Homepagina » Archeologie » Duikers keren terug naar vindplaats oude Griekse ‘computer’
Duikers keren terug naar vindplaats oude Griekse 'computer'

Duikers keren terug naar vindplaats oude Griekse ‘computer’

Bij het Griekse eiland waar meer dan een eeuw geleden de ‘oudste computer’ ter wereld is gevonden, zijn archeologen begonnen met een nieuwe zoektocht.

Ze keerden deze week terug naar Antikythera, het eiland in de Egeïsche Zee waar sponsduikers tussen 1900 en 1901 het zogeheten mechanisme van Antikythera hebben gevonden.

Het is een intrigerend apparaat uit de tweede eeuw voor Christus waarmee ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen kunnen worden uitgevoerd, zoals het berekenen van zonsverduisteringen.

Tandwielen

“Dit deel van de zee is nog niet verkend en bevindt zich onder een handelsroute die teruggaat tot de oudheid,” zei Angeliki Simosi, hoofd van het Griekse agentschap voor onderwaterarcheologie.

Het mechanisme bestaat uit verschillende gegraveerde platen en tandwielen en gaf informatie over de stand van de zon, de maan en vier van de toen bekende planeten. Sommige tandwielen waren epicyclisch zodat ook meer complexe zaken uitgerekend konden worden.

De technologie was vergelijkbaar met astronomische uurwerken die pas 1600 jaar later verschenen. Het mechanisme werd aangetroffen in het wrak van een handelsschip dat op weg was naar Rome.

Oudheden

Het Griekse team wordt vergezeld door onderwaterarcheoloog Brendan Foley van het Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts die gespecialiseerd is in oude scheepswrakken.

Simosi zei dat ze Antikythera in 1985 had bezocht toen er werkzaamheden werden verricht in de lokale haven van Potamos. In de baai werden toen vele oudheden gevonden.

Het team is hoopvol iets te vinden wat lijkt op het mechanisme van Antikythera. De operatie, die deels wordt gefinancierd door de Griekse overheid, loopt tot 22 oktober aanstaande.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  Ik noem het geen computer, maar een veredelde klok!!Zeer veel vernuftals je ziet uit welke tijd het komt.

  0 likes
 • Wetenschapper schreef:

  Het Mechanisme van Antikythera werd gemaakt door Archimedes.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mechanisme_van_Antikythera

  0 likes
 • glis schreef:

  men wist toen al dat de planeten dus rond de zon moesten draaien

  0 likes
 • Paul Harmans schreef:

  Kun je nagaan, een zeer vernuftig artefact, gevonden in 1901 en dan heeft de archeologische gemeenschap er dik 110 jaar voor nodig om in dat betreffende gebied te gaan zoeken naar meer van dat soort zaken. En… ze trekken er wel 3 hele weken voor uit, min de weekenden natuurlijk en nog wat dagen dat er niet gedoken kan worden vanwege wind. Tsjonge, dat zal wat opleveren!

  0 likes
 • Itanimulli schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]Ik noem het geen computer, maar een veredelde klok!!Zeer veel vernuftals je ziet uit welke tijd het komt.[/quote]
  Weet jij, jochie, dat jouw DNA maar 2% verschilt van dat van een aap? En dat jij zelf dus een veredelde aap bent? Dus wat bescheidenheid is best op zijn plaats…

  0 likes
 • cornelis schreef:

  tja,het gaat niet alleen om deze machine denk ik. maar ook om de machines die deze machine gemaakt hebben,of denk je dat ROLEX al die kleine radertjes en wieltjes handmatig maakt.Ik denk iig van niet.

  0 likes
 • Dick schreef:

  Het is toh gewoon ee veredelde klok, vernufti dat wel maar toc een veredele klok, om dan gelijk tzeggen dat iemnd zweinig vershilt van een aap vind ik een beetje kort door de bocht 😀

  0 likes
 • John schreef:

  Misschiel leuk om in de gaten te houden. Op BBC Four is al tweemaal een docu uitgezonden over dit uurwerk. Hierin bleek ondermeer dat het kinderlijk eenvoudig was een tandwiel te maken. Als oud intstrumentmaker was dit voor mij geen geheim. Er zijn trouwnes ook op meerdere plaatsen tandwielen gevonden. Zoals in het Acheron heiligdom in Noord Griekenland. Dat de Grieken in staat warem machines te bouwen is algemeen bekend. Dat hun kennis verder ging dan wij algemeen dachten bleek ondermeer ook uit de vondst van het ‘Palimpsest’ boek. Een Middeleeuws boek die een oude tekst van Achimedes leek te bevatten. Hierin legde hij uit hoe eenvoudig het was het getal Pi te bepalen en er mee te werken. Er valt nog veel moois te ontdekken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  bill clinton

  Bill Clinton bezocht pedo-eiland ‘met 2 jonge meisjes’. Waarom is dit geen voorpaginanieuws?

  Rechtbankdocumenten suggereren dat de Amerikaanse oud-president Bill ...

  >