Kruidenvrouw

Kruid van de maand december: Citroenmelisse

Help anderen door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ccitroenmelisseitroenmelisse

De officiële naam voor dit kruid is de ‘Melissa officinalis’. Melissa komt van de Griekse en Latijnse woorden meli en mel wat honing betekent.

Bij alle kruidenmensen uit vroegere tijden wordt vermeld dat dit kruid het hart vrolijk maakt. Zo maakte de kloosterorde de Karmelieten uit Parijs in de 17 de eeuw van de melisse Karmelietenwater, oftewel de Eau de Melisse. Een opwekkend drankje voor vele mensen in moeilijke perioden van hun leven. Ook Paracelsus noemde deze drank een levenselixer en krachtgever.

Citroenmelisse is een onopvallende plant. Je ziet haar bijna niet bloeien, omdat de kleine, naar citroen geurende, bloemetjes verscholen zijn in de bladoksels. Het blad is prachtig groen. De plant stelt weinig eisen aan de grond, zij wil overal groeien.

Citroenmelisse heeft invloed op het hart en daar ligt de grote kracht van de plant. Via het hart weet dit kruid het autonome zenuwstelsel te bereiken. Dit zenuwstelsel wordt ook wel het onwillekeurige zenuwstelsel genoemd. Het heeft geen boodschap aan onze wil, maar is gevoelig voor onze emoties. Het hart heeft nauw contact met dit stelsel en ondersteunt deze zenuwwerking.

Balans tussen energie en ontspanning

Binnen dit zenuwstelsel zijn er twee systemen die tegenover elkaar staan, maar ook met elkaar samenwerken. Het zijn het sympathische en het parasympatische gedeelte. Het sympathische deel activeert het lichaam en geeft het kracht en energie. De andere zenuwwerking, het parasympatische deel, dwingt ons tot rust en ontspanning.

Je kunt het vergelijken met het gaspedaal en de rem. Er moet een evenwicht zijn tussen deze twee systemen wil het autonome zenuwstelsel goed functioneren. Zenuwcellen bevinden zich in alle organen. Als de balans van deze zenuwwerking zoek is, voelen wij onverklaarbare pijn. Vaak zijn wij ook gestrest en slapen slecht.

Er zijn vele zenuwkruiden. Bij valeriaan denk ik aan de extra kracht. Je hebt het even nodig voor examen of een andere zware opgave. Bij sint-janskruid denk ik aan het vitaliseren van de zenuwen, de pieken weghalen van zowel het euforische als het depressieve gevoel. Bij citroenmelisse denk ik aan het levensritme, wat verstoort is: rust en arbeid. De plant heeft nog meer te vertellen maar last nu een pauze in. Een andere keer meer over dit kruid.

Hoe te gebruiken?

Tinctuur: het blad gebruiken voor de bloei.

Thee : het blad, vers of gedroogd.

Recept voor citroenmelissethee

Vul een theekan met een handje melisseblaadjes. Laat het gekookte water even afkoelen. Vul de theepot met het gekookte water. Deksel op de pot doen. Laat de thee minstens tien minuten trekken. Drink zo nodig drie keer per dag een beker.

Dit is ook een fijne thee voor kinderen die moeilijk in slaap komen.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.