Homepagina » Natuur en Milieu » Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande
Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande

Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande

Op vrijdag 20 maart zal ons land tussen 09.26 en 11.45 uur een volwaardige zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan zal meer dan 80 procent van de zon bedekken. Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden. Het hoogtepunt zal rond 10.40 uur plaatsvinden.

De totale zonsverduistering is te zien in een gebied dat van het noorden van de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool loopt, over de Faeröer-eilanden, net ten oosten van IJsland, en over Spitsbergen.

De volgende zonsverduistering zal op 10 juni 2021 vallen, maar dan zal slechts een derde van de zon bedekt zijn. Ook in 2022 en 2025 krijgen we bescheiden zonsverduisteringen. In 2026 is er weer een zonsverduistering waarbij het grootste gedeelte van de zon bedekt wordt (90,9 procent).

De laatste zonsverduistering in ons land vond plaats op 11 augustus 1999. Het hele land was toen in de greep van de hype. Kranten deelden speciale eclipsbrillen uit en mensen trokken massaal naar de hoogste plekken in de Ardennen om het schouwspel zo goed mogelijk te kunnen zien. Ook in 2006 was er een zonsverduistering, maar die was veel minder groot.

Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon en werpt zij haar schaduw op de aarde. Afhankelijk van de plek op aarde waar de schaduw valt zie je een volledige of een gedeeltelijke eclips.

[Nieuwsblad]


Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. “Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden.”
  Ik denk het niet; 99% kans dat er door hardnekkige “sluierbewolking” niets te zien zal zijn.

  15 likes
 2. Een mooie tijd om collectief te teleporteren.

  7 likes
  • Teleportatie is wat ons in de toekomst te wachten staat als we weer terug zijn in ons Lichtlichaam. Maar alleen via de kracht van Liefde is dat mogelijk.

   4 likes
 3. Wanner hebben we in Nederland eigenlijk weer een totale verduistering?

  2 likes
 4. Ben dan net op weg een weekend noord Frankrijk dus ik zie wel leuk mee genomen.

  1 likes
 5. @Lyra en Kalki: Take off your tin foil hats please… Teleportatie, Lichtlichaam, … Wat een gewauwel 🙂

  5 likes
 6. Dat word een warme jas aantrekken dus…;)

  2 likes
 7. Mooi, dan is de opwarming ook in een keer opgelost.(natuurlijke balans) Zonder de maan zouden wij hier niet zijn. De aarde zou dan verschroeien. Niet voor niks eren veel culturen de maan ipv de zon.
  De hetze van angst van dit natuurlijk fenomeen komt voort uit dat het systeem waarin wij leven even wordt onderbroken. En dat het dan geld kost. Elke seconde hier is al berekend en ingevoerd in balansen. (jaarkasboek). Niet voor niks heb je het gezegde: Tijd kost geld.
  Voor de gewone sterveling zonder belangen is dit gewoon een natuurlijk spektakel. Heb zoiets al een paar keer meegemaakt in mijn leven. Er is niks gebeurt. Het is gewoon even wat donker.
  Het valt mij op dat de media het steeds verder opblaast. Maar ja, die staan in verbinding met het onnatuurlijk systeem. Dit is weer een waarschuwing voor de gewone mens. Het systeem gaat steeds verder over de mens/ethiek.
  Bang voor zwarte entiteiten? Beschouw/bekijk de maan als een onderdeel van jezelf.(vrouwen worden niet voor niks elke maand ongesteld) Het is mooi. Het is nodig. Het is een natuurlijk proces.
  Veel plezier met het bewonderen van een natuurlijk fenomeen. Iets waar het systeem nog geen invloed op heeft. Bekijk het dus positief.

  2 likes
 8. Redactie, wat bedoelen jullie precies met ‘grootste zonsverduistering’? Wat maakt deze verduistering groter dan enige voorgaande?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zon

Hoe de zon vanaf eind april in 1 uur bijna alle coronavirussen doodt

Hitte-expert Arjan van Dijk van het RIVM ...

noordpool

IJsbreker met klimaatonderzoekers vast in 160 cm dik ijs bij Noordpool. Hulp is onderweg

Een groep klimaatwetenschappers doet op de Noordpool ...