Archeologie

Duikers keren terug naar vindplaats oude Griekse ‘computer’

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij het Griekse eiland waar meer dan een eeuw geleden de ‘oudste computer’ ter wereld is gevonden, zijn archeologen begonnen met een nieuwe zoektocht.

Ze keerden deze week terug naar Antikythera, het eiland in de Egeïsche Zee waar sponsduikers tussen 1900 en 1901 het zogeheten mechanisme van Antikythera hebben gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het is een intrigerend apparaat uit de tweede eeuw voor Christus waarmee ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen kunnen worden uitgevoerd, zoals het berekenen van zonsverduisteringen.

Tandwielen

“Dit deel van de zee is nog niet verkend en bevindt zich onder een handelsroute die teruggaat tot de oudheid,” zei Angeliki Simosi, hoofd van het Griekse agentschap voor onderwaterarcheologie.

Het mechanisme bestaat uit verschillende gegraveerde platen en tandwielen en gaf informatie over de stand van de zon, de maan en vier van de toen bekende planeten. Sommige tandwielen waren epicyclisch zodat ook meer complexe zaken uitgerekend konden worden.

De technologie was vergelijkbaar met astronomische uurwerken die pas 1600 jaar later verschenen. Het mechanisme werd aangetroffen in het wrak van een handelsschip dat op weg was naar Rome.

Oudheden

Het Griekse team wordt vergezeld door onderwaterarcheoloog Brendan Foley van het Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts die gespecialiseerd is in oude scheepswrakken.

Simosi zei dat ze Antikythera in 1985 had bezocht toen er werkzaamheden werden verricht in de lokale haven van Potamos. In de baai werden toen vele oudheden gevonden.

Het team is hoopvol iets te vinden wat lijkt op het mechanisme van Antikythera. De operatie, die deels wordt gefinancierd door de Griekse overheid, loopt tot 22 oktober aanstaande.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ik noem het geen computer, maar een veredelde klok!!Zeer veel vernuftals je ziet uit welke tijd het komt.

Wetenschapper
Wetenschapper
11 jaren geleden

Het Mechanisme van Antikythera werd gemaakt door Archimedes.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mechanisme_van_Antikythera

glis
glis
11 jaren geleden

men wist toen al dat de planeten dus rond de zon moesten draaien

Paul Harmans
Paul Harmans
11 jaren geleden

Kun je nagaan, een zeer vernuftig artefact, gevonden in 1901 en dan heeft de archeologische gemeenschap er dik 110 jaar voor nodig om in dat betreffende gebied te gaan zoeken naar meer van dat soort zaken. En… ze trekken er wel 3 hele weken voor uit, min de weekenden natuurlijk en nog wat dagen dat er niet gedoken kan worden vanwege wind. Tsjonge, dat zal wat opleveren!

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x