Homepagina » Universum » VIDEO: “Melkweg veel groter dan gedacht”
VIDEO: "Melkweg veel groter dan gedacht"

VIDEO: “Melkweg veel groter dan gedacht”

Een internationaal team astronomen heeft op basis van gegevens van de Sloan Digital Sky Survey geconcludeerd dat onze Melkweg minstens de helft groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

De wetenschappers hebben ontdekt dat de armen van de Melkweg niet vlak zijn, maar golvend. Daarmee zit het sterrenstelsel anders in elkaar dan men tot nu toe aannam.

Oude waarnemingen laten zien dat het aantal sterren in ons Melkwegstelsel op een afstand van zo’n 50.000 lichtjaar van het centrum sterk afneemt. Astronomen hebben daarom lange tijd gedacht dat de Melkweg een middellijn heeft van 100.000 lichtjaar.

In 2002 werd er een cluster van sterren ontdekt voorbij die denkbeeldige rand van het sterrenstelsel. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat die cluster een hoger gelegen deel van de schijf is. De schijf is niet vlak, maar vertoont een golfpatroon dat vergelijkbaar is met de kringen in een vijver waar een steen in is gegooid, aldus de onderzoekers.

De Melkwegschijf bevat tenminste vier ‘golven’, die kunnen zijn ontstaan doordat de Melkweg in aanraking is gekomen met een kleiner sterrenstelsel. De middellijn is inmiddels bijgesteld naar 150.000 lichtjaar in plaats van 100.000 lichtjaar, maar er bestaat een kans dat er nog meer golven achter de bekende armen van de Melkweg liggen en dat ons sterrenstelsel dus nóg groter is.

Het onderzoek is verschenen in The Astrophysical Journal.

[RPI]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AtomNics
AtomNics
6 jaren geleden

¨ De schijf is niet vlak, maar vertoont een golfpatroon dat vergelijkbaar is met de kringen in een vijver waar een steen in is gegooid, aldus de onderzoekers.¨

tadaaaa dit zeg ik dus al jaren, ik noem het multi dimensionaal wat wij allen zijn en altijd zullen blijven.

Blie
Blie
6 jaren geleden

Nou en? hij was al heeeeeeeeeeeeeeeel groot.

Ferry
Ferry
6 jaren geleden

Wie maalt daar nu om? ze zouden beter dat geld spenderen in nuttige zaken die een direct effect hebben op de levenskwaliteit van het heden en nu.
Lichtjaren weg van hier en de problemen dichtbij kunnen die wetenschappers niet eens oplossen.

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

Voor iets waarvan ze dachten dat het oneindig was, valt de grootte nogal mee. Als ik NGC mag geloven, dan groeit het ook gewoon door. Tja, misschien een geruststellende gedachte, als je echt niet meer in je straat wilt wonen.

x

Check Also

astronomen

Astronomen ontdekken gigantische muur achter de Melkweg: ‘We waren verrast’

Astronomen hebben boven de Zuidpool een gigantische ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

18
0
We lezen graag je reactie!x