Gezondheid

‘Frankensteak’: Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De steak die je in het restaurant bestelt, bestaat soms uit verschillende stukken vlees die aan elkaar zijn ‘gelijmd’ met vleeslijm. Het YouTube-kanaal The Balistic BBQ heeft een filmpje over vleeslijm gemaakt dat inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken.

De kok maakt in het filmpje een ‘Frankensteak’ met het enzym transglutaminase, oftewel vleeslijm. Hij plakt verschillende stukken vlees aan elkaar tot één stuk mooi vlees. Volgens hem worden veel mensen op deze manier misleid.

“Sommige restaurants gebruiken de techniek om minderwaardige stukken vlees samen te voegen tot een echte steak,” zegt de kok in de video. Ook de vleesindustrie maakt gebruik van vleeslijm om het rendement te verhogen. Voorstanders van het gebruik van vleeslijm zeggen dat er niet noodzakelijkerwijs sprake is van minderwaardig vlees en dat er zonder de techniek tonnen vlees verloren zouden gaan.

Het gebruik van vleeslijm hoeft niet op het etiket vermeld te worden. Voor de consument is het dus lastig bewust te kiezen voor niet gelijmd vlees.

In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs vreesden dat het schadelijk kon zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich er gemakkelijk aan kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
blup
blup
7 jaren geleden

Vleeslijm voor de productie van yoghurt? Huh? Ik heb niet heel veel verstand van het productieproces, maar het klinkt net zo vaag als dat er spinazielijm nodig zou zijn voor de productie van een bruin brood.

speedmaster
speedmaster
7 jaren geleden

of transglutaminase al dan niet schadelijk is of kan zijn (als mogelijke broeihaard van micro-organismen) wil ik in het midden laten. feit blijft dat het consumentenmisleiding is (overschotjes worden voorgesteld als zijnde een mooi en dus duur stuk vlees), oplichting dus. verbieden, die handel!

Marieke
Marieke
7 jaren geleden

Een coeliakie patient moet dus ook vlees maar laten staan?

Arnoud
Arnoud
7 jaren geleden

Was al eens op tv keuringsdienst van waarde

Van een oude koe een nieuwe maken. Bij de slager en in het slachthuis zijn kostelijke stukjes vlees gedoemd te verdwijnen in de gehaktmolen. De snippertjes die van de biefstuk afgesneden worden en de puntjes van de ossenhaas. Gehakt!
Maar dat hoeft niet meer. Van de snippertjes kan weer een hele nieuwe koe gemaakt worden. Door ze aan elkaar te plakken. Er is een lijm voor die uit beestenbloed gemaakt wordt. En met die lijm maakt de Keuringsdienst van Waarde van een tartaartje een reusachtige tournedos.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2008/afleveringen/18-12-2008?npo_cc=na&npo_rnd=747225133&npo_cc_skip_wall=1

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x