Lokaal voedsel verbouwen lijkt steeds meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten dan is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen.
De gemakkelijke moestuin
Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is op veel plaatsen mogelijk: een balkon, een dak, of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak staan met een makkelijke moestuin.
Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1,20 bij 1,20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak vul je met een andere groente.
De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost (potgrond is waarschijnlijk ook prima). Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.
Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalender om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.
De makkelijke moestuin (ook wel vierkant tuinieren genoemd) is gebaseerd op square feet gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartholomew. In het volgende filmpje legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de slag kunt:
Geef je gemakkelijke moestuin een permacultuur-inslag door bijvoorbeeld vooral meerjarige groentes te planten waardoor je niet elk jaar opnieuw hoeft in te zaaien. Voorbeelden van meerjarige groentes zijn onder andere:
Aardpeer, aardkastanje, artisjok, asperge (groene en witte), bloedzuring, brave hendrik, nine star perennial broccoli, crosne, echt lepelblad, eeuwige moes, Egyptische ui, kardoen, knolcapucien, oerprij, rabarber, raketsla, rankspinazie, rode ruinmelde, roomse kervel, snijbiet, spinaziezuring, tuinzuring, veldsla, veldzuring, winterpostelijn en zeekool.
Zet de hoogste groentes aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant zodat de hele tuin zoveel mogelijk zon ontvangt.
Het boek: Permacultuur in je moestuin kan mensen die meer willen dan een gemakkelijke moestuin verder helpen. Hier kun je gratis een aantal pagina’s van het boek bekijken om een indruk te krijgen.
En voor losse tips om je moestuin in de richting van de permacultuur te sturen zijn ook de handige artikelen op het blog www.natuurlijkemoestuin.be zeer geschikt.
Het boek Permacultuur in je moestuin is hier verkrijgbaar.
ESM: Als de pers zwijgt
Kijk: Italiaanse premier Giorgia Meloni onthult hoe Frankrijk Afrika leegrooft
Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie
Er is iets geks met de toekomst
Van ‘blakend gezonde overheidsfinanciën’ naar ‘het geld is op’: ‘Dat narratief is snel veranderd’
“Er is meer tussen hemel en aarde”: Sylvana Simons legt in ParaVisie contact met overleden dierbaren
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wordt hier even helemaal afgedroogd: ‘Schitterend’
Voedsel voor het brein
Gevaccineerden zullen over 2 jaar dood zijn, zegt deze arts