dolfijnen

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Wellicht iets om te overpeinzen voor de Spaanse koning Juan Carlos voordat hij weer op olifantenjacht gaat in Botswana.Ach ik zag hem gisteren nog op tv op de grond vallen.Ik heb nog gedacht, zo die God, die straft snel!!Volgens mij heeft ie de ziekte van Méniére http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_M%C3%A9ni%C3%A8re Dat wordt vallen opstaan, en weer vallen, en weer opstaan, met zijn evenwichts storingen.Van wie hebben de oboriginals de huilbuizen afgekeken?Juist van de olifant!Een goed gehoor hoort hun communicatie!!En dat goede gehoor is in de loop der jaren, door dat we het niet zozeer meer nodig hebben om te overleven, behoorlijk aan het verdwijnen. (zie maatschappij)!!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

9
0
We lezen graag je reactie!x