Natuur en Milieu

Filmmaker legt 30 meter hoge vuurtornado vast (video)

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een filmmaker uit Alice Springs heeft in de Australische outback een 30 meter hoge vuurtornado vastgelegd op camera.

Vuurtornado’s ontstaan doordat de hitte van vuur de lucht aan de grond verhit en snel doet opstijgen, terwijl er aan de basis van de luchtkolom koelere lucht uit de omgeving wordt aangezogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De lucht krijgt in of bij een brand een verticale vorticiteit en vormt een opstijgende werveling, een tornado-achtige opstijgende en ronddraaiende luchtkolom. Vuurtornado’s kunnen bestaan uit een werveling van vuur of een wervelwind zijn die gescheiden blijft van de vlammen, binnen of buiten de vuurzone.

Straaljager

Vuurtornado’s of vuurkolken zijn eerder zeldzaam. Grote vuurkolken komen het vaakst voor bij natuurbranden. “Het klonk als een straaljager die langs scheerde, maar toch was het helemaal windstil,” zei de 52-jarige Chris Tangey.

De vuurtornado danste 40 minuten lang door het landschap terwijl hij en zijn collega’s gehypnotiseerd toekeken. “Ik film al 23 jaar in de Australische outback, maar ik heb zoiets nog nooit gezien,” voegde Tangey toe. “Dit was echt een unieke ervaring.”

Werveling van vuur

Weerman David Matthews zei dat kleine vuurtornado’s relatief vaak voorkomen in afgelegen gebieden, maar dat zo’n grote werveling van vuur hoogst ongewoon is.

Een extreem voorbeeld is de aardbeving in het Japanse Kanto in 1923 waar een enorme vuurstorm een gigantische vuurkolk veroorzaakte. Na een blikseminslag op 7 april 1926 ontstonden daarnaast talrijke vuurkolken in een olieopslagplaats bij San Luis Obispo. De inslag veroorzaakte een vuurstorm die vier dagen duurde en puin tot vijf kilometer ver deponeerde.

Bron: News.com.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

hoe kan dit nu weer en waar komt het vandaan ? kan het zijn dat de zon of een anderen planeet hier de oorzaak van is ? stond er in de bijbel dat er voor de eind tijd ook wonderen gaan gebeuren ? dit is natuurlijk geen wonder maar er gebeuren toch wel raare dingen nu de laatste jaren .en het jaar is niet eens om en wat zei Little Grandma het gaat steeds sneller veel nieuws en zo en welke kant gaat het op ? heel veel vragen begin ik ook te krijgen van af dat de vogels dood uit de lucht vielen .na dien is er toch weer veel gebeurt op zo een korte tijd en dan nog zeggen sommigen er gebeurt niks ?

Erique
Erique
11 jaren geleden

In Australië gebeuren er wel eens vaker van dit soort momenten.Tsja bosbranden & tornado’s heb je daar ook wel vaker.

s
s
11 jaren geleden

er was eerst een bos brand duhh incomb met een normale tornado wat krijg je dan vuurtornado lol

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

[quote name=”s”]er was eerst een bos brand duhh incomb met een normale tornado wat krijg je dan vuurtornado lol[/quote]
ja kan goed waar zijn maar toch geen 30 tornado’s he hier geloof ik geen zak van en als je zo ziet waar is het bos dan ? het lijk wel Africa met wat bomen en wat struiken en geen bos te zien waar waar ?Deuh

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x