Homepagina » Financieel » EU wil rentemanipulatie strafbaar stellen
Europees Commissaris Viviane Reding

EU wil rentemanipulatie strafbaar stellen

Om een einde te maken aan de criminele activiteiten in de banksector heeft de Europese Commissie in Brussel woensdag gepleit voor de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.

Daarmee reageert Brussel op de recente schandalen rond gesjoemel met rentetarieven als Libor en Euribor voor eigen gewin.

De commissie spreekt in een verklaring van ‘onverantwoordelijk en schandelijk’ gedrag. Brussel wil dat alle EU-lidstaten de manipulatie van de rentetarieven die banken elkaar in rekening brengen strafbaar gaan stellen. De tarieven vormen de basis voor alle financiële producten en diensten, zoals creditcards, hypotheken en bedrijfsleningen.

Marktmisbruik

“Daarom stellen we vandaag regels voor die dit soort marktmisbruik moeten bestrijden en die in de hele EU gelden. Het vertrouwen van burgers in de banken is na de laatste schandalen gekelderd,” zei Europees Commissaris Viviane Reding (foto) van Justitie. “Zij moeten alle mazen in de regelgeving dichten.”

Gerommel met de leentarieven kan ernstige gevolgen hebben voor de integriteit van de markten, aldus de commissie over de misstanden. Het kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor consumenten en beleggers, en kan zelfs de reële economie verstoren.

Onafhankelijk toezicht

Momenteel is er geen onafhankelijk toezicht op de manier waarop de rentetarieven tot stand komen. De Europese Commissie wil dat daar ook verandering in komt.

De Britse bank Barclays kreeg voor fraude met de rentetarieven een boete opgelegd van 453 miljoen dollar. Het schandaal leidde tot het aftreden van drie topmannen van de bank, te weten bestuursvoorzitter Bob Diamond, voorzitter Marcus Agius en voorzitter van het dagelijkse interne bestuur Jerry del Missier.

Er loopt in verband met de rentemanipulatie een onderzoek naar 15 financiële instellingen, namelijk de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, ICAP, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Mizuho Financial Group, Rabobank, Royal Bank of Scotland, RP Martin Holdings, Société Générale, Sumitomo Mitsui Banking en UBS.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ElPablo
ElPablo
8 jaren geleden

Zolang de straffen maar een fractie zijn van de opbrengst zal manipulatie, kartelvorming e.d. blijven bestaan.

Biff
Biff
8 jaren geleden

Om eerlijk te zijn: in de EU heb ik niet veel vertrouwen. Aan straffen hebben we niks. Criminele bankiers moeten gewoon uit hun functie worden ontheven. Hun crimineel verworven bezittingen moeten natuurlijk weer terugvloeien naar de burgers, het is echt allemaal niet moeilijk.
vervolgens stel ik voor dat ze therapie krijgen. Straf is zo ouderwets en het helpt niet veel. Ze moeten natuurlijk wel onder curatele blijven staan tot ze weer geestelijk gezond zijn, dát wel!
Intussen kunnen er dan capabele en eerlijke mensen worden aangesteld op de sleutelposities. Het beste is om daar mensen te zetten die kundig zijn en de juiste vaardigheden hebben.

heus, die zijn er!

Lilian
Lilian
8 jaren geleden

Ja hoor, straf. Wat een vinding! En waar gaat de boete heen? En wie gaat die boete ophoesten? Precies! Jan-de-Werkman!

Paulussie
Paulussie
8 jaren geleden

Nou moe, wat er allemaal geflikt wordt, is toch allang strafbaar ?

gallicflower
gallicflower
8 jaren geleden

wat een idioot politiek lapmiddel
de invoering van straffen die als forse afschrikking moeten dienen.
‘ het politiek onverantwoordelijk en schandelijk’ gedrag vn de EC
Bij wetsbepaling de interbanciaire rente,leningstarieven voor bedrijven en consumenten…. bepalen en vastleggen die in de hele EU gelden, einde marktmisbruik,alle mazen in de regelgeving dichten,zo paal en perk stellen aan de verliezen voor consumenten en beleggers, en kan zelfs de reële economie verstoren.

JohnDoe
JohnDoe
8 jaren geleden

Kijk dit is nou weer zoiets, *de Europese Commisie pleit*..ook al is dit positief dat ze iets willen doen.
Wie kent die mensen eigenlijk in Brussel, heb jij of ik voor ze gestemd?.
Wat mij betreft moet deze hele EU weg, laat landen zelf hun normen/wetten/handels methodes etc bepalen.
En dan de *boete* van Barclays, wat een joke..die mensen verslinden meer geld in een uurtje handje schudden, waarom hoor je niet dat die CEO’s in gevangenis zitten, ipv goude hand druk en *foei* niet meer doen?.
Moet Jan Broodtrommel is flikken , met bv deurwaarders schulden, na zoveel tijd niet betalen komen ze je gewoon ophalen voor een knusse kamer van 2 bij 3 met een stalen wc pot !
(en beste niburu webmaster, haal die IRRITANTE translate bar is weg) ..veel liefs, JD. 🙂

M. Brandenburg
M. Brandenburg
8 jaren geleden

Geweldig, dus wat ik begrijp is dat de eerste figuren die gaan worden vervolgd, zij zijn die verantwoordelijk zijn voor de oprichting van de ECB, en degene die het beleid van de ECB uitvoeren. Zij doen namelijk elke dag niets anders dan rente-manipulatie. Of is dit weer zoiets, waar de EUSSR zegt; Doe wat ik zeg, maar doe niet wat ik doe!.

Hypocrisie van de bovenste plank. Indien overheidwetgeving banken niet zover zou beschermen, zodat zij wel de winst konden houden maar de schuld wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler zou er geen bankencrisis hebben plaatsgevonden. Indien overheden, verstandig beleid zouden voeren met een kleine overheid die jaarlijks binnen haar begroting blijft zou er ook geen schuldencrisis aan de gang zijn. Alles leidt telkens weer terug naar overheidsbemoeienis.

Dus bij invoering van dit initiatief, eerst hen van de EUSSR vervolgen en dan pas de stromannen.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
8 jaren geleden

[quote name=”Biff”]Om eerlijk te zijn: in de EU heb ik niet veel vertrouwen. Aan straffen hebben we niks. Criminele bankiers moeten gewoon uit hun functie worden ontheven. Hun crimineel verworven bezittingen moeten natuurlijk weer terugvloeien naar de burgers, het is echt allemaal niet moeilijk.
vervolgens stel ik voor dat ze therapie krijgen. Straf is zo ouderwets en het helpt niet veel. Ze moeten natuurlijk wel onder curatele blijven staan tot ze weer geestelijk gezond zijn, dát wel!
Intussen kunnen er dan capabele en eerlijke mensen worden aangesteld op de sleutelposities. Het beste is om daar mensen te zetten die kundig zijn en de juiste vaardigheden hebben.

heus, die zijn er![/quote]
Ik ben het met je eens dat boetes en bezitting naar de gedupeerden moeten vloeien, maar zo werken Roverheden nu eenmaal. En straffen werken wel degelijk, echter na de 70 jaren zijn we daar mee opheouden. Het resultaat zien we nu overal. Criminaliteit loont.

Sheyan
Sheyan
8 jaren geleden

Het wordt hun heet onder de voeten! Men probeert hiermee nog aan gezichtsverlies te redden wat er te redden valt. Ze komen nú met stoere taal, nu er grote gaten zijn gevallen in het monetaire systeem en er vanalles aan het gebeuren is. Zij wisten het en moeten nu wel iets gaan roepen. Oké dan: ze geven tenminste toe dat de boel enorm wordt belazerd.

Ultrafox
Ultrafox
8 jaren geleden

Een ronduit fascistoide criminele EU die straffen uitdeelt naar een sektor waarmee ze zelf is verweven….sorry maar dit is een lachertje; een schijnbeweging om het volk even tevreden te stellen. De “gestrafte bankmanagers zitten voor je het weet weer op een andere vette functie.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

osterhaus

Is Ab Osterhaus belanghebbende bij de productie van coronavaccins? ‘Hier gaat het om’

Afgelopen week bleek dat Ab Osterhaus, die ...

koopmans

Marion Koopmans geeft toe: coronatest ‘toont geen besmettingen aan’

Marion Koopmans van het Outbreak Management Team ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x