Homepagina » Gezondheid » “Eerste concrete doorbraak”: Finse wetenschappers leggen verband tussen slaapziekte en griepvaccin
"Doorbraak": Finse wetenschappers leggen verband tussen slaapziekte en griepvaccin

“Eerste concrete doorbraak”: Finse wetenschappers leggen verband tussen slaapziekte en griepvaccin

Finse wetenschappers hebben een link gevonden tussen het griepvaccin Pandemrix en narcolepsie, een neurologische aandoening die bij een aantal mensen is vastgesteld na vaccinatie.

Het team onder leiding van professor Outi Vaarala van de Universiteit van Helsinki heeft vastgesteld dat het vaccin het risico op slaapziekte of narcolepsie verhoogt. Ze spreekt van ‘de eerste concrete doorbraak’. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Het vaccin Pandemrix, gemaakt door farmaceut GlaxoSmithKline, werd goedgekeurd als middel ter bestrijding van de Mexicaanse griep. Een ander griepvaccin, Arepanrix, bleek geen slaapziekte te veroorzaken. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de vaccins op een verschillende manier zijn gemaakt. Arepanrix was bestemd voor de Canadese markt, terwijl Pandemrix in Europa werd gemaakt.

Pandemrix wordt vanaf augustus 2010 niet meer gebruikt, toen bleek dat het vaccin kon leiden tot slaapziekte. De volgende stap is het opsporen van het virale eiwit in het vaccin dat verantwoordelijk zou zijn voor de aandoening.

Bij meer dan 150 mensen in Finland, met name kinderen, is narcolepsie vastgesteld. Het gaat om een neurologische aandoening die verhindert dat het brein het slaapritme reguleert. Mensen met narcolepsie voelen zich overdag extreem slaperig.

Mensen die tussen 2009 en 2010 zijn gediagnosticeerd met narcolepsie, kregen eerder dit jaar 100 miljoen euro schadevergoeding.

[Yle Uutiset]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
max
max
6 jaren geleden
Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Wat ik me afvraag: Is er een verband met de Afrikaanse slaapziekte, die overgebracht wordt door de tseetseevlieg. Veel ziektes hebben te maken met eiwit veranderingen. Is dit door mensen bewust verandert of hebben we met natuurlijke kosmos veranderingen te maken? Of beide?

cabo
cabo
6 jaren geleden

Hoi Henk. Blog jij over je planten?

henryk
henryk
6 jaren geleden

Ik word hier zooo moe van!

x

Check Also

europarlementariër

Europarlementariër doet dringende oproep: ‘Stop met dit experiment op mensen’

Weet u dat er dit jaar meer ...

fda

Oeps! FDA onthult per ongeluk lijst van bijwerkingen coronavaccins, waaronder myocarditis en sterfte

Tijdens een bijeenkomst van een adviescommissie van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x