Binnenland

Dominee: “Jezus heeft nooit bestaan”

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jezus heeft nooit bestaan en is een mythe uit het oude Egypte. Dat stelt dominee Edward van der Kaaij. Binnen de gereformeerde kerk in het Gelderse Nijkerk ontstond er zoveel ophef over zijn uitspraak, dat hij geen toestemming kreeg om tijdens een interkerkelijke dienst plaats te nemen op de kansel.

Meindert Zuur van de kerkenraad kreeg naar eigen zeggen veel brieven, mails en opmerkingen van ongeruste leden. “Iedereen heeft recht op zijn mening,” zei hij. “Maar daar is bij ons geen plaats voor tijdens de eredienst.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Van der Kaaij schreef in zijn boek De ongemakkelijke waarheid van het christendom dat Jezus een mythische figuur is. “De historische Jezus heeft nooit bestaan,” aldus Van der Kaaij. “Alle elementen uit het verhaal van Jezus vinden hun oorsprong in het oude Egypte. Daar komt de oermythe vandaan van een God die mens wordt, van sterven en opstaan, van geboren worden op 25 december uit een maagd.”

Vlak voor kerst verkondigde Van der Kaaij zijn mening in een interview met Stad Nijkerk. Daarop vroeg de Gereformeerde Bond de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) of er ruimte is voor dit soort afwijkende meningen en of er geen maatregelen moeten worden genomen als een dominee een dergelijke ‘dwaalleer’ verkondigt.

Het bestuur van PKN antwoordde dat het niet aan haar is om eventuele stappen te nemen tegen de dominee. Dat is aan de kerkenraden. Van der Kaaij preekt normaal gesproken in de Vredeskerk in Nijkerk, waar hij welkom blijft. Daar is volgens Zuur meer ruimte voor ‘afwijkende meningen’.

Leestip: Geloven in een God die niet bestaat

[Trouw]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

142 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edwin
Edwin
9 jaren geleden

Horus-Shiva-Osiris-Boedha-jezus-en ga zo maar door:
Al deze figuren zijn allemaal beschouwd als goddelijke incarnaties.

Doet het er werkelijk toe of deze hebben bestaan of niet?
Al zouden het alleen “maar” mythologische figuren zijn, dan betekent dat niet dat ze daardoor voor de mensheid geen belang hebben.
Gaat het niet om de diepe menselijke inzichten die ze verkondigden?
De betekenis van het woord mythe is gedegradeerd tot het begrip “sprookje, niet waar” maar dat is nooit de bedoeling geweest van Mythes. De goden uit de mythes , en de verhalen rondom deze goden, waren bedoeld als een soort “spiegel” van de innerlijke wereld van de mens.
We zijn allemaal “verlossers” en “onderdrukkers”, allemaal goddelijk en demonisch, en mythes waren ervoor bedoeld om mensen met hun eigen innerlijke wereld te confronteren.

Of Jezus/Boeddha/Maitreya ooit daadwerkelijk hebben bestaan doet er voor mij niet toe,
de boodschap is altijd waar het om gaat, nooit om de boodschapper zelf.

Jezus heeft bijvoorbeeld nooit beweerd dat hij aanbeden moest worden, of dat god hem had gezonden
om de mensheid te verlossen. Dat hebben de christenen er bij verzonnen om mensen een schuldcomplex aan te praten.

Of iemand nu wel of niet heeft bestaan doet er voor mij niet toe, het gaat om de woorden/wijsheid die er verkondigd wordt.
Jezus heeft misschien nooit bestaan, maar de schrijvers die over Jezus schreven hebben WEL echt bestaan, en als je al DIE schrijvers bij elkaar telt krijg je OOK een soort Jezus, maar dan als groep mensen, en niet als individu.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat Jezus/Boedha/Shiva een Archetype is van de Universele Mens is.

Squenzy
Squenzy
9 jaren geleden

Ik vraag me af waarom een dominee dit zou zeggen… wat heeft hij eraan. Waarom is deze man dan dominee geworden? Als Jezus niet bestaat, schuif je de hoeksteen uit het Christelijke geloof weg waardoor je dus geen Christelijk geloof meer hebt.

Daarnaast altijd die ongefundeerde onderbouwing dat Jezus afstamt van een mythisch figuur… Jezus werd niet en kon uberhaupt niet op 25 december worden geboren. Dat is 1 van de valse leugens van de elite om Jezus op een egyptische God of Mithras te doen laten kijken. Appels met peren vergelijken. Een echte dwaalleraar

John
John
9 jaren geleden

Wat is de waarheid? Men zal er op een dag vanzelf achterkomen.

Alleen de waarheid
Alleen de waarheid
9 jaren geleden

Het lijkt er sterk op dat dit weer een vooropgezet plan is om alle neuzen binnen de gemeenschap dezelfde kant op te krijgen.
Waarom is kerk bv zo angstig voor mensen die “afwijkende meningen” hebben? Het geloof en al zijn goden is toch zo sterk en O zo machtig?

Het hebben van een mening is prima zolang het maar niet je eigen mening is.

Back to top button
142
0
We lezen graag je reactie!x