Een internationaal team astronomen heeft op basis van gegevens van de Sloan Digital Sky Survey geconcludeerd dat onze Melkweg minstens de helft groter is dan tot nu toe werd aangenomen.
De wetenschappers hebben ontdekt dat de armen van de Melkweg niet vlak zijn, maar golvend. Daarmee zit het sterrenstelsel anders in elkaar dan men tot nu toe aannam.
Oude waarnemingen laten zien dat het aantal sterren in ons Melkwegstelsel op een afstand van zo’n 50.000 lichtjaar van het centrum sterk afneemt. Astronomen hebben daarom lange tijd gedacht dat de Melkweg een middellijn heeft van 100.000 lichtjaar.
In 2002 werd er een cluster van sterren ontdekt voorbij die denkbeeldige rand van het sterrenstelsel. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat die cluster een hoger gelegen deel van de schijf is. De schijf is niet vlak, maar vertoont een golfpatroon dat vergelijkbaar is met de kringen in een vijver waar een steen in is gegooid, aldus de onderzoekers.
De Melkwegschijf bevat tenminste vier ‘golven’, die kunnen zijn ontstaan doordat de Melkweg in aanraking is gekomen met een kleiner sterrenstelsel. De middellijn is inmiddels bijgesteld naar 150.000 lichtjaar in plaats van 100.000 lichtjaar, maar er bestaat een kans dat er nog meer golven achter de bekende armen van de Melkweg liggen en dat ons sterrenstelsel dus nóg groter is.
Het onderzoek is verschenen in The Astrophysical Journal.
[RPI]
Medeoprichter Greenpeace benoemt verrassende feiten over CO2 die u nergens anders hoort
Azarkan over verplicht coronatoegangsbewijs: ‘Maakt het nog iets uit wat de Tweede Kamer beslist?’
Tenniswereld geschokt na slagveld Miami Open: ‘Wat is er aan de hand?’
Hardloopwedstrijd Spanje: 3 deelnemers krijgen hartaanval, 33 belanden in ziekenhuis
China en Rusland worden geholpen door aliens. Tijdschriftredacteur doet in dit artikel opzienbarende uitspraken
Maakte bondskanselier Merkel een selfie met aanslagpleger Brussel?
Ongehoord Nieuws pakt dubbel zoveel kijkers als NOS Journaal: ‘Niet vreemd dat ze ons willen verbieden’
Hoe werken dimensies? (video)
VIDEO: De sterrenpoort van Samburu