Homepagina » Archeologie » Eeuwenoud Peruaans mysterie opgelost vanuit de ruimte
Eeuwenoud Peruaans mysterie opgelost vanuit de ruimte

Eeuwenoud Peruaans mysterie opgelost vanuit de ruimte

Met behulp van satellieten is het mysterie van een aantal eeuwenoude unieke bouwwerken in het zuiden van Peru ontrafeld. Het gaat om diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlak bij de beroemde Nazcalijnen. De structuren maken volgens wetenschappers deel uit van een ingenieus watervoorzieningssysteem, meldt BBC Future.

De Nazcalijnen zijn voor veel toeristen even mysterieus als fascinerend. De enorme geometrische figuren vormen het archeologische bewijs voor de aanwezigheid van beschavingen.

Wind

De spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten staan bekend als ‘puquios’. Italiaanse wetenschappers concluderen op basis van satellietbeelden dat de bouwwerken onderdeel zijn van een systeem om grondwater naar boven te halen. Via de spiraalvormen werd er wind in de kanalen gevoerd, waardoor het water werd afgevoerd naar de plek waar het nodig was. Overschotten werden opgeslagen in reservoirs.

Het systeem maakte het mogelijk het hele jaar door landbouw te bedrijven op één van de droogste plaatsen ter wereld, aldus Rosa Lasaponara van het Institute of Methodologies for Environmental Analysis. Dit maakte de regio toch leefbaar.

Kaart

“Dit is zonder twijfel het meest ambitieuze waterproject in het gebied,” voegde Lasaponara toe. Volgens een recente theorie vormen de Nazcalijnen samen een kaart die de locaties van de puquios aanwijst.

De exacte oorsprong van de puquios blijft nog wel onduidelijk. De Nazcabeschaving heeft er geen duidelijke verhalen over achtergelaten en daarnaast kan koolstofdatering niet gebruikt worden voor deze bouwwerken.

[VRT]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Antonio
Antonio
4 jaren geleden

Dit was allang bekend! Ik ben afgelopen jaar in Nazca geweest, de native gids vertelde mij dit al. Totaal geen groot nieuws!

Berjan
Berjan
4 jaren geleden

Dus iets wat enkel vanuit de ruimte te zien is zou een kaart zijn naar die waterbronnen? Lijkt mij totaal ongeloofwaardig, en een typisch westerse theorie.
Mijn idee, en dat idee heb ik gekregen van een programma die hierover ging, is dat de nazcalijnen bedoeld waren om mensen in te wijden. Ze moesten over die lijnen lopen, en vervolgens kwam er uit de grond een goedje dat inwerkte op de hersenen. Vervolgens moesten ze een tunnel in lopen en kregen ze hallucinaties. Degene die standvastig waren konden de uitgang bereiken, anderen werden gek of verdwaalden en gingen dood (als ze niet op tijd geholpen werden door de inwijders).
Daarom vind ik het idee van een kaart naar die gaten vergezocht. Wel werden die festiviteiten druk bezocht door het volk, vandaar dat men er water voor moest gebruiken.

Mikaël
Mikaël
Reactie op  Berjan
4 jaren geleden

Lijkt me ook een heel logiesche verklaring .Wetenschappers kunnen zoiets nu eenmaal niet verklaren omdat al die oude strukturen over inwijdingen gaan , net zoals de piramiden dienden voor inwijdingen (tempelslaap) en Stonehenge en de Externsteine . Waarschijnlijk kwam er water naar boven in die spiraalvormige structren en door onderdompeling kreeg de inwijdeling dan geestelijke kosmische visioenen en kon een zonneinwijding beleven , daaarbij stonden dan 12 hogepriesters of Hiërofanten .

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Gaaf! Overigens gewoon gefotografeerd met spionage vliegtuigen, niet met “satellieten vanuit de ruimte.”

Armonicus
Armonicus
4 jaren geleden

“Italiaanse wetenschappers concluderen op basis van satellietbeelden dat de bouwwerken onderdeel zijn van een systeem om grondwater naar boven te halen. Via de spiraalvormen werd er wind in de kanalen gevoerd, waardoor het water werd afgevoerd naar de plek waar het nodig was.”

En wat is precies de toegevoegde waarde van de satellietbeelden? Kun je vanuit de ruimte dan beter ‘water en wind’ zien?

Silber eye
Silber eye
4 jaren geleden

Zou allemaal zomaar kunnen, het doet plaatje mij aan mijnbouw denken.

x

Check Also

soros

Peruaanse rechtbank: Soros en Bill Gates zitten achter het coronavirus

Een Peruaanse rechtbank heeft beweerd dat ‘de ...

beschaving

Bewijs voor mysterieuze wereldomvattende beschaving die aarde beheerste? 250+ verbluffende foto’s

Volgens Jimmy van het populaire YouTube-kanaal Bright ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x