Buitenland

Doneer geen cent aan het Rode Kruis. Deze wethouder barst na orkaan Harvey uit in tirade

Help door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dave Martin, wethouder van Houston, heeft na orkaan Harvey hard uitgehaald naar het Amerikaanse Rode Kruis.

Hij riep inwoners van de stad op hun geld en hulpgoederen aan andere organisaties te doneren en sprak meerdere keren van Red Lost in plaats van Red Cross.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Martin legde uit dat de lokale overheid al het zware werk heeft verricht en de meeste hulp heeft geboden, terwijl op tv steeds wordt gezegd dat het Rode Kruis miljoenen aan donaties heeft ontvangen.

“Wat doen jullie met al dit geld?” vroeg hij.

‘Geef ze geen cent’

Het Rode Kruis is de ‘meest onbekwame, chaotische organisatie die ik ooit heb gezien’, aldus de wethouder. “Geef ze geen cent.”

“Verspil je geld niet aan het Rode Kruis,” zei hij. “Geef het aan een ander doel.”

Bekijk het fragment hieronder:

Het Rode Kruis kwam onder vuur te liggen nadat NPR en ProPublica hadden onthuld dat de organisatie na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010 slechts zes huizen had laten bouwen.

Wist hij niet

NPR en ProPublica ontdekten dat het grootste deel van de 488 miljoen dollar aan donaties was verdeeld onder derden en het Rode Kruis zelf.

De Amerikaanse senator Chuck Grassley kwam erachter dat een kwart van alle donaties was opgegaan aan interne kosten.

Vorige week vroeg NPR directeur Brad Kieserman welk percentage van het bedrag dat mensen hebben gedoneerd na orkaan Harvey zal worden gebruikt om de slachtoffers van de ramp te helpen, maar dat wist hij niet.

Viral

Een Facebookbericht van een vrouw uit Beaumont ging viral nadat ze had geklaagd dat het Rode Kruis had geprobeerd om 400 warme hamburgers in een vrieskist te stoppen nadat een piloot ze helemaal van Austin naar Beaumont had gevlogen.

De honderden geëvacueerden hadden al meer dan 24 uur geen warme maaltijd gehad.

Het Rode Kruis weigerde de hamburgers uit te delen omdat mensen enkele uren daarvoor nog een boterham hadden gegeten.

Orkaan Harvey sloeg zo hard toe in Houston dat de stad twee centimeter is weggezakt.

[Houston Press]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sebastiaan
Sebastiaan
6 jaren geleden

De reactie van het Rode Kruis Nederland hierop is dat donaties aan deze organisatie niet samengevoegd worden met die van Red Cross America en dus anders besteed wordt. Ik heb geprobeert artikels te vinden waarin dit tegengesproken wordt, maar zonder succes. Het lijkt me sterk dat de donaties aan Rode Kruis NL wel op een correcte manier besteed worden, maar dit is lastig te bewijzen helaas. Als iemand meer info heeft hoor ik dit graag!

Louise
Louise
6 jaren geleden

Het is al jaar en dag hetzelfde , bij alle rampen en de actie’s die daarna volgen….. Er wordt veel geld vrijgemaakt , er wordt gedoneerd , maar op de een of andere manier komt het nooit allemaal ten goede van de slachtoffers,dat was 30 jaar geleden zo en nu nog steeds .Je zou denken men leert ervan, maar dat is kennelijk niet zo, terwijl er toch heel veel mensen zich er voor inzetten…….Wel denk ik dat sinds de social media iedereen z’n ongenoegen ventileert, wel of niet terecht….

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

Al het geld wat uitgevoerd wordt, gaat belasting over betaald worden… stap 1 . Dan hebben we het nog niet over wat de directie op zijn/haar rekening krijgt.
Afgegaan op BRT gisteravond, na een ramp als deze, gaan de verzekeringspremies omhoog! Als je je al tekort geschoten voelt in de vorm van donaties…. de rekening betalen WIJ toch wel.
Welbeschouwd, gaat er een hele hoop geld naar een land in nood, waarvan minimaal de helft verdwijnt in de zakken van gekozen ambtenaren; lees overheid/regering en andere weldenkenden.
Vrijwillig geef ik al jaren niks meer, ik betaal het toch wel.

Tijn
Tijn
6 jaren geleden

De overheadkosten van heel veel bedrijven, ook het rode kruis, zijn een steeds groter deel gaan uitmaken van het totale kostenplaatje. Het echte werk wordt tegenwoordig gedaan door machines of in lage lonenlanden dus zijn we massaal werk gaan doen dat geen waarde toevoegt. We zijn in het Westen specialisten in bureaucratie geworden en dat kost geld, veel geld. Van je gedoneerde Euro’s blijft daarom steeds minder over.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x