Homepagina » Bewustzijn » Fascinerende studie laat zien hoe emoties het lichaam beïnvloeden
Fascinerende studie laat zien hoe emoties het lichaam beïnvloeden

Fascinerende studie laat zien hoe emoties het lichaam beïnvloeden

Emoties vinden niet alleen maar tussen je oren plaats, ook in je lichaam brengen ze veranderingen teweeg. Finse wetenschappers ontwikkelden een digitale test, waaraan ruim 700 vrijwilligers uit Zweden, Finland en Taiwan hebben meegedaan.

De proefpersonen werd gevraagd te denken aan één van 14 verschillende emoties, bijvoorbeeld liefde, jaloezie of woede. Wetenschappers van de Aalto-universiteit in Helsinki confronteerden de personen ook met woorden, verhalen en videoclips om verschillende gevoelens op te roepen.

Vervolgens moesten ze in lege silhouetten van een menselijk lichaam aangeven waar ze meer activiteit voelden en waar juist minder. De onderzoekers goten de resultaten vervolgens in lichaamskaarten per emotie. Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift PNAS.

Fascinerende studie laat zien hoe emoties het lichaam beïnvloeden

Finse onderzoekers brengen menselijke emoties in kaart (Aalto University)

De lichamelijke reacties die mensen vertonen bij verschillende emoties zijn niet cultuurgebonden, maar universeel. Woede is vooral voelbaar in het hoofd, de handen en de borstkas, ongeacht de cultuur van mensen. Walging manifesteert zich met name in de onderbuik en trots in het hele bovenlichaam. De sensatie van liefde verspreidt zich door het hele lichaam, behalve de ledematen.

De onderzoekers benadrukken dat niet objectief is vastgesteld dat er ook daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden, maar de gedachte blijkt in ieder geval universeel. En dat vinden ze opvallend. Vervolgstudies kunnen leiden tot meer inzicht in depressies en andere emotionele stoornissen.

“Door lichaamsveranderingen in kaart te brengen die worden geassocieerd met emoties, kunnen we beter begrijpen hoe lichaamsfuncties worden beïnvloed door bijvoorbeeld walging en verdriet,” zei hoofdonderzoeker Lauri Nummenmaa.

[The Unbound Spirit]


Vind je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Dit is de wetenschap waarmee de Elite ons al vele duizenden jaren bestuurd. Bij Emotie hoort ook nog Angst. Leidinggevende sturen je aan op iets wat je niet wilt zodat leidende mensen op die manier van je af zijn en van jou en hun aankomende probleem.

  Ik heb dit gemerkt met mishandeling in een verzorgtehuis wat ze vervelend vonden dat ik daarvan op de hoogte was en waar de manipulatie ook enorm was. Zelfs een onafhankelijk persoon van het huis was niet onafhankelijk en speelde het spelletje met Emotie en Angst met het huis mee. Mensen weten vaak niet dat ze met de geheime genootschappen te maken hebben die in deze technieken echt getraind worden, (Jezuïeten, Vrijmetselaars en meer). Ik merkte het wel maar zij stellen maar uit tot de grootste gebeurtenis van de mensheid die binnenkort gaat komen.

  6 likes
 2. Wel leuk dit vooral de zogenaamde universele beleving. Maar eigenlijk moeten ze behalve de lege lichamelijke silhouetten ingevuld door de subjectieve gedachten van de deelnemers ook metingen verrichten die de opgenoemde activiteit bij dat gevoel in het lichaam bevestigen.
  Dit maakt het onderzoek extra sterk op objectiviteit.

  4 likes
 3. Kijk aan spiderman is de belichaming van schaamte.

  4 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

Nooit gezien zoiets: ik zag in de badkamer mijn overleden oma zitten. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

Nooit gezien zoiets: in de badkamer zat mijn overleden oma. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

Catja de Rijk is al 15 jaar ...