Universum

Eerste amateurastronoom fotografeert ander zonnestelsel

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst heeft een amateurastronoom foto’s gemaakt van een ander zonnestelsel door gebruik te maken van een telescoop in zijn achteruin. Dat meldt de Britse Daily Mail.

Astrofotograaf Rolf Olsen uit Nieuw-Zeeland heeft foto’s gepubliceerd van de stofschijf rond Bèta Pictoris, een zeer jong zonnestelsel.

Ongelooflijk detail: Het 12 miljoen jaar oude stelsel is vastgelegd met behulp van een 25cm f/5 Serrurier Truss Newton telescoop.

Het materiaal in de protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris is al eerder gefotografeerd door grote observatoria, maar gedacht werd dat het voor amateurfotografen vanwege de felheid van de ster onmogelijk was om het stelsel te kunnen fotograferen.

Olsen was in staat het stelsel te fotograferen door eerst Bèta Pictoris te fotograferen en vervolgens de vergelijkbare ster Alpha Pictoris. Doordat beide sterren ongeveer even fel zijn hield de astrofotograaf na aftrek enkel de protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris over.

Op zijn website schreef Olsen: “Het resultaat is volgens mij de eerste foto die door een amateurastronoom is gemaakt van een ander zonnestelsel: De protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris.”

Zijn observatorium bevindt zich in Titirangi, op 13 kilometer ten westen van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het bevindt zich op 37 graden zuiderbreedte waardoor de amateurastronoom ongeveer 80 procent van beide hemisferen kan zien.

Bron: Nzherald.co.nz

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x