Financieel

“Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de grote banken voorop stellen”

Help mee door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Europa wordt bestuurd door technocratische politici die het belang van de financiële sector voorop stellen. Dat zegt de Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis. Met zijn beweging DiEM25 pleit hij voor meer transparantie in de Europese instellingen.

In Brussel lopen meer dan 30.000 lobbyisten rond. Die beïnvloeden volgens The Guardian 75 procent van de wetgeving. DiEM25 wil dat er een verplicht register komt zodat contactmomenten met politici inzichtelijk worden voor iedereen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Varoufakis zag hoe de noodleningen aan Griekenland verdwenen in de zwarte gaten van Europese banken, in plaats van geïnvesteerd werden in de Griekse economie. Zijn er leden van de Europese Commissie, de regering van Europa, die eerder voor een grote bank hebben gewerkt?

Goldman Sachs

De Portugees Carlos Moedas, de Europees Commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, werkte eerder voor de investeringsbank Goldman Sachs, die bekend staat om zijn genadeloze winstethos. De bank wordt ook wel The Vampire Squid genoemd. Daarna werkte hij enkele jaren voor Deutsche Bank en vastgoedbank Eurohypo.

Ook president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi, oud-voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier van Italië Romano Prodi, ex-premier van Griekenland Loukas Papadimos en ex-vicepresident van de ECB Mario Monti werkten voor Goldman Sachs.

De Est Andrus Ansip, Commissaris voor het creëren van een interne digitale markt, was lid van de raad van commissarissen van de Volksbank van de stad Tartu. Hij werkte ook enige tijd als vicevoorzitter van de North Estonian Bank.

‘Europa zal democratiseren, of desintegreren’

De Let Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor de euro en sociale dialoog, was van 2001 tot 2002 hoofdeconoom van de Centrale Bank van Letland. Tegelijkertijd voerde hij het monetaire beleid van de overheid uit.

De Bulgaarse Kristalina Georgieva, Europees Commissaris voor de begroting en personeelszaken, ging in 1993 aan de slag bij de Wereldbank. In 2008 werd ze vicepresident van deze bank.

In Europa wordt alleen het Europees Parlement, dat verder geen agenderende functie heeft, direct gekozen door het volk. Volgens Varoufakis staat de EU op het punt te desintegreren. Europese burgers voelen zich niet Europees. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het ondoorzichtelijke, technocratische karakter van de unie. “Europa zal democratiseren, of desintegreren,” aldus Varoufakis.

Kijk de uitzending ‘Volk, macht en Varoufakis’ hieronder terug:

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
8 jaren geleden

dat is van alle tijden. vroeger was je een ‘rode rakker’ als je zoiets zei

Ph
Ph
8 jaren geleden

Niets nieuws onder de zon, ben al jaren aan het zeggen dat het bedrijven/banken politiek is, van burger politiek is allang geen sprake meer……maar al die jaren loop ik ook keer op keer tegen een muur op, mensen zijn blind, dom, naïef!!

Ph
Ph
8 jaren geleden

Greenpeace onthult geheime documenten over “macht van grote bedrijven”

Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. “Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet”, meldt de milieuorganisatie zondag.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160501_02268108

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

We leven dan ook in een demon-cratie dan ipv. democratie; alleen de Christus van de Nieuwe Tijd kan deze demonen, die zich technocratische politici en bankiers noemen, verslaan.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x