Homepagina » Buitenland » ‘NAM-top daagt Amerikaanse hegemonie uit’ (video)
NAM-top van start in Teheran

‘NAM-top daagt Amerikaanse hegemonie uit’ (video)

Vandaag is de top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) van start gegaan in Teheran. Op de top, waar meer dan 100 landen aan deelnemen, heeft Egypte de voorzittershamer overgedragen aan Iran.

De Verenigde Staten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de NAM-top bijwoont.

Afgelopen woensdag schreef de New York Times: “De beslissing van Ban om deel te nemen aan de top bewijst dat het anti-Iran beleid van de VS en Israël wereldwijd op weinig steun kan rekenen.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de aanwezigheid van Ban Ki-moon ‘een zeer vreemd signaal’ afgeeft en de Israëlische premier Netanyahu waarschuwde de VN-chef dat hij een grote fout zou maken als hij zich zou laten zien op de top.

Vredesplan

De agenda is ambitieus: Egypte, Iran en drie andere landen willen met een vredesplan komen om de crisis in Syrië te bezweren. Verder staat de kwestie Palestina op het programma.

Geestelijk leider van Iran, de ayatollah Ali Khamenei, zei donderdag tijdens de opening van de topconferentie dat zijn land nooit zal proberen kernwapens te krijgen en nooit zijn rechten op nucleaire energie zal opgeven.

Hij hekelde de samenstelling en de werkwijze van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: “De Veiligheidsraad heeft een irrationele, onrechtvaardige en uiterst ondemocratische structuur die een dictatuur inhoudt.”

Meer dan de helft van de wereldbevolking

De deelnemende landen zijn van mening dat terrorisme wordt gestimuleerd en ondersteund door westerse mogendheden. Nagenoeg alle staats- of regeringsleiders van de 120 lidstaten en 21 landen met waarnemersstatus wonen de top bij.

Correspondent Thomas Erdbrink schrijft in NRC Handelsblad dat Iran met de top wil bewijzen dat het ondanks een isolement opgelegd door de internationale gemeenschap, niet alleen staat: “Voor Iran, dat de afgelopen jaren steeds meer in de hoek is gedreven door Amerikaanse financiële sancties en een Europese olieboycot, is de top een uitgelezen gelegenheid de 120 landen die lid zijn van de beweging te laten zien dat het niet geïsoleerd is. Wij worden gesteund door 120 landen, zei de Iraanse onderminister Mehdi Ahkoundzadeh gisteren tevreden op een persconferentie, en dat is de meerderheid van de wereld.”

Eén Europees lid

De Beweging van Niet-Gebonden Landen kwam in september 1961 voor het eerst bij elkaar onder impuls van Egypte, Joegoslavië, Indonesië en India, om de landen te verenigen die zich niet gebonden voelden aan de twee grote bestaande blokken uit de Koude Oorlog, met name het Westen en het Oostblok.

De conferentie borduurde voort op de besprekingen tijdens de Conferentie van Bandung, waarbij getracht werd de Afro-Aziatische relaties te verbeteren en men zich uitsprak tegen alle vormen van (neo)kolonialisme en imperialisme.

De NAM telt 120 lidstaten die meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Slechts één Europees land is lid: Wit-Rusland.

Bronnen: RussiaToday, NRC.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie belangrijk? Deel het dan met je vrienden op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Tja mensen, maar liefst 120 landen willen niet meer mee doen met de terroristische staten USA en Groot-Brittannië.

  de kaarten worden opnieuw gedeeld!

  0 likes
 2. Ik zou willen dat meer landen zich gingen aansluiten bij de NAM. De VS moet eens leren begrijpen dat je niet mensen/landen kunt domineren en dicteren. Ieder mens heeft het recht om zich in vrijheid en op de manier als hij/zij dat wenst te ontwikkelen. Dat de VS alleen maar een economische cijfers en dus in geld denkt is jammer voor hen maar er zijn miljarden mensen die daar niet aan mee wensen te doen waaronder ikzelf.

  0 likes
 3. Exopolitiek: welke landen steunen in Iran die wel over kernwapenarsenalen beschikken!Het politieke gedragspatroon van Syrië tgv eigen bevolking laat te wensen over, Rusland treedt ongepast doortastend op als grootmacht…

  0 likes
 4. Wel, eindelijk zijn de ongebonden landen, niet gebonden aan de US of het huidige Rusland/China, het eens dat er een tegenwicht moet komen op de ongebreidelde expansie drift van de US en Israël. Deze beide landen doen alsof zij het alleen recht hebben in m.n. het Midden Oosten op gebied van bewapening. Israël heeft kernwapens maar “de US weet dat niet” om angst te zaaien in zijn omgeving. Iran heeft olie, heeft de US weer nodig, en de handlanger van de US, het enge eiland dat Engeland heet. Wie zijn deze 2 schurken staten dan wel dat ze proberen wereldheerschappij te bewerkstelligen. Nee, nu is er tegengas door onafhankelijke in de wereld. En Bar Ki Moon is ook een onafhankelijk persoon en mag gaan en staan waar hij wil in zijn functie.Wie is de US om dat te verbieden?
  Eindelijk, eindelijk moeten de US / Engeland en Israël met de billen bloot en vrezen voor een tegenstander van formaat.p6

  0 likes
 5. hoi allemaal dat is mij wat Amerika engeland en Israel die het nakijken hebben en dat Ben Ki Moon het bijwoond hier bij laat hij weten dat Amerika en engeland en Israel maar eens een toontje lager moeten gaan zingen de wereld komt er nu achter dat deze 3 landen terroristen landen zijn met Israel als baas en waar de Rothcilds daar weer de baas van is tjonge jonge wat een drama voor ze schaakmat staan ze nu

  0 likes
 6. [quote name=”Peter ♥”]Ik zou willen dat meer landen zich gingen aansluiten bij de NAM. De VS moet eens leren begrijpen dat je niet mensen/landen kunt domineren en dicteren. Ieder mens heeft het recht om zich in vrijheid en op de manier als hij/zij dat wenst te ontwikkelen.[/quote]

  Kijk dan ook eens even wat voor landen eigenlijk deelnemen in die NAM. Het zijn zowat stuk voor stuk dictaturen! Een fascistische reli-dictatuur als Iran die klaagt dat anderen ‘niet democratisch zijn’, laat me niet lachen zeg. Er zijn vele redenen om tegen de Westers/Amerikaanse hegemonie te zijn, maar dat betekent geenszins dat de tegenhanger dan wel zo fris is. Het weg-met-ons-gevoel dat je in het Westen zo vaak ziet is uiterst naief.

  0 likes
 7. IN het rijtje van ongebonden landen, is het opvallend dat de meeste de universele rechten van de mens niet accepteren. Opvallend hier op de site is ook dat men geen moeite heeft juist die landen te steunen, tegen in hun ogen het kwaad op aarde, de VS Engeland en Israel. Het zegt veel over de scholing die men tegenwoordig blijkbaar krijgt in Nederland. Dit begint heel eng te worden. Ik kan alleen maar hpen dat er niet veel meer van dit soort mensen bijkomen.

  Waarom besteden we eigenlijk aandacht aan die rechten als het westerse landen betreft en mogen ze bij het grof vuil als het andere landen betreft?

  0 likes
 8. [quote name=”M. Brandenburg”]IN het rijtje van ongebonden landen, is het opvallend dat de meeste de universele rechten van de mens niet accepteren. Opvallend hier op de site is ook dat men geen moeite heeft juist die landen te steunen, tegen in hun ogen het kwaad op aarde, de VS Engeland en Israel. Het zegt veel over de scholing die men tegenwoordig blijkbaar krijgt in Nederland. Dit begint heel eng te worden. Ik kan alleen maar hpen dat er niet veel meer van dit soort mensen bijkomen.

  Waarom besteden we eigenlijk aandacht aan die rechten als het westerse landen betreft en mogen ze bij het grof vuil als het andere landen betreft?[/quote]

  Het lijkt wel alsof jij Westerse landen als vrije landen ziet………..

  0 likes
 9. Blij deze filmpjes gezien te hebben,… Het is echt nodig dat de weegschaal meer in balans komt. Een mooie aarde, met zoveel landen en volken moet idd meer verenigd en vertegenwoordigd worden. De tijd dat 1 ontspoorde grootmacht die met dubbele agenda, dubbel moraal en dubbele interesses met vito’s en mensenrechten ( en ook in eigenland en hier in de EU) heeft lopen spelen is voorbij!

  0 likes
 10. Lieve

  Waar denk ik in het hele verhaal nu de crux zit, is het sharia-bankieren.
  Volgens dat systeem mag je namelijk geen rente vragen over leningen e.d.Dat zou het “westerse systeem” in 1 klap onmogelijk maken, onze (staats)schulden zijn immers juist op rente gebasseerd.
  Daarom wordt er m.i. ook zo negatief bericht over islamitische landen, daar deze opereren volgens de islam en daarom sharia-bankieren.Past overigens goed in de verdeel en heers.Voor hen die ik hier zo negatief hoor over hierboven genoemde landen, zijn jullie er zelf al eens geweest?Kennen jullie mensen uit die landen?Mijn ervaring toont een heel ander beeld dan wat we in de msm voorgeschoteld krijgen.Het is makelijk om alles over 1 boeg te gooien, te generaliseren en stigmatiseren.Nieuws is iets anders dan waarheid, het is een uitvergroting van een momentopname, doorspekt van (opgelegde) meningen.We zijn allemaal mensen, tot we een functie worden, dan zijn we een functie door een mens vervult.

  0 likes
 11. [quote name=”Biff”]
  Het lijkt wel alsof jij Westerse landen als vrije landen ziet………..[/quote]

  Nee absoluut niet, zolang één enkele werkende zich nog blauw moet betalen voor de luxe van een ander, dan zijn ze niet vrij, zolang een kleine groep losgeslagen idealisten het nog steeds voor elkaar kunnen krijgen om wetten en overheidsbemoeienis over vrije burgers er door heen te drukken nee dan niet. Wanneer het uitspreken van je mening wordt gezien als laten we zeggen islamophobie, terwijl je enkel de feiten aanhaalt dan nee. Maar vergeleken bij de organisaties die een geloof aanhangen die elke vrijeheid van het individu in de weg staan en simpelweg ontnemen, met regelmatig het gebruik van geweld, martelingen, folteringen en moord, dan moet ik zeggen dat westerse landen inderdaad nog vrij zijn. Het ligt maar net aan de benadering, maar het maakt dat ik niet luister naar diverse organisaties die zelfd e mensen rechten niet accepteren!

  0 likes
 12. Ik dacht dat het om de Nederlandse aardolie maatschapij (NAM) ging.

  0 likes
 13. Ik dacht dat het om de Nederlandse aardolie maatschapij (NAM) ging.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

klimaatbeleid

Nederlandse klimaatbeleid heeft het landschap in de VS volledig verwoest. ‘Totale waanzin en misdadig’

Biomassa is veruit de belangrijkste bron van ...

baudet

Baudet stapt naar de rechter vanwege ‘bizarre beschuldiging’ van de NPO. ‘Schandelijke leugens bij Buitenhof’

Buitenhof-presentatrice Natalie Righton beweerde dat Thierry Baudet ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.