Natuur en Milieu

Zuidpool heeft nieuw soort ijs: diamant

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Australische wetenschappers hebben op de Zuidpool een zeldzaam vulkanisch gesteente ontdekt dat duidt op de aanwezigheid van diamant.

De rotsformaties, kimberlieten geheten, waren tot dusverre op ieder continent gevonden, behalve op Antarctica.

Omdat het verboden is in het gebied mijnbouw te plegen, blijven de edelstenen voor nu onder het ijs. In 1991 is in Madrid een verdrag gesloten om het winnen van grondstoffen op de Zuidpool 50 jaar lang te verbieden.

Kimberley-mijn

Kimberliet komt van erg diep – zo’n 100 tot 200 kilometer – naar boven en is genoemd naar de Kimberley-mijn in Zuid-Afrika. De bekendste kimberlieten komen voor in Zuid-Afrika, Australië en Siberië. Dit zijn tevens bekende vindplaatsen van diamant.

De onderzoekers stuitten per toeval op kimberliet, aangezien ze op zoek waren naar andere soorten gesteente. De kimberlieten die op de Zuidpool zijn gevonden, zijn naar schatting 120 miljoen jaar oud.

Samenpersing

De ontdekking geeft volgens de onderzoekers een belangrijk inzicht in de evolutie van de aarde. De kimberlieten zijn op drie verschillende plaatsen gevonden in de buurt van Mount Meredith. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Ze worden aan het oppervlak gebracht door snel transport door middel van vulkanen.

Bron: Reuters.comNews.com.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
8 jaren geleden

Hmmm, ben benieuwd hoe dat zal smaken..

Tothum
Tothum
8 jaren geleden

Koriander en citroen vind ik vaak wel lekker

Bertus
Bertus
8 jaren geleden

Kokkie blanda 🙂

magda
magda
8 jaren geleden

Alsof dit het enigste is waar ze naar op zoek zijn.zoeken al jaren naar bevroren virussen en bacterien waar ze weer iets mee kunnen sjoemelen in een lab.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x