Financieel

EU wil rentemanipulatie strafbaar stellen

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Om een einde te maken aan de criminele activiteiten in de banksector heeft de Europese Commissie in Brussel woensdag gepleit voor de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.

Daarmee reageert Brussel op de recente schandalen rond gesjoemel met rentetarieven als Libor en Euribor voor eigen gewin.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De commissie spreekt in een verklaring van ‘onverantwoordelijk en schandelijk’ gedrag. Brussel wil dat alle EU-lidstaten de manipulatie van de rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen strafbaar gaan stellen. De tarieven vormen de basis voor alle financiële producten en diensten, zoals creditcards, hypotheken en bedrijfsleningen.

Marktmisbruik

“Daarom stellen we vandaag regels voor die dit soort marktmisbruik moeten bestrijden en die in de hele EU gelden. Het vertrouwen van burgers in de banken is na de laatste schandalen gekelderd,” zei Europees Commissaris Viviane Reding (foto) van Justitie. “Zij moeten alle mazen in de regelgeving dichten.”

Gerommel met de leentarieven kan ernstige gevolgen hebben voor de integriteit van de markten, aldus de commissie over de misstanden. Het kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor consumenten en beleggers, en kan zelfs de reële economie verstoren.

Onafhankelijk toezicht

Momenteel is er geen onafhankelijk toezicht op de manier waarop de rentetarieven tot stand komen. De Europese Commissie wil dat daar ook verandering in komt.

De Britse bank Barclays kreeg voor fraude met de rentetarieven een boete opgelegd van 453 miljoen dollar. Het schandaal leidde tot het aftreden van drie topmannen van de bank, te weten bestuursvoorzitter Bob Diamond, voorzitter Marcus Agius en voorzitter van het dagelijkse interne bestuur Jerry del Missier.

Er loopt in verband met de rentemanipulatie een onderzoek naar 15 financiële instellingen, namelijk de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, ICAP, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Mizuho Financial Group, Rabobank, Royal Bank of Scotland, RP Martin Holdings, Société Générale, Sumitomo Mitsui Banking en UBS.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ElPablo
ElPablo
11 jaren geleden

Zolang de straffen maar een fractie zijn van de opbrengst zal manipulatie, kartelvorming e.d. blijven bestaan.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Om eerlijk te zijn: in de EU heb ik niet veel vertrouwen. Aan straffen hebben we niks. Criminele bankiers moeten gewoon uit hun functie worden ontheven. Hun crimineel verworven bezittingen moeten natuurlijk weer terugvloeien naar de burgers, het is echt allemaal niet moeilijk.
vervolgens stel ik voor dat ze therapie krijgen. Straf is zo ouderwets en het helpt niet veel. Ze moeten natuurlijk wel onder curatele blijven staan tot ze weer geestelijk gezond zijn, dát wel!
Intussen kunnen er dan capabele en eerlijke mensen worden aangesteld op de sleutelposities. Het beste is om daar mensen te zetten die kundig zijn en de juiste vaardigheden hebben.

heus, die zijn er!

Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Ja hoor, straf. Wat een vinding! En waar gaat de boete heen? En wie gaat die boete ophoesten? Precies! Jan-de-Werkman!

Paulussie
Paulussie
11 jaren geleden

Nou moe, wat er allemaal geflikt wordt, is toch allang strafbaar ?

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x