Homepagina » Financieel » Fransen hebben gelijk: het grootste deel van de staatsschuld is onwettig
Fransen hebben gelijk: het grootste deel van de staatsschuld is onwettig

Fransen hebben gelijk: het grootste deel van de staatsschuld is onwettig

Vorig jaar publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel naar aanleiding van een onderzoeksrapport over de overheidsschuld in Frankrijk. De conclusie van dat rapport is dat het grootste deel van de staatsschuld onwettig is.

De stijging van de staatsschuld in de afgelopen decennia kan volgens het rapport niet worden verklaard door een toename van de overheidsuitgaven. Dat de overheidsuitgaven zouden zijn gestegen, is een verdraaiing van de werkelijkheid, aldus het rapport.

In de afgelopen 30 jaar zijn de overheidsuitgaven in Frankrijk niet gestegen, zoals wordt beweerd, maar juist gedaald. De stijging van de staatsschuld heeft te maken met aanzienlijk lagere belastingopbrengsten en hoge rentepercentages in de jaren negentig.

Niemand weet precies wie de staatsschuld bezit. Om de schuld te financieren geeft de Franse overheid staatsobligaties uit, die worden opgekocht door een aantal banken. Deze banken verkopen de obligaties op de internationale financiële markten. Het blijft echter geheim wie eigenaar is van de obligaties.

De slotconclusie van een speciale commissie onder leiding van econoom Michel Husson luidt dat 60 procent van de Franse staatsschuld onwettig is en veroorzaakt is door de hebzucht van de rijke elite. De gevolgen van de hoge staatsschuld zijn bekend: bezuinigingen, hogere belastingen en een lagere koopkracht (in de hele eurozone).

Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland

Goldman Sachs hielp het Griekse ministerie van Financiën aan trucs om de schuld lager te laten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp de bank Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman honderden miljoenen op, terwijl de bezuinigingen een bevolking treffen die nauwelijks begrijpt hoe het zo ver heeft kunnen komen.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Varoufakis ziet de huidige combinatie van leningen gekoppeld aan ingrijpende bezuinigingen als een gifpil. Hij wil juist meer ruimte om geld uit te geven en kwijtschelding van een deel van de schulden.

Toch krijgt hij het niet voor elkaar. De algemene opinie is namelijk dat ‘wij’ die luie Grieken hebben geholpen met 240 miljard aan leningen. Geld dat ‘wij’ uiteindelijk met ‘onze’ belastingcenten moeten ophoesten.

Als echter wordt aangetoond, zoals in bovenstaand rapport, dat staatsschulden onwettig zijn, dat burgers het recht hebben om een verbod op aflossing te eisen, zou dat gigantische politieke gevolgen hebben. In meer dan 18 landen is of wordt onderzoek gedaan naar de staatsschuld, waaronder in Ecuador, Brazilië, Griekenland, Spanje en Tunesië.

In Frankrijk is 60 procent van de staatsschuld onwettig gebleken en in 2008 werd al geconcludeerd dat 70 procent van de Ecuadoraanse staatsschuld onwettig is, aldus The Guardian. Burgers hebben dus het recht om een verbod te eisen op het aflossen van de schuld. Daarnaast mogen ze eisen dat het onwettige deel van de schuld moet worden kwijtgescholden.

[Ad Broere]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Zonnemax schreef:

  Het is tijd dat het economisch systeem volledig “op de schop” gaat. niet alleen financieel. Het systeem heeft – met vallen en opstaan – z’n waarde gehad in tijden van schaarste en opbouw de vorige eeuw en daarvoor.

  Maar in een wereld waar de productiviteit SkyHigh is en we meer kunnen produceren als we ooit kunnen consumeren, gelden de oude modellen van opbouw niet meer. Er zitten structurele “fouten” in deze modellen!

  De oude modellen (die nog steeds gebruikt worden) zijn gericht op schaarste (Adam Smith). De nieuwe modellen gericht op overvloed. Alleen het duurzamer maken van de productie blijft nog een punt van doorontwikkeling. Arbeid wordt steeds minder van belang in het hele proces.

  Deze nieuwe modellen van overvloed dienen echter de bestaande elite en machtsverhoudingen niet.
  Ze zouden de individuele burger wel dienen omdat in een economie van overvloed je veel vrijer bent in de besteding van je tijd en je geen angst hoeft te hebben dat de basisbehoeften niet zijn ingevuld.

  Maar iedere (machts-)partij (landen, religieuze groeperingen, ideologische groepen, etc..) zitten allemaal in hun eigen bunkertje en er is geen “macht” of “partij” die de mogelijkheid heeft om een rechtvaardig nieuw stelsel neer te zetten. Daarom is de kans groot dat het huidige stelsel eerst volledig barst met alle gevolgen van dien en dan pas een nieuw systeem kan worden geïntroduceerd.

  Een systeem gericht op het Aquarius tijdperk waar we nu al een aantal jaren in zitten en waar begrippen als rechtvaardigheid, transparantie, vrijheid met begrip voor elkaar en het goed verdelen van de basisbehoeften belangrijke peilers zijn. Uiteindelijk is het een VN mensenrecht dat ieder mens onvoorwaardelijk de basisbehoeften heeft ingevuld.

  29 likes
 • Scrambler schreef:

  Dit bericht toont weer eens aan hoe ondoorzichtig de financiële wereld daadwerkelijk is. Wij, Jan met de pet, hebben totaal geen zicht op de totstandkoming van staatsschulden laat staan dat we er invloed op uit kunnen oefenen. Ons financiële systeem is enkel en alleen goed voor de hebzucht van een elitaire groep zéér vermogenden en deze doen er alles aan om het huidige systeem in stand te houden. Persoonlijk word ik er, sorry voor mijn woordgebruik, strontziek van. Het wordt tijd voor verandering. Ik hoop dan ook dat dit systeem zo snel mogelijk omkiepert.

  21 likes
 • Huisheks schreef:

  Hopelijk stapt Griekenland uit de EU. Dat geeft hoop voor andere “zwakke ” broeders om ook uit deze falende zooi te klimmen. Dit zijn oplichterspraktijken met woekerwinsten en heeft niets ,maar dan ook niets met een verenigd Europa te maken. Het wordt tijd dat de opvreters van Brussel ( lees Straatsburg)
  opdonderen en dat de hele bende op straat gezet wordt ( zonder wachtgeld) Ze hebben ons al te lang kaalgeplukt, het wordt tijd dat men ( lees politici) ook eens aan den lijve gaan ondervinden wat het betekent om iedere maand opnieuw , op bestaansminimum te moeten leven.
  Politicus ; dat wordt je als je in je leven niks anders doet dan centen uit andermans zak te lullen en te schijterig bent om je bij de e.o.a. criminele bende aan te sluiten. Vandaar de term ” witte boorden crimineel “. De Grieken zijn financieel behoorlijk door de mangel gehaald. En als wij even in het achterhoofd houden dat de EURO ons OOK door de strot is geduwd, zonder een volksreferendum, daarbij ook nog even terugdenkend wat dit “grapje”ons gekost heeft en dan ook nu nog kost aan koopkracht, dan hoop ik , dat zij WEL de moed en het doorzettingsvermogen en de trots hebben om dit zooitje ongeregeld het hoofd te bieden en te blijven zeggen ; genoeg is genoeg !!
  Dat kunnen wij ook; maar de Nederlander is te laf geworden. Bij ons is het slikken, want onze regering heeft ons al laten stikken.

  15 likes
  • Ferry schreef:

   De EU die toch maar een grote zeepbel is zal vroeg of laat toch uit elkaar spatten met alle gevolgen van dien voor de euro die dan plots niet veel meer waarde zal hebben, veliezen doen we zo-wie-zo toch altijd.

   1 likes
 • rop schreef:

  Laten we hopen dat de ware toedracht aan het licht word gebracht bij de gewone burger.
  We weten nu wel bedriegen en bedrog de leugen is van een ingewikkeld systeem, een dol gedraaide geld systeem ,laten we hopen dat het zo gouw mogelijk instort..dat liegen en bedriegen uit het systeem word verbanden tot gevangenis straf van de verantwoordelijken..

  15 likes
 • Kalki schreef:

  Het is niet het enige wat onwetttig is; de aanvallen op de sociale-innovaties waren ook onwettig en leiden, als het zo door gaat, tot een totale vernietiging.

  10 likes
 • Oeboema schreef:

  Wat een kletsverhaal. Het begint er al mee dat het hier gaat om een opiniestuk. Niet om een redactioneel artikel. Het is geen artikel.

  De staatsschuld is dus onwettig door te lage belastingen en door hoge rente in de jaren ’90. Kan iemand mij uitleggen wat daar onwettig aan is? Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom?
  Wat let de Franse regering om dit onrecht te verhelpen? De rente is nu historisch laag. Dus ze hoeft alleen maar de belastingen te verhogen.
  Het artikel vermeldt wijselijk niet dat de belastingen in Frankrijk al hoog zijn in vergelijking met andere Europese landen.
  Wie de obligaties bezit doet bovendien niet ter zake. Ze zijn vrij verhandelbaar op de beurs. Iedereen mag ze kopen. Is volkomen legaal.

  2 likes
 • gaston schreef:

  Ach, staatsschuld bestaat niet. Het is maar een reken-eenheid, meer niet. Wat wel bestaat is de rente die er over moet worden betaald. Dat gebeurt met echt geld dat moet worden verdiend cq geïnd. Staatsschuld hoeft feitelijk nooit te worden afgelost, want wordt telkens geherfinancierd, en kan makkelijk 100% of 200% bedragen, zolang de rentes maar laag zijn. En rentes zijn laag als de overheid betrouwbaar en stabiel is.

  2 likes
 • Hans schreef:

  Ongeveer € 300 miljard van de € 460 miljard aan staatsschuld wat we nu in NL hebben is gevolg van te hoge rentekosten in de periode van 1970 tot 2015. Met te hoge rente bedoel ik rente hoger dan de gemiddelde jaarlijkse loonsverhoging + 0,5%.

  1 likes
 • George schreef:

  Het wordt tijd dat wij burgers , de bankelite terugfluiten , dit kunnen wij doen door : Je maandsalaris weer in het loonzakje , geen spaargeld meer op de bank , bij de winkel contant betalen , etc.

  Hun horen ten dienste te zijn aan ons en niet andersom , wij ten dienste aan hun .

  Dir. van Sun Capital koopt gewoon een huis van 20 mil. dollar, het blijft allemaal gewoon doorgaan ,totdat de massa , halt toe roept

  Wij moeten niet bang zijn , voor zogenaamde gevolgen.

  1 likes
 • Frans schreef:

  Inderdaad, een rij getallen, zomaar neergezet, en dat is dan de staatsschuld, waar de burger naast een schuldhypotheek, die ook een rij getallen is, belastingen mag betalen.
  Hoeveel schuldsoorten worden er nog bedacht om ons geld af te troggelen?

  0 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Zolang wij work en wraak willen gebeurt er niks.
  Zolang de meerderheid van het volk de huidige machthebbers achter tralies wil zullen zij zichzelf verdedigen.

  Vechten voor je leven.

  Als wij willen dat leiders, gekken, banken en etc meegaan in een nieuwe vorm van samenleving moet er een pardon komen voor wat in het verleden is gebeurd.

  Kiezen we voor rechtvaardigheid of een nieuw begin?

  0 likes
 • x

  Check Also

  overheid

  ‘Overheid maakt ons monddood. Dit is onderdrukking in zijn zuiverste vorm’

  Premier Rutte had gisteren een advies voor ...

  wilders

  Wilders strijdbaar: ‘Nederland is een corrupt land geworden’

  PVV-voorman Geert Wilders is schuldig bevonden aan ...

  >