Binnenland

Waarom de enige criticus van de Nederlandse regering monddood werd gemaakt

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vorige maand kwam CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt onder vuur te liggen omdat hij tijdens een MH17-bijeenkomst een ‘nepgetuige’ zou hebben opgevoerd. NRC trok zijn geloofwaardigheid in een omstreden artikel in twijfel en riep op tot zijn aftreden.

Omtzigt was eigenlijk nog het enige parlementslid dat erop bleef aandringen dat het kabinet-Rutte de onderste steen boven zou halen. Hij was daarnaast woordvoerder van zijn partij rond belastingzaken.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De bijeenkomst vond plaats in mei, op een moment dat er nog geen nieuw kabinet was. De getuige, die straaljagers zou hebben gezien in de buurt van MH17, zorgde nog niet voor ophef.

Hooguit een comité

De kabinetsformatie nam de hele zomer in beslag en uiteindelijk ontstond een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Gelijk kwam het nieuwe kabinet met de mededeling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, waardoor multinationals in feite een cadeautje van 1,4 miljard euro kregen. Deze maatregel stond echter nergens in de verkiezingsprogramma’s.

Karl Marx zei al dat een regering hooguit een comité is dat de dagelijkse belangen van de kapitalistische klasse behartigt.

Overlopen

Omtzigt nam, hoewel zijn partij meeregeert, ook voorzichtig afstand van het plan om de dividendbelasting af te schaffen. Hij zei dat het plan niet door zijn partij was ingediend.

“Ik zat er niet bij,” zei hij over de vraag hoe het in het regeerakkoord is terechtgekomen.

“Was dit de druppel die de emmer deed overlopen?” vraagt emeritus hoogleraar Kees van der Pijl zich af.

Laffe aanval

“Nu immers kwam NRC binnen enkele dagen met wat we alleen maar kunnen kwalificeren als een karaktermoord op één van de beste, meest integere parlementariërs,” vervolgt hij.

“Door een half jaar oude kwestie van geen enkel belang op te rakelen kwam men zo ook af van de MH17-criticus die de regering, die er duidelijk op uit is de MH17-zaak in de doofpot te stoppen, consequent het vuur aan de schenen heeft gelegd,” klinkt het.

En in plaats van Omtzigt te verdedigen, ging fractievoorzitter Buma met zijn luchtfietserij over ‘Russische inmenging’ de paranoïde sfeer waarin NRC zijn laffe aanval kon lanceren, nog eens opwarmen, besluit hij.

Foto: Willem 90 Wikimedia Commons

[Oorlog is geen Oplossing]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
flardinga
flardinga
6 jaren geleden

Ik begrijp waar het artikel over gaat, maar ik denk dat Marianne Thieme toch ook wel een speld in de hooiberg is en soms duidelijk afwijkt van de overgrote meerderheid in het parlement als het om het milieu en de bio-industrie gaat bijvoorbeeld, natuurlijk is Omtzigt ook een luis in de pels, beide parlementsleden hebben die functies tegen de stroom in.i

Louise
Louise
6 jaren geleden

Tja, alles wordt gearrangeerd in dit land, het is een buitengewoon slap cabinet en dat weten ze zelf heel goed, daarom heeft t zolang geduurd , het zit dicht getimmerd anders redden ze het niet , ze kunnen geen luis in de pels gebruiken.Ik ben benieuwd hoelang ze het volhouden ….. met gemiddeld 200,euro extra energie kosten, de zogenaamde milieu kosten zijn we lekker op weg… De zorgverzekeraar wil van z’n aanvullende verz af, ja natuurlijk, want daar maken mensen gebruik van voor alternatieve behandelaars…….er zal nog wel meer uit de hoge hoed komen….. Helaas zijn mensen zoals Omzigt schaars anders was het zo afgelopen met de ondemocratische zooi slappelingen in t Haagse……

Rikk
Rikk
6 jaren geleden

Zolang marktwerking nog als de heilige graal wordt gezien, zal het verschil tussen bestuurders en de mensen die ze besturen alleen maar verder toenemen.

Blijkbaar wil men niet zien dat de marktwerking inmiddels failliet is, het werkt goed in tijden dat groei nodig is maar in tijden van een economie van “onderhoud en service” is de marktwerking een hele slechte raadgever.

En dan wordt het beleid door de bestuurders ook nog eens gefiateerd door achterhaalde economische modellen die gestoeld zijn op uitgangspunten die heden ten dage voor geen meter meer kloppen.

Zouden de bestuurders echt zo dom zijn?

Peer
Peer
6 jaren geleden

De onderste steen, blijft onder liggen. Die komt echt niet naar boven.

Een Jamaicaans spreekwoord zegt: roer niet in de stront, want dan gaat het stinken.

Van mij mag de beerput open !

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x