Buitenland

Ex-NAVO-analist schetst totaal ander beeld van oorlog in Oekraïne dan we gewend zijn

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!

De gepensioneerde Zwitserse kolonel Jacques Baud heeft een lijvig artikel geschreven waarin hij een totaal ander beeld van de oorlog in Oekraïne schetst dan we gewend zijn. De voormalig NAVO-analist hielp Oekraïne jarenlang bij de opbouw van het leger.

Baud merkt op dat de zogenaamde door Rusland gesteunde separatisten in Donbass de afgelopen acht jaar op geen enkele manier zijn gesteund door Rusland. Na de staatsgreep in 2014 werd het Russisch sprekende deel van de bevolking aangevallen door Oekraïense nationalisten. In steden als Odessa, Marioepol, Loehansk en Donetsk werden slachtingen aangericht door deze nationalisten. Sindsdien woedt er een burgeroorlog in het land.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Baud werkte in 2014 als legeranalist voor de NAVO, toen zijn team tot de ontdekking kwam dat de wapens van de rebellen niet werden geleverd door Rusland, maar door Russisch sprekende overlopers uit de Oekraïense krijgsmacht.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Hoe wist hij dit?

Er was sprake van massale leegloop, waarna Baud moest helpen om het imago van het Oekraïense leger weer op te vijzelen. Dat bleek een lang en moeizaam proces. Er ontstonden ondertussen ultrarechtse paramilitaire milities waar we al zoveel over hebben gehoord, waaronder het Azovbataljon.

In 2020 bestond het Oekraïense leger voor 40 procent uit deze milities, weet Baud. Hij omschrijft de leden als wrede fanatiekelingen. Ze werden gefinancierd, getraind en bewapend door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk. Israël uitte grote zorgen over de groeperingen aangezien ze zeer antisemitisch zijn.

Baud wijst er verder op dat president Zelenski vorig jaar aankondigde dat hij voornemens was om de Krim in te nemen. Hij stuurde zijn troepen richting het zuiden. In februari begon het Oekraïense leger Donbass op grote schaal te bombarderen.

De oud-kolonel schrijft dat de Amerikaanse president Biden op 17 februari aankondigde dat Rusland Oekraïne binnen enkele dagen zou aanvallen. Hoe wist hij dit? Sinds 16 februari werd de burgerbevolking van Donbass massaal gebombardeerd door het Oekraïense leger. De Europese Unie, media, NAVO en westerse overheden hielden de kaken stijf op elkaar.

Drie redenen

Het lijkt erop dat de Europese Unie en westerse landen bewust niks hebben gezegd over de massaslachting in Donbass omdat ze wisten dat dit een Russische invasie zou uitlokken, aldus de ex-NAVO-analist.

Hij schrijft ook dat in januari in Donbass saboteurs met westerse apparatuur zijn gesnapt die Pools spraken. Ze zouden incidenten met chemische stoffen willen veroorzaken in Gorlovka. Baud zegt dat Biden wist dat de massale bombardementen en daden van sabotage zouden leiden tot een Russische inval.

Er zijn volgens hem drie redenen voor deze oorlog: de uitbreiding van de NAVO, weigering van het Westen om de Minsk-akkoorden te implementeren en de grootscheepse aanvallen op de burgerbevolking van Donbass in de afgelopen acht jaar.

4 206 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaco
Jaco
1 jaar geleden

En nou stoppen met dat oekrainegelul. Het gaat ons niks aan. Opzoute met die ellendig bemoeizucht.

Badbone
Badbone
1 jaar geleden

niks wat ik al niet wist

psa
psa
1 jaar geleden

Klop, onze Oekraïnense schoondochter zegt dat ook.
NOS geeft vals nieuws, zo we gewend zijn.

Frans Peeters
Frans Peeters
1 jaar geleden

Hoe kan het dat onze EU leiders dit niet zouden weten en wapens naar die smeerlappen sturen. Heb lang getwijfeld over de overwinning en bevrijding van VS in WOII maar nu word het duidelijker, toen hebben de VS ook de nazi’s gesteund om met Oeqraine tegen de Russen te vechten, hebben in 1944 hun kar gekeerd op het laatste moment komen aandraven als helden, toen Hitler in Berlijn al was gesneuveld door de Russen

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x