CoronaMens en Dier

Dit zeggen de Wob-documenten over feitenrelaas mondkapjesdeal: ‘De schellen vallen je van de ogen’

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

De Tweede Kamer wil een debat over de vermeende betrokkenheid van oud-zorgminister De Jonge bij de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Op aandringen van de coalitiepartijen hoeft De Jonge daar zelf niet bij te zijn.

Uit app-verkeer tussen De Jonge en een topambtenaar komt naar voren dat de minister bemoeienis met de mondkapjesdeal had. De Jonge ontkent alle betrokkenheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het kabinet gaat de Tweede Kamer geen feitenrelaas sturen over de mondkapjesdeal. Minister Helder voor Langdurige Zorg heeft de Kamer gevraagd nog tot de zomer geduld te hebben.

Absoluut niet concurrerend

Data-speurders Wouter Aukema, Daniël van der Tuin, Marc van der Vegt en Cees kwamen aan het begin van de avond met hun feitenrelaas over de omstreden deal, gebaseerd op de onlangs vrijgegeven Wob-documenten. “De schellen vallen je van de ogen,” twittert Aukema.

Uit de Wob-stukken blijkt dat Sywert graag zelfstandig wilde leveren, terwijl het ministerie van VWS samen wilde optrekken. De deal moest ‘absoluut niet als concurrerend’ worden gepositioneerd. De Jonge zette topambtenaar Bas van den Dungen, secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, op de deal.

Alle ‘creativiteit’ wordt ingezet om geen concurrerend netwerk te krijgen. Aanbestedingsregels kunnen daarbij ‘opgelost’ worden. “Daarbij is het ook alvast belangrijk na te denken welke verstandige ‘hoge omes’ we zouden kunnen benaderen om hem in het gareel te krijgen,” schrijft Van den Dungen.

LCH heeft meer dan genoeg mondkapjes

De topambtenaar stelde voor de spullen gewoon de loods in Leusden binnen te rijden en vandaar uit ‘te verdelen en distribueren’. Hij stelde daarnaast voor om te leveren via andere kanalen, bijvoorbeeld Coolblue.

In april 2020 komt het ministerie van VWS in tijdsnood. “We kunnen ons er nog één keer achter verstoppen, dat er volgende week pas advies komt over de kapjes bij contactgroepen vanuit het OMT. Maar wat daarna?” vraagt iemand.

Ondertussen blijkt dat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) niet op een mondkapjesdeal zit te wachten. “Wel vermoeiend dat afspraken niet worden nagekomen.” schrijft iemand. Waarop Van den Dungen zegt: “Het wordt vervelend. Waar gaat het mis bij LCH?”

Het LCH blijkt de kapjes helemaal niet nodig te hebben. “Er is meer dan een jaar aan voorraad en het is dus sowieso een nee.”

De Jonge schakelt over op privé-mailadres

Op het ministerie van VWS gebruikte minister De Jonge ondertussen niet langer het e-mailsysteem van VWS, maar een privé-mailadres. Op 25 mei 2020 schrijft een ambtenaar: “De minister heeft vanochtend aangegeven stukken niet meer via de mail te willen ontvangen.”

De reden? “Voor de parlementaire geschiedenis en anticiperend op Wob-verzoeken,” aldus ambtenaren.

Aukema vat samen: “Aanbestedingsregels zijn overtreden, concurrentie is actief tegengewerkt, mondkapjes werden LCH door de strot geduwd, CDA-partijgenoot Sywert werd gepusht en eigen ambtenaren van VWS constateerden: dit is niet in de haak.”

“Alle signalen met betrekking tot corruptie, ambtsmisbruik en zelfverrijking staan keihard op rood, zowel bij de minister van VWS als de secretaris-generaal,” concludeert Aukema.

5 88 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

84 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
zo ook
zo ook
2 jaren geleden

Het was dus duidelijk opzet om de niet effectieve mondkapjes ( https://www.youtube.com/watch?v=_ZKsbi9UaJc ) te veranderen in noodzakelijke bescherming.

De roverheid schijt op de burger zoals keer op keer bewezen en nog blijft het partijkartel aan de macht

Wat een volk

Merijn Hugens
Merijn Hugens
2 jaren geleden

Dat die volkomen doorgesnoven paranoïde schizofrene Psychopatische Landverrader & Oorlogsmisdadiger, alle Kinderen van Nederland heeft ingespoten met een Experimentele mRNA-Gentherapie-Nood-VaxxiNazi & daarmee de Code van Neurenberg Zéér Ernstig heeft geschonden & Miljarden zonder Bonnetjes te overleggen in zijn eigen zak heeft laten verdwijnen dat was me allang bekend…Maar dat ie nou ook nog een beetje heeft lopen Frauderen met Mondkapjes om een extra Zakcentje te verdienen dat was me nog niet bekend…gut oh gut het is toch ook wat hè? Wat een Rookgordijn is het toch ook dat hele Swiebertje van Lienden-Drama…

Hansz Pint
Hansz Pint
2 jaren geleden

Nederlandse poliZiek is Failliet PUNT

Sil
Sil
2 jaren geleden

Het is gestoord, maar ik krijg al meer bewondering voor Hugo de Jonge. Top-crimineel ! Doe het hem maar eens na! We kunnen nog wat van hem leren !

Back to top button
84
0
We lezen graag je reactie!x