Archeologie

Eeuwenoud Peruaans mysterie opgelost vanuit de ruimte

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met behulp van satellieten is het mysterie van een aantal eeuwenoude unieke bouwwerken in het zuiden van Peru ontrafeld. Het gaat om diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlak bij de beroemde Nazcalijnen. De structuren maken volgens wetenschappers deel uit van een ingenieus watervoorzieningssysteem, meldt BBC Future.

De Nazcalijnen zijn voor veel toeristen even mysterieus als fascinerend. De enorme geometrische figuren vormen het archeologische bewijs voor de aanwezigheid van beschavingen.

Wind

De spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten staan bekend als ‘puquios’. Italiaanse wetenschappers concluderen op basis van satellietbeelden dat de bouwwerken onderdeel zijn van een systeem om grondwater naar boven te halen. Via de spiraalvormen werd er wind in de kanalen gevoerd, waardoor het water werd afgevoerd naar de plek waar het nodig was. Overschotten werden opgeslagen in reservoirs.

Het systeem maakte het mogelijk het hele jaar door landbouw te bedrijven op één van de droogste plaatsen ter wereld, aldus Rosa Lasaponara van het Institute of Methodologies for Environmental Analysis. Dit maakte de regio toch leefbaar.

Kaart

“Dit is zonder twijfel het meest ambitieuze waterproject in het gebied,” voegde Lasaponara toe. Volgens een recente theorie vormen de Nazcalijnen samen een kaart die de locaties van de puquios aanwijst.

De exacte oorsprong van de puquios blijft nog wel onduidelijk. De Nazcabeschaving heeft er geen duidelijke verhalen over achtergelaten en daarnaast kan koolstofdatering niet gebruikt worden voor deze bouwwerken.

[VRT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Antonio
Antonio
6 jaren geleden

Dit was allang bekend! Ik ben afgelopen jaar in Nazca geweest, de native gids vertelde mij dit al. Totaal geen groot nieuws!

Berjan
Berjan
6 jaren geleden

Dus iets wat enkel vanuit de ruimte te zien is zou een kaart zijn naar die waterbronnen? Lijkt mij totaal ongeloofwaardig, en een typisch westerse theorie.
Mijn idee, en dat idee heb ik gekregen van een programma die hierover ging, is dat de nazcalijnen bedoeld waren om mensen in te wijden. Ze moesten over die lijnen lopen, en vervolgens kwam er uit de grond een goedje dat inwerkte op de hersenen. Vervolgens moesten ze een tunnel in lopen en kregen ze hallucinaties. Degene die standvastig waren konden de uitgang bereiken, anderen werden gek of verdwaalden en gingen dood (als ze niet op tijd geholpen werden door de inwijders).
Daarom vind ik het idee van een kaart naar die gaten vergezocht. Wel werden die festiviteiten druk bezocht door het volk, vandaar dat men er water voor moest gebruiken.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Gaaf! Overigens gewoon gefotografeerd met spionage vliegtuigen, niet met “satellieten vanuit de ruimte.”

Armonicus
Armonicus
6 jaren geleden

“Italiaanse wetenschappers concluderen op basis van satellietbeelden dat de bouwwerken onderdeel zijn van een systeem om grondwater naar boven te halen. Via de spiraalvormen werd er wind in de kanalen gevoerd, waardoor het water werd afgevoerd naar de plek waar het nodig was.”

En wat is precies de toegevoegde waarde van de satellietbeelden? Kun je vanuit de ruimte dan beter ‘water en wind’ zien?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x