Financieel

ESM mag er niet komen

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) mag niet worden goedgekeurd.

Te midden van de politieke chaos waarin Nederland terecht is gekomen na het aftreden van het kabinet Rutte, dreigt de goedkeuring van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) als controversieel onderwerp te sneuvelen en in ieder geval vertraging op te lopen, tenzij ook voor dit onderwerp de Kunduz-kaart van het parlement getrokken wordt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dan kan demissionair premier Rutte alsnog goed gedrag aan Brussel laten zien en dat is dringend nodig. Althans volgens de politieke elite.

Help

Moet het ESM-verdrag goedgekeurd worden? Wat mij betreft niet. Helemaal niet zelfs. Onder geen voorwaarde zelfs. Want na goedkeuring houdt Nederland als een soevereine natie op te bestaan en ik voel mij teveel Nederlander -in al onze verscheidenheid- om dat te laten gebeuren. Want het ESM ontneemt Nederland alle ruimte om een eigen begrotingspolitiek te voeren, inclusief een fiscaal beleid dat Nederland onderscheidt van de andere lidstaten in plaats van de eenheidsworst die Europa wil, maar waarin Europa nooit succesvol zal zijn.

Onze welvaart wordt ons ontnomen

Door het ESM staat onze welvaart niet alleen op de tocht, maar zal het zelfs onmogelijk zijn om nieuwe welvaart te genereren zonder dat die vervolgens door Europa wordt afgeroomd uit solidariteit met andere lidstaten die niet op eigen kracht kunnen functioneren. Europa wordt door het ESM een arena van losgeslagen Europese regeringsleiders en politici die geen van allen enig benul hebben van een sociaaleconomisch te ontwikkelen (en solide) beleid waar iedereen beter van wordt, in plaats van enkele.

Helpt protesteren eigenlijk wel?

Tegen het ESM zijn velen al in het geweer gekomen, variërend van open brieven en filmpjes tot handtekeningenacties, maar vooralsnog zonder enig succes en dat komt omdat Nederlanders onwetend zijn van wat hun boven het hoofd hangt. Tel hierbij de onkunde van het parlement op en de kans is groot dat het ESM-verdrag aan het zicht van de bevolking onttrokken wordt en er in Europa gewoon doorheen komt.

Het maakt niet uit

Maakt het daarentegen wat uit als Nederland tegenstemt? Eigenlijk niet. Wij vertegenwoordigen slechts een kleine 6% in de stemmenmachine, terwijl voor goedkeuring geen unanimiteit vereist is. Wij hebben dus al zoveel macht aan Brussel overgedragen dat het onmogelijk lijkt om deze trein nog te kunnen stoppen. Onze enige hoop ligt bij de andere lidstaten. Opgeteld naar de actuele stand van zaken, is momenteel een kleine 40% van de Europese bevolking tegen het ESM. Maar dat doet er niet toe. Goedkeuring lijkt onvermijdelijk.

Altijd Duitsland

Tenzij Duitsland alsnog dwars gaat liggen op formele -constitutionele- gronden. Er zijn verschillende nieuwe juridische procedures in gang gezet, maar deze procesgang kost tijd en die is er niet. En de coalitie van bondskanselier Merkel mag weliswaar een wankele zijn, deze is er nog altijd en zelfs de naïeve steun van Mevrouw Merkel aan de herverkiezingscampagne van zittend president Sarkozy, raakt haar macht hoegenaamd niet.

Groeipact

In plaats van het ESM moet er een Europees groeipact komen dat bestaat uit de ambities en kracht van afzonderlijke lidstaten die met elkaar uit vrije wil samenwerken als het kan en met elkaar concurreren als het moet. “May the best man win” moet onderdeel van het motto van het groeipact worden, want alleen op die manier kan Europa als geheel uit het slop worden getrokken. Bezuinigen (‘austerity’) is volledig uit. Het gaat om economische groei die welvaart creëert, maar op een andere manier dan het cowboy kapitalisme van de afgelopen jaren.

Verwerpen

Ik hoop op maximale aandacht en maximale verwerping van het ESM door de Nederlandse bevolking. Vuurwerk verwacht ik niet. Maar ook geen politieke gelatenheid.

Nederlanders moeten nu opkomen voor Nederlanders. Ons land mag niet in de massa opgaan.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x