Kruidenvrouw

Kruid van de maand juli: Kleefkruid

Help door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

kleefkruidKleefkruid

In vroegere tijden waren herders blij met dit kruid. Zij plukten het en maakten er een zeef van om de melk erdoor te laten gaan. De haren en ongewenste gasten bleven aan de zeef hangen.

De officiële naam van kleefkruid is Galium aparine. Gala is de Griekse benaming voor melk en aparine verwijst naar beetpakken.  Het kruid werd gebruikt om melk te stremmen en kazen te maken.

Het is een eenjarige plant. De stengel is slap en vierkant en moet een steuntje hebben. Die vindt hij bij een andere plant. Kleefkruid heeft smalle blaadjes. In  juni tot oktober verschijnen onopvallende witte bloemetjes. De zaaddoosjes komen daarna: zwarte knopjes met kleverige haartjes.

Kleefkruid is volgens vele kruidenkenners het belangrijkste lymfekruid dat wij hebben. Lymfeklieren komen in het hele lichaam voor en zijn onderdeel van het lymfevaatstelsel. Lymfevloeistof bevat veel afvalstoffen die zij uit de weefsels weghaalt. Ook witte bloedlichaampjes bevinden zich in deze vloeistof. Zij proberen de schadelijke stoffen te pakken te krijgen. Ik heb eens een filmpje gezien hoe een witte bloedcel jaagt op een bacterie. Uiteindelijk heeft hij hem te pakken en de witte bloedcel verandert van vorm. Hij omringt de bacterie en zo neemt hij hem mee naar de stortplaats. Lymfe is onze lichaamsstofzuiger die verontreinigingen meeneemt, en dumpt schadelijke stoffen in de holle ader die voor verder vervoer naar de nieren zorgt. Dit hele gebeuren doet ook weer aan de herders denken die zo de melk zuiverden.

De lymfe is een belangrijk stelsel van ons lichaam dat overuren maakt in periodes van ziek en zeer. Wij zien dat soms aan opgezette klieren bij de hals. Vooral in die periode is kleefkruid een volwaardige hulp. Het kruid probeert de ontstekingen te verminderen, stimuleert het hele lymfesysteem en de nieren. Dus al met al wordt het bloed gezuiverd. Schoner bloed betekent minder huidklachten. De huid fungeert nu niet meer als uitlaatklep.

Wanneer kun je kleefkruid gebruiken?

Bij slecht werkende lymfe, gezwollen of ontstoken klieren, ondersteuning van auto-immuunziekten en hulp bij diëten tegen, het vasthouden van vocht en bij huidproblemen, zoals psoriasis.

Hoe te gebruiken?

  • Het kruid uitpersen en het sap opdrinken of op de huid smeren
  • Enkele verse takjes vers in een smoothie doen
  • Zalf:  5 eetlepels kokosolie in een pannetje doen en 2 handjes kleefkruid erbij doen. Enkele uren au bain marie verwarmen op een theelichtje, afzeven en de zalf is klaar
  • Thee zetten van het kruid met enkele handjes kruid in de theepot
  • Tinctuur maken van het kruid

De grootse kracht zit in het verse kruid

Let op: Er zit cumarines in het kruid, dus niet samen gebruiken met bloedverdunners en bij voorkeur ook niet wanneer je diuretica (plaspillen) gebruikt. Het kruid is ook enigzins bloeddrukverlagend. 

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x