Homepagina » Buitenland » De EU wordt geregeerd door een onzichtbare oligarchie. Griekse oud-minister Varoufakis licht tipje van de sluier op
De EU wordt geregeerd door een onzichtbare oligarchie. Griekse oud-minister licht tipje van de sluier op
Foto: Tm Wikimedia Commons

De EU wordt geregeerd door een onzichtbare oligarchie. Griekse oud-minister Varoufakis licht tipje van de sluier op

De Griekse oud-minister Yanis Varoufakis heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen van 26 mei, naar eigen zeggen omdat de beslissingen die er echt toe doen worden bedisseld in Europese achterkamertjes.

“Het probleem is dat in de Europese Unie de lidstaten niet echt soeverein zijn,” stelt de econoom in gesprek met MO*.

“Onze nationale parlementen hebben geen echte soevereiniteit omdat alle belangrijke beslissingen in achterkamers in Brussel en Frankfurt worden genomen, waar de democratie niet van toepassing is,” vervolgt hij.

Tirannie

Hij merkt op dat de Europese regeringen instellingen in het leven hebben geroepen die niet kúnnen werken.

De regels zijn gemaakt om ze te overtreden, aldus Varoufakis.

“De Duitse minister van Financiën zei indertijd tegen me: ‘Jij hebt een mandaat, maar ik heb dat ook’. De sterkste regeert: de definitie van tirannie,” klinkt het.

Onzichtbare oligarchie

“Wat ik zeg is dat de macht in de EU in handen is van een onzichtbare oligarchie,” legt de oud-minister uit.

“De lidstaten hebben geen macht, de Europese Commissie heeft geen macht, wie dan wel? Mensen die je nog nooit gezien hebt. Je zou ze niet herkennen als je ze tegen het lijf loopt,” voegt hij toe.

“Dit is de allervuilste vorm van politiek, waar macht onvoorwaardelijk maar verborgen is,” besluit hij.

[MO]


Vind je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. De EU is in alles een farce gebleken ten gunste van oligarchen. Er is niks democratisch aan. Zie wat EU Brexit onderhandelaar Barnier zegt over de mogelijke no-deal met de UK. Terwijl de EU zijn standpunten niet wijzigd is er volgens Barnier nog wel een opening voor de UK als het nieuwe verkiezingen uitschrijft of een nieuw referendum over de Brexit.

  Met dit soort gluiperds wil je toch niks mee te maken hebben. Toen de Ieren NEE stemden over deelname EU werden ze door Brussel bestempeld als domme mensen die het niet snapte. Dus kreeg Ierland een tweede referendum en zo werden ze er ingeluisd.

  33 likes
  • In Nederland is ook NEE gestemd per referendum tegen het verdrag van Maastricht en ondertussen hebben we iets wat nog veel verder gaat, maar dan zonder referendum.

   13 likes
   • Rikk,

    Ja maar liefst 2/3 van de Nederlandse bevolking was tegen toetreding EU, en met een opkomst van maar liefst 2/3.

    3 likes
    • … en reden genoeg om alle nieuwe politieke partijen die voor een Nexit zijn in een vroeg stadium te beschadigen via de mainstream media. In dit geval met de bekende NPO nieuws -en actualiteitenprogramma’s. Neem Forum van Democratie. Ook deze partij werd van meet af aan met de bekende stempel besmeurd als zijnde fascist, racist, en wat al niet meer.

     4 likes
 2. Dit lijkt op wat HITLER eigenlijk wilde alleen die benoemde het gewoon MACHT en deed niet alles in achterkamertjes hij was openlijk ” MOORDZUCHTIG “, de EU. is dat ook maar die VERDOEZELEN dat en brengen dat met idealistische en mooie woorden naar buiten maar doen het tegenovergestelde in de achterkamertjes.

  12 likes
  • @Janssen,

   Beste,

   Leer aub uw geschiedenis eens wat beter met als tip van mij de 10 delige docu “Europa_The last Battle”
   met de garantie dat u indien u bij deel 7 bent aangekomen met zekerheid KOOKT VAN WOEDE en uw handen jeuken!!!

   Daarna is het hele werk van David Irving (Brits Historicus) een ware zegen met als klapper “Churchills War”(de titel zegt het al…..toch!!) en natuurlijk “The Bombing of Dresden”!!!!!!!!!!!!!

   Heeft u dan nog vragen dan heb ik er nog wel een tiental zoals de Rheinlager en de Docu “Höllensturm”!!

   Mijn God, kijk eindelijk eens voorbij uw eigen neus welke in uw geval toch wel erg kort is!!!!

   Gegroet,

   Gladiator

   17 likes
   • Janssen,

    Achter Hitler schuilde een zeer invloedrijk en machtig internationaal apparaat van Angelsaksische oligarchen, multinationals, en privatenbankiers met allerlei belangen. Achter de EU schuilen dezelfden. Dat Yanis Varoufakis aankomt met een verhaal dat de onzichtbare macht loopt van de achterkamertjes in Brussel tot Frankfurt waar het hoofdkwartier van de ECB is gevestigd, verbaas me niks.

    Brussel wil een groot EU leger. Of beter gezegd, de westerse internationale oligarchen willen een groot EU leger en wat kan je allemaal uitspoken met een groot leger die je voor je plannen kan spannen. Precies, geopolitieke doeleinden nastreven waarbij bijvoorbeeld Rusland in de weg staat.
    Ik durf ook wel te stellen dat als deze machtige oligarchen en privatenbankiers op politiek vlak, en in de MSM, niks in de melk te brokkelen hadden, wij nooit dagelijks werden besmeurd met nieuws over conflicten als een oorlog in Syrië, de Oekraïne etc, etc..

    In principe is de massa een speelbal van de plannen die zij beramen. Het is nooit anders geweest. Het enige wat ze altijd nodig hadden was de steun van het volk. Licht op groen en vervolgens de belastingcenten. De Angelsaksische oligarchen betaalden in het verleden namelijk zelf helemaal niks maar plunderde de grondstoffen wel. Ze verdienden aan oorlogen. Het is voor hun big business.

    7 likes
   • @ Gladiator Of Janssen heeft juist een lange kromme neus …

    1 likes
 3. Nou al die graaiers in Brussel vinden het geweldig zo, maakt ze helemaal niet uit waar dat geld vandaan komt
  Democratie? Ze lachen zich rot……..Af en toe roep je wat, drinkt een borrel en dineert lekker op kosten van de burger, mooie auto, mooi huis wat wil je nog meer….. Tja geld. Het probleem met die piramide is niet die paar procent aan de top, het is het midden, naar boven likken, naar beneden schoppen,
  Tja dat Engeland de nek wordt omgedraaid is een voorbeeld functie voor als wij(?) eruit willen, zijn we gelijk failliet.
  Want lachende Rutte heeft alles al doorgesluisd ……

  27 likes
 4. Tja, Ik blijfhet toch zeggen hoor. Gorbatjov: “Nu hebben jullie gezien dat het oude Sovjet Unie model niet werkt en nu zetten jullie een systeem op volgens dat oude principe”

  10 likes
  • ook de Eu zal het lot van de oude sovjet unie beschoren zijn.
   een oost europese minister zei het al:
   vroeger moesten wij de bevelen van Moskou opvolgen.
   nu moeten wij de bevelen van Brussel opvolgen.

   3 likes
 5. De EU zal uiteindelijk een totale dictatuur blijken te zijn. Alleen door massaal op bevel van het volk land voor land af te haken zouden we hen de macht uit handen kunnen nemen, anders zijn we straks allemaal gigantisch de klos. Het wordt tijd om de ogen open te doen en op te staan.

  9 likes
 6. en in de verte klinkt: ‘the times they are a changing’. ik zou er om moeten lachen als het niet zo droevig was

  3 likes
  • Of wat dat je van een lied uit de musical Foxtrot, De laatste dans” van Annie M.G. Schmid. En we komen ieder uur, weer een stapje nader tot de dictatuur, die van links of rechts dat kunnen we nog niet weten door de kat of de hond maar we wordn gebeten.

   4 likes
 7. Oud nieuws. Deze gasten zetten zich nu in de alternatieve energievoorzieningen. Er komen geen verbeteringen zolang het systeem van winst/macht bestaat. Je wordt er letterlijk giftig groen van.
  Mijn voorspelling: het wordt op alle vlakken alleen maar slechter en slechter.

  6 likes
 8. De verkiezingen voor het EU-parlement zijn dan wel EU verkiezingen maar ik kan niet stemmen op Varoufakis, de vijfsterrenpartij of wie dan ook

  5 likes
 9. Bas van Stapelberg

  Het is al een oude theorie de elitaire machtstheorieen. Deze theorieën zijn voor het eerst naar voren gebracht jonge eer 120 jaar geleden in Italië. In de middeleeuwen schreef zelfs Erasmusen Thoms Moore ook hierover. Dezefdefamilies zijn nog steeds aan de macht in Nederland en in Europa.
  EU is eenmisdacigneoliberaal clubleden ons alle zal tot slaaf heeft gemaakt, dat is de realiteit.
  Daar hebben wij een oud Griekse minister niet voor nodig.Grieken zijn trouwens met open ogen in hun val gelopen.

  4 likes
 10. FR en D beslissen alles, de rest zijn slippendragers om het op te dringen aan de bevolking.
  Hitler en Napoleon regeren. De rest zingt sich heil fur….

  4 likes
 11. Zou als politieke partij gewoon een referendum laten uitschrijven of NL nog in de EU moet blijven, graag een bindend referendum want huidige politici liegen dat het bedrukt staat.

  1 likes
 12. CLown Varoufakis heeft ook weer eens wat met z’n geld op een Zwitserse rekening terwijl hij de bevolking vertelde dat absoluut niet te doen.

  0 likes
 13. De EU is handig voor regeringen om wanneer ze in EIGEN LAND een maatregel,besluit, of wat dan ook niet door de strot van de BEVOLKING dus 2e Kamer geduwd krijgen ze altijd met dat vingertje naar de EU kunnen wijzen, omdat het van de EU moet. Zij geven dan de De EU de schuld want die staat boven alle regeringen, het lijkt god wel. Zij maken daar handig gebruik van, dat heet ( Riool ) politiek.
  Bewerk of verwijder dit

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

boeren

Op deze lafhartige manier wil Den Haag de boeren keihard terugpakken omdat ze zich tegen de elite hebben verzet. ‘Van de pot gerukt!’

Het huidige kabinet is vastbesloten om de ...

verkiezingsbeloften

Verkiezingsbeloften: Trump versus Rutte. Dit overzicht toont de bittere realiteit

De Amerikaanse president Trump plaatste enkele dagen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.