Homepagina » Gezondheid » ‘Frankensteak’: Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd
'Frankensteak': Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd

‘Frankensteak’: Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd

De steak die je in het restaurant bestelt, bestaat soms uit verschillende stukken vlees die aan elkaar zijn ‘gelijmd’ met vleeslijm. Het YouTube-kanaal The Balistic BBQ heeft een filmpje over vleeslijm gemaakt dat inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken.

De kok maakt in het filmpje een ‘Frankensteak’ met het enzym transglutaminase, oftewel vleeslijm. Hij plakt verschillende stukken vlees aan elkaar tot één stuk mooi vlees. Volgens hem worden veel mensen op deze manier misleid.

“Sommige restaurants gebruiken de techniek om minderwaardige stukken vlees samen te voegen tot een echte steak,” zegt de kok in de video. Ook de vleesindustrie maakt gebruik van vleeslijm om het rendement te verhogen. Voorstanders van het gebruik van vleeslijm zeggen dat er niet noodzakelijkerwijs sprake is van minderwaardig vlees en dat er zonder de techniek tonnen vlees verloren zouden gaan.

Het gebruik van vleeslijm hoeft niet op het etiket vermeld te worden. Voor de consument is het dus lastig bewust te kiezen voor niet gelijmd vlees.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs vreesden dat het schadelijk kon zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich er gemakkelijk aan kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.

[HLN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • speedmaster schreef:

  of transglutaminase al dan niet schadelijk is of kan zijn (als mogelijke broeihaard van micro-organismen) wil ik in het midden laten. feit blijft dat het consumentenmisleiding is (overschotjes worden voorgesteld als zijnde een mooi en dus duur stuk vlees), oplichting dus. verbieden, die handel!

  17 likes
  • Onno schreef:

   Verbieden zal leiden tot weggooien van goed vlees dus je vlees zal duurder worden ! Het gaat erom of dit spul veilig is voor mensen om te eten als zodanig. Als ze diverse delen van hetzelfde vlees aan elkaar zetten heb ik er nog geen bezwaar tegen maar als je een lamskotelet vraagt en er word varkenshaas of paarden vlees met lam aan elkaar gelijmd ja daar is wat op te zeggen , dat is oplichting !

   2 likes
   • speedmaster schreef:

    beste onno,
    verbieden hoeft niet te leiden tot weggooien, dan gebruik je de overschotjes toch voor gehakt- en worstbereidingen, voor stoofvlees enzo.
    ok, minder winst voor de slager, maar dan blijft het toch een beetje eerlijk.
    en een kleiner risico op besmetting.

    11 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Je denkt toch niet dat het omdat het niet gelijmd mag worden dan maar weggegooid wordt!? Ze kunnen er enkel niet de volle mep voor vragen zoals dat het geval is voor niet gelijmde stukken vlees. Dit soort zaken moeten gewoon duidelijk vermeld worden op de verpakking. En als we nu ook even label reclame verbieden en enkel inhoudelijke informatie toestaan op de verpakkingen van producten zijn we helemaal goed bezig.

    2 likes
 • blup schreef:

  Vleeslijm voor de productie van yoghurt? Huh? Ik heb niet heel veel verstand van het productieproces, maar het klinkt net zo vaag als dat er spinazielijm nodig zou zijn voor de productie van een bruin brood.

  3 likes
  • Willem schreef:

   Ja Blup..
   Wanneer jij geen verstand hebt van het productie proces dan klinkt het inderdaad vaag en misschien zelfs ongeloofwaardig.

   Maar een paar seconden onderzoek zou je kunnen leren dat de zuivelindustrie, op grote schaal, het Transglutaminase enzyme o.a. gebruikt om de textuur en het volume (=opbrengst) van yoghurt te verbeteren.

   6 likes
 • Marieke schreef:

  Een coeliakie patient moet dus ook vlees maar laten staan?

  2 likes
 • Arnoud schreef:

  Was al eens op tv keuringsdienst van waarde

  Van een oude koe een nieuwe maken. Bij de slager en in het slachthuis zijn kostelijke stukjes vlees gedoemd te verdwijnen in de gehaktmolen. De snippertjes die van de biefstuk afgesneden worden en de puntjes van de ossenhaas. Gehakt!
  Maar dat hoeft niet meer. Van de snippertjes kan weer een hele nieuwe koe gemaakt worden. Door ze aan elkaar te plakken. Er is een lijm voor die uit beestenbloed gemaakt wordt. En met die lijm maakt de Keuringsdienst van Waarde van een tartaartje een reusachtige tournedos.

  http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2008/afleveringen/18-12-2008?npo_cc=na&npo_rnd=747225133&npo_cc_skip_wall=1

  0 likes
 • Orlando schreef:

  Na ja anders moeten ze misschien dat vlees weggooien omdat wij zo verwend zijn en dat dan niet willen kopen.

  0 likes
 • Enoch schreef:

  Je kunt vlees zoals biefstuk of rosbief dus niet meer half rauw eten, aangezien het gelijmde vlees ook in het binnenste te veel bacteriën bevat. Daarom zou het echt op de verpakking vermeld moeten worden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

  De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

  Een enzym dat wordt toegevoegd aan voedselproducten ...

  Magnetronvoer uiterst slecht en schadelijk. Wist je dat deze chemische troep er in zit?

  Magnetronvoer uiterst slecht en schadelijk. Wist je dat deze chemische troep er in zit?

  Veel mensen zijn na een lange dag ...

  >