
De EU krijgt nieuwe regels voor het digitale copyright. Volgens tegenstanders is het een slag voor het vrije internet.
De aandacht gaat vooral uit naar artikel 11 en artikel 13. Het eerste regelt dat sociale mediabedrijven als Facebook en Google betalen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Artikel 13 is erg omstreden. Het gaat om een zogeheten uploadfilter. Google en YouTube moeten filmpjes die worden geüpload via hun sites, controleren op schendingen van het copyright.
Onder druk
Veel mensen vrezen dat de filters te streng worden afgesteld waardoor het vrije internet onder druk komt te staan.
Gedacht wordt dat bedrijven als Facebook en Google eerder content blokkeren uit angst voor schenden van het copyright. Dit wordt ook wel ‘overblocking’ genoemd.
“Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle content vooraf moet worden gescreend waardoor censuur kan ontstaan, en zadelt kleine bedrijven op met dure uploadfilters,” zei Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD).
Poortwachter
Kati Piri (PvdA) zei: “Algoritmen moeten niet de poortwachter van onze online content worden.”
Afgelopen weekend werd er nog gedemonstreerd tegen de nieuwe wet in Duitsland. Duizenden mensen gingen in Berlijn en andere Duitse steden de straat op.
De nieuwe regels worden zo rond 2021 van kracht.
Bekijk de video hieronder:
Haha het “copyright”, we leven in een “bad copy” van de originele wereld volgens mij.
En de Europese Unie die nazistisch geworteld is, gaat het allemaal rechtzetten!?? Gewoon belachelijk.
In Lak ‘ echt ala k’in
Was ook een doorn in het oog al die gekkies met haar complotten. En dan ook nog met beeldmateriaal en foto’s, straks waken er teveel mensen uit de hypnose!
Uit alle macht proberen ze de controle terug te krijgen (zodat er weer belasting over geheven kan worden). Zielig gewoon. Het zal ze niet gaan lukken, net zoals Piratebay nog gewoon werkt voor mensen die een klein beetje verstand van Torrents en VPN of IP verbergen hebben.
Beter zou je business modellen goed kunnen afstemmen op het Internet, dáár zou iedereen wel bij varen.
Geregeld download ik “illegaal” films, dat komt omdat ik niet kan kijken wanneer én waar ik wil bij aanbieders zoals Canal Digital en Ziggo (waar ik ook een abonnement heb). Allemaal door achterhaalde vormen van licenties en royalties berekenen.
En dat geldt voor films maar ook voor vele andere “business” op het internet. Maak het eenvoudig en handel in belang van de consument, dan krijg je pas duurzame business.
Beter zou de EU beperkingen kunnen opleggen aan reclame in allerlei content, want daar wordt de consument steeds “gekker” van.