Homepagina » Binnenland » Forum voor Democratie sleept premier Rutte voor de rechter om ‘ondemocratisch’ Oekraïneverdrag
Forum voor Democratie sleept premier Rutte voor de rechter om 'ondemocratisch' Oekraïneverdrag

Forum voor Democratie sleept premier Rutte voor de rechter om ‘ondemocratisch’ Oekraïneverdrag

Vandaag dient de rechtszaak die Forum voor Democratie (FvD) heeft aangespannen tegen het kabinet van Mark Rutte.

De partij wil de ratificatie van het ‘ondemocratische’ Oekraïneverdrag alsnog terugdraaien. Lijsttrekker van FvD Thierry Baudet was één van de drijvende krachten achter het Oekraïnereferendum.

Een ruime meerderheid van de kiezers sprak zich uit tegen de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Geitenpaadje

Ondanks dat ‘nee’ besloot het kabinet het verdrag toch te ratificeren. Volgens premier Rutte omdat geopolitieke omstandigheden (‘het gevaar van Rusland’) zwaarder wegen.

In plaats van het verdrag in te trekken, koos Rutte voor de truc van de ‘juridische verklaring’ als tegemoetkoming aan de kiezer.

“Dat geitenpaadje willen we alsnog afsnijden,” aldus Baudet.

Gelobbyd

Het draait allemaal om artikel 11 van de referendumwet, die bepaalt dat na een geldig referendum zo spoedig mogelijk moet worden besloten of de uitslag wordt overgenomen of wordt genegeerd.

“De rechtszaak gaat niet over de vraag of het associatieverdrag nu wél of niét moest worden geratificeerd, maar over de vraag of het maandenlange getreuzel en het zogenaamde ‘onderhandelen’ van Mark Rutte in strijd is met de referendumwet,” licht de partij toe.

Rutte kwam pas na acht maanden met een oplossing, na eerst uitvoerig te hebben gelobbyd in Brussel.

Verheven

Volgens advocaat Jan van der Grinten voelt het kabinet zich verheven boven de wet.

“De regering doet het voorkomen of zij het begrip ‘zo spoedig mogelijk’ geheel naar eigen inzicht kan invullen,” zei hij.

“Op die manier blijft er niets over van de spoed die de wet de regering oplegt. Daarmee wordt het vertrouwen dat de kiezer ontleent aan de referendumwet ondergraven,” voegde hij toe.

Schoffeert

Baudet ziet de uitspraak met veel vertrouwen tegemoet.

“Het is voor toekomstige referenda van groot belang dat de rechter duidelijkheid verschaft zodat we niet nog een keer deze vertoning gaan meemaken,” zei hij.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zei dat premier Rutte met zijn deal over het Oekraïneverdrag de kiezers schoffeert die in het referendum ‘nee’ zeiden.

Fopspeen

“Deze deal is een schaamteloze witwasoperatie. De kiezer was bij het referendum glashelder: die zei ‘nee’ tegen het verdrag,” zei hij.

“De enige juiste optie was dus om het verdrag van tafel te halen,” ging hij verder.

Bedonderd

“De juridische verklaring als ‘bijsluiter’ is slechts een bevestiging van de verdragstekst, een fopspeen dus,” aldus Van Dijk.

Hij concludeerde: “De verklaring is een wassen neus, kiezers worden bedonderd. Dat gebeurde ook al in 2005, met een referendum over de Europese Grondwet.”

[FvD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Volgens premier Rutte omdat geopolitieke omstandigheden (‘het gevaar van Rusland’) zwaarder wegen.
  ik ben me van geen kwaad bewust van de zo genaamde expansie drift van rusland maar wel van de andere kant die, zonder blikken of blozen ons wo3 in jassen.
  en rutte al een schuilplaats gevonden zodra de oorlog uitbarst en consorten natuurlijk.

  33 likes
  • @mario.

   Dan zouden de sterkste landen eens met elkaar moeten gaan onderhandelen om alle grondstoffen die de aarde voorradig heeft eerlijk en beter met elkaar te verdelen, waardoor het meteen afgelopen is met het bloedlinke en vuil gespeelde geopolitieke spel. En draaien weer allerlei belangen op de achtergrond. Van directieleden tot aandeelhouders uit het internationale bedrijfsleven, zakenbanken, de wapenindustrie enz..

   Of gewoon omdat een aantal invloedrijke personen als Zbigniew Brzezinski al eerder schreef dat hun land de allerlaatste vechtmachine zal zijn die de mens ooit zal zien. Over fanatisme gesproken. In hoeverre rijmt zo’n houding met het begrip democratische processen? Peace and Justice? Als je er alles voor over hebt om dit doel te bereiken?

   Zo zijn er meer die om uiteenlopende redenen als een Guy Verhofstadt of Hans van Baalen op een plein in Kiev konden verschijnen om de boel eens flink op te jutten, en vooral niet op geven want we komen de democratie brengen. In welke vorm Rutte er in staat valt lastig te zeggen. Al stond hij wat jaren geleden mooi op de foto naast de later gevluchte Janoekovitsj. Voor Rutte mogelijk de belangrijkste reden om ondanks een democratische uitslag omtrent het Oekraïne verdrag geen nee te zeggen met de boodschap dat de rest van de EU lidstaten eigenlijk al hadden getekend.

   https://milieudefensie.nl/schaliegas/nieuws/schadelijke-schaliegasdeal-shell-en-janoekovitsj-moet-van-tafel

   5 likes
 2. LS…

  Dar zal Rutte toch aan zijn Teflon Reet roesten… Die gaat liever een Pilsje pakken in de Beruchte Homo Bar de Landman met Demmink. ( Den Haag Dennenweg)

  30 likes
 3. Alsof rechters nog op een eerlijke en onafhankelijke wijze komen tot een uitspraak in ons land. Alles en iedereen in die kringen is verrot tot op het bot en chantabel bovendien. Daar heeft Demmink wel voor gezorgd.

  25 likes
 4. Democratie bestaat niet !! Er is niet 1 politieke partij te vertrouwen . Uiteindelijk streven ook zij agenda 21 na .Zoals oplegd door de elite , de Bilderbergers en zionisten !

  13 likes
 5. ok, en dan nu weer terug naar de feiten! FvD spant een rechtszaak aan tegen de firma Rutten. Gaan we het steunen of met z’n allen hier de uitkomst voorspellen? want dan heeft je mening hier of waar dan ook, geen zin.
  De vraag wordt dan natuurlijk… wat wil je dan gaan doen? Juist, wat wil jij doen?
  Oh ja, je mening geven! Top man.

  2 likes
  • En wat had jij zoal in gedachten @Jeff als werkzame remedie ?

   7 likes
   • Daar gaat het dus juist om; niet aan een ander vragen wat ie gaat doen, maar het antwoord bij jezelf zoeken. Ergens al vanuit gaan heet een aanname en dat is wat we hier toch niet deden? Op werkelijk alles schijten, gaat zo stinken als je begrijpt wat ik bedoel. Een beetje vertrouwen opent deuren. Hee, groet man.

    1 likes
    • LS…

     Heee cool man en wat ik dan allemaal zie. Woooohhhhh, Regenbogen, gevulde koeken. Soms zegt hij ook wel goeie dingen hoor. Die Rutte ! coole dinge hoooor. Ouhhh lekha. Hoe zo ! Als een garnaaal ! Woh ! ( Vrij naar Koot & Bie ) Hee, groet man enne pies natuurlijk !

     0 likes
 6. nepdemocratie. je mag kiezen door welke partij je vernaggeld wilt worden

  8 likes
 7. Wanneer verdwijnt die clown nou eens in de bak?

  7 likes
 8. Kiezers hadden geen benul waar ze op stemden. Democratie is geen hol waard wanneer de meerderheid zich zo ziekelijk laten beïnvloeden door media en propaganda.

  5 likes
 9. die man vaart zijn eigen koers met zijn europarlementariers hij heeft dat verdrag allang toegezegd nog voor dat het referendum werd gehouden daarom heeft hij zolang gewacht. dan verliezen de meeste mensen hun interesse voor dit onderwerp en dan voert hij het toch uit zonder veel tegenstand dit kabinet hecht weinig waarde aan het nederlandse volk wat zij willen gebeurt Beloftes van dit kabinet zijn ook luchtkastelen 1000 euro voor iedereen wat een onzin een reel mens weet dat dar niet kan KOM dan ook niet met zulke onzin verhalen Nog een uitspraak van die man koop eens een nieuwe auto dan komt de want zo help je de economie Waarvan dan? van dat loontje war we we krijgen? Waar bijna de helft aan belasting afgaat en dan de zorg verzekering die idioot duur is daar zou ie s wat aan moeten doen DAN PAS HOUDEN WE GELD OVER Om luxe dingen te kopen en de economie te helpen en als ze zelf nou eens wat minder geld naar het buitenland brengen en wat minder ja knikt tegen de eurounie misschien helptdat nederland ook een beetje maar zoals ik het nu zie blijft Mark Rutte de killerclown van nederland braaf lachend maar levensgevaaelijk voor het welzijn van Nederland

  3 likes
 10. Meneer Baudet is kennelijk niet goed op de hoogte dat een referendum een raadgevend advies isen zeker geen uitgemaakte dwingende zaak.
  Wij moeten eens op houden onze oren te laten hangen naar figuren die de indruk wekken door Poetin te zijn aangestuurd.
  Een vos verliest wel zijn haren maar nooit zijn streken.
  Waarom moeten wij ons richten naar een kleine minderheid die met alle geweld trammelant wil schoppen. Ga er niet op in.
  Wij zijn het neerhalen van Mh 17 nog niet vergeten en daar zullen de schuldigen op worden aangesproken. In deze tijd dat alles openbaar wordt kan het Kremlin zich niet langer verbergen achter : “Wij weten nergens van en wij hebben het niet gedaan”.

  1 likes
 11. Als je nagaat dat bijna geen enkele kiezer meer de partijprogramma’s leest, dan vraag je je af of de kiezer wel weet wat hij doet in het stemhokje. Ik denk van niet. Ik ga ook alleen maar af op de debatten of op mijn gevoel.

  1 likes
 12. We worden al wakker!
  Stem uitsluitend op de partij voor de dieren!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

mh17-proces

‘MH17-proces laat zien: Nederlandse justitie is totaal corrupt’

Op vrijdag 3 juli zei Hendrik Steenhuis, ...

minister-president

Beelden: Minister-president van Nederland liegt over coronatoespraak

We moeten ons realiseren dat het maanden ...