Homepagina » Gezondheid » Farmaceutische industrie betaalt artsen tot wel 38.000 euro per jaar om bepaalde medicijnen voor te schrijven
Farmaceutische industrie betaalt artsen tot wel 38.000 euro per jaar om bepaalde medicijnen voor te schrijven

Farmaceutische industrie betaalt artsen tot wel 38.000 euro per jaar om bepaalde medicijnen voor te schrijven

De farmaceutische industrie betaalt artsen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient.

Invloed

De opgespoorde betalingen vormen een ondergrens. Artsen laten industriegeld bijvoorbeeld nogal eens uitbetalen op naam van een bedrijf of de maatschap. Vorig jaar kregen ruim vijftig maatschappen geld, waarvan een aantal meer dan een ton.

Vooral specialisten die veel medicijnen voorschrijven, krijgen veel geld. De best betaalde arts ontving in 2015 ruim 38.000 euro. Geld heeft altijd invloed. Uit vier Amerikaanse onderzoeken blijkt namelijk dat artsen die geld krijgen van de industrie, meer dure geneesmiddelen voorschrijven.

Onafhankelijkheid

De krant analyseerde de betalingen aan zo’n 13.000 medisch specialisten (ruim de helft van alle specialisten). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de artsen die vorig jaar veel bijverdienden de wet hebben overtreden.

Emeritus hoogleraar Guus Schrijvers hekelt de forse betalingen. Hij zegt dat de onafhankelijkheid van de specialisten in het gedrang komt. Volgens critici brengt geld van de industrie ook de onafhankelijkheid van beroepsverenigingen in het geding, die de richtlijnen schrijven voor medicijngebruik.

[Volkskrant]


Vind je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Wat een moordende corruptie!

  7 likes
 2. Dus we weten dat het gebeurt..En laten het ook gebeuren..Waar is onze regering !!!
  Natuurlijk aan tafel met de diknekken van de farmaseutische industrie..kijken hoe ze het volk nog meer kunnen afzetten..
  En ja…Waarom ook niet.Wij zijn ook een makkelijk bezijkbaar volk..
  Zeg ik wat stoms???

  7 likes
 3. Ja, maar met deze wetenschap, kan je natuurlijk ook massaal nee zeggen tegen je pilletje. Uiteraard voor zover dat gaat. Maar ik denk dat 3/4 van wat we in ons medicijnkastje hebben liggen, overbodig is. Homeopathisch werkt vaak pas na langere tijd en kost ook poen hoor, maar is denk ik wel een betere optie. Ook kun je vaak zelf op onderzoek gaan en zorgen dat je je beter voelt.

  6 likes
 4. So you think that money is the root of all evil.
  Have you ever asked what is the root of all money?
  -Ayn Rand

  1 likes
 5. Met het vercommercialiseren van de “gezondheidszorg” wat eigenlijk al een verkeerde benaming is, doktoren, specialisten en al wat daarmee samenhangt in de wereld van de chemische medicijnen weten nagenoeg niets van gezondheid doch alles van ziekten en de pillen die ze voor moeten schrijven om de symptomen van ziekten te onderdrukken, maar dit even terzijde, de vercommercialisering dus van de ziektezorg is niets anders dan datgene wat het meest waardevolle is wat een mens heeft, nl.de gezondheid ten prooi geven aan ordinaire koehandel. Ordinaire marktwerking waar zakkenvullers loeren op een zo groot mogelijke winst en zo weinig mogelijk gezondheid voor de mensen. Ons lichaam en onze gezondheid als prooi geven voor op winst beluste zakkenvullers die een nietsontziende tactiek laten zien om zoveel mogelijk geld binnen te sleuren en de mensheid in zoveel mogelijk ziekte en ellende storten. De kosten lopen sinds de privatisering van de ziektezorgverzekering gierend uit de klauwen, mensen worden zieker en zieker en worden met allerlei kunstgrepen weliswaar langer in leven gehouden verhoudingsgewijs met al hun kwalen, maar de kwaliteit van leven gaat met sprongen achteruit en de farmacie vaart er wel bij. Hoogste tijd voor verandering, te beginnen met het terugbrengen van het ziekenfonds wat voor iedereen betaalbaar was en weer moet worden. Dan zal de pas voor zakkenvullers onvermijdelijk afgesneden gaan worden omdat er minder geld voor handen zal zijn omdat we simpelweg minder betalen, zoals dat vroeger ook was met het toenmalige ziekenfonds wat prima voldeed.

  4 likes
 6. (Om-)kopen van draaideur politici gaat toegedekt, met ‘soft benefits’.

  WHO donors (US, Gates Foundation, UK, Norway, Canada, EC, GAVI and Roche) Setting the agenda for global public health: http://keionline.org/node/839

  (nb.: de toch al zwaar – over de hele wereld – gesubsidieerde miljardairs in GAVI krijgen van minister Exit Schippers ook nog een zak van €50 mlj. PER JAAR, van de belastingen die wij moeten ophoesten).

  TTIP is dan ook niet toevallig vooral door de Pharma-Chemie! boeren belobby’t . Dit is voorsorteren op Rockefellers’ Stalinistische ‘Universal Health Care’; iedereen chronisch patient maken, van wieg tot graf.

  3 likes
 7. Lubach schept op een zeer grappige manier duidelijkheid over de diep trieste situatie in de zorg. dit is dus hoe we met z’n allen een oor aangenaaid krijgen met medeweten en medewerking van onze eigen gekozen politici ;

  https://www.youtube.com/watch?v=7MTl6wzBZnU

  1 likes
 8. Ik zit net even de reacties te lezen maar werkelijk niemand komt bij die werkelijke realiteit want iedereen gaat geheel mee in die hokjes en groepjes onzin. Werkelijk niemand komt op een feit wie leidend is aan het systeem of matrix waar we allemaal in leven.

  Heel erg jammer dat vele denken wakker te zijn maar nog steeds diep in die illusie leven. Ons bewustzijn moet die nieuwe wereld geven maar door de slapers duurt het nog langer.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Deze medicijnen verhogen kans op overlijden door het coronavirus

Mensen met hoge bloeddruk en diabetes lopen ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.