Buitenland

Hoe politiek en media ons vijf jaar hebben voorgelogen over de Griekse crisis en waarom

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zondag werd op de Dam in Amsterdam een demonstratie gehouden om steun te betuigen aan de Griekse bevolking. Hoogleraar financiële geografie aan de UvA en schrijver van het boek De schaduwelite Ewald Engelen hield een krachtige toespraak.

“Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halve waarheden en leugens op de mouw gespeld,” begon hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vervolgens somde hij de vier belangrijkste leugens op:

1. Wij hebben als Nederlandse belastingbetaler de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen.

2. Grieken zijn luie hedonisten die met 55 met pensioen gaan en liever aan het strand liggen dan werken.

3. Grieken hebben nagelaten hun begroting op orde te krijgen en hun economie te hervormen.

4. Grieken moeten niet zeuren, want ze hebben hun huidige ellende aan zichzelf te danken.

Daarna noemde Engelen de feiten:

1. Wij hebben niet de Grieken ‘gered’, maar wij hebben onze eigen banken gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan noodsteun is uiteindelijk terechtgekomen bij de banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. De kredieten zijn bijna uitsluitend gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van de Europese belastingbetaler.

2. Uit cijfers van de OESO blijkt dat Grieken de langste werkweken van alle lidstaten maken, dat zij de meeste weken per jaar werken en dat de gemiddelde leeftijd tot 2010 62 jaar bedroeg. Hoezo lui?

3. In vijf jaar tijd wist de Griekse overheid een tweecijferig begrotingstekort om te buigen in een klein overschot. Vooral door historisch ongekende bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gevolgen: een totaal in elkaar gestorte economie, een scherp opgelopen werkloosheid en massale verpaupering. Volgens de OESO is er geen land dat zijn pensioengerechtigde leeftijd zo drastisch heeft verhoogd als Griekenland: van 62 naar 67. Hoezo niet hervormd?

4. Niet de Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite. Bankiers, politici en ambtenaren zijn degenen geweest die rijk zijn geworden van de Duitse en Franse kapitaalstromen die in de europeriode naar Griekenland vloeiden. De gemiddelde Griek heeft daar weinig van gezien. Hoezo hebben de Grieken er zelf een puinhoop van gemaakt? Zijn de Nederlanders dan ook medeschuldig aan Amarantis, Vestia, Fyra en het Nederlandse belastingparadijsschandaal?

Engelen legt tot slot uit waarom de media en politiek ons deze leugens vertellen:

1. Om te verhullen dat wij onze banken niet één keer, maar twee keer hebben moeten redden. De laatste keer via de band van de Griekse schatkist. Niet alleen het Sytagmaplein in Athene, maar ook de Champs-Élysées in Parijs, het Malieveld in Den Haag en de Tiergarten in Berlijn zouden vol woedende burgers hebben gestaan als dit open en bloot zou zijn toegegeven.

2. Om onze eigen bezuinigings- en lastenverzwaringspakketten te kunnen verkopen, die in Nederland vrijwel dezelfde effecten hebben gehad als in Griekenland: stijgende werkloosheid, oplopende faillissementen en dalende belastingopbrengsten. Engelen doelt op de pakketten van 52 miljard euro die ons sinds 2010 onder leiding van Mark Rutte door de strot zijn geduwd. Mede mogelijk gemaakt door een sociaaldemocratische partij die van voren niet weet of ze van achteren nog leeft.

3. Sinds Syriza in de regering zit is de leugenfrequentie radicaal toegenomen. Het doel is duidelijk: burgers in de eurozone duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de voorgenomen transformatie van de eurozone in een neoliberale lagelonenutopie. Daarom moet Syriza kostte wat het kost een kop kleiner worden gemaakt. Het progressief populistische experiment waarvoor de Griekse kiezer democratisch heeft gekozen, moet falen.

Wordt Europa een neoliberaal lagelonenparadijs onder de monetaire dictatuur van een ongekozen, maar o zo politieke centrale bank? Of wordt Europa een mondiaal baken van democratie, gelijkheid, vrijheid voor allen, waarin het kapitalisme zodanig wordt getemd dat het werkt voor iedereen in plaats van voor alleen de happy few? Wordt het een economische technocratie waarin alles ten dienste staat van het optuigen van een parasitair neo-mercantilisme? Of wordt het een ruimte voor nationale beleidsexperimenten waarin er echt wat te kiezen valt en burgers de uiteindelijke zeggenschap hebben?

Boek: De schaduwelite

[Ewald Engelen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Stefan
Stefan
8 jaren geleden

Wat heeft kapitalisme te maken met deze gang van zaken? Dit zijn overheden en politici die ons dingen opdringen. Als die overheden zich niet zouden bemoeien kun je pas spreken van echt kapitalisme en dan waren de banken die het verneukt hebben gewoon over de kop gegaan en had dat zich via natuurlijke regulering door gezonde banken weer recht laten trekken. Men geeft graag kapitalisme de schuld van alles, maar de grondslag ligt toch echt in het zogenaamde sociale beleid dat we voeren. Als de overheden niet zoveel zouden reguleren en zich bemoeien met alles wat met de economie te maken heeft, dan kun je pas spreken van kapitalisme. Men wil bijvoorbeeld een vrije marktwerking en concurrentie in de energiesector, maar wat er werkelijk gebeurt is dat 70% van jouw kosten aan energie standaard naar de overheid gaan in de vorm van milieubelasting en BTW en over die andere 30% hebben we een vrije marktwerking. Er is dus nauwelijks sprake van concurrentie, omdat de totale premie voor 70% constant is.

JansTerZeijle
JansTerZeijle
8 jaren geleden

Het lijkt wel heldendag!

Steun aan deze man!

Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

Amen.

In Nederland kennen wij nog altijd het fenomeen übermenschen de schlemiel moet tot zijn 67 levensjaar werken en de elite tot hun 55 levensjaar als deze inmiddels al niet eerder aan het strand beland omdat deze gefraudeerd hebben of anderszins aan lager wal zijn geraakt en zodoende met een gouden handdruk met zwijgplicht achter de coulissen verdwijnen.

Angeline
Angeline
8 jaren geleden

Wat is er toch aan de hand met ons, dat wij dit allemaal pikken en ons nog verder laten besodemieteren, zijn wij zo slaafs ???

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x