Bewustzijn

Duizenden bezetten op 15 oktober Beursplein en Binnenhof

Help door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De protestbeweging die op 17 september jongstleden begon in New York groeit razendsnel, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook elders ter wereld.

Het protest breidt zich uit naar Europa, heeft Ierland reeds bereikt en ook Nederland is aan de beurt.

Op Wall Street begon ruim drie weken geleden een kleinschalig protest, maar inmiddels is de beweging enorm gegroeid. Vorige week demonstreerden duizenden mensen bij Wall Street tegen de macht van de grote corporaties, de banksters en de ongelijke verdeling van de welvaart.

Verenigde Staten

Inmiddels hebben ook vakbonden, studentenorganisaties en bewonersgroepen zich aangesloten bij het protest. Op het moment zijn in 25 Amerikaanse steden betogingen.

Op maandag liepen duizenden demonstranten door het centrum van Chicago. De ‘Take Back Chicago’ demonstratie werd georganiseerd door Stand Up Chicago, een coalitie van 20 groepen en organisaties. Betogers van de Occupy Chicago beweging deden ook mee aan het protest.

“Ik denk dat mensen eindelijk wakker worden en zich realiseren dat de grote corporaties het heft in eigen hand nemen wanneer we niets tegen ze doen,” zei een betoger tegen Ed Schultz van MSNBC (zie onderste video).

De oorlogsveteranen sluiten zich inmiddels ook aan bij het protest. Op dinsdagmorgen viel de politie Amerikaanse oorlogsveteranen aan in de Amerikaanse stad Boston. Er wordt druk getwitterd over de Occupy Boston beweging.

Ierland

Geïnspireerd door de betogingen in de VS demonstreert een kleine groep activisten sinds dit weekend in de Ierse hoofdstad Dublin. Ze hebben zich verzameld op Dame Street, voor de Ierse Centrale Bank.

De groep is volgens de Irish Times nog klein maar groeit snel. Enkele demonstranten bivakkeren in tenten voor de bank.

Groot-Brittannië

Op de Facebookpagina Occupy the London Stock Exchange wordt opgeroepen om komend weekend deel te nemen aan een demonstratie in het financiële district van Londen. Meer dan 3.000 mensen hebben zich via Facebook al aangemeld voor de demonstratie.

Kai Wargalla is één van de oprichters van de Occupy London Facebookpagina en vertelde de Amerikaanse zender NBC over de acties: “De protesten op Wall Street zijn de inspiratie geweest. Het is nu tijd om hier te beginnen. We hebben mensen nodig die opstaan en zich uitspreken.”

Nederland

In zowel Amsterdam als Den Haag worden in navolging van Occupy Wall Street acties georganiseerd. Op 15 oktober willen demonstranten het Amsterdamse beursplein bezetten.

De aanmeldingen voor de actie stromen binnen. Via de Facebookpagina Occupy Amsterdam hebben zich aan het begin van dinsdagmiddag 1.689 mensen aangemeld. Nog eens 1.069 zullen misschien aanwezig zijn.

Voor de bezetting van het Binnenhof in Den Haag hebben zich via Facebook inmiddels 966 mensen aangemeld. Meer dan 800 zijn misschien aanwezig. De Occupy beweging is een verzameling van mensen die zijn geïnspireerd door de protesten tijdens de Arabische lente, zoals op het Tahrirplein in Caïro waar nog altijd gedemonstreerd wordt.

Brussel

Zo’n tachtig dagen geleden begon een groep jongeren in Madrid aan een 1.600 kilometer lange ‘Mars der Verontwaardiging’. Ze liepen van Madrid naar Brussel waar ze inmiddels zijn aangekomen.

Dit protest begon al eerder dan de protesten op Wall Street, maar het sentiment van beide bewegingen is hetzelfde: beide zijn ingegeven door de economische crisis en gericht tegen de elitaire machthebbers.

De Spaanse jongeren die nu in Brussel bivakkeren hebben op 15 oktober een grote demonstratie gepland voor het Europees Parlement. Die dag wordt beschouwd als wereldwijde actiedag.

Op de site 15october.net is te zien dat er in meerdere steden in de wereld acties staan gepland in navolging van Occupy Wall Street.

Bronnen: Rawstory.com en NOS.nl

Gerelateerd: Het is tijd voor een vreedzame revolutie: 15 oktober Occupy Den Haag

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x