Homepagina » Buitenland » Tsjernobyl van Europa: Italiaanse maffia begraaft gif in akkers waar Nederlandse groenten worden gekweekt
Tsjernobyl van Europa: Italiaanse maffia dumpt gif op akkers waar Nederlandse groenten worden gekweekt

Tsjernobyl van Europa: Italiaanse maffia begraaft gif in akkers waar Nederlandse groenten worden gekweekt

Vanwege onderbezetting controleert de milieupolitie in de Rotterdamse haven maar vier keer per jaar zo’n 16 schepen op illegale lading. Ongeveer drie kwart (!) van de doorzochte schepen vervoert niet wat er op de papieren staat.

Illegale ladingen met bijvoorbeeld chemisch afval worden via Rotterdam vervoerd en gedumpt in Italië, waar de Italiaanse maffia de scepter zwaait en waar onder meer broccoli voor de Nederlandse markt wordt gekweekt.

Gifstoffen komen in producten terecht

Groente en fruit uit de streek Campania bij Napels, ook wel het Tsjernobyl van Europa genoemd, kan vanwege de aanhoudende illegale stort van chemisch afval gifstoffen bevatten. Journalist en onderzoeker Wilfried Koomen laat in de documentaire De Gifcirkel zien dat de maffia industrieel afval in het gebied dumpt.

Chemisch afval wordt volgens Koomen regelmatig begraven in landbouwakkers. Het wordt afgedekt met grond waarop vervolgens tomaten, broccoli en kool worden gekweekt. Uit onderzoek blijkt dat de giftige stoffen ook in de producten terechtkomen.

Rotterdamse haven speelt sleutelrol

Voor bewoners is er geen ontsnappen aan het gif: het zit in de lucht, in de grond en in het voedsel dat ze eten. In de streek komt kanker vier keer vaker voor dan in de rest van Italië.

Voor bedrijven is het duur om chemische stoffen op een milieuvriendelijke manier op te laten ruimen. Het is dan aanlokkelijk om criminelen in te huren, die het veel goedkoper doen. De Rotterdamse haven speelt een sleutelrol. Van de 12 miljoen containers per jaar, worden er namelijk maar enkele honderden gecontroleerd.

De maffia giet het afval in rivieren, begraaft het in landbouwakkers of verbrandt het gewoon langs de kant van de weg. Op de vervuilde grond worden groenten voor de Nederlandse markt gekweekt. De illegale handel in giftig afval beperkt zich allerminst tot Italië, maar is een wereldwijd probleem.

Kijk de documentaire De Gifcirkel hier terug.

[NPO]


Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Te erg. en de meeste mensen hebben geen stukje eigen grond/tuin dus blijven afhankelijk van groenten uit de supermarkten.En ook de pharmaceutische maffia spint er garen bij kunnen ze weer meer chemokuren verkopen.

  18 likes
 2. Ik heb nog Nooit herkomst italie gelezen op een broccoli verpakking.

  Wat mij betreft mafia slecht in het dachtlicht zetten zodat de aandacht naar hun gaat en niet naar de politiek.

  Wat is het verschil eigenlijk…

  4 likes
  • Ja hoor, zet je hakjes maar stevig in het zand. Oogjes dicht en vooral het snaveltje op elkaar. Er gebeuren nu eenmaal behoorlijk foute dingen en het is zaak voor ons goed op te letten wat wij kopen en vooral consumeren.Kies voor GEZOND gekweekte en gefabriceerde producten. Helaas weten we niet altijd of dat zo is, maar gebruik je ogen en verstand. Er zijn helaas mensen die vooral veel geld willen verdienen en daarbij niet verder kijken of iets wel verantwoord is.

   10 likes
   • Hoever wil je eigenlijk gaan met dat ‘verantwoording nemen’?

    Zover als de overheid die in eerste instantie verantwoordelijk is voor het schandaal met ‘gifschip’ de probo koala ?

    Wees toch geen chemofoob. Een beetje opletten op wat je eet daar is niets mis mee, maar je kunt ook onredelijk doorschieten in aangeprate angsten. Ik kook vanavond mijn aardappeltjes gewoon weer in di-waterstofoxide en strooi er nog een snufje natriumchloride overheen. Heerlijk hoor.

    0 likes
 3. Phillips was en is zo’n bedrijf die alles in de grond gooide en ik heb er 2 maal aangifte over gedaan bij de Nederlandse staat en de gemeente waar ik geboren was en waar het langs ons huis allemaal gebeurde!
  De aangifte en het rapport kunt u hier lezen (zie hieronder) maar NIEMAND die ooit actie onder nam. Op het gif zijn nu vele huizen gebouwd en men geeft toe dat er iets ligt maar niet gevaarlijk is!!!

  Nederland is op vele plaatsen een groot chemische vuilnisbelt

  http://www.place4free.com/Downloads/Books/Interesting/Het%2060%20jaren%20oude%20geheim.pdf

  5 likes
 4. Klopt, in Italië is er ook veel ophef over. De maffia zijn trouwens de gemeente en provinciale ambtenaren. Het zijn erkende bedrijven die vergunning krijgen van de gemeente/overheid om chemische en afval van ziekenhuizen te verwerken. Verwerken heet dumpen in de grond. Latina tussen Napoli en Rome is ook zo’n vervuild gebied.

  0 likes
 5. ‘Vanwege onderbezetting controleert de milieupolitie in de Rotterdamse haven maar vier keer per jaar zo’n 16 schepen op illegale lading. Ongeveer drie kwart (!) van de doorzochte schepen vervoert niet wat er op de papieren staat.’

  Mis ik iets? Komen er maar 80 schepen par jaar in de haven? En is de milieupolitie zo slecht in statistieken dat ze alleen maar schepen controleren die vervoeren wat op de papieren staat?

  0 likes
 6. Sinds wanneer verkoopt de maffia chemokuren?

  0 likes
 7. Dit wist ik al lang, mijn moeder gaat daarom altijd naar een speciale Italiaanse winkel om olijolie te kopen, met dat geld kunnen ze weer grond terugkopen van de maffia.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

epidemioloog

Epidemioloog is verbijsterd: ‘Hoe kan onze overheid zo dom zijn?’

Is Covid-19 gevaarlijk? Nee, tenzij je aan ...

italiaanse

Italiaanse politicus eist arrestatie Bill Gates en oogst applaus

Italiaanse beleidsmakers eisen arrestatie van Bill Gates, ...