Gezondheid

Farma-industrie steekt veel geld in patientenclubs

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De organisaties die opkomen voor belangen van zieke patiënten worden soms voor een groot gedeelte gefinancierd door de farmaceutische industrie.

De patiënt wordt hier vaak niet over geïnformeerd en dat is een kwalijke zaak, aldus deskundigen in RTL Nieuws.

Uit onderzoek naar de bedragen die naar patiëntenorganisaties gaan blijkt dat de 15 grootste farmaceutische bedrijven in 2010 voor 1,7 miljoen euro in de patiëntenclubs hebben gestoken.

Afhankelijkheid van medicijnfabrikanten

Zo wordt het Longkankerinformatiecentrum bijna totaal (96%) gesponsord door de dubieuze geldschieters. De grootste bedragen gaan naar het Astmafonds (€ 256.900), de Diabetesvereniging (€ 178.391) en het Nationaal MS Fonds (€ 129.000).

De top 5 grootste sponsoren in 2010 is als volgt: Sanofi (€ 315.000), Pfizer (€ 228.801), AstraZeneca (Goldman Sachs, € 184.029), GSK (James Murdoch, € 141.287) en Novartis (€ 134.150).

Tot de top 3 grootste ontvangers in 2010 in percentage van het totale budget behoren naast het Longkankerinformatiecentrum (96%) de Stichting Anoikis Beheer (71%) en de Osteoporose Vereniging (30%).

Zo komt van het sponsorgeld bijvoorbeeld iemand van de grote farmaceut Baxter bij de hemofilievereniging NVHP te werken die advies uitbrengt ‘over hoe de vereniging voor de toekomst weer gezond en veerkrachtig kan worden’.

Vraagtekens

Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik noemt dit soort sponsoring in natura ‘dubieus’. Dit zien we vaker gebeuren en daar stellen we wel wat vraagtekens bij, voegt hij toe.

Hoogleraar Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum schrikt van de grote bedragen die de farmaceuten naar patiëntenorganisaties sluizen. “Wat daar mis aan is, is dat patiëntenverenigingen het belang van de patiënt verdedigen en door dit soort sponsoring zou het beeld kunnen ontstaan dat dat niet zo is,” legt hij uit.

Bron en overzichten: RTL.nl

Gerelateerd: Probeert de farma-industrie ons allemaal ziek te verklaren?

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x