Homepagina » Buitenland » Feldheim gaat als eerste Duitse dorp volledig ‘off the grid’
Feldheim gaat als eerste Duitse dorp volledig 'off the grid'

Feldheim gaat als eerste Duitse dorp volledig ‘off the grid’

In het Duitse dorp Feldheim is de groene revolutie al begonnen. Het dorpje ten zuiden van Berlijn is volledig ‘groen’ en voorziet in de lokale vraag naar stroom en warmte.

Feldheim is het eerste Duitse dorp dat het landelijke energienetwerk heeft verlaten en is daarmee niet langer afhankelijk van de energiemaatschappijen. Het is overgestapt op 100 procent lokale, duurzame energiebronnen en heeft fossiele brandstoffen en kernenergie de rug toegekeerd. Pas over enkele tientallen jaren zal de rest van het land volgen.

Stroom wordt opgewerkt door middel van windmolens die buiten het dorp staan opgesteld. De elektriciteit bereikt Feldheim via een zogeheten smart grid. Meer dan 99 procent van de windenergie wordt – net als de elektriciteit van een zonnecentrale op een voormalige militaire Sovjetbasis – verkocht en komt in het stroomnet terecht.

Feldheim gaat als eerste Duitse dorp volledig 'off the grid'

Windmolen in het dorp Feldheim (John Macdougall)

Als het winter wordt, verwarmen de inwoners hun huizen met biogas dat wordt opgewekt uit varkens- en koeienmest en maïs. Als extra back-up dient een minicentrale voor de verbranding van houtsnippers. De dorpsbewoners zijn afhankelijk van leningen en subsidies om het hele systeem te kunnen betalen. De terugverdientijd is relatief kort, aangezien de gas- en stroomrekening drastisch omlaag zijn gegaan.

Feldheim betaalt ook niet langer elk jaar voor 160.000 liter stookolie, aldus Werner Frohwitter van het lokale bedrijf Energiequelle. “Het geld gaat niet langer naar Arabische sjeiks of naar Vladimir Poetin,” zegt hij. “Het geld blijft nu hier.” De manager van het bedrijf kan onophoudelijk over duurzame energie praten, ook in het Nederlands omdat zijn moeder uit Groningen komt.

De energie willen de Feldheimers binnenkort opslaan in een reusachtige batterij en verkopen wanneer de energieprijs hoog is. De enorme accu kan 10 megawattuur opslaan en daarmee is het de grootste in zijn soort in Duitsland. In het dorp is inmiddels ook een oplaadstation te vinden voor elektrische auto’s.

Dankzij de projecten is de leegloop van het dorp gestopt en is er ‘volledige werkgelegenheid’ gecreëerd in het gebied dat na het vertrek van de Sovjettroepen, begin jaren negentig, dreigde te verpieteren.

[AFP]
5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
max
max
7 jaren geleden

en als er nou GEEN wind is? moeten de inwoners dan blazen in de windmolens?

ZonneMax
ZonneMax
7 jaren geleden

Mooie ontwikkeling. De combinatie van zonneenergie, windenergie, biogas en alleen apparatuur die zuinig met energie omspringt. Doe daarnaast getijde energie erbij, koude kernfusie en waterkracht (uit de Bergen) en we zijn inderdaad een heel eind op de goede duurzame weg. Ongetwijfeld komen er ook nog doorbraken op het gebied van nulpuntenergie. Nu nog de electriciteit auto’s gaan vervangen voor auto’s op de combinatie van waterstof en zonneenergie (de auto’s zijn er al).

Twee jaar geleden was ook in Texel een project gestart dat Texel per 2020 geheel “offgrid” zou zijn. Helaas hoor je over dit project niets meer. In Nederland zou men ook veel vooruitstrevender moeten zijn op het gebied van duurzame energie. De kennis is zeker in NL voorhanden en het is ook goed voor de werkgelegenheid en voor de VVD-ers alhier…., het kan gefinancierd worden doordat de kosten van energieverbruik drastisch omlaag gaan. Het energieakkoord is werkelijk een druppeltje met compromissen en heeft ook nog een voorzitter die het begrip ‘duurzame energie’ nauwelijks kent.

Vroeger is NL toch ook begonnen met de gloeilamp, de DAF versnellingsbak etcetera…. Waar blijven nu de investeerders met visie?

Zoidberg
Zoidberg
7 jaren geleden

Off the grid: gaan ze daarvoor de LENR technologie van Rossi/Focardi gebruiken?
Fleischmann & Pons here we come…. 🙂

Jack
Jack
7 jaren geleden

Windmolens zijn helemaal niet uitstoot vrij. Die dingen zullen toch gemaakt moeten worden. Er zit voor tonnen aan staal in een windmolen. 1 ton staal produceren levert ongeveer 1 ton CO2 uitstoot op. En dan hebben we het nog niet over het koper/plastic etc. wat er nodig is om die dingen te bouwen. Het dorp is niet 100% zonder fossiele brandstoffen.

x

Check Also

vaccinatieplicht

Motie tegen vaccinatieplicht verworpen door Kamer: ‘Belangrijk dat we massaal in verzet komen’

Woensdag zei voorzitter Ursula von der Leyen ...

medewerkster

Medewerkster Pathologisch Instituut klapt uit de school: ‘De noodsituatie is niet het gevolg van het coronavirus’

In Duitsland is momenteel veel te doen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x