Homepagina » Natuur en Milieu » Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande
Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande

Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande

Op vrijdag 20 maart zal ons land tussen 09.26 en 11.45 uur een volwaardige zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan zal meer dan 80 procent van de zon bedekken. Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden. Het hoogtepunt zal rond 10.40 uur plaatsvinden.

De totale zonsverduistering is te zien in een gebied dat van het noorden van de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool loopt, over de Faeröer-eilanden, net ten oosten van IJsland, en over Spitsbergen.

De volgende zonsverduistering zal op 10 juni 2021 vallen, maar dan zal slechts een derde van de zon bedekt zijn. Ook in 2022 en 2025 krijgen we bescheiden zonsverduisteringen. In 2026 is er weer een zonsverduistering waarbij het grootste gedeelte van de zon bedekt wordt (90,9 procent).

De laatste zonsverduistering in ons land vond plaats op 11 augustus 1999. Het hele land was toen in de greep van de hype. Kranten deelden speciale eclipsbrillen uit en mensen trokken massaal naar de hoogste plekken in de Ardennen om het schouwspel zo goed mogelijk te kunnen zien. Ook in 2006 was er een zonsverduistering, maar die was veel minder groot.

Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon en werpt zij haar schaduw op de aarde. Afhankelijk van de plek op aarde waar de schaduw valt zie je een volledige of een gedeeltelijke eclips.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • lynx schreef:

  “Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden.”
  Ik denk het niet; 99% kans dat er door hardnekkige “sluierbewolking” niets te zien zal zijn.

  15 likes
 • Kalki schreef:

  Een mooie tijd om collectief te teleporteren.

  7 likes
  • Lyra schreef:

   Teleportatie is wat ons in de toekomst te wachten staat als we weer terug zijn in ons Lichtlichaam. Maar alleen via de kracht van Liefde is dat mogelijk.

   4 likes
 • brainstormforum schreef:

  Wanner hebben we in Nederland eigenlijk weer een totale verduistering?

  2 likes
 • Frans de groot schreef:

  Ben dan net op weg een weekend noord Frankrijk dus ik zie wel leuk mee genomen.

  1 likes
 • dikkewillie schreef:

  @Lyra en Kalki: Take off your tin foil hats please… Teleportatie, Lichtlichaam, … Wat een gewauwel 🙂

  5 likes
 • Buddy schreef:

  Dat word een warme jas aantrekken dus…;)

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Mooi, dan is de opwarming ook in een keer opgelost.(natuurlijke balans) Zonder de maan zouden wij hier niet zijn. De aarde zou dan verschroeien. Niet voor niks eren veel culturen de maan ipv de zon.
  De hetze van angst van dit natuurlijk fenomeen komt voort uit dat het systeem waarin wij leven even wordt onderbroken. En dat het dan geld kost. Elke seconde hier is al berekend en ingevoerd in balansen. (jaarkasboek). Niet voor niks heb je het gezegde: Tijd kost geld.
  Voor de gewone sterveling zonder belangen is dit gewoon een natuurlijk spektakel. Heb zoiets al een paar keer meegemaakt in mijn leven. Er is niks gebeurt. Het is gewoon even wat donker.
  Het valt mij op dat de media het steeds verder opblaast. Maar ja, die staan in verbinding met het onnatuurlijk systeem. Dit is weer een waarschuwing voor de gewone mens. Het systeem gaat steeds verder over de mens/ethiek.
  Bang voor zwarte entiteiten? Beschouw/bekijk de maan als een onderdeel van jezelf.(vrouwen worden niet voor niks elke maand ongesteld) Het is mooi. Het is nodig. Het is een natuurlijk proces.
  Veel plezier met het bewonderen van een natuurlijk fenomeen. Iets waar het systeem nog geen invloed op heeft. Bekijk het dus positief.

  2 likes
 • Hawks schreef:

  Redactie, wat bedoelen jullie precies met ‘grootste zonsverduistering’? Wat maakt deze verduistering groter dan enige voorgaande?

  0 likes
 • […] В прошлом солнечное затмение было хорошо видно в Нидерландах 11 августа 1999 года, и всё население Нидерландов было полностью поглощено этим событием. Следующее солнечное затмение будет только 10 июня 2021, и видимость будет всего 30%. [Ссылка]. […]

 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  >