Homepagina » Bewustzijn » Duizenden bezetten op 15 oktober Beursplein en Binnenhof
newyork134789843749

Duizenden bezetten op 15 oktober Beursplein en Binnenhof

De protestbeweging die op 17 september jongstleden begon in New York groeit razendsnel, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook elders ter wereld.

Het protest breidt zich uit naar Europa, heeft Ierland reeds bereikt en ook Nederland is aan de beurt.

Op Wall Street begon ruim drie weken geleden een kleinschalig protest, maar inmiddels is de beweging enorm gegroeid. Vorige week demonstreerden duizenden mensen bij Wall Street tegen de macht van de grote corporaties, de banksters en de ongelijke verdeling van de welvaart.

Verenigde Staten

Inmiddels hebben ook vakbonden, studentenorganisaties en bewonersgroepen zich aangesloten bij het protest. Op het moment zijn in 25 Amerikaanse steden betogingen.

Op maandag liepen duizenden demonstranten door het centrum van Chicago. De ‘Take Back Chicago’ demonstratie werd georganiseerd door Stand Up Chicago, een coalitie van 20 groepen en organisaties. Betogers van de Occupy Chicago beweging deden ook mee aan het protest.

“Ik denk dat mensen eindelijk wakker worden en zich realiseren dat de grote corporaties het heft in eigen hand nemen wanneer we niets tegen ze doen,” zei een betoger tegen Ed Schultz van MSNBC (zie onderste video).

De oorlogsveteranen sluiten zich inmiddels ook aan bij het protest. Op dinsdagmorgen viel de politie Amerikaanse oorlogsveteranen aan in de Amerikaanse stad Boston. Er wordt druk getwitterd over de Occupy Boston beweging.

Ierland

Geïnspireerd door de betogingen in de VS demonstreert een kleine groep activisten sinds dit weekend in de Ierse hoofdstad Dublin. Ze hebben zich verzameld op Dame Street, voor de Ierse Centrale Bank.

De groep is volgens de Irish Times nog klein maar groeit snel. Enkele demonstranten bivakkeren in tenten voor de bank.

Groot-Brittannië

Op de Facebookpagina Occupy the London Stock Exchange wordt opgeroepen om komend weekend deel te nemen aan een demonstratie in het financiële district van Londen. Meer dan 3.000 mensen hebben zich via Facebook al aangemeld voor de demonstratie.

Kai Wargalla is één van de oprichters van de Occupy London Facebookpagina en vertelde de Amerikaanse zender NBC over de acties: “De protesten op Wall Street zijn de inspiratie geweest. Het is nu tijd om hier te beginnen. We hebben mensen nodig die opstaan en zich uitspreken.”

Nederland

In zowel Amsterdam als Den Haag worden in navolging van Occupy Wall Street acties georganiseerd. Op 15 oktober willen demonstranten het Amsterdamse beursplein bezetten.

De aanmeldingen voor de actie stromen binnen. Via de Facebookpagina Occupy Amsterdam hebben zich aan het begin van dinsdagmiddag 1.689 mensen aangemeld. Nog eens 1.069 zullen misschien aanwezig zijn.

Voor de bezetting van het Binnenhof in Den Haag hebben zich via Facebook inmiddels 966 mensen aangemeld. Meer dan 800 zijn misschien aanwezig. De Occupy beweging is een verzameling van mensen die zijn geïnspireerd door de protesten tijdens de Arabische lente, zoals op het Tahrirplein in Caïro waar nog altijd gedemonstreerd wordt.

Brussel

Zo’n tachtig dagen geleden begon een groep jongeren in Madrid aan een 1.600 kilometer lange ‘Mars der Verontwaardiging’. Ze liepen van Madrid naar Brussel waar ze inmiddels zijn aangekomen.

Dit protest begon al eerder dan de protesten op Wall Street, maar het sentiment van beide bewegingen is hetzelfde: beide zijn ingegeven door de economische crisis en gericht tegen de elitaire machthebbers.

De Spaanse jongeren die nu in Brussel bivakkeren hebben op 15 oktober een grote demonstratie gepland voor het Europees Parlement. Die dag wordt beschouwd als wereldwijde actiedag.

Op de site 15october.net is te zien dat er in meerdere steden in de wereld acties staan gepland in navolging van Occupy Wall Street.

Bronnen: Rawstory.com en NOS.nl

Gerelateerd: Het is tijd voor een vreedzame revolutie: 15 oktober Occupy Den Haag

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

griepprik

Paniek in de tent: 48 mensen gestorven na griepprik

In Zuid-Korea zijn 48 mensen gestorven nadat ...

huisarts

Boze en verdrietige huisarts: ‘Nee, de IC’s liggen niet vol’

Op de website van neuroloog Jan B. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x