Financieel

Eerste arrestaties in Libor-schandaal aanstaande

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De eerste arrestaties in het Libor-schandaal zijn aanstaande. Zowel in Amerika als in Europa zouden individuele bankiers worden opgepakt voor hun rol in het schandaal.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De advocaten van enkele verdachten hebben al bericht gehad dat er arrestaties aan zitten te komen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De handelaars zouden zijn geïdentificeerd aan de hand van emails die in handen zijn gekomen van Amerikaanse aanklagers en Europese toezichthouders. Ze beginnen te ontdekken hoe handelaars van grote banken de Libor- en Euribor-tarieven manipuleerden. Naast de aanstaande arrestaties loopt er nog een onderzoek naar vijf grote banken.

Transcript

In Europa richten de toezichthouders zich op ‘meer dan een handvol handelaars van verschillende banken’. Tenminste twaalf huidige en voormalige medewerkers van grote banken als Barclays, UBS en Citigroup worden al onderzocht.

Uit documenten die deze maand zijn vrijgegeven door de New York Fed is gebleken dat Amerikaanse en Britse toezichthouders op de hoogte waren van het gesjoemel met de rentetarieven in 2008. De stukken bevatten onder meer een transcript van een telefoongesprek tussen een handelaar van Barclays in New York en Fabiola Ravazzolo van de Fed. De anonieme handelaar zei: “We weten dat we geen eerlijk Libor-tarief opgeven.”

Rechtszaken

Twee geschorste handelaars van Deutsche Bank zouden worden onderzocht, aldus één van de ingewijden. Volgens The Financial Times kijken de toezichthouders onder meer naar verdachte communicatie tussen vier handelaars die werkzaam waren voor Barclays, Crédit Agricole, HSBC en Deutsche Bank.

Naast de boetes en het strafrechtelijk onderzoek zien banken zich geconfronteerd met een toenemend aantal rechtszaken die zijn aangespannen door steden, bedrijven en financiële instellingen. Zij beweren het slachtoffer te zijn geworden van het gerommel met de rente.

Volgens een recente schatting van Morgan Stanley kunnen de kosten voor de 11 banken die in verband worden gebracht met het Libor-schandaal tot 2014 oplopen tot ruim 11 miljard euro. De Duitse financiële toezichthouder BaFin heeft gezegd dat banken die betrokken zijn bij het renteschandaal geld opzij moeten zetten in verband met schikkingen of boetes die zij mogelijk zullen moeten betalen.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Leuk dat het van Reuters komt. Eindelijk gaan de main stream media hierover berichten,

want Reuters is natuurlijk wel héél erg main stream 😉

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Even kritisch blijven in deze. Hoe gaat dit verder? Het kan een actie zijn om het volk tegemoet te komen, te laten zien dat er echt wat gedaan wordt. Ik blijf nog rustig op mijn stoel zitten want dit zijn nog altijd kruimels.

anouk
anouk
11 jaren geleden

Ik denk dat het veelal bij boetes blijft, dit zou schandalig zijn omdat de banken hierom lachen.

Daarnaast zijn de bank en beursmannetjes sluw en slim, dus bewijs vinden dat lijdt naar personen is zeer moeilijk.

Maar er lijkt iniedergeval iets te gebeuren, en hopelijk schrikt dit af,,,denk het niet eerlijk gezegd.

Rabbithole
Rabbithole
11 jaren geleden

Het is een deel van het proces. De ‘kleinere jongens’ gaan eerst praten bij verhoor en geven details over de acties van de grotere jongens. Zo zijn die straks aan de beurt. De hele kliek wordt opgerold. Let op mijn woorden.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x