Buitenland

Tsjernobyl van Europa: Italiaanse maffia begraaft gif in akkers waar Nederlandse groenten worden gekweekt

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanwege onderbezetting controleert de milieupolitie in de Rotterdamse haven maar vier keer per jaar zo’n 16 schepen op illegale lading. Ongeveer drie kwart (!) van de doorzochte schepen vervoert niet wat er op de papieren staat.

Illegale ladingen met bijvoorbeeld chemisch afval worden via Rotterdam vervoerd en gedumpt in Italië, waar de Italiaanse maffia de scepter zwaait en waar onder meer broccoli voor de Nederlandse markt wordt gekweekt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Gifstoffen komen in producten terecht

Groente en fruit uit de streek Campania bij Napels, ook wel het Tsjernobyl van Europa genoemd, kan vanwege de aanhoudende illegale stort van chemisch afval gifstoffen bevatten. Journalist en onderzoeker Wilfried Koomen laat in de documentaire De Gifcirkel zien dat de maffia industrieel afval in het gebied dumpt.

Chemisch afval wordt volgens Koomen regelmatig begraven in landbouwakkers. Het wordt afgedekt met grond waarop vervolgens tomaten, broccoli en kool worden gekweekt. Uit onderzoek blijkt dat de giftige stoffen ook in de producten terechtkomen.

Rotterdamse haven speelt sleutelrol

Voor bewoners is er geen ontsnappen aan het gif: het zit in de lucht, in de grond en in het voedsel dat ze eten. In de streek komt kanker vier keer vaker voor dan in de rest van Italië.

Voor bedrijven is het duur om chemische stoffen op een milieuvriendelijke manier op te laten ruimen. Het is dan aanlokkelijk om criminelen in te huren, die het veel goedkoper doen. De Rotterdamse haven speelt een sleutelrol. Van de 12 miljoen containers per jaar, worden er namelijk maar enkele honderden gecontroleerd.

De maffia giet het afval in rivieren, begraaft het in landbouwakkers of verbrandt het gewoon langs de kant van de weg. Op de vervuilde grond worden groenten voor de Nederlandse markt gekweekt. De illegale handel in giftig afval beperkt zich allerminst tot Italië, maar is een wereldwijd probleem.

Kijk de documentaire De Gifcirkel hier terug.

[NPO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kim
kim
8 jaren geleden

Te erg. en de meeste mensen hebben geen stukje eigen grond/tuin dus blijven afhankelijk van groenten uit de supermarkten.En ook de pharmaceutische maffia spint er garen bij kunnen ze weer meer chemokuren verkopen.

trackback
Eindtijdberichten en ander opmerkelijk nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
brainwashed
brainwashed
8 jaren geleden

Ik heb nog Nooit herkomst italie gelezen op een broccoli verpakking.

Wat mij betreft mafia slecht in het dachtlicht zetten zodat de aandacht naar hun gaat en niet naar de politiek.

Wat is het verschil eigenlijk…

John Baselmans
John Baselmans
8 jaren geleden

Phillips was en is zo’n bedrijf die alles in de grond gooide en ik heb er 2 maal aangifte over gedaan bij de Nederlandse staat en de gemeente waar ik geboren was en waar het langs ons huis allemaal gebeurde!
De aangifte en het rapport kunt u hier lezen (zie hieronder) maar NIEMAND die ooit actie onder nam. Op het gif zijn nu vele huizen gebouwd en men geeft toe dat er iets ligt maar niet gevaarlijk is!!!

Nederland is op vele plaatsen een groot chemische vuilnisbelt

http://www.place4free.com/Downloads/Books/Interesting/Het%2060%20jaren%20oude%20geheim.pdf

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x