Homepagina » Internet » De EU heeft zojuist het internet gesloopt. Dit filmpje geeft uitleg
De EU heeft zojuist het internet gesloopt. Dit filmpje geeft uitleg

De EU heeft zojuist het internet gesloopt. Dit filmpje geeft uitleg

De EU krijgt nieuwe regels voor het digitale copyright. Volgens tegenstanders is het een slag voor het vrije internet.

De aandacht gaat vooral uit naar artikel 11 en artikel 13. Het eerste regelt dat sociale mediabedrijven als Facebook en Google betalen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Artikel 13 is erg omstreden. Het gaat om een zogeheten uploadfilter. Google en YouTube moeten filmpjes die worden geüpload via hun sites, controleren op schendingen van het copyright.

Onder druk

Veel mensen vrezen dat de filters te streng worden afgesteld waardoor het vrije internet onder druk komt te staan.

Gedacht wordt dat bedrijven als Facebook en Google eerder content blokkeren uit angst voor schenden van het copyright. Dit wordt ook wel ‘overblocking’ genoemd.

“Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat alle content vooraf moet worden gescreend waardoor censuur kan ontstaan, en zadelt kleine bedrijven op met dure uploadfilters,” zei Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD).

Poortwachter

Kati Piri (PvdA) zei: “Algoritmen moeten niet de poortwachter van onze online content worden.”

Afgelopen weekend werd er nog gedemonstreerd tegen de nieuwe wet in Duitsland. Duizenden mensen gingen in Berlijn en andere Duitse steden de straat op.

De nieuwe regels worden zo rond 2021 van kracht.

Bekijk de video hieronder:

[Computing Forever]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • JanB schreef:

  Geregeld download ik “illegaal” films, dat komt omdat ik niet kan kijken wanneer én waar ik wil bij aanbieders zoals Canal Digital en Ziggo (waar ik ook een abonnement heb). Allemaal door achterhaalde vormen van licenties en royalties berekenen.

  En dat geldt voor films maar ook voor vele andere “business” op het internet. Maak het eenvoudig en handel in belang van de consument, dan krijg je pas duurzame business.

  Beter zou de EU beperkingen kunnen opleggen aan reclame in allerlei content, want daar wordt de consument steeds “gekker” van.

  16 likes
  • Rikk schreef:

   Ze proberen de oude economie te ondersteunen met dit soort stompzinnige maatregelen en er in de toekomst nog wat belasting uit te halen. En last but not least de bevolking monddood te maken, want o jee… de waarheid wordt steeds duidelijker.

   De EU heeft sowieso niets te zeggen want de opkomst is nooit groter dan circa 35% en daarmee is het democratisch gehalte ervan nihi l. Opheffen dus die Dinosaurus instituten en snel opnieuw beginnen maar dan WEL om de bevolking goed te ondersteunen.

   Maar laat de zittende macht vooral zo doorgaan, uiteindelijk zien steeds meer mensen in dat het niet in haar eigen belang is en stappen steeds meer mensen over de angst heen.

   9 likes
 • Gea Breuker schreef:

  Nou om eerlijk te zijn, aangezien het internet de samenleving ook sociaal sloopt, en het ondertussen 15% van het energieverbruik opslurpt, en het gigantisch veel leed doet aan de natuur wegens grondstoffen delving, en omdat het (vrik gemakkelijk toegangbare) dark web slavernij, kindermisbruik en zware drugshandel mogelijk maakt, ben ik niet rouwig als we weer terug zouden gaan naar die mooie tijd van voor 1990! Dus laat maar instorten grotendeels, en laat de praktische middelen overblijven zoals boekingen doen, of overheidsinlichtingen en betalingen doen, het weer en oogst en handel. De rest is narcistisch vermaak, pak een boek of, heel leuk om te doen, praat…

  9 likes
 • Jimmy schreef:

  Het is wel grappig hoe de MSN het nieuws hier omtrent publiceerde.Uiteraard geen woord in het bericht over artikel 11 en geen woord over hoe deze artikels het internet en de vrije meningsuiting aan banden legt. Natuurlijk kon het woord EERLIJK niet ontbreken, haha. War is peace, love is hate and black is white.

  https://www.hln.be/showbizz/europese-parlement-keurt-richtlijn-auteursrecht-goed-eindelijk-een-eerlijke-vergoeding-voor-massaal-gebruik~a10bdcf8

  Reageren met een link als hierboven kan in de toekomst dus niet meer dankzij artikel 11 de link-tax.
  Iedereen monddood, hoera.

  8 likes
 • Christgalactic schreef:

  Haha het “copyright”, we leven in een “bad copy” van de originele wereld volgens mij.
  En de Europese Unie die nazistisch geworteld is, gaat het allemaal rechtzetten!?? Gewoon belachelijk.

  In Lak ‘ echt ala k’in

  7 likes
 • Rikk schreef:

  Uit alle macht proberen ze de controle terug te krijgen (zodat er weer belasting over geheven kan worden). Zielig gewoon. Het zal ze niet gaan lukken, net zoals Piratebay nog gewoon werkt voor mensen die een klein beetje verstand van Torrents en VPN of IP verbergen hebben.

  Beter zou je business modellen goed kunnen afstemmen op het Internet, dáár zou iedereen wel bij varen.

  7 likes
 • hoop schreef:

  Was ook een doorn in het oog al die gekkies met haar complotten. En dan ook nog met beeldmateriaal en foto’s, straks waken er teveel mensen uit de hypnose!

  6 likes
 • Matt schreef:

  Bekijk het ook eens van de andere kant. Ik ben kunstschilder en ik vind het niet leuk als er foto’s van mijn werk rondslingeren zonder mij wat gevraagd te hebben. Maar ik maak ook cartoons en ik vind het belangrijk dat iedereen die mag zien, daarom heb ik een disclaimer op mijn homepage staan waarin ik het copy-recht van de cartoons volledig vrij geef, dus iedereen mag er mee doen wat ie wil, behalve mijn handtekening verwijderen.
  Dus mijn advies aan iedereen die iets creëert: zet er bij of het wel of niet onder copy-recht valt, op die manier ben je die aanstaande wet voor. Het gaat even niet om het geld maar om het principe.
  Als bijvoorbeeld een journalist voor een internet krant een artikel schrijft en hij wil er geld voor krijgen, naast zijn salaris, dus via zijn site kan hij dat altijd proberen, maar of er veel mensen zijn die zijn artikel zullen lezen is een andere vraag, dus wil hij ‘gehoord’ worde dan maakt hij zijn schrijfsel vrij van copy-recht. Als de hele krant achter een betaal muur zit moeten ze maar afwachten hoeveel inkomsten ze daar uit krijgen.
  Het is in werkelijkheid allemaal veel ingewikkelder dan dit kleine stukje van mij, maar alle kleine beetjes helpen.
  Dit stuk is ook vrij van ©

  4 likes
  • Delilah schreef:

   Dan zet je toch gewoon je naam boven je werk online of anders deel je niets! Nog beter dan weet je zeker dat niemand jouw bijzondere werken zal meenemen.

   1 likes
 • ster schreef:

  Jammer dat het filmpje in het engels is

  2 likes
 • Kalki schreef:

  Binnen de Almachtige is alles oneindig vrij en gratis, dit EU-internet_beleid is echter des duivels; commerciele censuur en uitbuiting en welke nog erger is dan een atoombom.

  0 likes
 • Trigger schreef:

  Mens, wat haat ik de EU en al de rest van het gespuis dat alles van onze cultuur kapot wil…

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronavaccin

  Meer problemen met coronavaccin AstraZeneca: tweede proefpersoon ziek

  Tijdens testen met het coronavaccin van AstraZeneca ...

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  >