Homepagina » Gezondheid » Pijnlijke nederlaag: Bayer (Monsanto) verliest miljarden nadat opnieuw een jury bepaalt dat Roundup kanker veroorzaakt. Hier spuiten we rustig door
Pijnlijke nederlaag: Bayer (Monsanto) verliest miljarden nadat opnieuw een jury bepaalt dat Roundup kanker veroorzaakt. Hier spuiten we rustig door
Foto: Wikimedia Commons

Pijnlijke nederlaag: Bayer (Monsanto) verliest miljarden nadat opnieuw een jury bepaalt dat Roundup kanker veroorzaakt. Hier spuiten we rustig door

De Duitse chemiereus Bayer heeft opnieuw een megaboete gekregen in een Amerikaanse zaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup.

Een jury in San Francisco heeft bepaald dat een man die kanker opliep door het middel een schadevergoeding van 80,3 miljoen dollar moet krijgen.

Nadat de man, Edwin Hardeman geheten, jarenlang Roundup gebruikte op zijn eigen terrein, werd bij hem een zeldzame vorm van lymfklierkanker vastgesteld.

Veel ophef en protesten

Dit is de tweede zaak waarin Roundup door de rechtbank wordt bestempeld als kankerverwekkend. Eerder moest Bayer al 78 miljoen dollar betalen.

Het omstreden middel is door de Amerikaanse chemiegigant Monsanto op de markt gebracht. Dat bedrijf werd onlangs overgenomen door Bayer.

De vergunning voor het gebruik van Roundup werd in 2017 in de Europese Unie ondanks veel ophef en protesten voor vijf jaar verlengd.

11.000 rechtszaken

In Frankrijk is het sinds januari verboden. In België mogen particulieren het sinds vorig jaar niet meer gebruiken. Hier in Nederland spuiten we rustig door.

In de Verenigde Staten lopen inmiddels al meer dan 11.000 rechtszaken tegen Bayer, aangespannen door mensen die ook claimen ziek te zijn geworden door Roundup.

Het bedrijf dreigt nu overladen te worden met miljardenclaims. Beleggers houden hun hart vast, aangezien de uitspraak bepalend kan zijn voor veel andere zaken.

Flinke tik

Op de beurs kreeg het aandeel een flinke tik. De chemiereus verloor 7,5 miljard dollar als gevolg van de nieuwsberichten over het oordeel van de jury.

De koers van Bayer daalde in twee weken tijd met 17,2 procent. Daarmee werd de laagste beurskoers in bijna zeven jaar bereikt.

[CE]


Vind je deze info interessant? Deel het dan met je kennissen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Natuurlijk spuiten ze in Nederland gewoon door, het bedrijf moet het wel terug verdienen ..
  Nou gun ik die man met kennelijk bewezen kanker best een flinke schadevergoeding , maar 80 miljoen vind ik ook belachelijk … En is er geen keuze? is dit het enige middel wat bestaat, zijn er geen biologische producten??
  Wil niet zeggen dat het een k*t bedrijf is, maar toch…….

  5 likes
  • Louse,

   In Amerika is alles TE. als je daar uitglijd in een supermarkt kun je ook al miljoenen vangen. Dat soort schadegevallen is big business in de VS.
   Eigenlijk onbegrijpelijk van Bayer dat ze dit niet hebben zien aankomen want er speelt al jaren een hetze (terecht trouwens) tegen Monsanto. Als hun doel enkel was om de concurrentie uit te schakelen zijn ze daar wel in geslaagd . De vroegere afnemers van Monsanto moeten nu wel bij Bayer kopen, waar natuurlijk geen glyfosaat meer in zit maar iets vergelijkbaars dus is het straks toch nog kassa. Het patent op glyfosaat is blijkbaar verlopen en is nu dus waardeloos.
   En natuurlijk zijn er andere producten. Neem bleekwater, een soeplepel in mijn vijver en de algen zijn verdwenen en de vissen hebben er totaal geen last van. Ook bleekwater op de tegels, het groen spoelt er vanaf en er groeit geen onkruid tussen de naden. Wel oppassen voor je kleren die worden ook wit bij aanraking of spetters.

   6 likes
   • Volgens mij verstoor je het bacteriële evenwicht enorm in je vijver met bleekwater.

    2 likes
    • Dirk,
     mijn vissen hebben er blijkbaar geen last van want ieder jaar komen er een paar visjes bij. Ik ben 6 jaar geleden begonnen met deze vijver met 5 visjes en nu zitten er een stuk of 25 in. Er zitten 2 fonteinen in de vijver waarvan 1 als waterval, maar als het warm is dan is dat niet voldoende om de alg buiten te houden en dan gebruik ik dat bleekwater. Ook niet teveel want ik wil geen kraakhelder water, dat lokt enkel de reiger, en geeft volgens mij de vis een onbeschermd gevoel. Beetje troebel mag dus. Als ik al eens bijvoer komen ze bijna letterlijk uit mijn hand eten.

     2 likes
     • Algen krijg je door te veel vissen en teveel voeren.
      Ik zou bij een vijver niet eens voeren, algjes eten ze dan op en vliegjes en kikkervisjes is smikkelen voor ze.
      Teveel zuurstof komen je waterlelies niet mooi op, terwijl die nou juist voor veel schaduw zorgen en hierdoor krijg je een mooie zuurstof balans en… geen algen omdat het water veel in de schaduw is vanwege de weelderige lelie-bladergroei, hoe beter je dat doet, hoe minder algen je ook krijgt omdat de waterlelies de voedingsstoffen van de algen onttrekken… het nitraat/nitriet verhaaltje.

      Uiteindelijk heb je zelfs geen pomp en filter meer nodig.
      Wat wil je nog meer 😉

      2 likes
   • Hi Matt, ja dat bedoel ik nou, kan de mens zelf ook nog nadenken?!?

    1 likes
   • Ik begrijp niet dat roundup geen un nummer heeft,dus het is geen gevaarlijke stof dus geen ADR.bij het minste geringste komt het al in klasse 9.

    0 likes
  • 80 miljoen is veel. Maar als een bedrijf bewust bewijzen wegrommelt, en mensen dan letterlijk overlijden aan het product.

   Tsja…

   Dat hele bedrijf snoert de mond van iedereen omdat zoveel geld verdient. Niet om waarheden vanuit het hart.

   1 likes
 2. Alle politici in Den Haag die ondanks alle aanwijzingen dat het naar alle waarschijnlijkheid kankerverwekkend is toch het gore lef hadden om het weer voor 5 jaar goed te keuren zouden moeten worden aangeklaagd voor het willens en wetens ernstig in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ze zouden uit hun ambt gezet moeten worden en een levenslang verbod op functies met een hoge mate van verantwoordelijkheid. Het was immers al lang overduidelijk wat hier aan de hand was. Mooier en sneller zouden we er niet vanaf kunnen komen.

  6 likes
 3. In Nederland vind het R.I.V.M. WI-FI ook Gezond,als ze 7 miljard €krijgen.
  Zo gezond dat je kind er verplicht wordt de hele dag in te zitten!
  Was dat maar echt zo???…..!!!!!!

  3 likes
 4. Als Amerikanen een zo gezegde gouden koe verkopen is het meestal vergif of oorlog. Het is net omdat de schadevergoedingen peanuts zijn in EU dat ze rustig doorspuiten.

  2 likes
 5. Nederland is sowieso het gif putje van de wereld. In Rotterdam wordt chemisch afval vanuit de hele wereld verwerkt in de goedkoopste brandstof voor schepen. Nederland levert zand aan woestijnlanden voor de bouw van gebouwen. Woestijnzand is niet te gebruiken om te bouwen en wij, het kleinste landje dat er zo ongeveer is geeft zijn zand weg. In Gelderland wilde een tijdje geleden een ondernemer het ontstane gat opvullen met vervuilde grond uit het buitenland. dan nog berichten die aangaven dat Duitse schepen Via Gelderland de rivier opvoeren en ergens verderop in Nederland tanks open trokken om giftige gassen de lucht in te blazen. Blijkbaar doet de politiek of andere landelijke instantie zaken met buitenlands gif in Nederland. Ze hebben er daarom waarschijnlijk ook geen probleem mee dat het gif van Monsanto / Bayer gewoon rond gespoten wordt. Het is één en al gif wat er om gaat.

  0 likes
  • En ook kanker leverancier nummer 1 in Europa.

   Gelukkig hebben ze nu verzonnen (ECN) om dit weer te gaan pleisteren. En met kern reactoren meer medicijnen te gaan maken die geld opleveren. Echt helder denken!

   1 likes
 6. Grote opruiming. ?

  0 likes
 7. Van glysofaat is veilig .de toepasser is verantwoordeliijk door etiket en gebruiksaanwijzing niet goed telezen en te gebruiken

  0 likes
  • @Jp kievit schreef : Van glysofaat is veilig .de toepasser is verantwoordeliijk door etiket en gebruiksaanwijzing niet goed telezen en te gebruiken

   Staat er op het etiket te lezen dat het kanker kan veroorzaken ? Zo ja, zou je gedeeltelijk gelijk kunnen hebben. Zelf denk ik dat het er niet op vermeld staat, anders zouden ze geen miljoen en in de toekomst miljarden uit gaan geven aan schadevergoeding en smartengeld. Het is al een wonder te noemen dat er rechters zijn die het lef hebben een zo grote, machtige en criminele organisatie te veroordelen, dat zegt op zich al meer dan genoeg.

   0 likes
 8. Volgens mij heeft daarom Monsanto dit verkocht aan Bayer. om aan de boetes te ontkomen.
  slim het die amerikanen. EEn ENORME KATER IN de ZAK GEKOCHT

  0 likes
  • Al die mensen kunnen echter alsnog genezen worden. Althans zeer velen (verwacht ik). Maar niet in het conventionele circuit.

   Dus in feite, de enige hoop voor dit bedrijf als dit zo doorgaat, is helemaal omgaan met oplossingen uit het “alternatieve” circuit.

   Failliet of veranderen van jezelf.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...

coronamaatregelen

Boze Belgen klagen overheid aan om coronamaatregelen: ‘Georganiseerde uitroeiing van bejaarden’

Meer dan 30 Belgen slepen de Belgische ...