Homepagina » Binnenland » Hitler was links, onthult Zwitsers weekblad. Wat betekent dit?
hitler
Foto: Bundesarchiv, Bild 183-S38324 / CC-BY-SA 3.0

Hitler was links, onthult Zwitsers weekblad. Wat betekent dit?

Leiders van rechtse partijen worden in het Westen nogal eens vergeleken met Hitler. Denk daarbij bijvoorbeeld aan FvD-voorman Thierry Baudet of PVV-leider Geert Wilders. Rechts wordt door links vaak beschuldigd van fascisme. Klopt dit wel?

Honderd jaar geleden is in München de NSDAP opgericht. De partij was anti-kapitalistisch, sociaal-revolutionair en anti-Joods.

Uit een analyse van het partijprogram blijkt dat Hitler links was, schrijft het Zwitserse weekblad Die Weltwoche.

Vanaf links

De oprichters van wat later de NSDAP zou worden, waren afkomstig uit de linkse arbeidersbeweging.

Anton Drexler, een slotenmaker, richtte de Vrije Arbeidsvereniging voor de Goede Vrede op om Duitse arbeiders te werven voor het Duitse leger.

Gottfried Feder, de economische goeroe achter de NSDAP, legde later uit dat hij zich ‘vanaf links’ bij de Duitse Arbeiderspartij – de voorloper van de NSDAP – had gevoegd.

Zij combineerden nationalisme en socialisme in hun program om de arbeidersklasse aan zich te binden.

Hitler was links

De partij behaalde bij de verkiezingen van 1932 maar liefst 37,3 procent van de stemmen en mocht zich vanaf dat moment de grootste noemen.

Vanuit het oogpunt van de welgestelde burgerij bekeken, was Hitler links, zo schreef de bekende Duitse publicist Sebastian Haffner.

Adolf Hitler greep in januari 1933 de macht.

Verschilt nauwelijks

Het klimaatbeleid dat in Nederland vooral door D66 en GroenLinks wordt opgedrongen aan de bevolking, verschilt volgens schrijver Rupert Darwall nauwelijks van wat de nazi’s in de jaren dertig aan het doen waren.

Zij vormden de eerste politieke partij ter wereld die pleitte voor windenergie, schrijft hij in zijn boek ‘Green Tyranny’.

[Weltwoche]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
M17
M17
8 maanden geleden

Les extrêmes se touchent.
We zijn op een punt, dat we neo-liberaal kapitalisme in EU en VS, oligarchieën op zijn Russisch, Chinees, Zuid-Amerikaans en Afrikaans zien voor wat ze werkelijk zijn : communistische dictaturen.
(Communisme is staatskapitalisme, een kleine kliek gangsters die iedereen in slavernij houden.)

De enige redding is een anarchistische revolutie; een verantwoordelijke overname van het bestuur door “goede huisvaders” (huismoeders vanzelfsprekend inclusief).

We zijn tot een punt gekomen van “vluchten kan niet meer”. Waar naartoe ? De enige optie is een totale oorlog – geweldig maar geweldloos dank zij massale solidariteit – tegen de gevestigde macht en een volledige hernieuwing van de menselijke relaties, in harmonie met ons menselijk bovenbewustzijn, de geest die iedereen verenigt, de echte Christus. (Weg met de satanische bijbel en afgeleiden.)

IJsland heeft het ons voorgedaan in 2009. Het is heel realistisch.

Dit is enig alternatief voor de vernietiging van de mensheid – de geplande Endlösung.

IIS
IIS
Reactie op  M17
8 maanden geleden

@M17

Goed verhaal, maar is uiteindelijk nog te veel denken in door de machthebbers fout aangeleverde ideeën en denkwijzes. Welke bullshit stromingen of ideologieën je ook neemt, inclusief de religies: het zijn alles sturende organisties en instrumenten van de werkelijke maffia/gangster machten die aan ons trekken en duwen en de dood indrijven als uitgemolken slaven.

Weg met hokjes en labels en vooral slavernij en richting vrij, zelfstandig en onafhankelijk denken.

ChiXiStigma
ChiXiStigma
Reactie op  M17
8 maanden geleden

Wie bepaald dan wat een “goede huisvader” is.
Jij? of Ik?
Vreselijk, alleen al dat Christus er weer bij gehaald moet worden, neigt weer naar onderdrukking.

René
René
Reactie op  M17
8 maanden geleden

Klinkt goed. Maar de Mens blijft de Mens wat voor groepsetiketten je ook gebruikt. Een volledig vrije samenleving waar iedereen ‘met elkaar speelt’ en niet veroordeelt is een Utopie.
Als je een Utopie najaagt, wordt je alleen maar ongelukkig.

anargie
anargie
Reactie op  M17
8 maanden geleden

O vergeet ook niet de vrijmetselarij te ontbinden!

Harry
Harry
8 maanden geleden

Er is een trouw journalist geweest die aan het eind van zijn leven hierover een boek schreef https://www.trouw.nl/cs-bc33f198
Citaat
J.A.A. van Doorn heeft deze vraag in een briljant boek, ’Duits Socialisme’, tegen het licht gehouden en zijn antwoord is ja: het nationaal-socialisme was een vorm van socialisme. En, voor de rest van de wereld, helaas het enige dat bij de meeste Duitsers aansloeg.

Van Doorns bewijsvoering en conclusies zijn overtuigend. De nazi’s waren geen reactionairen die de oude standenmaatschappij van vóór de Eerste Wereldoorlog wilde herstellen. Ze waren revolutionairen met een revolutionair project.

Einde citaat

Als je het verkiezingsprogramma leest dan schreeuw je bijna de volgende slogan: NU SP!!

Ze wilden grote volksverzekeringen. Joop De Uyl was in zijn Duitse tijd een groot bewonderaar en schreef ook het opstel Dansen om de fuhrer. De slogan: Iedere arbeider een auto, van de NSDAP zou ook in de verkiezingsprogramma van Den Uyl verschijnen.

Exegese
Exegese
Reactie op  Harry
8 maanden geleden

Precies zoals @M17 schreef, Communisme en het hele linkse geneuzel is feitelijk niets meer dan staatskapitalisme, een kleine groep criminelen bestieren de rest die als slaven hen moeten dienen . De SP is van origine een communistische partij en de rest streeft hier overduidelijk ook naar. Hoe komen we in vredesnaam voor goed van dat drammerige gespuis af ?

Kees Vermeer
Kees Vermeer
8 maanden geleden

Nationaal-SOCIALISME.

H.J.
H.J.
8 maanden geleden

Natuurlijk was hij Links.
De kogel voor Fortuyn kwam ook van Links.
Demoniseren komt ook van Links.
Links maakt meer kapot dan je lief is.

Willem
Willem
Reactie op  H.J.
8 maanden geleden

Ik ben ook links, moest op de lagere school al een speciale kroontjespen hebben om met links te kunnen schrijven 🙂 Maar als je links en rechts weg laat blijven er heel vervelende lieden tegenover mensen met gezond verstand over, totdat die weer aan de macht komen dan worden ze ook weer heel vervelend want mensen kunnen elkander niet de goede kant op “sturen” dat werkt nu eenmaal niet.

René
René
Reactie op  Willem
8 maanden geleden

inderdaad Willem, De Mens blijft De Mens met al z’n eigenschappen. Of je er nu een etiket links of rechts opplakt, een geografische locatie of wat dan ook.
Zolang de menselijke eigenschappen niet veranderen, blijft ieder systeem wat je bedenkt gebrekkig.

IIS
IIS
8 maanden geleden

De nazi’s werden na de oorlog in één of andere verzonnen rechtse hoek geplaatst en hebben de politieke partijen daarna zichzelf in een linkse hoek geplaatst. De wetten, regels, ideeën of ideologie die men volgde waren echter van hetzelfde kaliber als die van de nazi’s. Tot op heden probeert de politiek nog steeds mensen en politici die zich van deze linkse dictatuur en onderdrukking willen bevrijden te plaatsen in de zogenaamde nazi rechtse hoek om zo zichzelf te kunnen profileren als sociaal, hulpvaardig voor de zogeheten onderdrukten of zuiver en menslievend. Ooit zullen binnen deze linkse partijen er mensen zijn geweest die dit nastreefden, maar uiteindelijk waren ook deze mensen niets anders dan goedgelovigen en gebruiksvoorwerpen van de macht.

Links en rechts zijn compleet overbodige en onzinnige stromingen en geconditioneerde denkwijzes en kan men zich beter richten op de stromingen van vrijheid en vrijdenken. Het libertarisme zou daarbij een goede dienst kunnen bewijzen, hoewel daar ook oneffenheden zijn die moeten worden beslecht. Ook het libertarisme is namelijk besmet door slinkse mollen die het van binnenuit proberen te saboteren door zichzelf libertariërs of vrijdenkers te noemen, maar in wezen niets anders zijn dan saboteurs en provocateurs.

Hoe dan ook, men zou zich kunnen bevrijden van het links-rechts juk en kunnen richten op het weldenkende en rationele -vrije- verstand en leven..

Marcus1968
Marcus1968
8 maanden geleden

Aan de wieg van de Deutsche Arbeiterpartei, stond de Thule-Gesellschaft. Nazikopstukken zoals Rudolf Hess, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg vonden in deze loge heel wat inspiratie.

De term Thule is ontleend aan het uit de oudheid bekende Ultima Thule, het uiterste Noorden, verwijzend naar de noordpoolcirkel waar de zgn. hyperboreaanse volkeren woonden. Zo’n 1500 Duitsers waren uiteindelijk lid van het Thule-Gesellschaft. De organisatie zelf was geformeerd als een vrijmetselaarsloge[1] en dankzij het aanzienlijke kapitaal van Sebottendorf kon men vergaderen in het prestigieuze hotel Vier Jahreszeiten in München. Als embleem koos het genootschap het hakenkruis (swastika). …

Lees verder op: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Thule-Gesellschaft

Maar links of rechts, toen èn nu; De grote bedrijven nemen als kankergezwellen hun plek in, in de politieke partijen. En er verandert helemaal niets.

Met het geld van de rijke industriëlen kon de NSDAP de SA in uniformen steken, massabijeenkomsten organiseren, enz.

Bekend is ook, dat niet alleen Duitse multinationals; Maar ook Amerikaanse multinationals goud geld verdienden aan de handelsrelaties met de nazi’s, via de neutrale landen Zwitserland en Spanje.
Voorbeelden: General Motors, Standard Oil (nu Exxon Mobile), Ford, ITT, IBM, grote banken, en enz.

Goed boek: De mythe van de goede oorlog. Amerika en de tweede Wereldoorlog (Amerika en de Tweede Wereldoorlog) Jacques R. Pauwels

Eelke Piers
Eelke Piers
8 maanden geleden

Het Nationaal Socialisme heeft in Duitsland, ongeveer 30 jaar eerder dan Nederland, de AOW ingevoerd.
Drees wilde dat in 1945 ook maar mocht niet want de Duitsers waren de stouters en dus moest Nederland wachten tot 1957 en het moest wel het Britse model zijn want het mocht niet Duits ruiken.
Ik weet nog hoe mijn grootouders van de “bedeling”leefden

Axel M.
Axel M.
8 maanden geleden

Zoals ik bij een vorig artikel over de D(6)66 al schreef, waar sommige wel vreemd van op hebben gekeken, is dat
communisme, socialisme en fascisme drie verschillende woorden zijn voor dezelfde betekenis, dezelfde uitkomst ; een heerschappij onder één heerser oftewel een dictatuur.

zoek de overeen komsten alleen maar eens in een woordenboek op en je zult zien…….

Axel M.

Eenpo Ging
Eenpo Ging
8 maanden geleden

Links, rechts, is de nieuwe manier om mensen in te delen (identiteit).
En daar door is het nu al weer oorlog.

De grote ziekte is niet corona, maar identiteit.
Laat mij het proberen uit te leggen…
We hebben allemaal gedachten in ons hooft en die gedachten zijn elektrische stroompjes in onze hersenen.

De ziekte is, dat wij die gedachten voor onszelf zijn gaan aanzien.

Die gedachten in ons hooft, zijn niet van onszelf, zij zijn een product van de cultuur waar je ingeboren wordt, de opvoeding van je ouders en
een collectief veld, dat al duizenden jaren oud is en door ons allemaal in stand gehouden word.

De huidige mens is een ontwerp van een oude beschaving, die ons (de mens) als slaaf ontworpen heeft.

Wij zijn allemaal een slaaf van onze gedachten, sterker nog…

Het denken is voor de mens de allergrootste religie, want wij geloven heilig in onze gedachten.
wij zijn daardoor diep in slaap. En houden zo de gevangenis in stand.

En in die gevangenis /slaap, dromen wij dat we rechts zijn, links, moeder, vader, kind, werkgever, werknemer Ect Ect.

Wij dromen dat wij iemand zijn.

De realitijd is heel anders, wij zijn een heel verfijnd wezen, dat veel subtieler is dan de gedachten die we ervaren.

Het is binnen deze slaap droomtoestand of gevangenis (waar we allemaal inzitten) heel moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te leggen wie we werkelijk zijn of hoe de realitijd er uitziend.
Want wij zijn geneigd, dit met ons begrips-vermogen te willen beseffen en dat is de grootste onmogelijkheid die er is.

Karel
Karel
8 maanden geleden

Die Femke Halsema is de Leni von Riefenstahl van deze tijd, met haar fascistische deug kliek er bij…

anargie
anargie
Reactie op  Karel
8 maanden geleden

Wat een onzin. Zij is eerder de Rosa Luxemburg van deze tijd. of aanhanger van de Frankfurter Schule!

x

Check Also

baudet

Heeft Thierry Baudet juist een slimme zet gedaan?

Een tijdlang ageerde Thierry Baudet namens zijn ...

minister

Coronaminister De Jonge ‘heeft debiele en feitenvrije waanideeën’

PVV-leider Geert Wilders zei woensdag tijdens het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x