Binnenland

Een GEHEIM bedrag van ruim 3 miljoen euro op de begroting van Justitie, waar gaat dit geld naartoe?

Help mee door dit artikel met vrienden op je social media te delen!

Onlangs werd bekend dat de kern van de begrotingsplannen van Justitie was gelekt. In de plannen staat dat er vanaf volgend jaar opnieuw meer geld naar de bestrijding van de zware en ondermijnende criminaliteit en de ‘bescherming van de rechtsstaat’ gaat.

Het demissionaire kabinet wil daarvoor 112 miljoen euro per jaar uittrekken, staat in de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De afgelopen jaren zijn er al honderden miljoenen extra naar de aanpak van georganiseerde criminaliteit gegaan. Ook naar jeugdbescherming gaat meer geld om de grote problemen aan te pakken.

geheim

geheim

geheim

Geheim

Klokkenluider van Justitie Huig Plug ontdekte iets opmerkelijks op de begroting van het ministerie van Justitie voor het jaar 2022. Daar staat namelijk een geheim bedrag op van ruim 3,1 miljoen euro.

Wat blijkt? Er gaat steeds meer geld naar deze ‘geheime’ begrotingspost. Zo was er voor dit jaar 3,2 miljoen vrijgemaakt voor deze post. Voor 2024 zijn deze kosten begroot op 3,4 miljoen euro.

De grondslag voor het in de begroting opnemen van geheime uitgaven staat in artikel 2, lid 8 van de Comptabiliteitswet 2016 (CW), staat op de website van de overheid.

Niet in het belang van de Staat

Daarin staat: “Een begrotingsartikel met de omschrijving Geheim kan in een begrotingsstaat worden opgenomen ten behoeve van uitgaven en ontvangsten waarvoor geldt dat openbaarmaking via de toedeling aan een ander begrotingsartikel niet in het belang van de Staat is.”

Openbaarmaking niet in het belang van de Staat, waar hebben we dat eerder gehoord? Eerder weigerde het kabinet na een half jaar wachten WEF-documenten naar de Kamer te sturen omdat daarmee ‘het belang van de Staat’ in gevaar zou komen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 148 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

68 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mikkie
Mikkie
7 maanden geleden

Nou..om alle appjes, mailtjes, tweets te kunnen lezen zijn hèél veel spionnen nodig!

ralf
ralf
7 maanden geleden

5,2 miljoen, hugo.
we vergeten niet

theo
theo
7 maanden geleden

en 70 procent van de slapende medelanders vind dit allemaal normaal en kijkt vanavond braaf het 8 uur leugenjournaal weer getrouw! Daar hoeft men maar een of andere bs reden te geven en dan gaan we weer door naar onze vaste series op netflix. zie je wel die rare wappies, nix aan de hand….

H.J.
H.J.
7 maanden geleden

Voor snoepjes en hete lekkere dingen.

Back to top button
68
0
We lezen graag je reactie!x