Financieel

Finland gaat als eerste Europese land experimenteren met een onvoorwaardelijk basisinkomen

Help ons door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Finland staat op het punt geschiedenis te gaan schrijven. De nieuwe Finse regering heeft besloten te gaan experimenteren met het basisinkomen. In het nieuwe regeerakkoord tussen de liberale Centrumpartij, de rechts populistische Partij voor de Finnen en de conservatieve NCP is de proef met een basisinkomen vastgelegd.

Het zal de eerste poging van een Europees land zijn om een onvoorwaardelijk basisinkomen in te voeren. Hoewel het voorstel in eerste instantie werd ingediend tegen armoedebestrijding, hoopt het land dat het zal leiden tot een betere organisatie van de verzorgingsstaat.

Hoge werkloosheid

De meeste Finnen zijn voorstander van het basisinkomen. Uit een recente peiling bleek dat 79 procent van de Finse bevolking achter het voorstel staat. Daarnaast kan 65 procent van de Finse parlementskandidaten zich vinden in het idee.

Vooral jongeren en ouderen zijn voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Zelfs rijke Finnen staan positief tegenover het voorstel. Alleen de boeren vinden het een slecht idee. De nieuwe Finse premier Juha Sipilä lanceerde in september vorig jaar het plan om regionaal te gaan experimenteren met het basisinkomen in gebieden met een hoge werkloosheid.

Referendum

In andere landen is in het verleden al geëxperimenteerd met het basisinkomen of liggen er voorstellen op tafel om proeven te doen. In Zwitserland wordt in 2016 een referendum gehouden over een basisinkomen van 2080 euro per maand. In de Canadese stad Dauphin werd in de jaren zeventig vier jaar lang een proef gehouden. En in Namibië liep een project dat werd gefinancierd door de Basic Income Grant.

De resultaten van de projecten waren veelbelovend. De hele gemeenschap profiteerde van het experiment, mensen gingen niet minder werken en meer kinderen gingen naar school. Door een gebrekkige organisatie zijn er echter nooit officiële resultaten naar buiten gebracht.

[Vice]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roeland
Roeland
7 jaren geleden

Dat 79% van de bevolking voorstander is… en van het parlement 65%… Dat zegt al hoe het volk vertegenwoordigd is in de regering.

Als de regering een goede vertegenwoordiging is van het volk, dan liggen die waardes dichter bij elkaar.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Hoezo als eerste? Utrecht is eerst!

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

Positief nieuws! En ach ja, Finland…..
https://www.youtube.com/watch?v=e6ecLjGn7D4

Zonnemax
Zonnemax
7 jaren geleden

En direct komen de azijnzeikers weer om te zeggen dat we allemaal labbekakken zijn (wat je zegt ben je zelf.. 😉 ) en quid pro quo en arbeit macht frei en geen producten zonder werken etcetera…. 800.000 werkzoekenden, 30.000 échte vacatures dus 750.000 mensen die asperges kunnen gaan steken voor onze grote BoerVriend.

In 1950 kon één arbeider “waarde maken” voor circa drie mensen.
In 1980 kon één arbeider “waarde maken” voor circa vijftien mensen.
In 2014 kon één arbeider “waarde maken” voor circa vijftig mensen.
In 2025 kan één arbeider waarschijnlijk “waarde maken” voor honderd mensen.

Er zijn dus steeds minder werkenden nodig om “de benodigde waarde” te maken om met zijn allen fijn te leven uitgaande van de basisbehoeften.

De verdeling van de waarde is nog grofweg volgens de gedachten van 1950. De extra waarde gaat niet eens naar die ene arbeider (=mens) maar naar het bedrijf waar die arbeider voor werkt. En in dit soort grote bedrijven wordt de meeste “winst” via complexe constructies afgeroomd naar de enkele mens of familie die het bedrijf “in eigendom” heeft waarbij grote groepen aandeelhouders ook met een fooi naar huis worden gestuurd. De constructies zijn zo complex gemaakt dat ook accountantskantoren als KPMG door de bomen het bos niet meer zien en als ze het wel zien dan worden ze “afgekocht”.

Uiteindelijk gaat het mis, een arbeider (mens) is ook degene die de producten koopt van het bedrijf. Het bedrijf blijft met steeds meer producten zitten of gaat minder produceren De tijd dat de prijs naar NUL tendeert omdat aanbod veel groter is als (mogelijke) vraag, is tegenwoordig een utopie. (Adam Smith theorie werkt niet meer in de huidige marktverhoudingen waar “overvloed” steeds meer de tendens is).

De oplossing is om de “waarde” eerlijker te verdelen en dit betekent dat ook de andere 49 mensen meedelen in de waarde die deze ene arbeider (en in 2025 99 mensen). De enkeling die het bedrijf “in eigendom” heeft, zal zich ook moeten houden aan een “sociaal maximum” aan vermogen en inkomen.

Alleen door deze weg in te slaan, komen we in een “betere” wereld waarbij tegenstellingen tussen mensen minder gaan worden.

Nu zie je dat er – bewust of niet – een wig gedreven wordt tussen de steeds kleinere groep werkenden en de steeds grotere groep niet werkenden door het arbeidsethos dat nog afstamt van de vijftiger jaren. Dit leidt tot steeds meer sociale onrust (meer zorgkosten, meer criminaliteit, meer verwarde mensen etcetera).

In een geldloze maatschappij eerlijk delen is een mooie visie maar een haalbare (tussenstap) lijkt met het Onvoorwaardelijke Basis Inkomen (OBI).

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

50
0
We lezen graag je reactie!x