Bewustzijn

Het is een mindf*ck: filosoof Nick Bostrom legt in deze video uit waarom de wereld om je heen waarschijnlijk een simulatie is

Help door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is een vraag die al vaak is gesteld: leven we in een simulatie? De Zweedse filosoof Nick Bostrom van de Oxford-universiteit houdt serieus rekening met deze mogelijkheid.

Hij zei onlangs in de podcast van Joe Rogan dat er niet heel veel nodig is om de wereld waarin we leven te simuleren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Je hoeft alleen datgene te simuleren wat een mens kan waarnemen, aldus Bostrom.

Irrelevant

In ons geval: een brein, dat je helpt om dingen waar te nemen, stoelen, tafels, muren, bomen, enzovoorts, enzovoorts.

Wat er bijvoorbeeld gebeurt in een tafel is volstrekt irrelevant. “Je kunt niet weten of er daadwerkelijk atomen in zitten,” zegt de filosoof.

Zo worden ook veel moderne computergames ontworpen: je simuleert alleen dat deel van de virtuele wereld waar het personage in de buurt is.

Buiten

Wij mensen beschikken nu niet over de mogelijkheid om zelf een simulatie van de wereld om ons heen te maken, maar theoretisch gezien is het wel mogelijk, stelt Bostrom.

Als we daadwerkelijk in een simulatie leven, dan zijn er veel meer gesimuleerde werkelijkheden dan echte werkelijkheden, voegt hij toe.

Je vraagt je dan misschien af wat er buiten deze simulatie is. Daar kunnen we ons waarschijnlijk niet echt goed een voorstelling van maken, klinkt het.

Bekijk het filmpje hieronder:

[JRE Clips]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Erde
Erde
4 jaren geleden

Materie onstaat pas wanneer fotonen ons oog bereiken en dat omzetten naar de beelden die ons geleerd zijn te zien. In dat opzicht zijn wij de scheppers van onze eigen ‘realiteit”.
De gezamelijke gedachtenkracht, die door de massaal aangewende energie zeer krachtig is, maakt dat wij mensen allen het zelfde zien en ervaren en zodoende vaste vorm aannemen in de door ons geschapen illusie. Ook wel matrix genoemd. Maar in principe zitten wij allemaal gevangen in een door ons zelf geschapen frequentie, (trilling).

noenie
noenie
4 jaren geleden

>> Nick Bostrom: Why Our Brains Themselves May Be Simulated
Dat doen we inderdaad met AI / machine learning. We simuleren de manier van denken van een 4 jarig kind, waardoor de computer in staat is om informatie te verwerken zoals een 4 jarig kind dit ook doet. Dit gebeurt voornamelijk met beelden, plaatjes, vormen.

Maar… hij vergeet een ’t’ in zijn titel.
>>Nick Bostrom: Why Our Brains Themselves May Be Stimulated
De scope van dat WIJ in een simulatie leven, nee. Wel in onze eigen werkelijkheid/programma. We leven in een wereld waarin onze hersenen worden geprikkeld. Echter worden onze hersenen steeds minder geprikkeld. Onze hersenen worden door onze zintuigen geprikkeld.

Jij wacht op de bus in een bushok samen met 5 andere mensen. Mogelijk schuilen ze voor de regen. Er komt een fel rode auto aanrijden met luide muziek die jouw aandacht trekt en jij doet een paar stappen opzij want je ziet de mogelijkheid dat de auto door de plas rijd. Andere mensen zijn druk met elkaar in gesprek en je raad het al…je wilt net zeggen, pas op, maar te laat. De mensen boos op de autobestuurder, en jij ben droog.

deze boze mensen waren zelf druk in gesprek, en hadden ‘logischerwijs’ geen aandacht voor hun omgeving. Hun hersenen werden waarschijnlijk wel geprikkeld, maar door gebrek aan alertheid op deze prikkels deden ze er niets mee. Oftewel… we leven hier allemaal in 1 werkelijkheid, alleen wat je doet met de prikkels is voor ieder uniek.

Maarten V
Maarten V
4 jaren geleden

De wereld is echt. Ons lichaam is echt. De cellen waaruit ons lichaam bestaan zijn echt. De atomen en fotonen waaruit wij uit bestaan ook. Net als de wereld om ons heen ook echt is. Uiteraard draait alles om perceptie. Dat we vanuit ons perspectief de wereld waarnemen: via onze zintuigen, onze taal , onze intuïtie en dus ons brein. We geven betekenis in alles wat we waarnemen. In die zin is die “betekenis” die we aan iets geven misschien een vorm van illusie? Omdat taal onderling verschillen en emoties van moment tot moment ook kunnen veranderen?

Ach. Wat. Misschien kun je de atomen en fotonen vergelijken met de bits en bytes van een computer. Pffff… nee. We bestaan wel degelijk echt, hoor. Ik ben al vaak genoeg gestruikeld over een iets die ik eerst niet gezien had. Een steen dat er wel degelijk was bijvoorbeeld ook al had niemand het ooit gezien.

Rob
Rob
4 jaren geleden

Ook weer zo iemand die alles alleen maar aan het brein koppelt en geen idee heeft wat bewustzijn is en waar dat van is (de ziel of geest). Als iets een simulatie is kun je het niet voelen. Wat voelbaar is, bestaat. Als je je hand erop kunt leggen en je voelt het dan bestaat het want het is tastbaar. Dan ben je je er fysiek of materieel van bewust. Alles wat leeft bestaat dan ook als leven, alleen in verschillende vormen. De kern van het leven is weer bewustzijn. In het verleden had ik een relatie met een vrouw die eens vertelde dat ze op een afstand van een boom zat en het bewustzijn van die boom naar zich toe voelde komen. Dan is de vorm een boom maar het is een uiting van het leven en de kern is bewustzijn. Die vrouw was in de tijd van die ervaring onbewust, had een moeizaam leven maar toch voelde ze dat gebeuren. Dan ken ik iemand die alles energetisch kan voelen. Die zei ooit eens dat ze aan de energie van een auto had gevoeld dat die auto scheef stond omdat de passagier zwaarder was dan de bestuurder. Hoezo simulatie? We leven in een wereld waar alles een vorm heeft om het als mens een betekenis te kunnen geven. Dat is geen simulatie maar de materiële wereld. Niet de materiële wereld van hebzucht maar van fysieke en materiële tastbaarheid in de zin van bewustzijn.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x