Gezondheid

Dit ‘superfruit’ kan de strijd aangaan met Alzheimer

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Laat je geheugen je in de steek? Eet dan vaker blauwe bessen. Wetenschappers van de Universiteit van Cincinnati zeggen dat het ‘superfruit’ kan helpen in de strijd tegen Alzheimer.

De onderzoekers voerden twee onderzoeken uit. Tijdens het eerste onderzoek kregen 47 mensen van 68 jaar of ouder met cognitieve beperkingen 16 weken lang een dagelijkse dosis blauwe bessen in poedervorm of een placebo.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Naderhand waren de cognitieve prestatie en hersenfunctie van de proefpersonen verbeterd en ook werd er bij hen meer hersenactiviteit gemeten. Bovendien was hun geheugen verbeterd en konden ze makkelijker op bepaalde woorden komen, aldus hoofdonderzoeker Robert Krikorian.

Visolie

Tijdens het tweede onderzoek kregen 94 mensen tussen de 62 en 80 jaar met een verslechterd geheugen blauwe bessen in poedervorm, visolie, poeder en visolie of een placebo.

Bij de mensen die poeder of visolie kregen werd enige cognitieve verbetering geconstateerd, maar het geheugen verbeterde nauwelijks. Dat kwam volgens Krikorian mogelijk omdat deze deelnemers minder ingrijpende cognitieve problemen hadden.

Kleur

“Bij sommige volwassenen kunnen blauwe bessen het geheugen en de cognitieve functie zeker verbeteren,” zei hij. Het geheim zit ‘m interessant genoeg mogelijk in de kleur van het fruit. Anthocyanen geven blauwe bessen hun kleur. Het zijn antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de cognitieve functie bij dieren verbeteren.

Blauwe bessen bevatten vitamine C, vezels en mangaan en zorgen voor sterke botten. Ze verlagen de kans op hartziekte, kanker en dus zelfs Alzheimer.

[ACS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Je betaalt je wel blauw als je constant blauwe bessen moet gaan eten.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Alzheimer is bijna identiek aan de dood; het is verschrikkelijk als een persoon daar aan lijdt.

reality check
reality check
8 jaren geleden

“Blauwe” bessen heten: bosbessen in het NLs.?

JaNee
JaNee
8 jaren geleden
Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x