Financieel

Fransen hebben gelijk: het grootste deel van de staatsschuld is onwettig

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vorig jaar publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel naar aanleiding van een onderzoeksrapport over de overheidsschuld in Frankrijk. De conclusie van dat rapport is dat het grootste deel van de staatsschuld onwettig is.

De stijging van de staatsschuld in de afgelopen decennia kan volgens het rapport niet worden verklaard door een toename van de overheidsuitgaven. Dat de overheidsuitgaven zouden zijn gestegen, is een verdraaiing van de werkelijkheid, aldus het rapport.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In de afgelopen 30 jaar zijn de overheidsuitgaven in Frankrijk niet gestegen, zoals wordt beweerd, maar juist gedaald. De stijging van de staatsschuld heeft te maken met aanzienlijk lagere belastingopbrengsten en hoge rentepercentages in de jaren negentig.

Niemand weet precies wie de staatsschuld bezit. Om de schuld te financieren geeft de Franse overheid staatsobligaties uit, die worden opgekocht door een aantal banken. Deze banken verkopen de obligaties op de internationale financiële markten. Het blijft echter geheim wie eigenaar is van de obligaties.

De slotconclusie van een speciale commissie onder leiding van econoom Michel Husson luidt dat 60 procent van de Franse staatsschuld onwettig is en veroorzaakt is door de hebzucht van de rijke elite. De gevolgen van de hoge staatsschuld zijn bekend: bezuinigingen, hogere belastingen en een lagere koopkracht (in de hele eurozone).

Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland

Goldman Sachs hielp het Griekse ministerie van Financiën aan trucs om de schuld lager te laten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp de bank Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman honderden miljoenen op, terwijl de bezuinigingen een bevolking treffen die nauwelijks begrijpt hoe het zo ver heeft kunnen komen.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Varoufakis ziet de huidige combinatie van leningen gekoppeld aan ingrijpende bezuinigingen als een gifpil. Hij wil juist meer ruimte om geld uit te geven en kwijtschelding van een deel van de schulden.

Toch krijgt hij het niet voor elkaar. De algemene opinie is namelijk dat ‘wij’ die luie Grieken hebben geholpen met 240 miljard aan leningen. Geld dat ‘wij’ uiteindelijk met ‘onze’ belastingcenten moeten ophoesten.

Als echter wordt aangetoond, zoals in bovenstaand rapport, dat staatsschulden onwettig zijn, dat burgers het recht hebben om een verbod op aflossing te eisen, zou dat gigantische politieke gevolgen hebben. In meer dan 18 landen is of wordt onderzoek gedaan naar de staatsschuld, waaronder in Ecuador, Brazilië, Griekenland, Spanje en Tunesië.

In Frankrijk is 60 procent van de staatsschuld onwettig gebleken en in 2008 werd al geconcludeerd dat 70 procent van de Ecuadoraanse staatsschuld onwettig is, aldus The Guardian. Burgers hebben dus het recht om een verbod te eisen op het aflossen van de schuld. Daarnaast mogen ze eisen dat het onwettige deel van de schuld moet worden kwijtgescholden.

[Ad Broere]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Scrambler
Scrambler
9 jaren geleden

Dit bericht toont weer eens aan hoe ondoorzichtig de financiële wereld daadwerkelijk is. Wij, Jan met de pet, hebben totaal geen zicht op de totstandkoming van staatsschulden laat staan dat we er invloed op uit kunnen oefenen. Ons financiële systeem is enkel en alleen goed voor de hebzucht van een elitaire groep zéér vermogenden en deze doen er alles aan om het huidige systeem in stand te houden. Persoonlijk word ik er, sorry voor mijn woordgebruik, strontziek van. Het wordt tijd voor verandering. Ik hoop dan ook dat dit systeem zo snel mogelijk omkiepert.

rop
rop
9 jaren geleden

Laten we hopen dat de ware toedracht aan het licht word gebracht bij de gewone burger.
We weten nu wel bedriegen en bedrog de leugen is van een ingewikkeld systeem, een dol gedraaide geld systeem ,laten we hopen dat het zo gouw mogelijk instort..dat liegen en bedriegen uit het systeem word verbanden tot gevangenis straf van de verantwoordelijken..

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Het is tijd dat het economisch systeem volledig “op de schop” gaat. niet alleen financieel. Het systeem heeft – met vallen en opstaan – z’n waarde gehad in tijden van schaarste en opbouw de vorige eeuw en daarvoor.

Maar in een wereld waar de productiviteit SkyHigh is en we meer kunnen produceren als we ooit kunnen consumeren, gelden de oude modellen van opbouw niet meer. Er zitten structurele “fouten” in deze modellen!

De oude modellen (die nog steeds gebruikt worden) zijn gericht op schaarste (Adam Smith). De nieuwe modellen gericht op overvloed. Alleen het duurzamer maken van de productie blijft nog een punt van doorontwikkeling. Arbeid wordt steeds minder van belang in het hele proces.

Deze nieuwe modellen van overvloed dienen echter de bestaande elite en machtsverhoudingen niet.
Ze zouden de individuele burger wel dienen omdat in een economie van overvloed je veel vrijer bent in de besteding van je tijd en je geen angst hoeft te hebben dat de basisbehoeften niet zijn ingevuld.

Maar iedere (machts-)partij (landen, religieuze groeperingen, ideologische groepen, etc..) zitten allemaal in hun eigen bunkertje en er is geen “macht” of “partij” die de mogelijkheid heeft om een rechtvaardig nieuw stelsel neer te zetten. Daarom is de kans groot dat het huidige stelsel eerst volledig barst met alle gevolgen van dien en dan pas een nieuw systeem kan worden geïntroduceerd.

Een systeem gericht op het Aquarius tijdperk waar we nu al een aantal jaren in zitten en waar begrippen als rechtvaardigheid, transparantie, vrijheid met begrip voor elkaar en het goed verdelen van de basisbehoeften belangrijke peilers zijn. Uiteindelijk is het een VN mensenrecht dat ieder mens onvoorwaardelijk de basisbehoeften heeft ingevuld.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Het is niet het enige wat onwetttig is; de aanvallen op de sociale-innovaties waren ook onwettig en leiden, als het zo door gaat, tot een totale vernietiging.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x