Homepagina » Gezondheid » 76 manieren waarop meditatie lichaam en geest geneest
76 manieren waarop meditatie lichaam en geest geneest

76 manieren waarop meditatie lichaam en geest geneest

Blogger Giovanni Dienstmann heeft 3000 wetenschappelijke onderzoeken over de voordelen van meditatie verzameld in één infographic. Uit sommige studies blijkt dat drie weken lang 20 minuten per dag mediteren genoeg is om het effect te merken.

In het tijdschrift Psychosomatic Medicine is bijvoorbeeld een onderzoek verschenen waarin wordt gesteld dat meditatie het gehalte aan antilichamen in het bloed – eiwitten die het immuunsysteem produceert tegen schadelijke stoffen – in slechts acht weken kan verhogen.

Door meditatie neemt de activiteit toe in de prefrontale cortex, de rechter insula interior en rechter hippocampus, gebieden in het brein die worden geassocieerd met positieve emotie, bewustzijn en angst. Deze hersengebieden dienen ook als commandocentrum voor het immuunsysteem. Meditatie heeft dus meetbare effecten op het brein en immuunsysteem.

Meditatie helpt daarnaast stress verminderen. Uit een studie in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology blijkt dat mensen die meditatie beoefenden beter bestand waren tegen stress. Mensen die vaak mediteren hebben minder cortisol in hun bloed.

Het is misschien lastig om iedere dag even 20 minuten te mediteren, maar zo’n rustmoment is belangrijk omdat meditatie je lichaam, geest en ziel kan genezen.

De overige van de in totaal 76 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie zie je hieronder (klik om te vergroten):Vind je dit leuk? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

3 reacties

 1. Meditatie is ongetwijfeld goed voor vanalles en nog wat, maar de belofte dat als deze dingen gebeuren als je ‘vandaag begint met mediteren’,… Het is volgens mij geen quick fix, maar een totale verandering van je leven.

  1 likes
  • Het is misschien toch wel een ‘quick fix’, alsmede een eerste stap naar een totale verandering van je leven. Zowel energetisch als fysiek.
   Bij het beoefenen van bijv. Tai Chi Chuan of Chi Kung zijn de eerste veranderingen al na drie weken merkbaar.
   Wat wel is, is dat de veranderingen heel fijn van energie zijn zodat eigenlijk haar positieve effecten pas opvallen wanneer zij te niet worden gedaan. Bijvoorbeeld door het stoppen van de oefeningen.

   4 likes
 2. Elke dag consequent 20 minuten a een half uur, elke avond weer….. al jarenlang. Heerlijk, en ja, als ik dat niet elke dag zou kunnen doen, zou ik allang gek zijn geworden van deze samenleving…

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

samenleving

SEH-artsen: ‘We moeten samenleving weer opengooien omdat lockdowns ons immuunsysteem verzwakken’

Daniel W. Erickson, een voormalige spoedeisende hulparts, ...

5G

Tv-presentator verdedigt theorie dat 5G coronavirus veroorzaakt: ‘Ik accepteer dit niet’

Televisiepresentator Eamonn Holmes heeft opmerkelijke uitspraken gedaan ...