Buitenland

‘NAM-top daagt Amerikaanse hegemonie uit’ (video)

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag is de top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) van start gegaan in Teheran. Op de top, waar meer dan 100 landen aan deelnemen, heeft Egypte de voorzittershamer overgedragen aan Iran.

De Verenigde Staten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de NAM-top bijwoont.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Afgelopen woensdag schreef de New York Times: “De beslissing van Ban om deel te nemen aan de top bewijst dat het anti-Iran beleid van de VS en Israël wereldwijd op weinig steun kan rekenen.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de aanwezigheid van Ban Ki-moon ‘een zeer vreemd signaal’ afgeeft en de Israëlische premier Netanyahu waarschuwde de VN-chef dat hij een grote fout zou maken als hij zich zou laten zien op de top.

Vredesplan

De agenda is ambitieus: Egypte, Iran en drie andere landen willen met een vredesplan komen om de crisis in Syrië te bezweren. Verder staat de kwestie Palestina op het programma.

Geestelijk leider van Iran, de ayatollah Ali Khamenei, zei donderdag tijdens de opening van de topconferentie dat zijn land nooit zal proberen kernwapens te krijgen en nooit zijn rechten op nucleaire energie zal opgeven.

Hij hekelde de samenstelling en de werkwijze van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: “De Veiligheidsraad heeft een irrationele, onrechtvaardige en uiterst ondemocratische structuur die een dictatuur inhoudt.”

Meer dan de helft van de wereldbevolking

De deelnemende landen zijn van mening dat terrorisme wordt gestimuleerd en ondersteund door westerse mogendheden. Nagenoeg alle staats- of regeringsleiders van de 120 lidstaten en 21 landen met waarnemersstatus wonen de top bij.

Correspondent Thomas Erdbrink schrijft in NRC Handelsblad dat Iran met de top wil bewijzen dat het ondanks een isolement opgelegd door de internationale gemeenschap, niet alleen staat: “Voor Iran, dat de afgelopen jaren steeds meer in de hoek is gedreven door Amerikaanse financiële sancties en een Europese olieboycot, is de top een uitgelezen gelegenheid de 120 landen die lid zijn van de beweging te laten zien dat het niet geïsoleerd is. Wij worden gesteund door 120 landen, zei de Iraanse onderminister Mehdi Ahkoundzadeh gisteren tevreden op een persconferentie, en dat is de meerderheid van de wereld.”

Eén Europees lid

De Beweging van Niet-Gebonden Landen kwam in september 1961 voor het eerst bij elkaar onder impuls van Egypte, Joegoslavië, Indonesië en India, om de landen te verenigen die zich niet gebonden voelden aan de twee grote bestaande blokken uit de Koude Oorlog, met name het Westen en het Oostblok.

De conferentie borduurde voort op de besprekingen tijdens de Conferentie van Bandung, waarbij getracht werd de Afro-Aziatische relaties te verbeteren en men zich uitsprak tegen alle vormen van (neo)kolonialisme en imperialisme.

De NAM telt 120 lidstaten die meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Slechts één Europees land is lid: Wit-Rusland.

Bronnen: RussiaToday, NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Tja mensen, maar liefst 120 landen willen niet meer mee doen met de terroristische staten USA en Groot-Brittannië.

de kaarten worden opnieuw gedeeld!

Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

Ik zou willen dat meer landen zich gingen aansluiten bij de NAM. De VS moet eens leren begrijpen dat je niet mensen/landen kunt domineren en dicteren. Ieder mens heeft het recht om zich in vrijheid en op de manier als hij/zij dat wenst te ontwikkelen. Dat de VS alleen maar een economische cijfers en dus in geld denkt is jammer voor hen maar er zijn miljarden mensen die daar niet aan mee wensen te doen waaronder ikzelf.

gallicflower
gallicflower
11 jaren geleden

Exopolitiek: welke landen steunen in Iran die wel over kernwapenarsenalen beschikken!Het politieke gedragspatroon van Syrië tgv eigen bevolking laat te wensen over, Rusland treedt ongepast doortastend op als grootmacht…

Kukumatz
Kukumatz
11 jaren geleden

Wel, eindelijk zijn de ongebonden landen, niet gebonden aan de US of het huidige Rusland/China, het eens dat er een tegenwicht moet komen op de ongebreidelde expansie drift van de US en Israël. Deze beide landen doen alsof zij het alleen recht hebben in m.n. het Midden Oosten op gebied van bewapening. Israël heeft kernwapens maar “de US weet dat niet” om angst te zaaien in zijn omgeving. Iran heeft olie, heeft de US weer nodig, en de handlanger van de US, het enge eiland dat Engeland heet. Wie zijn deze 2 schurken staten dan wel dat ze proberen wereldheerschappij te bewerkstelligen. Nee, nu is er tegengas door onafhankelijke in de wereld. En Bar Ki Moon is ook een onafhankelijk persoon en mag gaan en staan waar hij wil in zijn functie.Wie is de US om dat te verbieden?
Eindelijk, eindelijk moeten de US / Engeland en Israël met de billen bloot en vrezen voor een tegenstander van formaat.p6

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x