Gezondheid

Farmaceutische industrie betaalt artsen tot wel 38.000 euro per jaar om bepaalde medicijnen voor te schrijven

Help ons door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De farmaceutische industrie betaalt artsen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
Invloed

De opgespoorde betalingen vormen een ondergrens. Artsen laten industriegeld bijvoorbeeld nogal eens uitbetalen op naam van een bedrijf of de maatschap. Vorig jaar kregen ruim vijftig maatschappen geld, waarvan een aantal meer dan een ton.

Vooral specialisten die veel medicijnen voorschrijven, krijgen veel geld. De best betaalde arts ontving in 2015 ruim 38.000 euro. Geld heeft altijd invloed. Uit vier Amerikaanse onderzoeken blijkt namelijk dat artsen die geld krijgen van de industrie, meer dure geneesmiddelen voorschrijven.

Onafhankelijkheid

De krant analyseerde de betalingen aan zo’n 13.000 medisch specialisten (ruim de helft van alle specialisten). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de artsen die vorig jaar veel bijverdienden de wet hebben overtreden.

Emeritus hoogleraar Guus Schrijvers hekelt de forse betalingen. Hij zegt dat de onafhankelijkheid van de specialisten in het gedrang komt. Volgens critici brengt geld van de industrie ook de onafhankelijkheid van beroepsverenigingen in het geding, die de richtlijnen schrijven voor medicijngebruik.

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Wat een moordende corruptie!

Jeff
Jeff
7 jaren geleden

Ja, maar met deze wetenschap, kan je natuurlijk ook massaal nee zeggen tegen je pilletje. Uiteraard voor zover dat gaat. Maar ik denk dat 3/4 van wat we in ons medicijnkastje hebben liggen, overbodig is. Homeopathisch werkt vaak pas na langere tijd en kost ook poen hoor, maar is denk ik wel een betere optie. Ook kun je vaak zelf op onderzoek gaan en zorgen dat je je beter voelt.

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

So you think that money is the root of all evil.
Have you ever asked what is the root of all money?
-Ayn Rand

trackback
Eindtijdsignalen en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x