Homepagina » Financieel » “Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de grote banken voorop stellen”
"Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de grote banken voorop stellen"

“Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de grote banken voorop stellen”

Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de financiële sector voorop stellen. Dat zegt de Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis. Met zijn beweging DiEM25 pleit hij voor meer transparantie in de Europese instellingen.

In Brussel lopen meer dan 30.000 lobbyisten rond. Die beïnvloeden volgens The Guardian 75 procent van de wetgeving. DiEM25 wil dat er een verplicht register komt zodat contactmomenten met politici inzichtelijk worden voor iedereen.

Varoufakis zag hoe de noodleningen aan Griekenland verdwenen in de zwarte gaten van Europese banken, in plaats van geïnvesteerd werden in de Griekse economie. Zijn er leden van de Europese Commissie, de regering van Europa, die eerder voor een grote bank hebben gewerkt?

Goldman Sachs

De Portugees Carlos Moedas, de Europees Commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, werkte eerder voor de investeringsbank Goldman Sachs, die bekend staat om zijn genadeloze winstethos. De bank wordt ook wel The Vampire Squid genoemd. Daarna werkte hij enkele jaren voor Deutsche Bank en vastgoedbank Eurohypo.

Ook president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi, oud-voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier van Italië Romano Prodi, ex-premier van Griekenland Loukas Papadimos en ex-vicepresident van de ECB Mario Monti werkten voor Goldman Sachs.

De Est Andrus Ansip, Commissaris voor het creëren van een interne digitale markt, was lid van de raad van commissarissen van de Volksbank van de stad Tartu. Hij werkte ook enige tijd als vicevoorzitter van de North Estonian Bank.

‘Europa zal democratiseren, of desintegreren’

De Let Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor de euro en sociale dialoog, was van 2001 tot 2002 hoofdeconoom van de Centrale Bank van Letland. Tegelijkertijd voerde hij het monetaire beleid van de overheid uit.

De Bulgaarse Kristalina Georgieva, Europees Commissaris voor de begroting en personeelszaken, ging in 1993 aan de slag bij de Wereldbank. In 2008 werd ze vicepresident van deze bank.

In Europa wordt alleen het Europees Parlement, dat verder geen agenderende functie heeft, direct gekozen door het volk. Volgens Varoufakis staat de EU op het punt te desintegreren. Europese burgers voelen zich niet Europees. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het ondoorzichtelijke, technocratische karakter van de unie. “Europa zal democratiseren, of desintegreren,” aldus Varoufakis.

Kijk de uitzending ‘Volk, macht en Varoufakis’ hieronder terug:

[VPRO]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
4 jaren geleden

dat is van alle tijden. vroeger was je een ‘rode rakker’ als je zoiets zei

Ph
Ph
4 jaren geleden

Niets nieuws onder de zon, ben al jaren aan het zeggen dat het bedrijven/banken politiek is, van burger politiek is allang geen sprake meer……maar al die jaren loop ik ook keer op keer tegen een muur op, mensen zijn blind, dom, naïef!!

Ph
Ph
4 jaren geleden

Greenpeace onthult geheime documenten over “macht van grote bedrijven”

Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. “Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet”, meldt de milieuorganisatie zondag.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160501_02268108

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

We leven dan ook in een demon-cratie dan ipv. democratie; alleen de Christus van de Nieuwe Tijd kan deze demonen, die zich technocratische politici en bankiers noemen, verslaan.

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

Tja en hoe verloopt technisch beleid? Via technische producten zoals pc, data enz. Beleid wat je niet kunt zien. Al tig keer uitgelegd, dat technologie ons overneemt. Dus wil je het weer in eigen hand hebben, dan moet dit eerst weg. En bestaande banken/verdragen. Daarna kun je met eigen ruilmiddel proberen iets weer op te bouwen.
Wat er nu gebeurt in de EU, gebeurt overal op de wereld. Overal trekt het systeem alles leeg. Men vreet elkaar op, totdat er niks meer overblijft voor gewone man. Ultra liberalisme. Ieder voor zich en tegelijkertijd alles onder controle via technologie.
Wil je iets snappen van het financieel systeem: kijk eens naar de beurzen. Wie zijn de eigenaren? Welke bedrijven vallen daar onder. Hoe neemt men elkaar over en stoot men slechte bedrijven af. Als je bv. in de grafische sector/media zit, dan blijkt al dat er veel van die bedrijven onder dezelfde groep valt. En zo gaat het vrijwel met alle sectoren. De investments/lobby groepen werken gewoon samen met grootaandeelhouders. De Lobby groep is geen los staand iets. Het is een onderdeel/bedenksel/afslankmiddel van het NWO systeem.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
Reactie op  Elise49
4 jaren geleden

Bij technocratisch denken en handelen werkt alles volgens modellen.
Zoals we dat leren op school.
Wanneer je op een bepaald punt iets verandert, is met een grote waarschijnlijkheid te voorspellen welke invloed dat elders heeft.
De maakbare wereld dus waarin de Brusselse bestuurders graag vertoeven.
Dat de werkelijkheid iets complexer is, blijkt bijvoorbeeld uit het prestaties van de ECB.
Kijk bijvoorbeeld ook naar de prestaties in de geneeskunde.
Geef het toeval een kans, zou ik zo zeggen.

Eelke Piers
Eelke Piers
4 jaren geleden

Lobbyisten zijn mensen met veel geld en materieel andere mensen bv EU parlementsleden omkopen. Deze parlementsleden hebben het geld hard nodig omdat hun uitkering zo laag is dat de zelfs geen belasting hoeven te betalen en ook met hun verdere bijstandsvergoedingen geen redelijk bestaan hebben.
Deze lobbyisten zijn dus gewoon criminelen die misbruik maken van de positie van de EU parlementariërs

Berenbotje
Berenbotje
4 jaren geleden

Het zijn de regeringen geweest die jarenlang mensen hebben gestimuleerd om te lenen en schulden te maken. Wie schulden had, werd gematst en wie zuinig was en spaarde, werd belast. Immers, mensen met schulden kun je naar je pijpen laten dansen.

Richard
Richard
4 jaren geleden

Rücktritt der dt. Bundeskanzlerin Dr. Angela Merkel und sofortige Neuwahl der Bundesregierung
Deze petitie is al door velen in Europa getekend.
Iemand zin?
Ook al is het alleen maar om haar een hak te zetten?
https://www.change.org/p/wir-fordern-den-r%C3%BCcktritt-der-bundeskanzlerin-dr-a-merkel-und-sofortige-neuwahl-der-bundesregierung-resignation-of-the-german-chancellor-dr-a-merkel-and-immediate-reelection-of-the-german-government

x

Check Also

pfizer

Gehackte e-mails: coronaprik Pfizer goedgekeurd ondanks ‘problemen’

Er zijn documenten over het coronavaccin van ...

hertzberger

Rosanne Hertzberger beweert dat Van Haga liegt over lockdowns: kijk en oordeel zelf

Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger pleitte in ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x