
De organisaties die opkomen voor belangen van zieke patiƫnten worden soms voor een groot gedeelte gefinancierd door de farmaceutische industrie.
De patiënt wordt hier vaak niet over geïnformeerd en dat is een kwalijke zaak, aldus deskundigen in RTL Nieuws.
Uit onderzoek naar de bedragen die naar patiƫntenorganisaties gaan blijkt dat de 15 grootste farmaceutische bedrijven in 2010 voor 1,7 miljoen euro in de patiƫntenclubs hebben gestoken.
Afhankelijkheid van medicijnfabrikanten
Zo wordt het Longkankerinformatiecentrum bijna totaal (96%) gesponsord door de dubieuze geldschieters. De grootste bedragen gaan naar het Astmafonds (⬠256.900), de Diabetesvereniging (⬠178.391) en het Nationaal MS Fonds (⬠129.000).
De top 5 grootste sponsoren in 2010 is als volgt: Sanofi (⬠315.000), Pfizer (⬠228.801), AstraZeneca (Goldman Sachs, ⬠184.029), GSK (James Murdoch, ⬠141.287) en Novartis (⬠134.150).
Tot de top 3 grootste ontvangers in 2010 in percentage van het totale budget behoren naast het Longkankerinformatiecentrum (96%) de Stichting Anoikis Beheer (71%) en de Osteoporose Vereniging (30%).
Zo komt van het sponsorgeld bijvoorbeeld iemand van de grote farmaceut Baxter bij de hemofilievereniging NVHP te werken die advies uitbrengt āover hoe de vereniging voor de toekomst weer gezond en veerkrachtig kan wordenā.
Vraagtekens
Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik noemt dit soort sponsoring in natura ādubieusā. Dit zien we vaker gebeuren en daar stellen we wel wat vraagtekens bij, voegt hij toe.
Hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum schrikt van de grote bedragen die de farmaceuten naar patiĆ«ntenorganisaties sluizen. āWat daar mis aan is, is dat patiĆ«ntenverenigingen het belang van de patiĆ«nt verdedigen en door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is,ā legt hij uit.
Bron en overzichten: RTL.nl
Gerelateerd: Probeert de farma-industrie ons allemaal ziek te verklaren?