Buitenland

‘Einde democratie op komst’: Magistraat waarschuwt voor E.D.E.

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

Al in 2011 waarschuwde toenmalig procureur-generaal van het hof van beroep van Antwerpen Yves Liégois dat het einde van de democratie op komst is. De procureur-generaal vervult de rol van het Openbaar Ministerie in strafzaken en is tegelijk de hoogste gerechtelijke autoriteit in het rechtsgebied van het hof.

In een toespraak bij de opening van het gerechtelijk jaar op 1 september dat jaar haalde hij fel uit naar de politiek. Hij had het over een op drift geslagen democratie en een groeiend gevoel van straffeloosheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Deze rede zal slechts gaan over één enkel aspect van het als een kanker groeiend gevaar voor ongebreidelde en niet meer te stuiten onbeheersbaarheid waarin deze democratie gezogen wordt en dat het gevolg is van politiek ondoordacht handelen en dus van wanbeleid vertaald in wetteksten,” stelde Liégois.

End of democracy event

“Kunnen we de verantwoordelijke politieke partijen toelaten dat we gewoon verder afstevenen op een E.D.E., nieuwe term die ik vandaag lanceer, namelijk een ‘end of democracy event’?” vroeg hij.

De magistraat klaagde de toestand van ‘ernstig democratisch deficit’ aan en stelde de vraag aan elke politieke verantwoordelijke en aan de verantwoordelijke politieke partijen hoelang zij nog zullen dulden dat we verder afstevenen op een ‘end of democracy event’.

Yves Liégois is sinds 2014 eerste advocaat-generaal in Antwerpen.

Helaas zwijgt in Nederland de rechterlijke macht

Schrijver en oud-topambtenaar Hans Siepel deelde zijn toespraak maandag op sociale media. “Ze zijn er nog. In België in elk geval nog wel,” merkt Siepel op.

“Helaas zwijgt in Nederland vooralsnog de rechterlijke macht,” verzucht hij. “Moed is in die kringen dun gezaaid. Meelopers en wegkijkers in overvloed!” Hij roept rechters en rechtsgeleerden op om zich uit te spreken.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 175 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
NooT
NooT
2 maanden geleden

Nou wás die democratie natuurlijk al grotendeels schijn, maar altijd goed om zaken te benoemen.

Brugje
Brugje
2 maanden geleden

Gelukkig bestaat D666 niet in Belgie…. daarom vind je er nog wel een “recht-vaardige” rechter!

Thoughtful
Thoughtful
2 maanden geleden

In Nederland durven alleen gepensioneerde rechters zich uit te spreken, veilig achter hun pensioen.

luis
luis
2 maanden geleden

Wij wonen in een false democratie de enige regels die gelden zijn de economische regels van de kapitalisten bedrijven en maakt niet uit of de burger wordt volledige beschadigd. De malafide overheid is altijd vrijgesteld.

Back to top button
63
0
We lezen graag je reactie!x