Homepagina » Financieel » EU wil rentemanipulatie strafbaar stellen
Europees Commissaris Viviane Reding

EU wil rentemanipulatie strafbaar stellen

Om een einde te maken aan de criminele activiteiten in de banksector heeft de Europese Commissie in Brussel woensdag gepleit voor de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.

Daarmee reageert Brussel op de recente schandalen rond gesjoemel met rentetarieven als Libor en Euribor voor eigen gewin.

De commissie spreekt in een verklaring van ‘onverantwoordelijk en schandelijk’ gedrag. Brussel wil dat alle EU-lidstaten de manipulatie van de rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen strafbaar gaan stellen. De tarieven vormen de basis voor alle financiële producten en diensten, zoals creditcards, hypotheken en bedrijfsleningen.

Marktmisbruik

“Daarom stellen we vandaag regels voor die dit soort marktmisbruik moeten bestrijden en die in de hele EU gelden. Het vertrouwen van burgers in de banken is na de laatste schandalen gekelderd,” zei Europees Commissaris Viviane Reding (foto) van Justitie. “Zij moeten alle mazen in de regelgeving dichten.”

Gerommel met de leentarieven kan ernstige gevolgen hebben voor de integriteit van de markten, aldus de commissie over de misstanden. Het kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor consumenten en beleggers, en kan zelfs de reële economie verstoren.

Onafhankelijk toezicht

Momenteel is er geen onafhankelijk toezicht op de manier waarop de rentetarieven tot stand komen. De Europese Commissie wil dat daar ook verandering in komt.

De Britse bank Barclays kreeg voor fraude met de rentetarieven een boete opgelegd van 453 miljoen dollar. Het schandaal leidde tot het aftreden van drie topmannen van de bank, te weten bestuursvoorzitter Bob Diamond, voorzitter Marcus Agius en voorzitter van het dagelijkse interne bestuur Jerry del Missier.

Er loopt in verband met de rentemanipulatie een onderzoek naar 15 financiële instellingen, namelijk de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, ICAP, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Mizuho Financial Group, Rabobank, Royal Bank of Scotland, RP Martin Holdings, Société Générale, Sumitomo Mitsui Banking en UBS.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Zolang de straffen maar een fractie zijn van de opbrengst zal manipulatie, kartelvorming e.d. blijven bestaan.

  0 likes
 2. Om eerlijk te zijn: in de EU heb ik niet veel vertrouwen. Aan straffen hebben we niks. Criminele bankiers moeten gewoon uit hun functie worden ontheven. Hun crimineel verworven bezittingen moeten natuurlijk weer terugvloeien naar de burgers, het is echt allemaal niet moeilijk.
  vervolgens stel ik voor dat ze therapie krijgen. Straf is zo ouderwets en het helpt niet veel. Ze moeten natuurlijk wel onder curatele blijven staan tot ze weer geestelijk gezond zijn, dát wel!
  Intussen kunnen er dan capabele en eerlijke mensen worden aangesteld op de sleutelposities. Het beste is om daar mensen te zetten die kundig zijn en de juiste vaardigheden hebben.

  heus, die zijn er!

  0 likes
 3. Ja hoor, straf. Wat een vinding! En waar gaat de boete heen? En wie gaat die boete ophoesten? Precies! Jan-de-Werkman!

  0 likes
 4. Nou moe, wat er allemaal geflikt wordt, is toch allang strafbaar ?

  0 likes
 5. wat een idioot politiek lapmiddel
  de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.
  ‘ het politiek onverantwoordelijk en schandelijk’ gedrag vn de EC
  Bij wetsbepaling de interbanciaire rente,leningstarieven voor bedrijven en consumenten…. bepalen en vastleggen die in de hele EU gelden, einde marktmisbruik,alle mazen in de regelgeving dichten,zo paal en perk stellen aan de verliezen voor consumenten en beleggers, en kan zelfs de reële economie verstoren.

  0 likes
 6. Kijk dit is nou weer zoiets, *de Europese Commisie pleit*..ook al is dit positief dat ze iets willen doen.
  Wie kent die mensen eigenlijk in Brussel, heb jij of ik voor ze gestemd?.
  Wat mij betreft moet deze hele EU weg, laat landen zelf hun normen/wetten/handels methodes etc bepalen.
  En dan de *boete* van Barclays, wat een joke..die mensen verslinden meer geld in een uurtje handje schudden, waarom hoor je niet dat die CEO’s in gevangenis zitten, ipv goude hand druk en *foei* niet meer doen?.
  Moet Jan Broodtrommel is flikken , met bv deurwaarders schulden, na zoveel tijd niet betalen komen ze je gewoon ophalen voor een knusse kamer van 2 bij 3 met een stalen wc pot !
  (en beste niburu webmaster, haal die IRRITANTE translate bar is weg) ..veel liefs, JD. 🙂

  0 likes
 7. Geweldig, dus wat ik begrijp is dat de eerste figuren die gaan worden vervolgd, zij zijn die verantwoordelijk zijn voor de oprichting van de ECB, en degene die het beleid van de ECB uitvoeren. Zij doen namelijk elke dag niets anders dan rente-manipulatie. Of is dit weer zoiets, waar de EUSSR zegt; Doe wat ik zeg, maar doe niet wat ik doe!.

  Hypocrisie van de bovenste plank. Indien overheidwetgeving banken niet zover zou beschermen, zodat zij wel de winst konden houden maar de schuld wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler zou er geen bankencrisis hebben plaatsgevonden. Indien overheden, verstandig beleid zouden voeren met een kleine overheid die jaarlijks binnen haar begroting blijft zou er ook geen schuldencrisis aan de gang zijn. Alles leidt telkens weer terug naar overheidsbemoeienis.

  Dus bij invoering van dit initiatief, eerst hen van de EUSSR vervolgen en dan pas de stromannen.

  0 likes
 8. [quote name=”Biff”]Om eerlijk te zijn: in de EU heb ik niet veel vertrouwen. Aan straffen hebben we niks. Criminele bankiers moeten gewoon uit hun functie worden ontheven. Hun crimineel verworven bezittingen moeten natuurlijk weer terugvloeien naar de burgers, het is echt allemaal niet moeilijk.
  vervolgens stel ik voor dat ze therapie krijgen. Straf is zo ouderwets en het helpt niet veel. Ze moeten natuurlijk wel onder curatele blijven staan tot ze weer geestelijk gezond zijn, dát wel!
  Intussen kunnen er dan capabele en eerlijke mensen worden aangesteld op de sleutelposities. Het beste is om daar mensen te zetten die kundig zijn en de juiste vaardigheden hebben.

  heus, die zijn er![/quote]
  Ik ben het met je eens dat boetes en bezitting naar de gedupeerden moeten vloeien, maar zo werken Roverheden nu eenmaal. En straffen werken wel degelijk, echter na de 70 jaren zijn we daar mee opheouden. Het resultaat zien we nu overal. Criminaliteit loont.

  0 likes
 9. Het wordt hun heet onder de voeten! Men probeert hiermee nog aan gezichtsverlies te redden wat er te redden valt. Ze komen nú met stoere taal, nu er grote gaten zijn gevallen in het monetaire systeem en er vanalles aan het gebeuren is. Zij wisten het en moeten nu wel iets gaan roepen. Oké dan: ze geven tenminste toe dat de boel enorm wordt belazerd.

  0 likes
 10. Een ronduit fascistoide criminele EU die straffen uitdeelt naar een sektor waarmee ze zelf is verweven….sorry maar dit is een lachertje; een schijnbeweging om het volk even tevreden te stellen. De “gestrafte bankmanagers zitten voor je het weet weer op een andere vette functie.

  0 likes
 11. Toezichthoudende instanties bestaan al, maar die kijken zoals zo vaak expres de andere kant op.

  Straffen is nu ook mogelijk, alleen door de klassejustitie die we hebben doen we hier niks mee.

  Je heb groot en klein vuil. Klein vuil wordt zwaar gestraft en groot vuil krijgt vaak alleen een reprimerend vingertje, niet meer doen he stoute jonge… Of een boete/schikking opgelegd die veelt te laag is.

  De crimineel verworven bezittingen onteigenen, oneervol ontslaan en onder curatele stellen helpt beter.

  Rentetarieven voor een deel door de overheid vast laten stellen kan, zie Mens en Spirit en ook hypotheekobligatie systeem in Denenmarken, waar dit goed werkt.

  Werken met zelfde spelregels voor alle landen in de EU kan, werken met zelfde rente voor alle landen kan door inflatie en overige verschillen niet.

  0 likes
 12. Wat die banken deden was al strafbaar. De EU doet net alsof het nog niet strafbaar is. Vriendjespolitiek?
  Aanklachten mi
  lid van een criminele organisatie
  schending van vertrouwen
  oplichting
  diefstal

  0 likes
 13. Nu nog de goudmanipulatie en oliemanipulatie aanpakken en dan begint het misschien ergens op te lijken

  0 likes
 14. Ja, en niemand heeft door dat die (kleine) boete ook weer wordt bijgeschreven op een rekeningnummer… van een bank dus weer.
  Maar het gaat wel een beetje de goede kant op, er is eindelijk flink discussie over het hele geldsysteem.

  0 likes
 15. Hahahaha, de EU die corruptie aan gaat pakken???Laat me niet lachen. Een typisch geval van: verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  De EU commissie maakt me ziek. (Precies wat ze willen, I know)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

lockdown

‘Lockdown is een schande, bijna alles stinkt’: Verontruste burgers dagvaarden Nederlandse staat

De maatregelen die door onze overheid zijn ...

duitse

Duitse overheid ernstig in verlegenheid door gelekt rapport: ‘Corona was vals alarm’

De Duitse overheid en mainstream media doen ...