Homepagina » Bewustzijn » Het is een mindf*ck: filosoof Nick Bostrom legt in deze video uit waarom de wereld om je heen waarschijnlijk een simulatie is
Het is een mindf*ck: filosoof Nick Bostrom legt in deze video uit waarom de wereld om je heen waarschijnlijk een simulatie is

Het is een mindf*ck: filosoof Nick Bostrom legt in deze video uit waarom de wereld om je heen waarschijnlijk een simulatie is

Het is een vraag die al vaak is gesteld: leven we in een simulatie? De Zweedse filosoof Nick Bostrom van de Oxford-universiteit houdt serieus rekening met deze mogelijkheid.

Hij zei onlangs in de podcast van Joe Rogan dat er niet heel veel nodig is om de wereld waarin we leven te simuleren.

Je hoeft alleen datgene te simuleren wat een mens kan waarnemen, aldus Bostrom.

Irrelevant

In ons geval: een brein, dat je helpt om dingen waar te nemen, stoelen, tafels, muren, bomen, enzovoorts, enzovoorts.

Wat er bijvoorbeeld gebeurt in een tafel is volstrekt irrelevant. “Je kunt niet weten of er daadwerkelijk atomen in zitten,” zegt de filosoof.

Zo worden ook veel moderne computergames ontworpen: je simuleert alleen dat deel van de virtuele wereld waar het personage in de buurt is.

Buiten

Wij mensen beschikken nu niet over de mogelijkheid om zelf een simulatie van de wereld om ons heen te maken, maar theoretisch gezien is het wel mogelijk, stelt Bostrom.

Als we daadwerkelijk in een simulatie leven, dan zijn er veel meer gesimuleerde werkelijkheden dan echte werkelijkheden, voegt hij toe.

Je vraagt je dan misschien af wat er buiten deze simulatie is. Daar kunnen we ons waarschijnlijk niet echt goed een voorstelling van maken, klinkt het.

Bekijk het filmpje hieronder:

[JRE Clips]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Materie onstaat pas wanneer fotonen ons oog bereiken en dat omzetten naar de beelden die ons geleerd zijn te zien. In dat opzicht zijn wij de scheppers van onze eigen ‘realiteit”.
  De gezamelijke gedachtenkracht, die door de massaal aangewende energie zeer krachtig is, maakt dat wij mensen allen het zelfde zien en ervaren en zodoende vaste vorm aannemen in de door ons geschapen illusie. Ook wel matrix genoemd. Maar in principe zitten wij allemaal gevangen in een door ons zelf geschapen frequentie, (trilling).

  1 likes
 2. De wereld is echt. Ons lichaam is echt. De cellen waaruit ons lichaam bestaan zijn echt. De atomen en fotonen waaruit wij uit bestaan ook. Net als de wereld om ons heen ook echt is. Uiteraard draait alles om perceptie. Dat we vanuit ons perspectief de wereld waarnemen: via onze zintuigen, onze taal , onze intuïtie en dus ons brein. We geven betekenis in alles wat we waarnemen. In die zin is die “betekenis” die we aan iets geven misschien een vorm van illusie? Omdat taal onderling verschillen en emoties van moment tot moment ook kunnen veranderen?

  Ach. Wat. Misschien kun je de atomen en fotonen vergelijken met de bits en bytes van een computer. Pffff… nee. We bestaan wel degelijk echt, hoor. Ik ben al vaak genoeg gestruikeld over een iets die ik eerst niet gezien had. Een steen dat er wel degelijk was bijvoorbeeld ook al had niemand het ooit gezien.

  8 likes
 3. Ook weer zo iemand die alles alleen maar aan het brein koppelt en geen idee heeft wat bewustzijn is en waar dat van is (de ziel of geest). Als iets een simulatie is kun je het niet voelen. Wat voelbaar is, bestaat. Als je je hand erop kunt leggen en je voelt het dan bestaat het want het is tastbaar. Dan ben je je er fysiek of materieel van bewust. Alles wat leeft bestaat dan ook als leven, alleen in verschillende vormen. De kern van het leven is weer bewustzijn. In het verleden had ik een relatie met een vrouw die eens vertelde dat ze op een afstand van een boom zat en het bewustzijn van die boom naar zich toe voelde komen. Dan is de vorm een boom maar het is een uiting van het leven en de kern is bewustzijn. Die vrouw was in de tijd van die ervaring onbewust, had een moeizaam leven maar toch voelde ze dat gebeuren. Dan ken ik iemand die alles energetisch kan voelen. Die zei ooit eens dat ze aan de energie van een auto had gevoeld dat die auto scheef stond omdat de passagier zwaarder was dan de bestuurder. Hoezo simulatie? We leven in een wereld waar alles een vorm heeft om het als mens een betekenis te kunnen geven. Dat is geen simulatie maar de materiële wereld. Niet de materiële wereld van hebzucht maar van fysieke en materiële tastbaarheid in de zin van bewustzijn.

  1 likes
  • “Als iets een simulatie is kun je het niet voelen” Dit slaat werkelijk waar helemaal nergens op, zelfs in je dromen kunnen je dingen voelen.

   1 likes
   • Klopt, in je dromen kun je dingen voelen. Dat komt omdat er bewustzijn is waar dat tastbaar door wordt. Wat tastbaar is is geen simulatie maar je maakt dingen van binnen mee die over je eigen leven en bewustzijn gaan. Daar zie je ‘s nachts vaak meer van dan overdag omdat je overdag door van alles wordt afgeleid. Plus dat het leven overdag niet echt geleefd wordt omdat iedereen met de wereld van macht en controle te maken heeft. Dat is in strijd met het leven. Eigen leven is IN eigen lichaam maar overdag zijn de meesten naar buiten gericht en ervaren dan van binnen het leven niet. Maar daar gebeurt wel van alles en dat is ‘s nachts in dromen vaak beter weergegeven dan de fysiek ervaring overdag.

    1 likes
   • virtual reality

    0 likes
 4. >> Nick Bostrom: Why Our Brains Themselves May Be Simulated
  Dat doen we inderdaad met AI / machine learning. We simuleren de manier van denken van een 4 jarig kind, waardoor de computer in staat is om informatie te verwerken zoals een 4 jarig kind dit ook doet. Dit gebeurt voornamelijk met beelden, plaatjes, vormen.

  Maar… hij vergeet een ‘t’ in zijn titel.
  >>Nick Bostrom: Why Our Brains Themselves May Be Stimulated
  De scope van dat WIJ in een simulatie leven, nee. Wel in onze eigen werkelijkheid/programma. We leven in een wereld waarin onze hersenen worden geprikkeld. Echter worden onze hersenen steeds minder geprikkeld. Onze hersenen worden door onze zintuigen geprikkeld.

  Jij wacht op de bus in een bushok samen met 5 andere mensen. Mogelijk schuilen ze voor de regen. Er komt een fel rode auto aanrijden met luide muziek die jouw aandacht trekt en jij doet een paar stappen opzij want je ziet de mogelijkheid dat de auto door de plas rijd. Andere mensen zijn druk met elkaar in gesprek en je raad het al…je wilt net zeggen, pas op, maar te laat. De mensen boos op de autobestuurder, en jij ben droog.

  deze boze mensen waren zelf druk in gesprek, en hadden ‘logischerwijs’ geen aandacht voor hun omgeving. Hun hersenen werden waarschijnlijk wel geprikkeld, maar door gebrek aan alertheid op deze prikkels deden ze er niets mee. Oftewel… we leven hier allemaal in 1 werkelijkheid, alleen wat je doet met de prikkels is voor ieder uniek.

  2 likes
 5. :adrianus-johannes.

  ja ik heb de reset knop gevonden 5min je adem inhouden voor de trein springen of met een 50 kg. ketting met slot in het water springen, lux met een porsche zo hard mogelijk tegen het verleer inrijden op de A2..
  de rest speelt het opruim spel en jij het ik doe niet meer mee..
  kort om waar je in zit is de waarheid ook al vindt je het maar niks nergens is een reset knop echt niet..
  ZOU die er wel zijn dan weet je er nooit niks van, als jij of wie dan ook op zou hebben gedrukt al er voor is “gewist” toch.. gewist is ander woord voor geweten en geweten is >>>> Het geweten vergelijkt een aangeleerde of ingeboren ethische norm met een praktische situatie. In de opvoeding wordt het geweten ontwikkeld omdat de ervaring leert dat menselijke neigingen erdoor in toom gehouden kunnen worden. Het geweten wordt metaforisch beschreven als de stem van het goede in de menselijke geest.. dat jou door onderwijs in het systeem aangeleerd wordt.. etc…

  1 likes
 6. Lees de artikelen van martin vrijland eens. Hij heeft veel geschreven over de matrix. Klinkt wel logisch als je het leest. Wel taaie stof. En dan klinkt het platte aarde verhaal ook niet zo gek meer. Het is alleen te onvoorstelbaar voor ons allemaal.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Was de maanlanding een show? Dit belangrijke bewijs is tot op de dag van vandaag nooit teruggevonden

Was de maanlanding een show? Dit belangrijke bewijs is tot op de dag van vandaag nooit teruggevonden

Volgens complottheoretici is de maanlanding in scène ...

We leven hoogstwaarschijnlijk in een simulatie. Elon Musk legt in deze populaire podcast uit waarom

We leven hoogstwaarschijnlijk in een simulatie. Elon Musk vertelt in deze populaire podcast waarom

Elon Musk denkt dat we allemaal gevangen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.