Gezondheid

Pijnlijke nederlaag: Bayer (Monsanto) verliest miljarden nadat opnieuw een jury bepaalt dat Roundup kanker veroorzaakt. Hier spuiten we rustig door

Help mee door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Duitse chemiereus Bayer heeft opnieuw een megaboete gekregen in een Amerikaanse zaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup.

Een jury in San Francisco heeft bepaald dat een man die kanker opliep door het middel een schadevergoeding van 80,3 miljoen dollar moet krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Nadat de man, Edwin Hardeman geheten, jarenlang Roundup gebruikte op zijn eigen terrein, werd bij hem een zeldzame vorm van lymfklierkanker vastgesteld.

Veel ophef en protesten

Dit is de tweede zaak waarin Roundup door de rechtbank wordt bestempeld als kankerverwekkend. Eerder moest Bayer al 78 miljoen dollar betalen.

Het omstreden middel is door de Amerikaanse chemiegigant Monsanto op de markt gebracht. Dat bedrijf werd onlangs overgenomen door Bayer.

De vergunning voor het gebruik van Roundup werd in 2017 in de Europese Unie ondanks veel ophef en protesten voor vijf jaar verlengd.

11.000 rechtszaken

In Frankrijk is het sinds januari verboden. In België mogen particulieren het sinds vorig jaar niet meer gebruiken. Hier in Nederland spuiten we rustig door.

In de Verenigde Staten lopen inmiddels al meer dan 11.000 rechtszaken tegen Bayer, aangespannen door mensen die ook claimen ziek te zijn geworden door Roundup.

Het bedrijf dreigt nu overladen te worden met miljardenclaims. Beleggers houden hun hart vast, aangezien de uitspraak bepalend kan zijn voor veel andere zaken.

Flinke tik

Op de beurs kreeg het aandeel een flinke tik. De chemiereus verloor 7,5 miljard dollar als gevolg van de nieuwsberichten over het oordeel van de jury.

De koers van Bayer daalde in twee weken tijd met 17,2 procent. Daarmee werd de laagste beurskoers in bijna zeven jaar bereikt.

[CE]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
5 jaren geleden

Natuurlijk spuiten ze in Nederland gewoon door, het bedrijf moet het wel terug verdienen ..
Nou gun ik die man met kennelijk bewezen kanker best een flinke schadevergoeding , maar 80 miljoen vind ik ook belachelijk … En is er geen keuze? is dit het enige middel wat bestaat, zijn er geen biologische producten??
Wil niet zeggen dat het een k*t bedrijf is, maar toch…….

Neeltje
Neeltje
5 jaren geleden

In Nederland vind het R.I.V.M. WI-FI ook Gezond,als ze 7 miljard €krijgen.
Zo gezond dat je kind er verplicht wordt de hele dag in te zitten!
Was dat maar echt zo???…..!!!!!!

Ron
Ron
5 jaren geleden

Als Amerikanen een zo gezegde gouden koe verkopen is het meestal vergif of oorlog. Het is net omdat de schadevergoedingen peanuts zijn in EU dat ze rustig doorspuiten.

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Alle politici in Den Haag die ondanks alle aanwijzingen dat het naar alle waarschijnlijkheid kankerverwekkend is toch het gore lef hadden om het weer voor 5 jaar goed te keuren zouden moeten worden aangeklaagd voor het willens en wetens ernstig in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ze zouden uit hun ambt gezet moeten worden en een levenslang verbod op functies met een hoge mate van verantwoordelijkheid. Het was immers al lang overduidelijk wat hier aan de hand was. Mooier en sneller zouden we er niet vanaf kunnen komen.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x