Financieel

Financiële problemen voorkomen met speciale ‘creditcard’

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Australische regering heeft een nieuwe manier bedacht om hulpbehoevenden uit de brand te helpen.

In plaats van geld of cheques krijgen duizenden mensen nu elektronische ‘creditcards’. Met de zogeheten Basics card kan enkel geld worden uitgegeven aan voedsel, woonruimte, kleding, onderwijs en zorg.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hoewel sommigen de betaalpas vrijwillig gebruiken zijn ze voor anderen verplicht. Geld wordt eens in de veertien dagen elektronisch overgemaakt en kan worden uitgegeven in goedgekeurde winkels en zaken. De pas kan niet worden gebruikt om cadeaubonnen te kopen of om geld te pinnen.

Holistische benadering

Per dag mag tot maximaal 1500 Australische dollar worden uitgegeven. Geld dat mensen niet uitgeven kan worden weggezet om te sparen. De betaalpas is vooral in het leven geroepen om uitgaven aan alcohol, tabak en gokken terug te dringen.

Na een regionale test wordt de pas in het hele land ingevoerd. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor de rest van de wereld. De overheid wil met de holistische benadering ‘individuele verantwoordelijkheid’ stimuleren.

Lof versus kritiek

Aan de ene kant krijgt het initiatief veel lof omdat mensen door de Basics card niet zo diep in de schulden kunnen raken, maar aan de andere kant hebben burgers die de pas ontvangen er veel klachten over.

Sommigen schamen zich wanneer ze de pas moeten tonen bij de kassa, anderen zijn van mening dat het betuttelend is om mensen op te dragen waar ze hun geld aan mogen uitgeven. Weer anderen zien het als een racistisch initiatief omdat met name aboriginals de pas ontvangen.

“Het is het beste wat ik ooit heb gedaan,” zei Karen Tremain, moeder van twee en woonachtig in de Australische stad Perth. “Zonder de pas zouden we waarschijnlijk ons huis zijn kwijtgeraakt en op straat zijn gezet. Nu weet ik over hoeveel geld ik beschik en heb ik zelfs wat opzij kunnen zetten voor een vakantie.” Ze is ook van haar depressie af.

Een godsgeschenk of inbreuk op een belangrijk filosofisch principe in de relatie tussen burger en staat?

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
11 jaren geleden

Ik heb hier geen mening over,

en wil dat toch even laten weten

Betuttelland
Betuttelland
11 jaren geleden

Typisch weer een maatregel onder de noemer van naar boven likken en naar beneden trappen. Als vele mensen nog zo bezig zijn is de wereld beter zonder al te veel mensen dan is er ook minder “naar beneden trappen” en verdeel en heersgedoe. Men laat het nog steeds gebeuren zich tegen elkaar uit te laten spelen.

foxtrot 2.0
foxtrot 2.0
11 jaren geleden

Mensen die willen roken,drinken gokken kunnen dat dan ook via ruilhandel doen.

Volgens mij vind die overheid het veel fijner om zelf te bepalen waar je wat koopt en tegen welke prijzen.(lees goedgekeurde winkels)
Nu heeft de overheid nog meer zicht en controle over alle uitgaven die je maakt..

willy
willy
11 jaren geleden

schandalig, zo krijgen de mensen steeds minder te vertellen over hun eigen leven.

Back to top button
63
0
We lezen graag je reactie!x