Paranormaal

Het Tibetaans dodenboek, bardo’s en wedergeboorte

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Tibetaans dodenboek is de naam die in het Westen is gegeven aan de vertaling van honderden teksten over sterven en wedergeboorte.

Naast teksten over drie bardo’s, of overgangsfasen van het sterven en wedergeboorte, bevat de verzameling beschrijvingen van de drie andere overgangsfasen: het leven, de droom en meditatie.

Het Bardo Thödol zoals het boek in het Tibetaans wordt genoemd is na eeuwenlang mondeling te zijn overgeleverd in de achtste of negende eeuw samengesteld door de Indiase mysticus Padmasambhava en op schrift gesteld door zijn partner Yeshe Tsogyal.

De tekst beschrijft het proces van overlijden en wedergeboorte in termen van de drie overgangsfasen of bardo’s. Bar do betekent letterlijk ‘tussen twee’.

Reïncarnatiecyclus

De eerste en kortste fase is de bardo op het moment van de dood, wanneer een diepe staat van bewustzijn, het heldere licht verschijnt (chi kha í bar do). Als de stervende in staat is dat als realiteit te herkennen wordt hij onmiddelijk bevrijd van de reïncarnatiecyclus.

Indien dat niet het geval is, en dat geldt voor vrijwel iedereen, begint de tweede staat van bardo (chos nyid bar do). Het verloren gaan van de persoonlijkheid als gevolg van het overlijden onthult een nieuwe realiteit. Deze keer niet als een helder licht, maar in de vorm van een mandala van 58 toornige godheden en een mandala van 42 vredelievende godheden. Ze verschijnen in de dagen na het overlijden in het bewustzijn van de overledene.

Vredig

Als ook deze realiteit niet herkend wordt, en dat geldt opnieuw voor vrijwel iedereen, breekt de derde bardo aan (srid pa i bardo). Dat is de bardo van het aardse bestaan waar men opnieuw wedergeboren wordt in één van de zes sferen: goden, halfgoden, mensen, dieren, hongerige geesten of de hel.

Volgens de boeddhistische traditie kan het tot een aantal jaren duren voordat men opnieuw wordt geboren. Het Bardo Thödol zou helpen vermogens te ontwikkelen waardoor deze levensfase niet als angstaanjagend, maar juist als vredig kan worden ervaren.

Karel de Grote

Het Tibetaanse dodenboek leert dat de doodservaring deel uitmaakt van de zin van het leven, niet als ongewild feit, eens, in de toekomst, maar als een voortdurend bewust en bereid zijn, waardoor leven pas werkelijk mogelijk wordt.

Het begrip reïncarnatie wint in het Westen steeds meer aan populariteit en mensen proberen te achterhalen wanneer en waar ze eerder hebben geleefd. Zo schrijft actrice Shirley MacLaine in haar boek The Camino dat ze in een vorig leven goed bevriend was met Karel de Grote. Ze wist naar eigen zeggen zelfs zijn toekomstige leven te achterhalen. Zo zou hij zijn teruggekomen als Olaf Palme, de Zweedse oud-premier met wie ze een liefdesrelatie had.

Ze had daarnaast een gedenkwaardig leven in Lemurië, waar Atlantis deel van uitmaakte tot het water kwam, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Bron: Telegraph.co.uk via Visionair.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
10 jaren geleden

zo iets vind ik leuk leerzaam .

Rb
Rb
10 jaren geleden

Leuk stukje, alleen wanneer een mens verlichting/kaivalya/nirvana, of hoe je het ook wilt noemen, bereikt reïncarneer je hoogst waarschijnlijk niet. Volgens deze tekst blijf je altijd reïncarneren, lijkt mij een beetje onwaarschijnlijk.

Volkmar
Volkmar
10 jaren geleden

[quote name=”Rb”]Leuk stukje, alleen wanneer een mens verlichting/kaivalya/nirvana, of hoe je het ook wilt noemen, bereikt reïncarneer je hoogst waarschijnlijk niet. Volgens deze tekst blijf je altijd reïncarneren, lijkt mij een beetje onwaarschijnlijk.[/quote]

Lees het nog eens.

Robijn
Robijn
10 jaren geleden

Hoe zit het met de reincarnatie van dieren? Denk eens aan al die uitgetorven diersoorten.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x