Homepagina » Financieel » Eerste arrestaties in Libor-schandaal aanstaande
Barclays

Eerste arrestaties in Libor-schandaal aanstaande

De eerste arrestaties in het Libor-schandaal zijn aanstaande. Zowel in Amerika als in Europa zouden individuele bankiers worden opgepakt voor hun rol in het schandaal.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De advocaten van enkele verdachten hebben al bericht gehad dat er arrestaties aan zitten te komen.

De handelaars zouden zijn geïdentificeerd aan de hand van emails die in handen zijn gekomen van Amerikaanse aanklagers en Europese toezichthouders. Ze beginnen te ontdekken hoe handelaars van grote banken de Libor- en Euribor-tarieven manipuleerden. Naast de aanstaande arrestaties loopt er nog een onderzoek naar vijf grote banken.

Transcript

In Europa richten de toezichthouders zich op ‘meer dan een handvol handelaars van verschillende banken’. Tenminste twaalf huidige en voormalige medewerkers van grote banken als Barclays, UBS en Citigroup worden al onderzocht.

Uit documenten die deze maand zijn vrijgegeven door de New York Fed is gebleken dat Amerikaanse en Britse toezichthouders op de hoogte waren van het gesjoemel met de rentetarieven in 2008. De stukken bevatten onder meer een transcript van een telefoongesprek tussen een handelaar van Barclays in New York en Fabiola Ravazzolo van de Fed. De anonieme handelaar zei: “We weten dat we geen eerlijk Libor-tarief opgeven.”

Rechtszaken

Twee geschorste handelaars van Deutsche Bank zouden worden onderzocht, aldus één van de ingewijden. Volgens The Financial Times kijken de toezichthouders onder meer naar verdachte communicatie tussen vier handelaars die werkzaam waren voor Barclays, Crédit Agricole, HSBC en Deutsche Bank.

Naast de boetes en het strafrechtelijk onderzoek zien banken zich geconfronteerd met een toenemend aantal rechtszaken die zijn aangespannen door steden, bedrijven en financiële instellingen. Zij beweren het slachtoffer te zijn geworden van het gerommel met de rente.

Volgens een recente schatting van Morgan Stanley kunnen de kosten voor de 11 banken die in verband worden gebracht met het Libor-schandaal tot 2014 oplopen tot ruim 11 miljard euro. De Duitse financiële toezichthouder BaFin heeft gezegd dat banken die betrokken zijn bij het renteschandaal geld opzij moeten zetten in verband met schikkingen of boetes die zij mogelijk zullen moeten betalen.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Biff schreef:

  Leuk dat het van Reuters komt. Eindelijk gaan de main stream media hierover berichten,

  want Reuters is natuurlijk wel héél erg main stream 😉

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  Even kritisch blijven in deze. Hoe gaat dit verder? Het kan een actie zijn om het volk tegemoet te komen, te laten zien dat er echt wat gedaan wordt. Ik blijf nog rustig op mijn stoel zitten want dit zijn nog altijd kruimels.

  0 likes
 • anouk schreef:

  Ik denk dat het veelal bij boetes blijft, dit zou schandalig zijn omdat de banken hierom lachen.

  Daarnaast zijn de bank en beursmannetjes sluw en slim, dus bewijs vinden dat lijdt naar personen is zeer moeilijk.

  Maar er lijkt iniedergeval iets te gebeuren, en hopelijk schrikt dit af,,,denk het niet eerlijk gezegd.

  0 likes
 • Rabbithole schreef:

  Het is een deel van het proces. De ‘kleinere jongens’ gaan eerst praten bij verhoor en geven details over de acties van de grotere jongens. Zo zijn die straks aan de beurt. De hele kliek wordt opgerold. Let op mijn woorden.

  0 likes
 • Biff schreef:

  [quote name=”Sheyan”]Even kritisch blijven in deze. Hoe gaat dit verder? Het kan een actie zijn om het volk tegemoet te komen, te laten zien dat er echt wat gedaan wordt. Ik blijf nog rustig op mijn stoel zitten want dit zijn nog altijd kruimels.[/quote]

  Daar heb je een punt! Het moet nog wel serieus aangepakt worden nu,

  en er moet nog (héél) veel geld worden teruggegeven aan de gedupeerden

  0 likes
 • PetervR schreef:

  Er zijn al een heleboel boetes uitgedeeld aan banken, de vraag die bij mij op komt is wie gaat die betalen ?
  zullen de burgers wel zijn uiteindelijk!!

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”Sheyan”]Even kritisch blijven in deze. Hoe gaat dit verder? Het kan een actie zijn om het volk tegemoet te komen, te laten zien dat er echt wat gedaan wordt. Ik blijf nog rustig op mijn stoel zitten want dit zijn nog altijd kruimels.[/quote]
  Ik heb er wel vertrouwen in.

  Het zijn nu namelijk de extreem rijken die bestolen zijn. Beleggers, andere banken, brokers, handelaars enz. Het zijn niet de weerloze mensen wiens pensioen of spaargeld is verdwenen. Het is nu de elite zelf die hier het grootste slachtoffer van is.

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  [quote name=”Rabbithole”]Het is een deel van het proces. De ‘kleinere jongens’ gaan eerst praten bij verhoor en geven details over de acties van de grotere jongens. Zo zijn die straks aan de beurt. De hele kliek wordt opgerold. Let op mijn woorden.[/quote]
  Ik hoop dat je gelijk hebt. Het is wel een scenario dat ik ergens op een Amerikaanse site heb gelezen. Zou kunnen maar ik moet het eerst nog eens zien.

  0 likes
 • Debb3 schreef:

  Eerst alle kleine visjes om bij de grote te komen. Ik zie dit als een heel positief bericht het klinkt als muziek in mijn oren en ja het zal eerst langzaam gaan maar uiteindelijk zal het steeds groter worden.. Ik heb er alle vertrouwen in en ik richt mij niet op 1 informatie bron maar velen meer zodat ik alles naast elkaar kan leggen om tot een goed oordeel te komen al is dat nog steeds best moeilijk maar alles moet groeien en de kans daar toe krijgen.. Al die Koekwauzen gewoon lekker vast zetten zijn we daar ook vanaf hopelijk krijgen ze er spijt van want dan kun je zien dat ze iets geleerd hebben.. Namasté

  0 likes
 • sneaky schreef:

  weet je waar ik me zorgen over maak? de reactie van mijn collega’s hierop
  heel lauwtjes zo van ach dat wordt toch weer een schikking ofzo
  waarop ik dan denk !!!!! damn!!! je wordt bestolen en dat is je antwoord? als ik een tientje steel dan is de wereld nog te klein maar als er miljarden worden geript is er niks aan de hand
  ik blijf me verbazen over de reactie’s van de sheeple op dit soort nare gein
  what are we waiting for? for them to kill us just a little more?

  0 likes
 • legaal schreef:

  hallo allemaal,weer een nieuw bericht over de banken.en ja je moet van onderaan beginnen,om zo de top bankiers op te pakken.langzaam gaat de beerput open.ik zie nog aankomen dat al het betalings verkeer plat gegooid word,zodat er geen transakties gedaan kunnen worden.en een beter overzicht kunnen krijgen.haal je geld van de bank

  0 likes
 • Biff schreef:

  [quote name=”legaal”]hallo allemaal,weer een nieuw bericht over de banken.en ja je moet van onderaan beginnen,om zo de top bankiers op te pakken.langzaam gaat de beerput open.ik zie nog aankomen dat al het betalings verkeer plat gegooid word,zodat er geen transakties gedaan kunnen worden.en een beter overzicht kunnen krijgen.haal je geld van de bank[/quote]

  Zo jammer dat het verboden is een oproep tot een bankrun te plaatsen,

  want anders zou ik het meteen doen 🙂

  0 likes
 • Donny schreef:

  OK.. misschien ben ik nu gek.. maar is dit niet zwart op wit bewijs dat alle rente standen ( hypotheek, lening etc ) gebaseerd zijn op leugens. En daardoor niet eerlijk.
  Moeten wij het volk nu niet massaal aan de bel trekken en de banken aanklagen om alle oneerlijk verkregen rente’s ed terug te krijgen? We worden bestolen en moeten dit maar weer accepteren?!?

  0 likes
 • Koos schreef:

  Sinds medio 1700 – toen het kapitalisme en het bank- en rentesysteem tot stand kwamen – hebben wij ons laten manipuleren.

  De buitenwereld – in alle tijdperken van de mensheid – bestaat enkel om je innerlijke wereld te ontwikkelen: “Dit is niet wat wij willen, dit is niet onze weg, en dit zullen wij niet accepteren”.

  Hoeveel imperiums zijn er ontstaan en vergaan? Geen enkele systeem heeft tot nu toe gedeugd, en nu is de tijd wederom gekomen voor een “verandering”. Hopelijk wordt het geen “systeem”, hopelijk wordt de wereld een eerlijke en vredige plaats voor iedereen zonder een falende systeem.

  0 likes
 • anouk schreef:

  Ik ben trouwens benieuwd of het systeem nou ook gaat veranderen. je kunt mensen wel oppakken en berechten maar als de regeltjes niet veranderen dan duikt iemand anders zo in de plaats van degene die is verwijderd.

  Msschien is dit nou juist de bedoeling om de elite nog meer macht te laten verwerven?? het is maar weer eens een donkere gedachte van mij.

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  [quote name=”Donny”]OK.. misschien ben ik nu gek.. maar is dit niet zwart op wit bewijs dat alle rente standen ( hypotheek, lening etc ) gebaseerd zijn op leugens. En daardoor niet eerlijk.
  Moeten wij het volk nu niet massaal aan de bel trekken en de banken aanklagen om alle oneerlijk verkregen rente’s ed terug te krijgen? We worden bestolen en moeten dit maar weer accepteren?!?[/quote]

  Het probleem zit hem in de machtstructuur. Diegenen die nu op het schavot gaan, worden berecht door personen van dezelfde gezinte.
  Daarom hoor je wel over boetes, maar niet over teruggeven aan het volk.
  Die boetes gaan gewoon weer terug in het corrupte systeem waar ze uit komen.
  Window dressing ….

  0 likes
 • gallicflower schreef:

  Exopolitiekl: ECB staat een voorname taak via nieuwe wetgevingen te wachten om het toezicht op de onderlinge valse interbanciare rente en concurrentie weg te werken. Het leningstarief van de banken bij de ECB wordt ook door de ECB bepaald en is gelijk voor iedere bank, de interbanciaire onderlinge bankrente wordt best bepaald via wettelijke vastgelegde interesttarieven en het door de wet vastgestelde interesttarieven voor consumenten en bedrijven eveneens
  Degene die dit geen ingrijpende politieke initiatieven noemen voor de vrije markt en de juiste betrouwbare opbouwende financiële regimes is het gezond verstand verloren

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  [quote name=”gallicflower”]Exopolitiekl: ECB staat een voorname taak via nieuwe wetgevingen te wachten om het toezicht op de onderlinge valse interbanciare rente en concurrentie weg te werken. Het leningstarief van de banken bij de ECB wordt ook door de ECB bepaald en is gelijk voor iedere bank, de interbanciaire onderlinge bankrente wordt best bepaald via wettelijke vastgelegde interesttarieven en het door de wet vastgestelde interesttarieven voor consumenten en bedrijven eveneens
  Degene die dit geen ingrijpende politieke initiatieven noemen voor de vrije markt en de juiste betrouwbare opbouwende financiële regimes is het gezond verstand verloren[/quote]

  Technocratie heeft ons de derivaten opgeleverd waaraan we tenonder zijn gegaan.
  Desondanks heeft die ervaring jou het vertrouwen in de mensheid geschonken…
  Veel sterkte ermee .. ik geloof er niet meer in.

  0 likes
 • Lilian schreef:

  [quote name=”Donny”]OK.. misschien ben ik nu gek.. maar is dit niet zwart op wit bewijs dat alle rente standen ( hypotheek, lening etc ) gebaseerd zijn op leugens. En daardoor niet eerlijk.
  Moeten wij het volk nu niet massaal aan de bel trekken en de banken aanklagen om alle oneerlijk verkregen rente’s ed terug te krijgen? We worden bestolen en moeten dit maar weer accepteren?!?[/quote]

  Precies! Die boetes waar ze nu al geld voor reserveren, in wiens zakken verdwijnen die dan weer? En wie moet straks die reserves aanvullen als de banken de boetes betaald hebben? Nou? Ik staak!

  0 likes
 • cc schreef:

  Kijk de drek komt nu naar buiten/boven en ze zijn als de bliksem schuldigen aan het zoeken terwijl ze zelf hun handen ook niet in onschuld kunnen wassen(pot verwijt de ketel etc),maar zo gaat dat altijd, elkaar verwijten maken als de wereldwijde oplichtingplannetjes fout gaan hahahahaha ,maar nu wil ik weleens zien of de burgers met hypotheken geld terugkrijgen…

  0 likes
 • gallicflower schreef:

  aan Herman de Graaf

  Exopolitiek: zonder een algemeen planetair monetair systeem met één munteenheid vb bancor gelijke prijzen per product en diensten,stabiele prijzen voor grondstoffen enz, zonder de op hol geslagen vrije markt van het wilde kapitalisme, waar iedereen kan pokeren, gokken en speculeren naar hartelust, geruchten en lariekoek verkopen, met dit soort humane intelligentia zouden ET willen samenwerken… viva de gekken voor de stress en flexibiliteit dan de gezonde relax in de (on)zieke natuur….. en nog zoveel dingen meer, hou ze liever buiten de privédeur

  0 likes
 • Anti Idioterie schreef:

  Grappig te zien dat er vandaag in een Buitenvelderse bloemenkraam een bordje staat
  “U KUNT HIER OOK PINNEN”.
  Die opmars in die digialiteit is idioot !!
  Hallo hallo

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  [quote name=”gallicflower”]aan Herman de Graaf

  Exopolitiek: zonder een algemeen planetair monetair systeem met één munteenheid vb bancor gelijke prijzen per product en diensten,stabiele prijzen voor grondstoffen enz, … [/quote]

  Waarin onderscheiden wij ons van het dierenrijk?
  Ik denk niet dat de mensheid een betaalsysteem nodig heeft om te voldoen aan de groei die het universum voor ogen staat. Alles is in beweging. Alles ontwikkelt zich. Niemand heeft mij (tot nu toe) ervan kunnen overtuigen dat daarvoor een monetair systeem noodzakelijk is. Integendeel. Geld is kunstmatig en ego-gedreven. Het leidt tot verzamelwoede, het leidt af van de natuurlijke harmonie van vrijheid, gelijkheid en broederschap.

  Maar misschien kan het een zegen zijn.
  Misschien dat het universum veronderstelt dat ons ontwikkeltraject een monetair systeem vereist. Ik laat me graag overtuigen.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Rentemanipulatie door bankenkartels ??
  Ik ben ech wel geschokt door dit bericht maar niet heus. Bent u verbaasd ?!

  0 likes
 • Abel schreef:

  Kijk nou, de banken zijn de economische tak van de drugskartels. Wie had dat nu gedacht?

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/21/drug-cartels-banks-hsbc-money-laundering

  0 likes
 • Bertus bankkraker schreef:

  Graag dat in het NOS-journaal. Deze gearresteerde witteboorden rovers

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >